Bakan Tunç: “Hedefleri gerçekleştirmek için çalışacağız”

Avukatlık Kanunu’nun yenilenmesiyle ilgili Bilim Komisyonunun çalışmasının belli bir aşamaya geldiğini kaydeden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Önümüzdeki günlerde, haftalarda Yargı Reformu Strateji Belgemiz tamamlanmak üzere. 2028'e kadar yol haritalarımızı belirleyecek olan hem İnsan Hakları Eylem Planı hem de Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni Cumhurbaşkanı'mıza arz edeceğiz. İnşallah Cumhurbaşkanı'mız kamuoyuyla paylaştığında biz de o hedefleri gerçekleştirmek için yasamasıyla, yürütmesiyle, yargısıyla hiç durmadan çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
Bu haber 2024-04-06 09:40:00 eklenmiş ve 604 kez görüntülenmiştir.

 

Erkan Hızoğlu

 

 

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri sürecinde memleketi Bartın’da yoğun ziyaretlerde bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara 2 No’lu Barosu’nun, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Konferans Salonu’nda düzenlediği “Değişen Dünyada Avukatlık Vizyonu” sempozyumuna katıldı.

 

 

Türkiye’de avukatlığın geleceğinin tartışılması gerektiğini kaydeden Bakan Tunç, barolarla ilgili “Maalesef geçmişte barolar, çok iyi sınavlar veremedi. Avukatlık mesleğinin sorunlarından ziyade farklı şeylere odaklandılar. Özellikle adeta bir muhalefet partisi gibi muhalefet partisinden de öte farklı ideolojik birtakım çalışmaların içerisinde bulundular ve bulunmaya da devam ediyorlar. Biz istiyoruz ki avukatlık mesleğine odaklansınlar, meslektaşlarımızın mesleki çalışmalarına katkı versinler ve mesleğin geliştirilmesi anlamında da yürütmeyle yasamayla iyi ilişki içerisinde olsunlar ki görevlerini yapmış olsunlar.” dedi.

 

 

Tunç, adaletin haklıya hakkını vermek olduğunu belirterek, adaletin tecellisi için de hukuk devletinin şart olduğunu dile getirdi.

 

 

Hukuk devleti için de bağımsız ve tarafsız yargının şart olduğunu aktaran Bakan Tunç, yargının olmadığı bir toplum düzeninde, devlet düzeninden bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi.

 

 

Tunç, yargının “iddia, savunma ve hüküm” olmak üzere üç sacayağının bulunduğunu ve her birinin de ayrı öneme sahip olduğunu ifade ederek, hukuk devletinin tahkim edilmesi anlamında avukatların güçlendirilmesini önemsediklerini anlattı.

 

 

“Avukatlarımız, bir güvencedir”

 

 

Avukatlık Kanunu’nun birinci maddesinde “Avukatlar yargının kurucu unsurlarıdır” ifadesinin yer aldığını dile getiren Tunç, “Avukatlarımız, hak arama hürriyetinin, insan haklarının korunmasının teminatıdır. Avukatlarımız, aynı zamanda vatandaşlarımızın yargı hizmetlerinden etkin, adil yararlanabilmeleri için de bir güvencedir.” diye konuştu.

 

 

Bakan Yılmaz Tunç, avukatlık mesleğinde kalitenin artırılmasının sürekli gündemde olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

 

 

“Hukuk fakültelerindeki kontenjanların 190 binlerden 125 binlere düştüğünü görüyoruz. Hukuk fakültelerine girişteki puanların yükselmesi, oradaki öğrenci kalitesini artıran önemli bir husus. Mevcut fakültelerimizin akademisyen kadrosunun güçlenmesi lazım, bunun farkındayız. Kontenjanlar noktasında 100 bine kadar indirilmesiyle ilgili sürekli talep dile getiriliyor. Bu konuda da YÖK Başkanımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hukuk fakültesini bitiren genç hukukçumuz, öncelikle avukatlık stajına başlayabilmek için hukuk mesleklerine giriş sınavını geçmek durumunda olacak. Bu da avukatlık mesleğinde kaliteyi getirecek. Ayrıca hâkim, savcı yardımcılığı müessesesini getirdik. 2 yıl sürüyordu hâkim, savcı adaylığı. Şimdi 3 yıl süren hâkim, savcı yardımcılığı sistemine geçtik."

 

 

Avukatlık Kanunu’muzu yenilemenin vakti

 

 

Avukatlık Kanunu’nun yenilenmesiyle ilgili Bilim Komisyonunun çalışmasının belli bir aşamaya geldiğini bildiren Bakan Tunç, Bartın Milletvekilliği yaptığı 16 yılı da kapsayan son 22 yılda Türkiye, mevzuat anlamında en çağdaş mevzuata sahip ülke olduğunu belirtirken şöyle konuştu:

 

 

“Bu taslağı tartışmaya da açmamız lazım, tüm baroların katkılarını almamız lazım. Bu anlamda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kanun yapma yetkisi milletvekillerine ait. Biz ise taslak çalışmalarımızı milletvekillerimizin takdirine sunarız ve yasalaşması sürecinde de katkılarımızı sağlamanın gayreti içerisinde oluruz. İnşallah 69’dan beri eskiyen, değişen dünyaya, gelişen Türkiye’ye ayak uyduracak bir avukatlık kanununu hayata geçirmenin gayreti içerisinde oluruz. Çünkü son 22 yılda Türkiye, mevzuat anlamında en çağdaş mevzuata sahip ülke. Avrupa’nın kanunlarından daha öndeyiz. Tüm temel kanunlarımız değişti. Genç meslektaşlarımız bu kanunlarla okudular ve uygulamayı da onlarla yapıyorlar. Mevzuatımızın tamamını yeniledik. Avukatlık Kanunu'muz da önemli bir temel kanunumuz. O nedenle Avukatlık Kanunu'muzu da yenilemenin vakti.”

 

 

Bakan Tunç, “Önümüzdeki günlerde, haftalarda Yargı Reformu Strateji Belgemiz tamamlanmak üzere. 2028'e kadar yol haritalarımızı belirleyecek olan hem İnsan Hakları Eylem Planı hem de Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni Cumhurbaşkanı'mıza arz edeceğiz. İnşallah Cumhurbaşkanı'mız kamuoyuyla paylaştığında biz de o hedefleri gerçekleştirmek için yasamasıyla, yürütmesiyle, yargısıyla hiç durmadan çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

 

 

Tunç, vatandaşların yargı hizmetlerinden memnuniyetini en üst noktaya taşımanın gayreti içinde olacaklarını söyledi.

ETİKETLER : Avukatlar Günü Yılmaz Tunç
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›