Can, Kumlucalılardan destek istedi

EYBEY Medya’da yayınlanan Erdem Tabakoğlu ile Ters Işık programının canlı yayın konuğu olan Kumluca Belediye Başkanı İsmail Can, “2014 yılından bugüne 10 yıllık süre içerisinde sizler teveccüh gösterdiniz. Birlik ve beraberlik içerisinde Kumluca’da birçok projeyi başarıyla gerçekleştirdik. Bu birlik ve beraberliğimiz devam ettiği sürece Kumluca’da yapılması gereken ne varsa, aşılması gereken ne varsa aşacağımıza ben inanıyorum. 2024 yılı Mahalli İdareler seçimlerinde bize tekrar teveccüh gösterirseniz, aynı kararlılıkla, aynı anlayışla gece gündüz demeden sizlere hizmet etmek için çalışacağıma buradan söz veriyorum. 2024 yılında yapılacak Mahalli İdareler seçimlerinde desteklerinizi bekliyorum.” dedi.
Bu haber 2024-03-18 16:23:22 eklenmiş ve 350 kez görüntülenmiştir.

 

 

“Desteklerinizi bekliyorum”

 

 

Bartın Pusula Gazetesi, Bartın Halk Gazetesi, Bartın Manşet Gazetesi ile Bartın’ın ilk resmi internet haber sitesinden biri olan bartınhalkgazetesi.com.tr ile şehrin medya gücü EYBEY Medya’da yayınlanan Erdem Tabakoğlu ile Ters Işık programının canlı yayın konuğu Kumluca Belediye Başkanı İsmail Can oldu.

 

Tabakoğlu’nun sorularını yanıtlayan mevcut Kumluca Belediye Başkanı ve aynı zamanda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kumluca Belediye Başkan Adayı İsmail Can, bazı konulara da açıklık getirdi.

 

“ilk 5 yıllık projelerimizin yüzde 80’ini gerçekleştirdik”

 

“2 dönemde neler değişti Kumluca’da?” sorusunun üzerine Can, “Ben zaten belediyenin kapısından 93 yılında girdiğim için belediyeye uzak yabancı değildim. Kumluca’yı tanıyan, Kumluca’yı bilen, sorunlarını bilen belediyenin içerisinde yetişmiş bir Kumlucalıyım. Dolayısıyla belediyede tabii ki 2013 yılının 7’nci ayında belediyeden ayrılmıştım ben. Ondan sonraki süreçten seçim dönemine kadar belediyede yoktum. Belediye başkanı olduktan sonrada artık geleceği dönük 5 yıllık bir planla ve önümüze aldığımız borçların olduğu listeyle karşı karşıya kaldık. İlk 5 yıl içerisinde hem borç ödedik hem ilk 5 yıllık projelerimizin yüzde 80’ini gerçekleştirdik. İlk dönemde Bartın belediyesiyle kardeş belediye olmamız, Bartın Belediyesinden aldığımız güç, destekle Kumluca’da ilk dönemde de ikinci dönemde de çok güzel projeler yaptık.” diye konuştu.

 

“Bilmiyorsunuz Kumluca’yı”

 

“İlk dönem adaylar belli olduğunda bir önceki dönem sizin karşınıza aday olan bir isim bir eleştirisi oldu, ‘ithal aday  ben bunu kabul etmiyorum.’ Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine de Can, şöyle konuştu:

 

“Biz Kumluca da iki büyük afet yaşadık. İki büyük afetten gece gündüz çizmeleri çektik 15 gün 1 ay sahada hemşerilerimizin afet yaralarınızı sarmak için gece gündüz mücadele ettik. Bu zaman içerisinde hem Kumluca’daki afette hem Zafer Köyünde yaşadığımız afette. Ben bu belediyeciyim deyip sürekli söyleyen arkadaşı orada görmedim. Diğer aday arkadaşları da görmedim. Biz orada hemşerilerimizin zor zamanında biz vardık, iyi zamanda da biz vardık, zor zamanda da biz vardık. Bunu ifade ettim. Şimdi insanların yanında olması gerektiği zamanda yoksunuz, zor zamanında yoksunuz. Şimdi diyorsunuz ki biz Kumluca’da sorunları çözeceğiz. Birisi size suyla ilgili bir şey söylemiş bunun üzerine geliyorsunuz suyla ilgili eleştiri yapıyorsunuz. Bilmiyorsunuz Kumluca’yı. Suyun nereden geldiğini sorsak bulamaz bile. Nereden bilecek. Şimdi gelip Kumluca’da bizim yaptığımız  projeleri proje diye paylaşıyorsunuz. Benim afet döneminde yapamadığım, eksik kalan projeleri bizim projeler diye şimdi paylaşıyorsunuz. Pandemi ve afet döneminde. Bizim afet dönemi haricinde önceki dönemde yaptığımız işleri seçim broşür kitapçık haline getirdik. Kapalı pazaryeri, Bartın’ın en büyük pazaryeri. Mesire alanı, atıl durumda çöplük gibi bir alanı 5 bin metrekare mesire alanı yapmışız. Çok amaçlı kullanılabilecek belediye sosyal tesisi inşa etmişiz. Orman içerisinde kaynağından ilave su getirmişiz. Bunlar ilk dönemki projelerimiz. Belediye sosyal tesislerini mesire alanına bağlayan Zeytindalı köprüsü inşa etmişiz. Çocuklarımız için yeni oyun parkları kurmuşuz. Çevre düzenleme çalışmaları gerçekleştirmişiz. Altyapı, üstyapı çalışmaları gerçekleştirmişiz. Araç filomuza iki araç kazandırmışız. Can dostlarımızı unutmadık. Sokak hayvanlarımızla ilgili çalışmalar yapmışız. Festivaller, sosyal kültürel etkinlikler düzenlemişiz. İkinci döneme geçtiğimiz zamanda Şehitler Meydanı projesini gerçekleştirmişiz. Şehitler Meydanı projemizle çevre köylerimizde aziz şehirlerimizin hatıralarını yaşattık. Söz verdiğimiz gibi 17 dükkanda modern küçük sanayi sitesi inşa ettik. En önemli sorunlarından bir tanesi kanalizasyon ırmağa akıyordu. Atık su arıtma tesisi inşa ettik. En son fitness kapalı spor salonu sözümüz vardı. Bu projeler ikinci dönemde hem pandeminin hem de afetlerin yaşandığı dönem içerisinde gerçekleşti ve bunların maliyeti o dönemki günün şartlarında 5 milyon lira.

 

“Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor”

 

İkinci dönem projelerimizi neleri yapmışız, neleri yapamamışız birlikte değerlendirelim. Belediye sosyal tesisleri demişim bu tesislerin yeri hazır. Kapalı pazaryeri yanındaki boş alan. Buraya normalde biz kapalı Pazar yeri düşünüyorduk. Proje ertelenince burayı sosyal tesis yapma kararı vermiştik. Ben bu alanı o zaman ikinci dönem 2019 yılında paylaşmışım. Kanalizasyon atık su arıtma demişiz gerçekleştirmişiz. Şehitler Meydanı projesi demişiz gerçekleştirmişiz. Hayvan barınağı projesi demişiz, yol kat etmişiz. Kapalı fitnes spor salonu demişiz, tamamlamışız. Kumluca yaşam park dediğimiz afet konutları arkasında ve Kumluca kiraz bahçesi yürüyüş yolu dediğimiz sel afetine maruz kalan güzergahtaki projeler ertelenen projeler. Çöplerin  yer altına alınması demişiz, bunu gerçekleştiremedik. Küçük ölçekli sanayi sitesi demişiz bunu gerçekleştirdik. Orta ölçekli sanayi sitesi için bütün müracaatlarımızı yaptık. Alternatif çevreyolu projesi, çevreyolu projesi Kumluca’nın genel bir sorunu. Bunu da inşallah bu konuda İller Bankasında Devlet Su İşlerinde, ziyaretlerimizle birlikte Karayolları Bölge Müdürümüzü de ziyaret ettik heyet halinde. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor.

 

“Kumluca’da ne sorunu vardır, nerde ne eksik vardır, belediye nasıl olur  ben bilirim”

 

Eleştiri konusu, gittiğimiz yerlerde konuşuyorlar diyorlar ki bisiklet yolu eksik afet konutlarının arkası yapılmamış. Şunu ifade edeyim, Kumluca’da iki büyük afet yaşandı. Bir tanesi bizim bisiklet yolu ve yürüyüş yolu yapacağımız düğün salonundan yeni mahalle köprüsünden, Derbent mevki dediğimiz Mevkii’ye kadar uzanan alanda bu çalışmayı yapacaktık biz. Burası ilk afetin olduğu zaman 2021 yılında gece patladı duvar biz oradaki belediye ekiplerimizle ağaçları yıktık seli öyle önledik. Yani üzerinde sette kalmadı. İçişleri Bakanımızın Kumluca ziyaretinde dedik ki burada Kumluca’yı iki defa ciddi sele götüren yer burası. Buraya istinat duvarı yapılması lazım dedim. Sayın bakanımınız talimatıyla bizim dönemimizde oradaki o duvar yapıldı. Duvar yapıldıktan sonra şimdi artık orada koruyucu tesis yapıldığı için arka tarafında kalan alanda bisiklet yolu, yürüyüş yolu yapılabilecek hale geldi. Yine eski afet konutları arkasında meydan projesi inşa edeceğimiz projeyi uygulayacağımız alanda afet konutlarını birleştiren alanı sele gittiği, yukarıdaki duvarların yıkıldığı için. Bizim önceliğimiz insan güvenliği. Orada duvar yokken selle karşı karşıyayken oraya bisiklet yolu yaparsanız adama gülerlere. Orada duvar yokken orada afet meydana gelmiş bir zarar ortadan kalkması, duvarın yapılması gerekirken buraya şimdi bisiklet yolu yapmak, projeyi uygulamak doğru bir mantık değil. Önce duvar için uğraştık. Aynı bahsettiğim gibi Kızıllar tarafındaki Kumluca tarafındaki 400 metrelik 500 metrelik duvarla birlikte afet konutları arkasındaki bu duvarı da inşa gerçekleşti. Şuanda bu proje uygulanabilir. Ama siz Kumluca’da hiç olmadığınız zamanlarda, görmediğiniz afetlerde, insanların yanında olmadığınız zamanlarda gelip şimdi onları görmeden orada yaşanan durumu görmeden, afette insanların yanında olmadan, gelip buraya bisiklet yolu neden yapılmıyor diye sorarsanız gülerler adama. Biz canımızı zor kurtardık sen diyorsun ki bisiklet yolu.

 

Ben Kumluca’yı biliyorum. 53 yaşındayım 30 yıllık ömrüm belediyede geçmiş. Kumluca’da ne sorunu vardır, nerde ne eksik vardır, belediye nasıl olur  ben bilirim.”

 

“Gerçekleştirdiğim projelerden 3 tanesi bakanlık yardımıyla…”

 

Can, “Bunlar bütçesi yüksek işler. Bunu başarmanızdaki sebep nedir. Bunları yapmak için destek almanız, peşinde koşturmanız lazım. Bunu nasıl başardınız?” sorusu üzerine “İlk dönemki kardeş belediye olmamızın avantajıyla, hem Karabük belediyemizi de unutmamak lazım belediye başkanımızda bize ihtiyaç olduğunda katkılar sağladı. Dolayısıyla hem Karabük belediyemizle hem Bartın belediyemizle birlikte biz gecemizi gündüzümüzü, bütün enerjimizi sahada Kumluca’nın eksiklerini gidermek için müdürlüklerde, genel müdürlüklerde, daire başkanlıklarımızda, bakanlıklarımızda. Benim gerçekleştirdiğim projelerden 3 tanesi bakanlık yardımıyla yapılan projelerdir. Kanalizasyon atık tesisisin yapılması Çevre Şehircilik Bakanlığımızın İller Bankası yüzde 50 SUKAP kapsamıyla yapılmıştır. Sanayi siteleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle yapılmıştır. Burada dönem içerisinde BAKKA Yönetim Kurulunda görev alan dönem belediye başkanımız Sayın Cemal Akın’ın katkıları büyüktür. BAKKA işbirliğiyle yaptık. Şehitler Meydanı projemizin yer tahsisiyle ilgili Sayın Adalet Bakanımızın katkıları olmuştur. Yine Çevre Şehircilik Bakanlığımızda oraya 400 bin lira çevre düzenlemesi için para aktarılmıştır. Bunları biz takibini yaparak, sayın bakanlarımıza arz ederek gerçekleştirdik. Belediye olarak yaptığımız çalışmalar haricinde kapalı pazaryeri belediye bütçesinden, mesire alanı belediye bütçesinden, düğün salonu belediye bütçesinden… Ciddi anlamda ödenek aktardık bu çalışmalar için.” ifadelerini kullandı.

 

“2026 yılında Kumluca’yı doğalgaza kavuşacağını inanıyoruz”

 

Doğalgaz ve TOKİ ile ilgili de Can, “Doğalgaz ile ilgili Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımızın Bartın ziyaretinde biz belediye başkanları ordaydık. Yapılan sunumda beldelere 2027 dedi ilgili firma. Ama 2026’da uygulanabileceği Filyos’ta doğalgazla birlikte. Dolayısıyla bizde 2026 yılında Kumluca’yı doğalgaza kavuşacağını inanıyoruz. Bu konuda da takiplerimizi yapacağız.” dedi.

 

“Kumlucalı olarak ben her konuda üzerime düşeni yapmaya çalıştım”

 

“Konuşulan Kumluca kooperatif sorunu var. Depoların taşınması. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz? Bununla ilgili çalışmanız var mıydı?” sorusu üzerine ise Can, şu ifadeleri kullandı:

 

“Depoların kapanmasıyla ilgili zaman zaman gündeme gelen konular vardı. Biz depoların kapanmaması konusu için kooperatif başkanlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla defalarca toplantılar yaptık. Ziyaretler yaptık. Bunun yanında orman köylüsü halkımızın sorunları ile ilgili bize düşen ne varsa çağırdıkları her yerde yanlarında olduk. Bu sorunların çözümü için Kumlucalı bir yönetici olarak, Kumlucalı olarak ben her konuda üzerime düşeni yapmaya çalıştım. Bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Şuanda kooperatifin ve deponun gündemden kalktığını düşünüyorum. Çünkü Kumluca’yı ekonomik olarak ayakta tutan zaten belli başlı orman köylüsüyüz kooperatiflerimiz var, depolarımız var. Bu alanlar üzerine hatta Kumluca’da yapılması gereken fabrika, oradaki orta ölçekli sanayi sorununu gerçekleştirebilirsek, çözüm üretim oradaki duvar konusunu halledebilirsek Devlet Su İşleri buradaki duvarı inşa edip uygun görüş verirse burada orman ürünleri üzerine bir fabrika kurulması orada çok isabetli olur.”  

 

“Sorunlarından arındırılmış…”

 

“Kumluca’yla ilgili en büyük hayaliniz nedir?” sorusunun sorulması üzerine Can, “Sorunlarından arındırılmış, insanlarımızın yaşamaktan mutluluk duyacağı, sorun kalmamış, altyapısıyla üstyapısıyla yaşam standartlarının yükselmiş, insanlarımınız huzurlu yaşayabileceği, belediyecilik anlamında her şeyini tamamlamış bir belde ve ilçe hayal ediyorum.” dedi.

 

“2024 yılı sandığının hepsinde birinci çıkacağım”

 

Can, “Seçilirseniz neler yapmayı planlıyorsunuz?” sorusu üzerine şöyle konuştu:

 

“Seçileceğime inanıyorum. Saha çalışmalarında, hemşerilerimiz ziyaretlerimizde bunu görüyoruz. Seçimi alıyoruz gidiyoruz diyenler var. 2014 yılında ben aday olduğumda 2013 yılında belediyeden ayrıldım. Kumluca’ya hizmet edeceğim dedim. İşimizi gücümü bıraktım. Hiç güvencem yoktu. Sadece güvencem Kumluca halkıydı. Hepsinden Allah razı olsun bizi yalnız bırakmadılar. O dönemde adayım diye ortada olan arkadaştan bir tanesi 2014 yılında adaylıktan vazgeçti. Aday adayı bile olmadı şimdi 10 yıl sonra geldi ben adayım Kumluca’da sorunları çözeceğim diyor. O dönemde 2014 yılından önce Kumluca belediyesi daha mı iyi yönetiliyordu. Sorunlar yok muydu? Niye o zaman aday olmadınız da niye şimdi? 10 yıl içerisinde yaptığımız çalışmaları gördünüz. Kumluca’ya kazandırdıklarımız ortada. Ondan önceki dönemde bunlar var mıydı? Biz gerçekleştirdik, biz yaptık. Gecemizi gündüzümüze kattık. Ben işimi gücümü her şeyimi bıraktım Kumluca için. 2014 yılında ben bütün sandıklarda birinci çıktım. 2019 yılında 6 sandığın 5’inde birinci çıktım. 2024 yılı sandığının hepsinde birinci çıkacağım. Sonuç ortada. Hesap ortada. Bugüne kadar yaptıklarımızla alnımız ak başımız dik. 2024 yılında inanıyorum ki hemşerilerimiz 2 dönemde bizi yalnız bırakmadığı gibi yine yalnız bırakmayacak.”

 

“Biz hep bardağın boş değil dolu tarafından bakıyoruz”

 

“10 yıl içerisinde İsmail Can’ın kırgınlıkları oldu mu?” sorusuna da Can, şu ifadeleri kullandı:

 

“Kırgınlıklar olmuştur. Biz hep bardağın boş değil dolu tarafından bakıyoruz. Güzelliklerin daha fazla olduğunu, iyiliklerin daha fazla olduklarını düşünüyorum. Elbette olmuştur. İnsanız. Kırdığımız kırıldığımız zamanlar olmuştur. Ama genel yapı olarak kırıcı bir insan değilim. Genelde kırsam bile özür dilemesini bilirim. Kırgınlıklar olmuştur ama dediğim gibi bardağın dolu tarafı daha fazla olduğundan onları bir tarafa bırakıp biz yolumuza işimize bakacağız. Ama çok dışarıya yansıtan kendini anlatan paylaşan bir insan değilim ben. Kırılsam da kırıldım demem. Genelde kendi içime atarım. Ama bir insanı kırdıysam bir gün gidip mutlaka özür dilerim.

 

“Kumludaki sorunları en iyi ben bilirim, ekibimiz bilir”

 

Benim 30 yılım belediyecilikle geçti. Kumluca’nın artık Kumluca’yı tanımayanlarla, Kumluca’yı bilmeyenlerle, belediyeciliği ile alakası olmayanlarla kaybedecek zamanı yok. Kumluca’da 10 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum ben. Artık hem bir tecrübe edindik. Kumludaki sorunları en iyi ben bilirim, ekibimiz bilir. Kumluca’da nerede ne sorunu var, nasıl çözüm gerektirir. Hepsini bir sırayla gerçekleştirdik. Yaşadığımız pandemiden ve bazı afetlerden dolayı bazı projelerimiz ertelenmiş olabilir. Bunları gerçekleştirecek olanda biziz.”

 

“Ben ekmeğinden eden değil, ekmek veren, işveren bir insanım”

 

“Yapılan eleştirilerle ilgili bir şeyler söylemek ister misiniz?” sorusunun sorulması üzerine Can, şöyle konuştu:

 

“Hepsine ayrı ayrı cevap vermek istemiyorum. Yapılan eleştirilerden bir tanesi ona da cevap vermek istiyorum. Çalıştığımız dönem içerisinde yaklaşık 10-15 personel aldık. Çalıştığımız dönem içerisinde emekli ettiğimiz arkadaşlarımız var. Bunların yerine personel aldık. Almaya da devam ediyoruz. Benim görev son yıl içerisinde işten personel çıkardığımla ilgili bir söylem geliştirdiler. Buna şöyle cevap vermek istiyorum. Ben Kumluca’da geldiğim süre içerisinde yaklaşık bugüne kadar çalıştığım arkadaşlardan 5-6 tanesi bizimle çalışanlardan emekli oldu. Emekli olan personelin yerine personel aldım almaya da devam ediyorum. İhtiyaç duyduğumuz her noktaya personel alımı gerçekleştiririz. Ben kimseyi işten çıkartmadım. Ben işçilikten gelmiş, işçiliğin ne demek olduğunu bilen bir insanım. Ekmekle oynanmayacağını en iyi bilenlerden biriyim ben. Bir gün saat 10 gibi telefonum çaldı garajdaki görevli personel aradı. Geçici çalıştırdığımız arkadaşlardan tekrar diğer şirkete alacağımız, zaman zaman böyle çalışmalar yapıyoruz. Afet dönemi için aldığımız arkadaşlardan. Başkanla görüşmek istiyoruz demişler. Dedim ki akşam herhangi bir zamanda da görüşebiliriz. Toplantı yaptık bunları konuştuk. Şimdi nereden çıktı bu dedim. Israrla görüşmek istediler yoksa biz çalışmayacağız gibi bir şey söyledi dedi arkadaşlar. Bende dedim ki, çalışan çalışır, çalışmayan gider. Bu saatte herkes işini gücünü yapsın dedim. Ondan sonra 6 arkadaşın 4’ü ayrıldı gitti. 2’si çalışmaya devam etti. O 2 arkadaşımızda şimdi çalışmaya devam ediyor. Diğer arkadaşlar kendi rızasıyla işi bıraktı gitti. Burada ki söylem belediye başkanı İsmail Can işten adam çıkarıyor. Ben işçilikten gelmiş, hak hukuk nedir bilen bir insanım. O arkadaşları dönem dönem belediyede çalıştıran ve gelecekte kadro sözü veren benim. Sadece oradaki yapılan uygun zamanda olmayan talepten dolayı bu arkadaşlarımıza söyledim. Çünkü iş saatinde iş, toplantı saatinde toplantı. Ben ekmeğinden eden değil, ekmek veren, işveren bir insanım.”

 

“Desteklerinizi bekliyorum”

 

Yaklaşık 1 saat süren programda son olarak Can, “2014 yılından bugüne 10 yıllık süre içerisinde sizler teveccüh gösterdiniz. Birlik ve beraberlik içerisinde Kumluca’da birçok projeyi başarıyla gerçekleştirdik. Bu birlik ve beraberliğimiz devam ettiği sürece Kumluca’da yapılması gereken ne varsa, aşılması gereken ne varsa aşacağımıza ben inanıyorum. 2024 yılı Mahalli İdareler seçimlerinde bize tekrar teveccüh gösterirseniz, aynı kararlılıkla, aynı anlayışla gece gündüz demeden sizlere hizmet etmek için çalışacağıma buradan söz veriyorum. 2024 yılında yapılacak Mahalli İdareler seçimlerinde desteklerinizi bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

 

ETİKETLER : Bartın Kumluca Belediyesi İsmail Can 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›