Yerel basının sorunları Kastamonu’da masaya yatırıldı!

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) il temsilcileri, üyeler ve medya sahipleri, Ramazan ayı dolayısıyla düzenlenen bölgesel iftar buluşmaları kapsamında Kastamonu’da bir araya geldi. Bartın İl Temsilcisi Mustafa Ahmet Oktay dahil olmak üzere 6 ilden temsilcilerin katıldığı programda konuşan KGK Genel Başkanı ve Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurul Üyesi Mehmet Ali Dim, internet ilanları için adil bir sistem talebini bir kez daha dile getirirken “Bizim istediğimiz sistem daha adil ve herkese can suyu olacak bir sistemdir. İnternet mecrasını kategorilere ayırarak yerleşim yeri nüfusuna göre 2 çalışandan 50 çalışana kadar, 5 bin trafikten 5 milyon trafiğe kadar herkese okunduğu nispette ilan verilmesidir. Bu şekilde toptancı bir mantıkla hareket etmek adil ve vicdani değildir.” dedi. Yerel basının sorunlarına değinirken bazı önerilerini de dile getiren KGK Bartın Temsilcisi Oktay da Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sunduğu dosyaya ilişkin katılımcılara bilgi verdi.
Bu haber 2024-03-21 09:34:11 eklenmiş ve 455 kez görüntülenmiştir.

 

“Daha adil ve herkese can suyu olacak bir sistem istiyoruz”

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Kastamonu, Bartın, Karabük, Zonguldak, Çorum ve Çankırı’dan gelen gazetecilerin katılımıyla gerçekleşen iftar buluşmasına Kastamonu Gazeteciler Derneği Başkanı ve Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) İl Temsilcisi İzzet Sarı ev sahipliği yaptı.

 

 

Kastamonu’daki Armoni Park Otel’de gerçekleşen iftar programına, KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim’in yanı sıra, KGK Genel Sekreteri Lütfü Karakaş, KGK Mali Başkan Yardımcısı Yakup Aslan ve KGK Yönetim Kurulu üyesi ve Çorum İl Temsilcisi Hacı Odabaş ile KGK Danışma Kurulu Başkan Vekili Dr. İmbat Muğlu, Bartın İl Temsilcisi gazetemizin de bünyesinde bulunduğu EYBEY Medya ve Yayımcılık’ın sahibi Mustafa Ahmet Oktay, Karabük İl Temsilcisi Serap Karaoğlu, Çankırı il temsilcisi İrfan Hoşafçıoğlu ve Zonguldak İl Temsilcisi Osman Sav ile söz konusu 6 ilde görev yapan KGK üyeleri katıldı.

 

 

Gazeteciliğin geleceği açısından çok tehlikeli!

 

 

İftar sonrasında katılımcıların illerinde yaşadıkları ortak sorunlar ve bunların çözümüne yönelik olarak yapılan ve yapılması gerekenlerin masaya yatırıldığı bir toplantı gerçekleştirildi.

 

 

KGK Genel Başkanı Dim, konuşmasında sosyal medyanın sektörü ve mesleği tehdit eden en önemli unsur olduğuna dikkat çekerken, “Maalesef toplumca sosyal medya kullanıcılarının gazeteci olduğu yönünde algı var. Bu durum mesleğin geleceği açısından çok tehlikeli boyutlara ulaştı.” dedi.

 

 

“Israrla anlatmaya da devam edeceğim”

 

 

Basındaki dijital dönüşüme yerel basının yeterince hazırlanamadığına işaret eden Dim, yerel basının sorunlarına da değinerek şunları söyledi:

 

 

“Basın İlan Kurumu’nun ölçümleme yöntemiyle ilgili zaman zaman sorunlar ortaya çıkıyor. Dikkatinizi çekmek istiyorum BİK’in sistemi Bilgi Teknolojileri Kurumu ve uluslararası kurumlar tarafından akredite edildi. Bu nedenle BİK analitik hukuken de esas alınacak bir duruma geldi. Özellikle bot kullanımı konusunda dikkatli olmanızı istiyorum. Şu anda tolere ediliyor gibi görünse de bunun bir sonu olduğunu unutmayın. Halen kategori tespitindeki kıstaslarla ilgili olarak internet sitesi sahiplerinin itirazları var. Bununla ilgili talepleri genel kurulda da anlattım, ısrarla anlatmaya da devam edeceğim.

 

 

“Daha adil ve herkese can suyu olacak bir sistem”

 

 

Ayrıca sizlerden gelen talepleri bizzat BİK Genel Müdürümüz Sayın Cavit Erkılınç’a yazılı olarak iletiyorum. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanımız Sayın Prof. Dr. Fahrettin Altun hocamızın da bu süreci yakından takip ettiğini biliyorum. Bizim istediğimiz sistem daha adil ve herkese can suyu olacak bir sistemdir. İnternet mecrasını kategorilere ayırarak yerleşim yeri nüfusuna göre 2 çalışandan 50 çalışana kadar, 5 bin trafikten 5 milyon trafiğe kadar herkese okunduğu nispette ilan verilmesidir. Bu şekilde toptancı bir mantıkla hareket etmek adil ve vicdani değildir. Örneğin Konya’nın 350 bin nüfuslu Meram’ı ile 25 bin nüfuslu Bozkır’ı aynı kriterlere sahip. Bu hakkaniyetli mi?

 

 

İcra ilanlarıyla ilgili sorun Bakan’ın desteğiyle sona erecek!

 

 

Bir diğer önemli konu da hepimizin malumu olan İcra ilanlarındaki sorun. Bu konuda Bartın İl Temsilcimiz Mustafa Ahmet Oktay, hazırladığımız raporu Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç’a sundu. İcra ilanlarında yıllardan beri yaşadığımız sorun Bakan’ın kararlı tutumu sayesinde sona erecek gibi görünüyor. Uygulama aşamasında bazı eksiklikler var. Bunu da Sayın Bakanımızın desteği ve Bartın il temsilcimizin takibi ile aşacağız inşallah. Kendisine icra ilanlarının yayınlanması konusundaki desteği için bir kez de sizlerin huzurunda teşekkür ederim.”

 

 

Oktay, sorunları ve çözüm önerilerini anlattı

 

 

Yerel basının sorunlarına değinirken bazı önerilerini de dile getiren KGK Bartın Temsilcisi Oktay da programdaki konuşmasında icra ilanlarının internet siteleri aracılığıyla yapılması gerektiğinin altını çizerken internet haber sitelerinin 7 gün 24 saat esasına göre güncel tutulması zorunluluğu nedeniyle buralarda çalışan personellerin yoğun bir mesai sarf ettiğini, bunun sürdürülebilir olmadığını ve bir an önce internet sitelerindeki gazeteciler için çalışma saatlerinin yasal sınırlar içerisinde yeniden tanımlanması gerektiğini söyledi.

 

 

“İcra Müdürleri haber sitelerinin varlığından habersiz”

 

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sunduğu dosyaya ilişkin de katılımcılara bilgi veren KGK Bartın Temsilcisi Oktay, sözlerini özetle şöyle sürdürdü:

 

“İnternet siteleriyle ilgili icra ilanlarını hallettik. Limitler yedi milyon liraya çıkarılacak. Bununla ilgili komisyon görüşleri alınıyor şu anda. Cumhurbaşkanı'nın yeniden belirleme oranına göre de her yıl otomatik olarak arttırılması konulacak maddeye.  Yani yeniden belirleme oranı yüzde 140 ise bu sene 7 milyonu yapabilirsek seneye 14 milyon, 15 milyon olacak otomatik. İcra ilanlarıyla ilgili şunu söylemek istiyorum. Yediemin araçlarının satışları var icrada. Bunların mevzuata göre ya panoda ilan edilmesi lazım ya da bakın altını çizerek söylüyorum internet siteleri aracılığıyla da yapılması lazım. İcra müdürlerinin çoğu internet haber sitelerinin varlığından habersiz. Onun için kendi mevcut olduğunuz illeriniz, ilçelerinizdeki icra müdürlerine muhakkak gidip onlarla görüşün.”

 

 

Denetimler 1 Nisan sonrası başlıyor!

 

 

Zonguldak Temsilcisi Osman Sav da BİK’in özellikle 1 Nisan sonrası internet sitelerine yönelik yönetmelik kurallarını yerine getirmeyenlere ciddi denetim başlatacağını hatırlatarak, “Zonguldak’ta gazeteler il genel meclislerinin karar özetlerini yayınlıyor. Bu uygulamanın diğer illerde de olması için harekete geçelim.” dedi.

 

 

KGK Kastamonu İl Temsilcisi İzzet Sarı da, Orman İşletmeleriyle ilgili ilanlar konusunda da sorunlar yaşandığını, ilan yayınlama bedellerinin güncellenmesiyle ilgili ilgili Bakana konunun iletildiğini ve rapor hazırlıklarının sürdüğünü söyledi.

 

 

KGK iftar buluşmasına katılan gazetecilerin karşılıklı fikir ve bilgi alışverişi yaptığı programlar, Antalya, Trabzon, Osmaniye, Şanlıurfa ve Ankara ile sürecek ve İstanbul’da sona erecek.

ETİKETLER : Adalet Bakanı Yılmaz Tunç KGK
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›