TBMM Genel Kurulu’nda 23 Nisan özel oturumu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nun 23 Nisan’a özel oturumunda konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, “Hemen 23 Nisan haftasından sonra, Milli Egemenlik Haftası’nı geride bıraktıktan sonra önce partilerle yapacağımız temasla süreci başlatmayı düşünüyoruz.” dedi. 104. yılında da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, demokrasimizin, bağımsızlığımızın ve milli egemenliğimizin yılmaz, yıkılmaz bekçisi olmaya devam ettiğini belirten AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, kurulduğu günden beri TBMM’nin ülkemizin gelişimi ve ilerlemesi için çalışmalarını sürdürerek gelecek nesillerimiz için daha aydınlık yarınlar inşa ettiğini söyledi. CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu da Türkiye’deki tüm çocukların çocuk gibi yaşaması ve eğitim alması için çalışmaya, her türlü engellemeye rağmen bu haklarını Cumhuriyet Halk Partisi olarak savunmaya devam edeceklerini vurgularken “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir, diyerek Meclis’te milletin temsil edileceğini işaret eden Ulu Önderimiz Atatürk’ü hiçbir zaman unutmayacak, unutturmayacağız. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın 23 Nisan!” dedi.
Bu haber 2024-04-25 11:10:10 eklenmiş ve 487 kez görüntülenmiştir.

 

Aldatmaz ve Bankoğlu da özel oturuma katıldı

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz ve CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu’nun da katılımıyla Meclis Başkanı Kurtulmuş başkanlığında, TBMM'nin açılışının 104. yılı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel gündemle toplandı.

 

 

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Kurtulmuş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin 104. açılış yıl dönümünü kutladı.

 

 

Kurtulmuş, 104 yıl önceki zor şartlar içerisinde Meclis'in kurulduğunu belirtti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ilk Meclis'in üyelerini anan Kurtulmuş, dünyada eşi ve benzeri olmayan ilk Meclis'in devlet kurduğunu aktardı.

 

 

Kurtulmuş, ulusal bağımsızlığın kazanılmasında ilk Meclis'in Türkiye'nin kalpgahı, Milli Mücadele'nin karargahı olduğuna işaret etti.

 

 

İlk Meclis’in, Türk tarihinin önemli adımlarını attığını vurgulayan Kurtulmuş, “Şimdi bize düşen, o ilk dönemin şartlarını en iyi şekilde algılamak, ilk dönemde verilen mücadelenin bir taraftan devlet kurmak, bir taraftan bağımsızlık mücadelesi, bir taraftan muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma mücadelesini ciddi bir şekilde gözden geçirmek ve ilk Meclis'in o maneviyatından aldığımız güçle hissiyatımızı kuvvetlendirmektir. Her şeyden evvel, bugünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi de devlet kuran bir meclis olma hissiyatını asla ıskalamamalıdır. Yine Türkiye Büyük Millet Meclisi, istiklal ve istikbale sahip çıkan bir büyük hassasiyeti sürekli korumaktadır. Özgür ve bağımsız bir ülkenin yurttaşları olmak, vatanseverlik bilincimizi sürekli diri tutmak TBMM'nin önemli görevlerinden, ödevlerinden birisidir.” ifadelerini kullandı.

 

 

Yeni anayasa vurgusu!

 

 

Bulunduğu coğrafya ve dünyadaki dengeler itibarıyla Türkiye’nin, zor bir sürecin içerisinde yer aldığının altını çizen Kurtulmuş, yaşananların Türkiye’yi, dünyayı ve bölgeyi etkilediğini dile getirdi.

 

 

TBMM’nin, milletin hayrına olacak yasaları yapmak, istiklal ve istikbali teminat altına alacak adımları gerçekleştirmek için kararlılıkla yoluna devam edeceğine dikkati çeken Kurtulmuş, “Bu çerçevede en önemli ve öncelikli ödevlerimizden birisinin de Cumhuriyetimizin ikinci asrına yakışır yeni bir anayasa yapma mecburiyeti, görevi olduğunu hatırlatmak isterim. Kapsayıcı, kuşatıcı, demokrat ve sivil bir anayasa yapılması meselesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bundan sonraki süreçlerinde de öncelikli ödevlerinden birisidir. Anayasa hakkında konuşurken hepimizin doğal olarak bildiğimiz şey, bir kesimin anayasası değil, bir partinin anayasası değil, bütün partilerin, bütün kesimlerin ortaklaşa, uzlaşıyla çıkarabildiği ve büyük bir toplumsal mutabakat olarak kabul ettiği bir anayasa teklifinin, anayasa metninin önümüzdeki dönemde hazırlanması ve millete sunulmasıdır.” diye konuştu.

 

 

“Türkiye’nin boynunun borcudur”

 

 

Milletvekillerine, parti gruplarına yeni anayasa konusunda büyük bir sorumluluk düştüğünü belirten TBMM Başkanı Kurtulmuş, toplumun bütün kesiminin anayasayla ilgili fikirlerini dile getirmesine ve bunlardan istifade edilmesine yönelik süreci yönetmenin, TBMM'nin ödevlerinden olduğunu vurgularken şunları kaydetti:

 

 

“Şunu bir kere daha altını, üstünü çizerek ifade etmek isterim, Türkiye Büyük Millet Meclisi yasa ve anayasa yapma gücüne de salahiyetine de sahiptir. Şu anda bu Meclis halkımızın son seçimde verdiği oyların yüzde 95’inin temsil edildiği fevkalade büyük bir temsil gücüne sahiptir ve bu Meclis, eğer milletin iradesini tecelli ettirebilecek bir imkana sahip olursa anayasamızı da yapabilecek imkan ve kudrete sahiptir. Bunun için yeter ki doğru zeminde, doğru yöntemlerle tartışmayı başaralım. Doğru zemin TBMM'dir, doğru yöntemler de partilerin uzlaşıyla bulacağı yöntemlerdir. Bunları ön yargısız bir şekilde konuşarak, Türkiye'nin bundan sonraki süreçte ihtiyacı olan, gerçekten sivil, gerçekten darbenin ürünü olan fikirlerden ve gölgelerden kurtulmuş yeni bir anayasayı yapması, Türkiye'nin boynunun borcudur diye düşünüyorum. Bu çerçevede hemen 23 Nisan Haftası’ndan sonra, bu Milli Egemenlik Haftası'nı geride bıraktıktan sonra önce partilerle yapacağımız temasla bu süreci başlatmayı düşünüyoruz ve arkasından da ifade ettiğim gibi sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, hukuk camiasının, fikri olan her türlü kurum ve kuruluşun bu sürece açık ve şeffaf bir şekilde katkı vermesini temenni ediyorum.”

 

 

Güçlü ve büyük Türkiye istikametinde yola devam

 

 

TBMM’yi ve milletvekillerini gelecek dönemde yoğun bir gündemin beklediğini bildiren Kurtulmuş, bu süreçte ilk Meclis’ten alınan ilhamla, Türkiye'yi istikametinden döndürmeye çalışan gelişmelere fırsat vermeden güçlü şekilde yürüyüşlerini sürdüreceklerini belirtti.

 

 

Kurtulmuş, daha demokratik, güçlü ve büyük Türkiye istikametinde yollarına devam edeceklerini söyledi.

 

 

Çocukların, Türkiye'yi ileriye götüreceğini vurgulayan Kurtulmuş, Meclis'teki etkinlikleri hatırlatarak, gençlerin cesur bakan yaklaşımlarının, kendilerini ümitlendirdiğini söyledi.

 

 

Kurtulmuş, “Çocuk Bayramı'ndan bahsettiğimiz bu dönemde, dünyada yoksulluklar, yoksunluklar, baskılar içerisinde hayatlarını sürdürmek mecburiyetinde olan çocukları unutmamız gerekiyor. Özellikle 6 ayı aşkın bir süredir, Gazze'de siyonist rejimin bombalarıyla hayattan koparılan; aileleri, anaları, babaları şehit edilen, çoktan açık cezaevi olmanın ötesinde açık bir mezarlığa dönüştürülen Gazze'nin çocuklarını da sevgiyle, saygıyla kucaklıyoruz, bütün Gazze şehitlerine Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum.” şeklinde konuştu.

 

 

Aldatmaz: “Bağımsızlık mücadelemizin simgeleştiği bir tarih”

 

 

104. yılında da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, demokrasimizin, bağımsızlığımızın ve milli egemenliğimizin yılmaz, yıkılmaz bekçisi olmaya devam ettiğini belirten Milletvekili Aldatmaz, kurulduğu günden beri, ülkemizin gelişimi ve ilerlemesi için çalışmalarını sürdürerek gelecek nesillerimiz için daha aydınlık yarınlar inşa ettiğini söyledi. Milletvekili Aldatmaz, şu ifadeleri kullandı:

 

 

“Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yılını, tüm çocuklara armağan edilen Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı gönülden kutluyoruz. 23 Nisan 1920, Türkiye'nin bağımsızlık ve milli iradenin hakimiyetini ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesiyle tüm dünyaya ilan ettiği gündür.

 

 

Bu tarih, ülkemizin en zor zamanlarında, işgal altındayken, özgürlüğümüze ve geleceğimize yönelik tehditler altında, Büyük Millet Meclisimizin açıldığı ve bağımsızlık mücadelemizin simgeleştiği bir tarihtir.

 

 

Meclisimiz, karanlık günlerde umudu ve direnci simgeleyerek milletimizin yolunu aydınlatmış, birlik ve beraberlik ruhuyla zorlukların üstesinden gelmemizi sağlamıştır.

 

 

Şanlı ordumuz ve necip milletimiz, bu çetin yollarda birlik içinde büyük zaferlere imza atarak, cumhuriyetimizin sarsılmaz temellerini atmıştır. 15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişiminde dahi, Meclisimiz milli iradenin kalesi olarak dimdik ayakta kalmış ve Gazilik unvanını bir kez daha perçinlemiştir.

 

 

“Türkiye yüzyılı hedeflerine ulaşacak”

 

 

104. yılında da, Türkiye Büyük Millet Meclisi, demokrasimizin, bağımsızlığımızın ve milli egemenliğimizin yılmaz, yıkılmaz bekçisi olmaya devam etmektedir. Kurulduğu günden beri, güzel ülkemizin gelişimi ve ilerlemesi için çalışmalarını sürdüren Gazi Meclisimiz, gelecek nesillerimiz için daha aydınlık yarınlar inşa etmektedir.

 

 

23 Nisan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağanı ve gelecek nesillerimize olan inancımızın simgesidir. Bu özel gün, Türkiye’nin, çocuklarımızın ve gençlerimizin dinamizmiyle büyüyeceğini Türkiye yüzyılı hedeflerine ulaşacağını müjdelemektedir.

 

 

Bu anlamlı günde, Gazi Meclisimizin çatısı altında bugüne kadar vatanımız, milletimiz, bayrağımız için hizmet etmiş tüm milletvekillerimize şükranlarımızı sunuyor, İstiklal Harbimizin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve tüm şehitlerimizi minnetle anıyoruz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.”

 

 

Bankoğlu: “Türkiye’nin kuruluşunun mihenk taşı”

 

 

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu da Türkiye’deki tüm çocukların çocuk gibi yaşaması ve eğitim alması için çalışmaya, her türlü engellemeye rağmen bu haklarını Cumhuriyet Halk Partisi olarak savunmaya devam edeceklerinin altını çizerek şunları kaydetti:

 

 

“23 Nisan 1920, Kurtuluş Savaşı’nın sonunda çağdaş ve demokratik Türkiye’nin kuruluşunun mihenk taşıdır. 23 Nisan’da Meclis’in kurulması ülkemiz üzerine kirli planlar yapan mihraklara karşı verilmiş en önemli adımlardan biriydi. Meclis sadece vatanımızı işgal etmeye yeltenen mandacılara değil, kendi ikbali için onlarla iş birliği yapan iç mihraklara, saltanata da verilmiş bir yanıttı. Egemenliğin tek bir kişide, ailede veya zümrede değil; kayıtsız şartsız milletin kendisine ait olduğunun belirtilmesi, kurulacak yeni Cumhuriyetin de en temel ilkesi olarak tüm dünyaya en net haliyle ifade edilmiştir. Cumhuriyetimiz 100 yılı aşan süreçte ülkemiz üzerine kirli planlar kuran saltanat sevdalısı zihniyetlerle mücadele etse de geldiğimiz aşamada, tüm bu çabaların beyhude olduğu her seferinde görülmektedir. Bu vesileyle 1920’de Meclisimizin açılmasını sağlayan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere o günkü koşullarda saltanata ve mandacılığa karşı yıllarca direnen yürekli şehitlerimizi rahmetle anıyor; kurucu değerlerimizi yaşatan ve bu mirasa sahip çıkan tüm vatandaşlarımızın bayramını kutluyorum.

 

 

“Haklarını savunmaya devam edeceğiz”

 

 

23 Nisan’ın çocuk bayramı olarak nitelendirilmesi de tesadüf değil. Çocukların ve gençlerin sadece ülkemiz için değil insanlık için büyük önem ve değer taşıyor. Bunun ciddiyetini bilen Mustafa Kemal Atatürk dünyada ilk kez bu ülkenin çocuklarına özel, onların değerini hissedecekleri Çocuk Bayramı’nı milletimize armağan etmiştir. Bunun içini boşaltmaya, Atatürk’ün bu ülkeye ve millete duyduğu sevgiyi unutturmaya kimsenin gücü yetmez. Çocukların, gençlerin fikirlerini, onların geleceklerini böylesine önemseyen bir bakış açısından başka kimsenin bilgisine, düşüncesine ve eleştirisine saygı göstermeyen bir yapı dayatılmaya çalışılıyor. Kurucu liderinin çocuklarına bayram armağan ettiği 100 yaşındaki bir Cumhuriyette ne yazık ki ÇEDES ile çocukların din sömürüsüne alet edildiğini ve MESEM ile çocuk işçiliğinin meşrulaştırıldığını görüyoruz. Geleceğimizi zehirleyen, köleleştiren, hayatıyla oynayan bu tür uygulamalar Cumhuriyetimize yapılan sinsi saldırılardan başka bir şey değildir.

 

 

Türkiye’deki tüm çocukların çocuk gibi yaşaması ve eğitim alması için çalışmaya, her türlü engellemeye rağmen bu haklarını Cumhuriyet Halk Partisi olarak savunmaya devam edeceğiz. Çocukların da en büyük güvencesi olan partimiz adına; bayramları bayram gibi kutlayacağımız günler yakın diyorum. Tüm kardeşlerimin ve yurttaşlarımızın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlarım.”

ETİKETLER : TBMM Yusuf Ziya Aldatmaz Aysu Bankoğlu
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›