7’nci dönem meclisi, son toplantılarına başladı!

Bartın İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun başkanlığında 7’nci dönemin son toplantısının ilk oturumu gerçekleştirildi. 7’nci dönem Meclisinin 60 aylık süreyi doldurmuş olmanın heyecanı içerisinde olduklarını belirten Başkan Dursun, “Evet, 15 yıl çok kısa bir zaman değildir. 15 sene burada beraber oturduk, beraber program yaptık, beraber tartıştık beraber ortasını bulduk, beraber uzlaştık, beraber hizmet ettik. Ben iyi ki meclis üyesi olmuşum. İyi ki meclis başkanı olmuşum. İyi ki Bartın’a beraber hizmet etmişiz diyorum.” dedi.
Bu haber 2024-03-06 09:27:49 eklenmiş ve 319 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

 

Bartın İl Genel Meclisi, 7’nci dönemin son toplantısının ilk oturumunu Özel İdare Meclis Toplantı Salonunda Bartın İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun başkanlığında gerçekleştirdi.

 

Meclis üyelerinin eksiksiz katılımıyla gerçekleştirilirken toplantıya dair müdürleri katıldı.

 

Gündem maddeleri öncesinde 60 aylık süreyi değerlendiren Başkan Dursun, 7’nci dönemi unutulmaz kılan tüm meclis üyelerine teşekkür etti.

 

“Bartın'da başardığımız çok güzel işler var”

 

Hizmet çıtasını çok yükseklere taşıdıklarını belirten Başkan Dursun, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

 

“Bugün yine tarihi toplantılarımızdan birini gerçekleştireceğiz. Bugün 7’nci dönemin 60’ıncı ayını tamamlamış olan bir meclis ve inşallah birinci birleşim. Dolayısıyla 2, 3, 4, 5 ile bitirmiş olacağız. Tabii üniversite öğrencilerimiz burada. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencilerimiz. Dönem sonuna denk geldiler. Tabii 60 ay uzun gibi görünse de baktığımızda işte 2019 Mahalli İdareler seçimleri yapıldıktan sonra 60 aylık süreyi bitirdik. Dolayısıyla bir emanetti. Bu emaneti 7’nci dönem meclisi gerçekten hakkını vere vere, Bartın’ın bütün ihtiyaçlarını göz önünde tutarak öncelikleri hep önüne alarak güzel bir çalışma geçirdiğini söyleyebiliriz. Bu kapsamda idaremizle iş birliği içerisinde olarak Bartın'da başardığımız çok güzel işler var. Bunu inşallah önümüzdeki son güne saklıyoruz. Yani son gün çünkü bu mecliste bizim artık meclisin yüzde 50’si yenileniyor. Şimdi dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi grubundan devam etmiyor arkadaşlarımız. Milliyetçi Hareket Partisi'nden olan arkadaşımızla biz belediyeye geçiyoruz inşallah. Dolayısıyla böyle bir dönemi dolu dolu geçirdiğimizi söyleyebilirim.

 

“Bartın’ın kırsalına daha çok hizmet götüren bir meclis burası”

 

Tabii burada siyasetin var olduğu yerel yönetim birimleri. Yani belediye de aynı. Buraya da böyle düşünebilirsiniz. Öğrencilerimiz olduğu için de buradan girmiş olalım. 5302 sayılı kanun, değerli öğrencilerimiz 2005 yılında çıktı biliyorsunuz. Yerel yönetimler kanunu diye geçiyor. 2005 yılından önce neydi? 2005 yılından önce meclisler bu kadar yetkin değildi bu kadar güçlü değildi. Şimdi artık ayda 5 gün toplantı yapan meclis o zaman senede iki kere toplanıyordu. Bir kesin hesap döneminde bide bütçe döneminde. Dolayısıyla meclisin Başkanı Valiydi. Bu niye değişikliğe gerek duyuldu derseniz, demokrasinin bu meclislerde daha etkin olması düşünüldü. Bence çok da faydalı oldu. Ben bu 5302 sayılı kanunun hemen akabinde meclis üyesi ve meclis başkanlığı yapan biriyim. 10 yıl meclis başkanlığım devam ediyor. Onun öncesinde 5 yıl meclis üyeliği, zaten 5302 sayılı kanun çıkalı 19 sene oldu. Dolayısıyla bütün o dönemin içerisinde olan bir büyüğünüz olarak şunu söyleyebiliriz. Demokratik ortamlarda gelişme ve başarı daha etkin. Biz de 17 yıldır burada bunu ortaya koyduk. Benden önce iki tane daha meclis başkanımız var. Daha meclisler var. Bu yedinci dönem meclisi. Bundan sonraki sekizinci dönem hayat devam edecek. Burada 5302 sayılı kanun getirdiği bütün yenilikler hayata bir bir geçirildi. Bartın’ın kırsalına daha çok hizmet götüren bir meclis burası. Karar organı, özel idarenin karar organı. Onun için 7’nci dönemde, 6’ncı dönemde, 5’inci dönemde, 4’üncü dönemde bu 5302 sayılı kanunun meclisleriyle çalışıldı. Adnan Bey 4’üncü dönemden beri var. Bir dönem arası var, 6’ncı dönemde arası var. Dolayısıyla ben de 5’inci dönem, 6’ıncı dönem, 7’nci dönemde varım. Devam eden bazı arkadaşlarımız da var. Yeniler de var. Dolayısıyla bu mecliste Bartın halkına hizmet edebilmek için oluşan işte ilçelerden buraya seçilip gelen arkadaşlarımızla oluşuyor. Dolayısıyla idaremizin bir yapısı var. Genel sekreterimiz, valimiz dolayısıyla idare bir bütün.

 

“Buradaki hizmet çıtası gerçekten çok yüksek”

 

Ama meclis kararlarıyla beraber ortaklaşa uyum içerisinde çalışıldığında hiç kimsenin kimseye üstünlüğü yok burada. Meclis en önde, sonra Encümen sonra Vali sıralama böyle. Ama Valiyle meclisi bir bütün haline getiremezseniz, uyum haline getiremezseniz kimsenin kimseye üstünlüğü olmadığını buradan hizmete dönüşmesi için bunun gerekli olduğunu sistem içerisinde girdiğimizde daha rahat ve kolaylıkla yaşamış oluyoruz. Dolayısıyla böyle bir yapıyı oluşturan Sayın Cumhurbaşkanımıza ben çok teşekkür ediyorum. Çünkü demokratik ortam biraz önce bahsetmiştim. Meclisin içerisinde her birisi il genel meclis üyesi olarak buraya geliyor. Burada başkanlık divanımız, meclis başkanı, ihtisas komisyonları, diğer birimlerin seçimleri, sonra meclis kendi içerisinde yol haritasını bulmuş oluyor. Ben tekrar bu dönemi yedinci dönemi unutulmaz kılan hizmetleriyle unutulmasına bütün meclis üyelerimize teşekkür ediyoruz. Devam edecek arkadaşlarımıza da ben yürekten bunu söylüyorum, başarılar diliyorum. Burada bizim çıtayı çok yükselttiğimizi, buradaki arkadaşlarımız biliyor. Buradaki hizmet çıtası gerçekten çok yüksek. Sayın Valimiz son bir yıldır beraber, genel sekreterimiz olarak görev yapıyor. Ben ona da çok teşekkür ediyorum. Bize burada büyük kolaylık, uyumumuzda büyük bir koordinatörlük yaptı. Meclisle, valiyle, idareyle uyumumuzda çok fedakarlık yaptı. Bunu biliyorum. Biz de mevcut olarak idareyi mahcup edecek, mağdur edecek, birbirimize verdiğimiz sözleri yerine getirmeyecek durumlara hiç düşmedik. Önemli olan burası.

 

“Kazanan Bartın oluyor”

 

Bazen idare önümüzden yürüdü, Meclis kararları arkadan geldi. Bu neden oldu? Birbirimize olan güvenden oldu. Bu kurumun meclis organında bir rahatsızlık olduğunda aşağıya doğru her yerde rahatsızlık olur. Onun için uyum içerisinde doğru işleri yaptığınızda, yeniliklere kapıyı hep açık tuttuğumuzda, kazanan Bartın oluyor. Bizim kazandığımız bir şey yok. Meclis Başkanı'nın burada mesai yapacak diye bir zorunluluğu yok. Ben memurlarla geldim bazen de sonra çıktım. Helali hoş olsun. Böyle yapmasaydık başarı olmazdı. İşimizi takip ettik. Meclisin bize yüklediği görevleri idareyle beraber takip ettik. Ama sonuçta ne oldu? Sonuçta Bartın'daki özel idare bu kurum gerçekten saygın bir kurum oldu. Ben onu görüyorum dışarıda. Bugün belediye meclisine aday olduğum durumda gezerken bunu daha çok gördüm. Yani Bartın Özel İdaresi gerçekten bu meclis yapısıyla, bu idari yapıyla çok güvenilir bir kurum olmuş. Ben tekrar genel sekreterimden, valiliğimden bütün çalışanlarımıza, bütün müdürlerimize çok teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra da arkadaşlarımız bizden sonra bunu sağlarlar. Çalışma yatırım programlarımız bizim namusumuz gibi. Bu her zaman böyle oldu. Benim 10 yıllık meclis başkanlığım böyle. Yazdıysak bu programı hayali bir şey yazmadık. Yılsonunda hayata geçme oranları hep yüzde 100, yüzde 98, yüzde 99 oldu. Hiç onun aşağısına düşmedik. Bu da neyi getirdi? Bu kuruma, bu meclise, bu özel idareye güveni getirdi. Onun için bu meclis döneminde ve bir önceki meclis döneminde zor da olsa bu meclisten daha zor dönemlerimiz vardı. Yine biz özel idareyi yenilemeye, teknolojik aletlerle tanıştırmaya, yeni projeleri hayata geçirmeye hep devam ettik. Bartın, imarından, ulaşımından, altyapısından, özel idare gerçekten önemli sorumlulukları üstlendi. Bunları da güzel bir şekilde hayata geçirmek kadar güzel bir şey yok. Ben biraz önce onu söyledim. 60 yaşındayım. 10 yılım özel idare meclis başkanı, 5 yılda meclis üyesi olarak geçti. Ben geride çoluğuma çocuğuma, aileme bırakacağım en büyük miras bu. Madalya. Çünkü buradan herkese nasip olmuyor. Nasip olduğunda o insanlar oraya mühür vurması gerekiyor. Biz de o başarıyı sağladığımızı düşünüyorum. Böyle bir algı da var böyle bir öngörü de var. İnşallah bundan sonrası iyi olur. Evet, 15 yıl çok kısa bir zaman değildir. 15 sene burada beraber oturduk, beraber program yaptık, beraber tartıştık. Beraber ortasını bulduk. Beraber uzlaştık. Beraber hizmet ettik. Ben iyi ki meclis üyesi olmuşum. İyi ki meclis başkanı olmuşum. İyi ki Bartın’a beraber hizmet etmişiz diyorum. Ben inşallah bu dönem sonunun toplantılarının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Yeni dönemde de inşallah hem idaremizde, hem meclis yapısıyla uyumlu bir yapının devam etmesini canı gönülden diliyorum.

 

“Birbirimize zorluk çıkartmadık”

 

Biraz önce söyledim miras gerçekten önemli. Bu çıtayı inşallah daha yukarıya taşıyacak ekip buraya mutlaka gelecektir. Ben bu vesileyle tekrar bize çalışmalarımızda destek veren başta genel sekreterimiz, vali yardımcımız olmak üzere bütün müdürlerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. İşinizi kolaylaştırdınız.  Birbirimize zorluk çıkartmadık. Bazen idare olarak anlaşamadığımız işler olmadı mı? burada işin doğası bu. Uzlaşma kültürü bunun için var. Biz uzlaştık. Sonuçta ortaya böyle güzel bir tabloyu çıkarmak ve uzlaşmanın sonunda oluyor. Ben tekrar teşekkür ediyorum. Mart ayı toplantılarımızın tekrar hayırlı olmasını diliyorum. 9 maddeyle başlıyoruz. 2 tane daha ilave maddemiz olacak yani 11 maddeyle başlamış olacağız. Cuma gününe kadar inşallah buradayız.

 

“Önemli bir rakam”

 

Tabii mart ayı özel daire açısından önemli bir ay. Çünkü bu ay bir yıllık geçmiş bir yılın faaliyet raporunun Sayın Valimiz tarafından meclisin son günü de olabilir. Bir önceki gün de olabilir. Mecliste ibrası var. Özel idarede her ay farklı bir zorunlu olarak yaptığımız işler var. Ocak ayında denetim komisyonu seçimleri olur. Mart ayında bir önceki yılın faaliyet raporunun ibrazı olur. Mayıs ayında Kesin hesabı olur. Sonrasında kasım ayında da bütçe olur. Dolayısıyla bunlar seçim takvimi gibi. Seçim kurulu takvimi gibi her yıl muntazam yaptığımız işlerden birisidir. Onun için denetim komisyonu ocak ayında seçilmişti. Arkadaşlarımız denetimini bitirdi ben onlara da teşekkür ediyorum. Bir önceki yılın gelir ve giderlerini meclisimiz denetimini gerçekleştirdi. Zannediyorum raporunda hazırlıyorlar. Bizden sonraki mecliste de yeni dönem meclisinde de nisan ayında da bu kürsüden bütün kamuoyuna, o denetimin sonuçları da açıklanmış olacak. Bu ayın en önemli gündemi bir yıllık bir önceki yılın, bir yıllık faaliyetlerinin, meclise ibrazı. İnşallah bu gerçekleşecek. Benim elimdeki Ocaklara baktığımda gerçekten güzel rakamlar var. Gerçekleşmeler çok güzel. Biliyorsunuz 2023 yılına biz 195 milyonluk bir bütçeyle çıkmışız. Tahmini bütçeyle çıkmıştık. Yolda giderken 49 milyonluk ek bütçe, bir de 6 milyon ikinci bir ek bütçe. Dolayısıyla 55 milyonluk bir ek bütçeyle 255 milyon gibi bir rakama ulaştık. Toplamda 661 milyon iç ve dış kaynakla ödenek harcamış bir kurum burası. Önemli bir rakam. Kendi bütçesi 195 milyon olan bir kurum. Sonuç itibariyle yıl içerisinde dış kaynakları paydaş kurularımızın projelerini hayata geçirerek 661 milyon bir gerçekleşme yaşamış. İnşallah bunun ayrıntılarını Sayın Valimiz meclise geldiğinde meclisimize proje proje, teker teker anlatacak ve biz de inşallah faaliyet raporunu yeterliliğini Sayın Valimiz buradayken oylamış olacağız. Ben bu gerçekleşmelerde payı olan başta Sayın Valimiz Nurtaç Arslan’a, genel sekreterimize ve idaremize bir kere daha teşekkür ediyorum.”

 

-KUTU-

 

Su bedelleri yüzde 50 arttı

 

Konuşmalarının ardından gündem maddelerine geçilerek ilk gündem maddesi olan Akçamescit Köyü Hayvan Pazarı Bağlantı Yolu ile ilgili dosyanın komisyonlardan geldiği şekliyle oy birliği ile kabul edildi.

 

Gündemin 2’nci maddesinde yer alan İçme Suyu, Su Tankeri, Kanal Açma Makinesi ve Vidanjör Bedelleri ile ilgili Komisyon Raporu mecliste yapılan değerlendirmeler sonucu karara bağlanarak yüzde 50 oranında arttı.

 

Dursun, Mart ayı toplantılarının ilk birleşiminde alınan kararların hayırlı olmasını diledi.

ETİKETLER : Bartın Bartın İl Genel Meclisi Kenan Dursun
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›