Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla törenler düzenlendi

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümü dolayısıyla tüm yurtta olduğu gibi Bartın’da da anma törenleri düzenlendi. Cumhuriyet Meydanında başlayan anma töreni, Şehitlik ziyareti ve Kültür Merkezindeki programla devam ederken duygu dolu anlar yaşandı.
Bu haber 2024-03-19 09:09:06 eklenmiş ve 202 kez görüntülenmiştir.

 

Kübra Nur AK- Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümü dolayısıyla tüm yurtta olduğu gibi Bartın’da da anma törenleri düzenlendi.

 

 

Cumhuriyet Meydanında düzenlenen ilk törene Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Garnizon Komutanı Dz. Kd. Alb. Erkan Şahin, Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Altınok, diğer protokol üyeleri, gaziler ve öğrenciler katıldı.

 

 

Törende Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Garnizon Komutanı Dz. Kd. Alb. Erkan Şahin, Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Altınok tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu.

 

 

“Sonsuza kadar gönlümüzde yaşayacaktır”

 

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından günün anlam ve önemine belirten konuşmasını yapmak üzerek kürsüye gelen Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Altınok, şehitlerimizi anma günü olarak kutladığımız bu önemli günde Çanakkale'nin geçilmeyeceğinin, Türk milletinin esir edilemeyeceğinin, Türk vatanının parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığını belirtirken şu ifadeleri kullandı:

 

 

“Tarihi şan ve şeref dolu büyük Türk milletini vatan sevgisini şehadete imtihan olduğu Çanakkale zaferinin yıl dönümünü kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Çanakkale Savaşı yüz binlerce şehit, gazi verilen destanı bir zaferdir. Çanakkale Destanı milletin her türlü yokluk ve acılar içinde birlik ve beraberliğiyle neler başarabileceğini göstermiştir. 18 Mart 1915 bağımsızlığımızı milli karakterimizin değişmez bir parçası olarak bütün dünyaya gösterdiğimiz şanlı destanımızın tarihidir. Gururla kutladığımız ve tarihin akışını değiştiren Çanakkale Zaferi. Türk milletinin cesaretinin, kahramanlığının, destan olduğu zaferlerden biridir. Milli Mücadele yıllarından bugüne kadar ülkemizin karşılaştığı her türlü tehlikeye karşı canlarını siper eden şehitlerimiz, ülkemizin bağımsızlığı ve bölünmez bütünlüğünün korunması huzur ve güven içinde yaşamamız, milli çıkarlarımızın savunulması ve vatanımıza hizmet etmek için canlarını feda ederek milletimizin gönlünde yerlerini almışlardır. Bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün, vatan sevgimizin, birlik ve bütünlüğümüzün ölümsüzleşen simgeleri olan aziz şehitlerimiz sonsuza kadar gönlümüzde yaşayacaktır. Aziz şehitlerimizin kanlarıyla sulanmış vatan topraklarında özgürce yaşıyor, bayrağımızı ihtişamla dalgalandırıyorsak bunu şehitlerimize ve kahraman gazilerimize borçluyuz. İşte bu nedenle bugün bizlere düşen görev şehitlerimizin kanlarıyla sulanan ve bizlere emanet edilen bu kutsal topraklar üzerinde atalarımızın, güzel ülkemiz için ödedikleri büyük bedelin anlam ve öneminin farkına vararak aynı bilinçle vatan topraklarına sahip çıkmak, cumhuriyetimizi yeni kazanımlarla yarınlara taşımak, birlik ve beraberliğimizi korumak ve dünyanın çağdaş kalkınmış ve güçlü ülkelerinden biri olmaya yolundaki hedeflerimizi kararlılıkla yürütmektedir.

 

 

“Bedeli ne olursa olsun sonsuza kadar dalgalandıracağız”

 

 

Türk milletinin sindirme, bölme, parçalamaya yönelik planlar yapan hainler ve işbirlikçilere bilmelidirler ki aziz milletimizin ihtiyacı olan kudret ve ilhamın kaynağı Çanakkale ruhu muhteşem anlamında saklıdır. Şehitlerimize anma günü olarak kutladığımız bu önemli gün Çanakkale'nin geçilmeyeceğine, Türk milletinin esir edilemeyeceğine, Türk vatanını parçalanamayacağını tüm dünyaya haykıranların günüdür. Bu önemli günde bir kez daha haykırıyoruz. Vatan sevdasıyla sarıldığınız al bayrağımızı bedeli ne olursa olsun sonsuza kadar dalgalandıracağız. Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale'de milletimizin ölüm, kalım, savaşta kahramanca mücadele edip adını tarihe altın harflerle yazdıran başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere aziz şehitlerimize, kahraman gazilerimize, fedakar milletimize, nice adsız kahramanlarını minnetle, saygıyla, şükranla yad ediyorum.”

 

 

Şehitlik ziyaret edildi

 

 

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenin ardından Bartın Şehitliğinde tören düzenlendi. Burada düzenlenen törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mız okunmasının ardından saygı atışı gerçekleştirildi.

 

 

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan tarafından Şehitlik Defteri imzalanırken okunan Kuran Tilavetinin ardından protokol üyeleri, şehit mezarlarına karanfiller bırakarak dualar etti.

 

 

Kültür Merkezi’nde de program vardı

 

 

Şehitlikteki programın sonrasında 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla son olarak da Kültür Merkezinde bir program düzenlendi. Şehit Mustafa Yaman Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından hazırlanan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlarken daha sonra tüm şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim okundu.

 

 

Küçükkaya: “Ülkemizin kaderinde bir dönüm noktası”

 

 

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmak üzere kürsüye gelen Garnizon Komutanlığında görevli Deniz Piyade Üsteğmen Mehmet Küçükkaya, şu ifadeleri kullandı:

 

 

“Bugün İngiliz ve donanmasına karşı 1915 yılında kazandığımız, tarihe altın harflerle yazdırdığımız Çanakkale Deniz Zaferinin 109’uncu yıldönümünde ve en fazla şehidimizin verildiği bu tarihi zaferin bağlantılı olarak, tüm şehitlerimizi armağan olan şehitler gününde hazır bulunmaktayız. 18 Mart yenilmez sanılan mağrur düşman donanmasına karşı Nusret Mayın Gemimize uygun zaman ve mekanda döktüğü mayınları, düşmana verdiği ağır kayıplar sonucunda boğazdan geri çekilmelerini sağladı, ülkemizin kaderinde bir dönüm noktasıdır. Çanakkale; bastığın yerleri ‘toprak’ diyerek geçme, tanı düşün altında binlerce kefensiz yatanı sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır Atanı verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı bilincindeki Başkomutan Atatürk ve silah arkadaşlarının, bütün zorluklara ve engellemelere rağmen, verdikleri büyük mücadelenin çıkış noktasıdır. Seddülbahir, Arıburnu, Kirte, Conkbayırı ve Anafartalar’ın her karış toprağında eşsiz kahramanlıklar yaratan Türk askeri; kanıyla ve canıyla büyük bir destan yazmıştır.

 

 

“Türk kahramanlığının akıllara durgunluk verdiği gündür”

 

 

O tarihte Yarbay rütbesiyle 19’uncu Tümen Komutanı olan Büyük Önder Atatürk, emrindeki 57’inci alaydaki kahraman askerleri için şunları söylemiştir; karşılıklı siperler, aramızda mesafe 8 metre yani ölüm kesin. Birinci siperdekilerin hepsi hiç kurtulmamacasına düşüyor, ikinci siperdekiler onların önüne geçiyor. Fakat ne imrenilecek soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz? Öleni görüyor, üç dakika sonra öleceğini biliyor ve en ufak bir duraksama bile yok. Bu Türk askerinde ruh kuvvetini gösteren takdire değer bir örnektir. Emin olunuz ki; Çanakkale Savaşını kazanan bu yüksek ruhtur.’ bu duygularla 18 Mart’ı kutlarken, gözlerimizden damlayan gurur yaşları, kabaran göğsümüze iman ve kuvvet veriyor, çünkü 18 Mart Türk kahramanlığının akıllara durgunluk verdiği gündür… 18 Mart kan ve ölüm püsküren her çeşit harp vasıtasının, Mehmetçiğin iman dolu göğsünde parçalanarak yok olduğu gündür… Ve 18 Mart; destanların destanı; Türk’ün şanlı destanıdır… Bu gün, evladını ‘Vatanına kurban olsun’ diyerek kına yakıp askere gönderen anaların ve babaların günüdür. Bugün; güzel yurdumuzun her köşesinde, her koşulda hizmet aşkıyla görev yaparken, şehit olan askerimizin, polisimizin, öğretmenimizin, doktorumuzun, hemşiremizin günüdür. Şehitler günüdür.

 

 

“Daima kalbimizde yaşayacak”

 

 

Türk Silahlı Kuvvetleri; Atatürk ilke ve inkılapları ışığında, çağdaş uygarlık düzeyini aşma yolunda, bilim ve teknolojiyi rehber edinerek, Türk ulusunun emrinde, onun en güvenilir ve yılmaz koruyucusu olmaya devam edecektir. Ölümlerin en şereflisi olan şahadet mertebesine ulaşan aziz şehitlerimizin hatıraları, onlara layık olmanın bilinci içerisinde görev yapan, tüm Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımızın kalbinde daima yaşayacaktır. Bugün ulaştığımız milli güç; Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşlarının yanı sıra başta Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları olmak üzere, daha sonraki dönemlerde görevleri başında, bölücü terörle mücadelede ve 15 Temmuz demokrasi ve milli birlik gününde hayatını kaybeden aziz şehitlerimizin eseridir.

 

 

“Başımız dik, huzur ve güven içinde yaşıyoruz”

 

 

Vatan için ölümü göze alabilen ve bu maneviyatını, yüce Türk Milletine yakışır bir şekilde, ‘vatan sağ olsun’ sözleriyle dile getirerek son nefeslerini veren kahraman şehitlerimiz; kanlarınızla sulayarak vatanlaştırdığınız bu topraklarda sahip olduğumuz her şeyi sizlere borçlu olduğumuzu bir an bile hatırımızdan çıkarmadan, şanlı bayrağımızın gölgesinde başımız dik, huzur ve güven içinde yaşıyoruz. Vatana hizmet aşkını sizlerin manevi varlığınızda ve asil ruhlarınızda buluyoruz. Sizlerin manevi varlığı bu bayrağı ebediyen yükseklerde tutacak ve vatanımız sonsuza kadar hür ve bağımsız olacaktır. Cumhuriyete ve büyük Atatürk’ün ideallerine bağlılığın kararlılığı içinde; başta ulu önder Atatürk olmak üzere ebediyete intikal etmiş gazilerimizi, bu vatan uğruna hayatını feda eden, her zaman kalbimizde yaşattığımız kahraman şehitlerimizi gurur ve iftiharla anarken, aziz ruhları önünde bir kere daha saygı ile eğiliyoruz, ruhları şad olsun.”

 

 

Sinevizyon gösterimi ve şiirlerin okunmasının ardından Şehit Mustafa Yaman Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan tiyatro gösterisi ve türkülerin seslendirilmesiyle program sona erdi.

ETİKETLER : 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi Bartın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›