Kahverengi kokarca için biyosidal ürünler ruhsatlandırıldı

Kahverengi kokarca ile kışlak alanlarda mücadele için halk sağlığına uygun biyosidal ürünler ruhsatlandırıldı. İlkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekanik mücadele (kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası) yıl içerisinde oluşabilecek popülasyon artışını engelleyecek.
Bu haber 2024-04-04 09:29:32 eklenmiş ve 125 kez görüntülenmiştir.

 

Popülasyon artışı engellenecek!

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Bartın İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri’nin kahverengi kokarca böceği ile mücadelesi sürüyor.

 

 

Bu amaçla kahverengi kokarca ile kışlak alanlarda mücadele için halk sağlığına uygun biyosidal ürünler ruhsatlandırıldı.

 

 

İlkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekanik mücadele (kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası) yıl içerisinde oluşabilecek popülasyon artışını engelleyecek.

 

 

Mekanik mücadele popülasyon artışını engelleyecek

 

 

Söz konusu biyosidal ürünlerle ilgili Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden açıklama yapılırken şu ifadelere yer verildi:

 

 

“İlimizde bazı bölgelerde yoğun bir şekilde görülen ve ilimiz için önemli tarım ürünlerinden kivi ve fındıkta zarar oluşturduğu gözlemlenen Kahverengi Kokarca, yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo, ahır, kömürlük gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır.

 

 

İlkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekanik mücadele (kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası) yıl içerisinde oluşabilecek popülasyon artışını engelleyecektir. Özellikle içinde bulunduğumuz dönem itibariyle kışlak diye tabir ettiğimiz boş ev, ahır, depo, kömürlük, serende gibi alanlarda bulunan zararlı ile fındık bahçelerine dağılmadan hem mekanik mücadele yöntemi kullanılarak hem de ilaçlama yapılabilecek alanlarda halk sağlığına uygun ilaçlar kullanmak suretiyle mücadele çalışmaları yapılması Kahverengi Kokarcanın popülasyonunun baskılanması açısından çok önemlidir.

 

 

Biyosidal ürünler ruhsatlandırıldı

 

 

Bu amaçla Sağlık Bakanlığınca insan yaşamının olduğu kışlak alanlarında kullanılmak üzere; Killmethrin 2,5 WP/18 (Deltamethrin), Excyper 16/2/18 (Cypermethrin, Tetramethrin, Piperonyl Butoxide), Deepest 18 (Alphacypermethrin,Tetramethrin) Deepest Maxi/18 (Cypermethrin,Tetramethrin) ticari isimli biyosidal ürünler ruhsatlandırılmıştır.

 

 

Bu biyosidal ürünlerin zararlının kışlaklarda olduğu dönemde kullanımı ile yapılan güçlü bir mekanik mücadele zararlının popülasyon yoğunluğunu önemli ölçüde azaltacaktır.

 

 

İnsan yaşamının olduğu alanlarda kullanılmayacak!

 

 

Zararlı ile Fındık Bahçelerinde Kimyasal mücadele zamanı İl Müdürlüğümüz teknik personellerince takip edilerek ilan edilecek olup, kullanılabilecek bitki koruma ürünleri Bakanlığımız Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanında (bku.tarimorman.gov.tr) yayınlanmaktadır.

 

 

 

 

Bu amaçla Tarım ve Orman Bakanlığınca fındık bahçelerinde kullanılmak üzere; AMPLİGO 150 ZC  (100 g/l Chlorantraniliprole + 50 g/l Lambda-cyhalothrin), RELAXIA (218 g/l Acetamiprid + 37 g/l Emamectin Benzoate), SANCTUM (800 g/l Malathion + 12,8 g/l Gamma-cyhalothrin), VANTEX 60 CS  (60 g/l Gamma-cyhalothrin)  ticari isimli Bitki Koruma Ürünleri ruhsatlandırılmıştır.

 

 

Bitki koruma ürünleri sadece fındık bahçelerinde ruhsatlı olup boş ev, ahır, depo, kömürlük, serende insan yaşamının olduğu alanlarda kullanılmamalıdır.”

 

 

Eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına devam

 

 

İlimizde bazı bölgelerde yoğun bir şekilde görülen ve ilimiz için önemli tarım ürünlerinden kivi ve fındıkta zarar oluşturduğu gözlemlenen kahverengi kokarca, yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo, ahır, kömürlük gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturuyor.

 

 

Ülkemizde şuan 32 ilde tespit edilen bu zararlı, dünyanın birçok ülkesinde benzer sorunlara yol açıyor.

 

 

Bu kapsamda zararlı organizmanın yaşayışı, zararı, kışlak döneminde yapılacaklar ile kışlak dönemi sonrasında Mayıs – Temmuz döneminde fındık bahçelerinde yapılacak kimyasal mücadele ilgili Bartın İl Tarım Müdürlüğü, Ulus, Amasra ve Kurucaşile İlçe Tarım Orman Müdürlükleri’nce konu uzmanlarının katılımıyla üreticilere yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmaları devam ediyor.

 

 

Ayrıca önümüzdeki süreçte İlimizde  tarımsal ürünlere zarar veren kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) zararlısı ile biyolojik mücadelede için Tarım ve Orman Bakanlığımızca üretimi devam eden biyolojik mücadele etmeni doğal düşman Samuray arılarının Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirleyeceği bir zaman diliminde doğaya salınımı yapılabilecek.

ETİKETLER : Kahverengi kokarca Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›