Üretim Planlaması toplantısı gerçekleştirildi

Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Bakanlık yetkililerinin katılımıyla Üretim Planlaması toplantısı gerçekleştirildi. Bartın İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder, “Bakanlığımızca başlatılan tarımsal üretim planlaması çalışmalarının titiz takipçisi olarak ilimizde tarımsal üretimin sürdürülebilir kılınması için gerekli tüm planlama tedbirlerini aldık. Plan çerçevesinde bitkisel ve hayvansal üretim ile su ürünleri alanında çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.
Bu haber 2024-03-02 09:38:33 eklenmiş ve 381 kez görüntülenmiştir.

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Bakanlık yetkililerinin katılımıyla Üretim Planlaması toplantısı gerçekleştirildi.

 

 

Toplantıya, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz başkanlığında, Kanatlı ve Arıcılık Daire Başkanı İslam Köse, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM), Tarım Reformu Genel Müdürlüğü (TRGM) ve Strateji Geliştirme Başkanlığı (SGB) uzmanlarının yanı sıra, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Orman İşletme Müdürlüğü, DSİ 233 Şube Müdürlüğü, Küre Dağları Milli Parklar Müdürlüğü, Ulus Orman İşletme Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

 

 

Önder: “Çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

 

 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Bartın İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder, “Bakanlığımızca başlatılan tarımsal üretim planlaması çalışmalarının titiz takipçisi olarak ilimizde tarımsal üretimin sürdürülebilir kılınması için gerekli tüm planlama tedbirlerini aldık. Plan çerçevesinde bitkisel ve hayvansal üretim ile su ürünleri alanında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buna emek veren ve katkı sunan, tüm kurum ve kuruluşlarla birim personellerime teşekkür ederim.” dedi.

 

 

“İl Teknik Komitemizi oluşturduk”

 

 

Ardından yapılan bilgilendirmede Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Tarımsal üretimin planlamasına yönelik olarak yapılanlar şöyle özetlendi:

 

 

“Tarımsal üretimin planlanması, gıda güvencesi ve güvenliğinin temin edilmesi, verimliliğin artırılması, çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin tesis edilmesi için Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan Bakanlıktan izin alınır. Bakanlık, ‘arz ve talep miktarı ile yeterlilik derecesini dikkate alarak hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceği ile tarım havzası veya işletme bazında asgari ve azami üretim miktarlarını belirler’ hükmüne dayanak ve esas alarak çıkarılan yönetmeliğin amacı; tarımsal üretimin planlamasına yönelik usul ve esasları düzenlemenin yanı sıra bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretiminde tarım havzası veya işletme bazında üretimin planlanmasına esas iş ve işlemleri kapsamaktadır.

 

 

Bu minvalde tarımsal üretim planlamasının ülkemiz genelinde uygulama birliğinin sağlanması maksadıyla ilk olarak çalışma usul ve esasları içeren rehber hazırlandı. İl Teknik Komitemizi oluşturduk. İl Tarımsal Üretim Planlama Birim Sorumlularımızı belirledik. Sözleşmeli Üretimin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik 15 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlandı. Sözleşmeli üretim ile üretici ve ürettiği ürün garanti kapsamına alınarak, üretim riskleri minimize edilerek, arz güvenliğimize önemli katkılar sağlanmış olacaktır.

 

 

Hibe programları yeniden düzenlendi

 

 

Üretim yapılan tüm alanların kayıt altına alınması ve kayıtlılığın artırılması amacıyla Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yönetmeliğinde değişiklik 18 Kasım 2023’de yayımlandı. Böylece mülkiyet ve mirasçılık sorunları sebebiyle tarımsal desteklerden, hibelerden, düşük faizli tarımsal kredilerden, devlet destekli tarım sigortalarından yararlanamayan üreticilerimiz de bu imkânlardan yararlanabilecektir. Üretim planlamasının uygulanmasıyla tarımsal desteklemeler, planlama sürecinde yönlendirici bir araç olarak kullanılacak yeni destekleme modeli, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılan Hazine faiz destekli tarımsal krediler ve kırsal kalkınma hibe programları, üretim planlamasını yönlendirmek ve teşvik etmek amacıyla yeniden düzenlenmiştir.”

 

 

“Yeni düzenlemeler yapmıştır”

 

 

“Tarımsal Üretimin Planlanması” konusunda değerlendirmelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz ise şöyle konuştu:

 

“Son zamanlarda dünya genelinde yaşanan jeopolitik gerilimler, ekonomik dalgalanmalar, afetler ve küresel iklim değişikliği, su kısıtı, artan nüfus ve kentleşme gibi faktörler gıda arz güvenliğini temin etmek için doğal kaynakların optimum kullanımını sağlayacak etkin bir planlama sürecini zorunlu hale getirmiştir. Bu sebeple Bakanlık olarak; ülkemizde gıda arz güvenliğinin sürdürülebilir olmasını sağlayacak, üreticilerin gelir düzeyini artıracak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak yeni düzenlemeler yapmıştır. Bu kapsamda, 5488 sayılı Tarım Kanunu'nda yapılan değişiklikle tarımsal üretim planlanması konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir. Tarımsal üretimin planlanması, Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimi bir daha ortaya konulmuştur.

 

 

“25 yıla belki de 50 yıla ışık tutacaktır”

 

 

Planlama doğrultusunda bir ürünün ne zaman, nerde, nasıl, ne için, ne kadar üretim planlaması ile ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek, arz fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi sağlanacaktır. Ülke genelinde belirlediğimiz bu yol haritasının etkin bir şekilde yürütülmesiyle yapılacak bu çalışmalar belki 25 yıla belki de 50 yıla ışık tutacaktır.”

 

 

Önder, teşekkür etti

 

 

Toplantının sonunda Bartın tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder, Tarımsal Üretim Planlaması çalışmalarının Bartın ve ülkemiz tarımına hayırlı uğurlu olmasını dilerken çalışmalarda kendilerine destek verip katkı sunan ilimizdeki tüm sektör paydaşlarına da teşekkür etti.

ETİKETLER : Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›