İŞKUR Bartın’da sahaya indi!

Bartın’da İŞKUR’da görev li İş ve Meslek Danışmanlarından oluşan 6 kişilik 3 ekip, işgücü piyasası ile ilgili araştırmalarda bulunmak üzere sahaya indi. Bartın’da 216 işletmeyi ziyaret edecek olan ekipler, araştırmayla işgücü piyasasının taleplerini tespit edecek.
Bu haber 2024-04-22 09:45:12 eklenmiş ve 498 kez görüntülenmiştir.

 

“2024 Yılı İşgücü Piyasası Araştırması” başladı

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü tarafından 15 Nisan -17 Mayıs 2024 tarihleri arasında İşgücü Piyasası Araştırması gerçekleştirilecek. Araştırma kapsamında 216 iş yeri ziyaret edilecek.

 

 

Bartın ilinin tamamında gerçekleştirilecek araştırma ile işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, gelecek yılında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlenecek.

 

 

Bu çalışma ile birlikte Bartın işgücü piyasasının fotoğrafı çekilecek ve açık iş oranı hesaplanarak sektörlerin işgücü ihtiyacı tespit edilecek.

 

 

“İşgücü Piyasası Araştırması” kapsamında Bartın’daki işverenleri ziyaret ederek işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan meslekleri yerinde tespit ettiklerini belirten Bartın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Solak, “2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışması15 Nisan -17 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacak. İşgücü Piyasası Araştırması için İş ve Meslek Danışmanlarımız Bartın İlinde 216 işletmeyle yüz yüze görüşerek araştırma raporunun temel verilerini toplamaya başladık. İlimizin işgücü piyasasını izleme değerlendirme sistemini oluşturarak, gelecek istihdam ve eğitim ihtiyacını belirlemek amacıyla işgücü piyasası araştırmaları yapacağız. Araştırma istatistiki amaçlarla olup, derlenen bilgiler kurumumuz tarafından işgücü piyasası taleplerini belirlenmesinde kullanılacaktır. Böylece, işverenlere ve iş arayanlara daha iyi hizmet sunmamızda araştırma sonuçları bize yol gösterecektir. 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırmasına verdikleri bilgilerle katkı sağlayan İşletmelerimize şimdiden teşekkür ediyoruz. 2024 yılında ilimizde istihdamın artmasını ve korunmasını diliyoruz.” dedi.

 

 

15 Nisan ve 17 Mayıs tarihleri arasını kapsayan çalışmanın, Bartın’daki istihdam ile işsizlik sorununun çözümüne büyük katkı sağlanması beklenirken çalışmanın tamamlanmasının ardından raporlaştırılarak kamuoyu ile paylaşılacak.

 

 

KUTU KUTU

 

 

2023 yılında 182 işyeri ile görüşülmüştü!

 

 

Geçtiğimiz yıl Haziran-Temmuz 2023 döneminde 182 işyerinde işveren ve işveren temsilcileriyle yüz yüze gerçekleştirilen görüşmekler sonucunda derlenen verilere dayanan “2023 Yılı İşgücü Piyasası Araştırma Raporu” da geçtiğimiz haftalarda kamuoyu ile paylaşılmış, raporda şu veriler yer almıştı:

 

 

“İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır. Bu hedef doğrultusunda Bartın ilinde işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile Bartın ili genelinde, Haziran – Temmuz 2023 döneminde, 182 işyerinde işverenler/işveren temsilcileri ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda derlenen verilere dayanılarak Bartın İşgücü Araştırması gerçekleşmiştir.

 

 

Bu araştırma sonucunda, araştırmada elde edilen verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının yer aldığı ‘Bartın İşgücü Piyasası Analizi Raporu’ önümüzdeki günlerde https://www.iskur.gov.tr/kurumsal-bilgi/raporlar/ adresimizden yayımlanacaktır. Bu Raporda ilin işgücü arzı ve talebine ilişkin temel veriler derlenmiştir.

 

 

Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Bartın genelinde açık işi olan işyeri oranı yüzde 36,7 olarak hesaplanmıştır. Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek Açık İşi Olan İşyeri Oranı yüzde 66,7 ile Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektöründe olduğu görülmektedir. İnsan Sağlığı ve Sosyal Hizmet Faaliyetleri sektörü yüzde 55,6; Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler ve yüzde 50 ve İmalat sektörü yüzde 46,8 açık iş oranlarıyla Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörünü izlemektedir. Ancak bu oranlar değerlendirilirken İşgücü Piyasası Araştırması kapsamında yer alan ilgili sektörlerdeki işyeri ve çalışan sayılarının göz ardı edilmemesi gerekmektedir.

 

 

En çok işçi aranan 4 meslek

 

 

Bartın İli genelinde açık iş sayısının en fazla olduğu ilk dört meslek ise sırasıyla; Ayakkabı El Montajcısı, Madenci (Genel), Beden İşçisi (Genel) ve Konfeksiyon İşçisi meslekleridir.

 

 

Yüzde 6,4 net istihdam artışı beklentisi!

 

 

Bartın İşgücü Piyasası Araştırması kapsamında yer alan işyerlerine gelecek dönem istihdam eğilimleri hakkında bilgiler istenmiş; Bu bilgiler ışığında Bartın İlinde 14 Temmuz 2024 itibarıyla net istihdam artışı beklentisi yüzde 6,4 olarak tahmin edilmektedir.

 

 

14 Temmuz 2024 itibarıyla Net İstihdam Değişim Oranının yüzde 7,9’unu İmalat Sektörü, yüzde 7,1’ini Toptan ve Perakende Ticaret sektörü, yüzde 4,8’ini de İnşaat sektörlünde gerçekleşmesi beklenmektedir.  Bu sektörlerdeki değişimin toplam 19,8 olarak gerçekleşeceği beklenmektedir.

 

 

14 Temmuz 2024 itibarıyla en fazla net istihdam artış beklentisinin olduğu ilk beş meslek ise; Kablo Montaj İşçisi, Saya Dikici (Makine İle), Hadde İşçisi, Konfeksiyon İşçisi ve Makineci (Dikiş) meslekleridir. 14 Temmuz 2024 itibarıyla itibariyle en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu ilk beş meslek ise; Garson (Servis Elemanı), Aşçı, Bulaşıkçı (Stevard), Kesimci (Ayakkabı), Aşçı Yardımcısı meslekleridir.

 

 

Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk 5 meslek

 

 

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek; Makineci (Dikiş), Saya Dikici (Makine İle), Dokuma Konfeksiyon Makineci, Tuğla İmal İşçisi, Mekanik Bakım Onarımcısıdır. Eleman temininde güçlük çekme nedenleri sorulduğunda yüzde 93,3 ile Gerekli Mesleki Beceriye/Niteliğe Sahip Eleman Bulunamaması ilk sırada yer alırken yüzde 91,6 ile Yeterli İş Tecrübesine Sahip Eleman bulunamaması ikinci sırada, yüzde 67 ile Bu Meslekte İşe Yeterli Başvuru Yapılmaması üçüncü sırada yer almıştır.”

ETİKETLER : İŞKUR Bartın Ali Solak
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›