“Bartın’ı değiştirmeye, sizlere huzur getirmeye geliyoruz”

Gazeteci Mustafa Ahmet Oktay’ın “Enine Boyuna” programına konuk olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı İsmail Cem Akyol, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri için Bartın halkının desteğini isteyerek “Seçimlere az bir süre kaldı. Ben buradan tüm Bartın halkına şu konuda seslenmek istiyorum, bize güvenin, adayımıza güvenin, projelerimize güvenin. Sizlere tutamayacağımız hiçbir söz vermiyoruz. Biz Bartın’ı değiştirmeye, sizlere huzur getirmeye geliyoruz. Bize inanın.” dedi.
Bu haber 2024-02-10 09:13:00 eklenmiş ve 285 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın Pusula Gazetesi, Bartın Halk Gazetesi, Bartın Manşet Gazetesi ile Bartın’ın ilk resmi internet haber sitesinden biri olan bartınhalkgazetesi.com.tr ile şehrin medya gücü EYBEY Medya’da Gazeteci Mustafa Ahmet Oktay’ın canlı yayın konuğu CHP Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol oldu.

 

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’ne sayılı günler kala siyasetin nabzının tutulduğu programda açıklamalarına İl Başkanlığı sürecinden başlayan İl Başkanı İsmail Cem Akyol, “İçimde siyaset ve hizmet etmek arzusu her zaman vardı. Bu dönem de bu hizmeti üstlenelim istedik. O zamanki İl Başkanımız Selim Karakaş da aday olmayacağını beyan edince ben de arkadaşlarımın desteği ile karar verdim. Bu iş bir ekip işidir. O yüzden arkadaşlarımızla karar vererek 13 Ekim 2023 yılında olağan seçimimizle seçimi kazanarak il başkanlığı dönemimiz başlamış oldu.” dedi.

 

“Türkiye’de bir değişim rüzgarı esti”

 

CHP İl Başkanı Akyol, partisinin Genel Kurultay sürecini de değerlendirerek “Seçim almak önemli değil. Önemli olan seçildikten sonra çalışma arkadaşlarınız kimlerdir, yöntemleriniz nelerdir, partiyi nereden aldınız nereye getirdiniz, ne yapmak istiyorsunuz? Bir kere içinizde bir heves olacak. Bu olmazsa ne siz ne de ekibiniz partiyi bir yere getirebilir. İtici güç arkada değildir, içeridedir. Ben ekibimle beraber bu gücü alarak partimizi daha iyi yerlere getirebilmek için mücadelemizi vermeye devam ediyoruz. Türkiye’de bir değişim rüzgarı esti. Buna kimsenin sessiz kalması mümkün değildi biz de sessiz kalmadık. Özgür Özel başkanımızı başkan yapmak için elimizden gelen desteği verdik. Bu değişimle beraber partide de bir rüzgar oluştu. İnsanlara umut geldi. Kemal Kılıçdaroğlu partimize çok büyük emekleri olan bir Genel Başkanımızdır. Partimizi çok güzel temsil etti ama halkımız artık seçimlerin başarısız sonuçlandığını artık değişmesi gerektiğini ifade etti. Delegelerimiz de bu sese kulak verdi. Ben o gün kurultayda bunu hissettim. Bu tüm Türkiye’de de olumlu karşılandı.” diye konuştu.

 

“Bu duruma üzülüyorum”

 

Emekli maaşlarını da gündemine alarak ülke ekonomisine ilişkin de açıklamalarda bulunan CHP İl Başkanı Akyol, “İş hayatına başladıktan sonra hepimizin hayali emekli olmak. Emeklilikte rahat geçinebileceğimiz bir maaş olsun istiyoruz. Son dönemde maalesef emeklilerimiz geçinemeyecek düzeyde. Bir de emeklilerimizin bakmakta zorunlu olduğu çocuk veya torunları varsa daha vahim. Şu anki emekli maaşları bırakın destek olmayı kendisi zor geçiniyor. Emeklimiz emeklilikte rahat etmeyi beklerken maalesef hüsran. Şu anda emekli maaşları 10 bin lira ile 15 bin lira arasında değişiyor. Son zamanlarda emekli olan emeklilerimiz çok düşük maaş almakta ve geçinmekte zorlanıyorlar. Emeklimiz bunu hak etmiyor. Emekli diyor ki ‘Ben devletime hizmet ettim bu hizmetlerin karşılığı bu olmamalı’ bizce de olmamalı. Biz sosyal devletsek şayet olmamalı emeklilerimiz daha iyi şartlarda yaşamayı hak ediyor. Daha iyi şartlarda yaşamaları gerektiğini düşünüyorum. Akaryakıt fiyatları her geçen gün artıyor. Maalesef her şeyin de temeli. Her gün gelen zamlar insanın belini büküyor. İşsizlik konusu, il başkanı olduktan sonra şehir dışında beni tanıyanlar iş arayanlar bir şeyler yapmamızı istiyorlar. Biz de bu insanlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu duruma üzülüyorum. Üniversite mezunu olan bir bireyin çok rahat bir şekilde iş bulması lazım. Ama maalesef yardım talep ediyorlar bu durum çok üzücü.” ifadelerini kullandı.

 

“Anket sonuçlarına uyarak ön seçim yapmadık”

 

Akyol, CHP’nin Bartın Belediye Başkanlığı için aday belirleme sürecinde izlediği yol haritasını da şu sözlerle anlattı:

 

“Partimizin değişim süreci Özgür Özel ile başladı. Özel’in vaadi de ön seçimdi. Ön seçim şu şartlarda yapılacak. Öncelikle partimiz adaylar arasında bir anket çalışması yapacaktı. Bartın’da da 4 adayımız vardı. İl Başkanı olduktan sonra Genel Başkanımızla 3 kez görüştük. Bu görüşmelerde her zaman örgütlerin görüşlerine değer verileceği ve böyle bir yol izleneceği beyan edildi. Genel Başkanımız şunu söyledi; ‘Aday adayları arasında uçurum yoksa iki aday arasında 2-3 puanlık bir fark varsa sandık kuracağız. Bu adaylar arasında çok fark yok bayan aday varsa bayanı adaylaştıracağız. Ama anket sonuçları arasında açık ara bir aday öndeyse bir ön seçim  yapmayacağız ve adayımızı adaylaştıracağız’ dendi. Ve Bartın’da da öncelikle bir anket çalışması yapılarak Muhammet Rıza Yalçınkaya adaylaştırıldı. Biz başlangıçta yönetim olarak ön seçim istiyoruz diyerek ön seçim vaat ettik. Ama Genel Merkez adaylaştırma sürecinde bu yönde hareket ettiği için biz de Genel Merkez’e uyarak anket sonuçlarına uyarak ön seçim yapmadık. Yalçınkaya ankette açık ara farkla önde olduğu için bu kararı saygı ile karşıladık.”

 

“Biz kendi yolumuza bakıyoruz”

 

Genel seçimde ittifak çatısı altında halktan destek istedikleri İYİ Parti’nin yerel seçimde kendi adayını çıkarması ile ilgili de CHP İl Başkanı Akyol, “Biz adayımıza güveniyoruz, partimize güveniyoruz, Bartın halkının güvenine güveniyoruz. Karşımızda ittifak da olsa Bartın’ı sosyal belediyecilik ile kavuşturacağımızı beyan ediyorum. Diğer partinin aday çıkarması bizleri asla bir yılgınlığa, umutsuzluğa asla düşürmedi. Biz var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Diğer partilerin aday çıkarması bizleri güçsüz hale getirmeyecek biz kendi yolumuza bakıyoruz.” dedi.

 

“İttifak süreci devam ediyor”

 

Bartın’daki ilçe ve beldelerdeki seçim sürecine ilişkin olarak ise Akyol, şu değerlendirmeyi yaptı:

 

“Genel Merkezimizin mevcut belediyeler ile ilgili tasarrufu aynı şekilde adaylaştırılıp adaylaştırılmayacağı konusu tamamen bir anket değerlendirilmesi şeklinde oldu. Anket değerlendirmesine adayımızın almış olduğu puan partinin puanından düşükse adaylaştırılmayacağı yönünde şayet belediye başkanımızın çalışmaları neticesinde alacağı oy parti oyunun üzerindeyse orada bir tasarrufa gidilmeyip o belediye başkanımızın tekrar adaylaştırılması yönünde idi. Amasra’da böyle bir eğilime gidildi ve Recai Çakır başkanımız tekrar adaylaştırıldı. Kurucaşile’de 3 aday adayımız vardı. Bir ön seçim yapılması kararlaştırıldı. Seçim sonucunda Uğur Güneş birinci çıkarak adaylaştırdık. Ulus’ta ise halkın ve partililerin görüşleri alınarak böyle bir tasarrufa gidildi. Yapılan görüşmelerde Sabri Aktaş adaylaştırıldı. Hasankadı ve Kumluca bölgesinde Saadet Partisi ile ittifak sürecimiz devam ediyor. Kumluca’da aday çıkarmayacağız orada Saadet Partisi ile ittifak sürecine girdik. Abdipaşa’da Mehmet Şahin adaylaştırıldı. Kozcağız ve Hasankadı’da çalışmalarımız sona yaklaştı. Görüşmelerimiz devam ediyor. En geç Pazartesi günü netleşecek ve halkımızın karşısına beraber çıkacağız. Zaten ayın 18’inde Ankara’da bir aday tanıtım toplantısı olacak. Oradan tekrar hep beraber el kaldırarak seçime devam edeceğiz.”

 

Saadet Partisi ile görüşmeler devam ediyor

 

Saadet Partisi ile ittifak görüşmelerinin devam ettiğini ifade eden CHP İl Başkanı Akyol, “Bartın’da da Saadet Partisi ile görüşmelerimiz devam ediyor. Burada da birlik yapmayı planlıyoruz. Çünkü Saadet Partisi ile altılı masada güzel bir ittifakımız oldu. Çok güzel seçim çalışmaları yaptık. Buradan da kendilerine çok teşekkür ediyorum verdikleri destek için. Bartın’da da yol yürümeye karar verdik. Görüşmelerimiz devam ediyor. İnşallah güzel bir sonuca beraberce gideriz. Anlaşılmayacak da bir durum yok. Mücahit Mekeç başkanımız da biz de keskin konuşmuyoruz. En faydalı, en doğru yol neyse beraberce ona karar vereceğiz.” dedi.

 

“Halkla iç içe olabilecek adaylar olmasına özen gösterdik”

 

Belediye Meclis ile İl Genel Meclisi’nden aday belirleme sürecinin devam ettiğini belirten Akyol, listelerde halka en iyi hizmeti verebilecek ve halkla iç içe olabilecek adayların olmasına özen gösterdiklerinin altını çizerken “Öncelikle İl Genel Meclisi üzerinden Bartın düzeyini konuşalım; Merkezimizde toplam 7 tane aday adayımız vardı. 2 adayımız çekilme kararı aldı, geriye kalan 5 adayımız için de partimizde bir komisyon kurduk. En doğru kararı vermeye çalıştık, bu kararı verirken de halka en iyi hizmeti verebilecek, halkla iç içe olabilecek adaylar olmasına özen gösterdik. Belediye Meclisi için de 14 tane müracaat var ve değerlendirmelerimiz devam ediyor. Burada öncelikle Belediye Başkan Adayımızın tasarrufu, Milletvekilimizin tasarrufu, İl Başkanı, İlçe Başkanı ve Yönetim Kurulumuz ile burada halkın karşısına onların kabullenebileceği, Belediyeyi aldığımızda bu kişiler belediyeyi yönetebilir, bizim haklarımızı korur, bize hizmet getirir dedirttirebilecek Belediye Meclis Üyelerimizle halkın karşısına çıkmayı planlıyoruz. Oldu bittiye getirmeden, ince eleyip sık dokuyarak ‘iyi ki bu insan da buraya gelmiş’ dedirtecek, siyasetle hiç ilgisi olmayan ama bulunduğu konum itibariyle herkese dokunmuş isimlerimiz olacak. Şuan için oluşan kesin bir liste yok ama 20 Şubat son gün ve önümüzdeki günlerde bu liste artık netleşir, biz de adaylarımızla beraber Belediye Meclis Üyelerimizle beraber sahada olacağız.” ifadelerini kullandı.

 

“Bartın’da kazanabilecek en iyi ve en güzel adayımız”

 

İl Başkanı Akyol, CHP Bartın Belediye Başkanı Adayı Muhammet Rıza Yalçınkaya ile ilgili sahadaki izlenimlerini de şöyle anlattı:

 

Öncelikle şunu söylemem gerekir ki Rıza beyle saha ziyaretlerimizi yaparken bazen biz bile yoruluyoruz çünkü Rıza bey daha da hızlanmış. Kendisi Bartın’ımızda 2 dönem Belediye Başkanlığı yaptı, 11 yıl milletvekilliği yaptı. Hem Belediye Başkanlığı hem de milletvekilliği tecrübesi var. İnsanların bize baktığınızda gözlerindeki ışığı görüyorum. Çünkü Rıza bey insanlara dokunmuş. Bunları biz söylemiyoruz. Toplantılarımızda, ev programlarımızda, ziyaretlerimizde vatandaşlarımız kendileri söylüyor. İyilik yap denize at demişler, Rıza beyin bile birçoğunu hatırlamadığı dokunuşları olmuş insanlarımıza. Rıza bey bir iktidar milletvekili değildi ama Bartın’da kendisinden yardım talep eden partili ya da partisiz bütün insanlarımıza dokunmuş ve Rıza bey şuan da manevi olarak bunun karşılığını görüyor. Bu nedenle insanlarımızın gözünde bir ışıltı var ve ben bu ışıltıyı görüyorum. Vatandaşlarımız ‘nereden çıktı bu Rıza bey?’ demiyor. ‘İyi ki geldiniz’ diyor. Kendisi de son kez Bartın halkına güzel bir Belediye Başkanlığı yapmak istiyor. Bartın’a güzel hizmetler kazandırmak istediğini söylüyor. Rıza bey şuanda Bartın’da kazanabilecek en iyi aday, en güzel adayımız.”

 

“Bu dedikodulara inanmayın”

 

“Rıza Yalçınkaya, Belediye Başkanı olduğunda Bartın yatırımlardan mahrum kalır” şeklindeki söylem ve endişelerle ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine de CHP İl Başkanı İsmail Cem Akyol, şunları söyledi:

 

“Biz hizmet için geliyoruz. Belediyeyi aldığımızda sosyal belediyecilik ile Bartın’ı buluşturacağız. Biz sadece bina yapmaya gelmiyoruz, halka dokunmaya geliyoruz. Ablalarımıza, annelerimize, çocuklarımıza, gençlerimize dokunmaya geliyoruz. ‘Yatırımlar kesilir mi?’ bu söylemler bizim de kulağımıza geliyor. Cumhurbaşkanımız, buna benzer bir cümleyi deprem bölgesinde söyledi. Yerel belediye ile iktidar aynı olmazsa hizmet gelmez gibi bir durum söz konusu değil. Bu olamaz. Çünkü belediyelerin bir bütçesi var, Meclis’ten geçen ve onaylanan 2024 yılının bütçesi 750 milyon TL, Türkiye Vergi Gelirlerinin yüzde 6’sı nüfus oranında illere dağıtılıyor ve bu Bakanlar Kurulu Kararıdır, bunu da kimse engelleyemez. Şimdi burada şehrin gelişmesini kim sağlar? Belediye Başkanı sağlar, şehri belediye başkanı geliştirir. Eğer bir Belediye Başkanının tecrübesi varsa, Ankara’yla ilişkileri kuvvetliyse yatırım gelmeme gibi bir durum söz konusu olamaz. Rıza bey muhalefette olduğu halde bile Bartın’ın yatırımlarına destek vermiştir. Tekrardan belediye başkanı olduğunda Ankara’da iş çözebilecek kişi Rıza Yalçınkaya’dır. Çünkü tecrübesi var, bilgisi var, birikimi var. Bu yatırımların Bartın’a gelmemesi gibi bir durum söz konusu olamaz tamamen siyasi malzeme yapılan konular bunlar. Bartın halkının da bu dedikoduya inanmasını istemiyorum. Bartın hizmetlerini sonuna kadar alacaktır.”

 

“Sosyal belediyecilik” vurgusu yaptı!

 

Sık sık “sosyal belediyecilik” vurgusu yapan CHP İl Başkanı Akyol, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi’nde Bartın halkının neden Muhammet Rıza Yalçınkaya’ya oy vermesi gerektiğini de anlatarak “Hep sosyal belediyecilikten bahsettim. İstanbul, Ankara, İzmir bunun en önemli örneğidir. Halkın parasını halka harcarsak halk, ileriye daha aydınlık bakar, geleceğinden şüphe duymaz. ‘Bu hizmet bize geldi, bunların daha iyisi gelecektir’ deyip bir istekte bulunur. Bu anlamda da toplumda bir güven oluşur. Nedir sosyal belediyecilik? İnşaat sektörü ekonominin lokomotifi ama belediyenin işi sadece inşaat yapmak değildir. Belediyenin işi halka dokunmaktır ve bu da onların isteklerini göz ardı etmemekle olur. Bartın’da kadınlarımız için bir sosyal tesis yok, gençlerimiz için bir sosyal tesis yok, çocuklarımız için bir sosyal tesis yok. Emeklilerimiz için Yalı’da bir emekliler evi var ama emeklilerimizin bize bahsettiği bir konudan bahsedeyim; ben gidiyorum çayı 5 liraya içiyorum, eşim gidiyor normal fiyattan içiyor diyor. Evde bir emekli var ve eşi de o emekli maaşından faydalanarak geçiniyor, aynı ekonomi içerisindeler. Bu tür sıkıntıları gidermemiz lazım. Biz çocuklara, gençlere, kadınlar ve emeklilere dokunamadığımız sürece sosyal belediyecilik sıfatı kazanamayız. Bunun için de insanlara dokunmamız lazım.” dedi.

 

“Bartın’ı selden kurtarır ne de maddi kayıpları önler”

 

Bartın gündeminde en çok tartışılan projelerin başında gelen Bartın Irmağı Islah Projesi ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine Akyol, şu yanıtı verdi:

 

“Kozcağız Barajı, Kirazlıköprü Barajı yapıldıktan sonra Bartın’da sel felaketlerinin yaşanmayacağını söylemişlerdi ama suyun önünde kimse duramaz. Ne cam durur ne duvar ne kaya… Şimdi Yalı bölgesine baktığımızda doğası çok güzel bir yer, insanlar yaz kış Yalı’ya akıyor. Çünkü alternatif bir sosyal alan yaratamıyoruz. İnsanlara burası da var diyemiyoruz. Bartın’ın kalbi orada atıyor. Biz isterdik ki farklı yerlerde de sosyal projeler yapılsın ama yapılmıyor.

 

Irmak Islah projesinde sel zamanın açılır kapanır olacak camlardan bahsediyoruz. 1998 yılı selinin izleri Orduyeri Köprüsünün üzerinde. Yıllardan beri benim üzüldüğüm konu şu; Bartın sanki bir proje iliymiş gibi tüm ilkler burada deneniyor ve ben bundan çok rahatsızım. İnşallah bir daha sel felaketiyle karşılaşmayız çünkü sonuçlar ağır alıyor ama sel anında camların yükseldiğini varsayalım bu camlar yükseldiğinde yağmur suyu hatlarından geriye taşacak. Maalesef evlerimizin birinci katları sular altına kalacak, rögarlar taşacak ve bu sefer istemediğimiz başka felaketlerle karışılacağız. Yalı tarafına gelemeyen su bu kez Kaynarca tarafına gidecek. Burada yapılan bu çalışma ne Bartın’ı selden kurtarır ne de maddi kayıpları önler. Bu kararı veren iktidar, bu önlemlerin daha kalıcı olması gerekiyor. Yaptık, oldu, bittiyle olmuyor. Bugün o projenin maliyeti belki fiyat farklarıyla 750 milyona çıkacak. Bartın Belediyesi’ni bütçesi kadar, bunlar az paralar değil. Bu paralar birilerinin cebinden çıkmıyor, bu paralar bizim çocuklarımızın parası, bizim vergilerimiz. Daha görsel bir proje ve daha canlı bir proje beklerken böyle bir atmosferle karşılaşacağız.”

 

“Yapılmayan bir şeyleri sorun diye önümüze getirmek komik”

 

Bartın’daki trafik sorununu çözecek çalışmaların da arasında bulunduğu projeleri önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacaklarını belirten CHP İl Başkanı Akyol, “Trafik sorunu Bartın’ın kanayan bir yarası. Çözülemeyen, çözülememiş bir sorun. Bu konuda zaten projelerimiz hazırlanıyor. Ayın 15’inden sonra halkımızla projelerimiz buluşacak. Biz burada özellikle iki kavşağı çözdüğümüzde, bir Çatmaca kavşağını bir de Özel İdare kavşağını çözdüğümüzde trafiği yüzde yüz değil de büyük bir oranda rahatlatacağına inanıyoruz. Çünkü uzun kuyruklar oluşuyor. Sabah saatlerinde ve akşam mesai çıkışlarında. Kozcağız’dan Çatmaca’ya 15 dakikada geldiğini, Çatmaca’dan Kemer’e 45 dakikada gittiğini beyan eden bir siyasetçimiz var. Maalesef yönetimde olan bir siyasetçi. Bunu hep beraber çözmemiz lazım. Bu sen ben olayı değil. Bartın gelişiyor, Bartın büyüyor. Bu bireysel bir sorun değil. Bu Bartın’ın bir sorunu. Yapılmayan bir şeyleri sorun diye önümüze getirmek bence komik. Yapmamız gerekiyordu. Ama bu konuda bizim projelerimiz var, çalışmalarımız devam ediyor. Bartın halkımız merak etmesin. Tırları çözmemiz için bizim çevreyoluna, bağlantı yoluna ihtiyacımız var. Bu bağlantı yolları da yerel yönetimle olacak bir iş değil. Burada imar problemi var, iktidar buraya bütçe ayırması gerekiyor, projeye koyması gerekiyor ve bunların gerçekleşmesi gerekiyor. Bunlar kolay işler değil. Ama yerel yönetim olarak biz taşın altına elimizi koyacağız ve koymaya da hazırız.”

 

“Savcılığa güveniyorum”

 

Amasra Belediyesi’nde “mazot yolsuzluğu” iddiasına ilişkin başlatılan soruşturmayla ilgili de Akyol, “Burada Savcılığa intikal etmiş bir olay var. Burada Savcılığımız gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyorum. Zaten kendisi bir açıklama yaptı. Konunun üzerine hassasiyetle gidildiğini ve yargı süreci olduğunu kendileri beyan ettiler. Burada sonuç beklenmeden bu konu hakkında bir beyanat yapmamız yanlış olur. Ben burada savcılığa güveniyorum. Hassasiyetle davranacağını, siyaseten davranmayacağını, hassasiyetle davranacağına ben sonuna kadar eminim.” değerlendirmesini yaptı.

 

“Amasra’da istihdam edilmelerini istiyoruz”

 

Oktay’ın “400 maden işçisinin Amasra Müessesesinde çalışacağını beklerken bir kısmının burada çalışacağını diğer kısmının Zonguldak’ta çalışacağını duyduk. Bununla ilgili neler anlatmak istersiniz?” sorusuna da Akyol, şöyle yanıt verdi:

 

“Köylerimizin çoğu maden. Madende çalışan büyüklerimiz. Ve Kozcağız ekonomisi olarak madencileri sayesinde güçlü bir ekonomiye sahipti. Ne zaman madencilerimiz emekli oldu, işe alımlar durduruldu maalesef Kozcağız ekonomisi zayıfladı. Geliyorum Amasra bölgesine, taşkömürü, bölgemiz için bulunmaz bir velinimet, altın değerinde. Biz bunu çıkarmak yerine neden bırakıyoruz, neden bunu ülkemize kazandırmıyoruz, neden sürekli işçi çıkarılmaları oluyor, emeklilerin yerine neden yenileri alınmıyor? 400 işçi alınacağı söylendi, kuralar çekildi. Biz o gün oradaydık. Ve kurada çıkanlar çok seviniyorlar. Sonra bir açıklama oldu bunun büyük bir kısmı Zonguldak bölgesinde değerlendirilecek. Bakın ben bu sorunun geleceğini tahmin ederek küçük bir çalışma yaptım. Bugün TTK’ya yeni başlayan Amasra’ya yeni başlayan bir işçinin alacağı aylık ücret 54 bin TL. Yılda yaklaşık 5 ikramiye maaş alacak. 12 aylık maaşı 5 ikramiye bir işçi başına yıllık kazancı bahsediyorum, 939 bin TL. Yaklaşık bir milyon TL. 400 işçiyi düşünürsek 400 işçinin buradan alacağı yıllık geliri hanesine koyduğunu düşündüğümüzde 375 bin milyon bir paradan bahsediyorum. Bartın ekonomisine katacak etkisini düşünebiliyor musunuz? Zonguldak bölgesine, yeni evlenen var, bekar olan var. Bu insanlar kalkacaklar buradan yeni bir yaşam kuracaklar. Herkes de arzu eder ki kendi memleketinde yaşasın. Bu çoğu insanın köylerinde evleri var. Ev kirası vermeyecekler. Bartın ekonomisine katkıları büyük olacak. Neden biz buraya alamıyoruz? Başlangıçta söz verilmişti. Bizim arzumuz bu 400 işçinin Bartın’da alınması. Sorgulamıyoruz arzumuz bu. İktidar sözü verdi. Bu işçileri tamamen Amasra bölgesinde istihdam edilmesini istiyoruz. İşçilerimizde bunu istiyor.”

 

“İşçileri işten çıkarmayacağız ama…”

 

Bartın Belediyesi’ne son olarak alınan işçilerle ilgili göreve seçildiği takdirde Muhammet Rıza Yalçınkaya’nın nasıl bir tasarrufunun olacağı sorusuna da Akyol, “Bugün Bartın Belediyesi bir rakamlar dolaşıyor. 130 deniliyor. Şuanda Bartın Belediyesinin bilgileri elimizde olmadığı için bunlar hep dışarıdan duyumlar. Bu kardeşlerimiz Bartınlı ve bizim bunlara bir itirazımız yok. Bu kardeşlerimiz burada layıkıyla görevlerini yapacak arkadaşlarımızdır. Yine söylüyorum gereklilik için mi alındı, siyaseten mi alındı, sebebi ne olursa olsun bizim düşündüğümüz bu kardeşlerimiz iş sahibi oldu biz mutlu olduk. Sorumuz şuydu akıbeti ne olacak? Bu seçim sürecinde adaylar diğer adaylar hakkında olumsuz yorumlarda bulunacaklardır. Mevcut seçilecek hakkında yapılacakları yapmayacakları hakkında yorumlarda yapılacaktır. Biz şu anda iş akdi devam eden hiçbir işçiyi işten çıkarmayacağız. Altını çiziyorum. İşçileri işten çıkarmayacağız. Ama yeni alınanların hangi şartlarda alındığını bilmiyoruz. Herkes bir sözleşmeye imza attı. Lütfen gitsinler belediyeye neye imza attıklarını bir sorsunlar. İşe gidiyoruz. Mutluyuz. Ama neye imza attığımızı bilmiyoruz. Ben kardeşlerimden şunu rica ediyorum. Lütfen gitsinler nasıl bir sözleşmeye imza attıklarına baksınlar 3 aylık mı? 6 aylık mı? Daimi mi? biz bilmiyoruz. Rıza Yalçınkaya başkanımız seçildikten sonra bu işçilerin atılması konusunda bir tasarrufu olmayacaktır.” diye yanıt verdi.

 

“Nereden karşılandığını Bartın halkına açıklasın?”

 

Oktay’ın “Rıza Yalçınkaya konuşmalarında yemek dağıtımı ile ilgili konuştu. Bununla ilgili ne söylemek istersiniz?” sorusu üzerine de şu ifadeleri kullandı:

 

“Seçim esnasında bunlar olabiliyor. Seçime belediyeler girmiyor. Seçime adaylar giriyor. Mevcut belediye başkanı her zaman önde derler. Belediye başkanının harcamaları daha fazladır. Biz şuanda bir muhalefet partisiyiz. Bizim devasa paralar harcayacak bütçemiz yok. Elbette yapılan bu yemekler, dağıtılıyor, halkımıza gidiyor bu yemekler. Biz bundan gocunmuyoruz. Bizlere dağıtılıyor. Ama nereden dağıtılıyor? Belediye bütçesinden bahsettik. Bu bütçe yetmeyince ek bütçe istiyoruz. Bugün kulağıma gelen duyum; 2024 yılı bütçesinin 3’de 1 oranında harcandığı yönünde. Ben inanmak istemiyorum. Bu ne anlama geliyor, biz Bartın Belediyesini aldığımız zaman borçlu bir belediye alacağız, hizmetlerin yapılması gecikecek. Ben Bartın halkına söylüyorum, şayet bu doğruysa ve çok üzücü. İnşallah doğru değildir. Biz istiyoruz ki belediye bütçesi kullanılmasın. Aday giriyor seçime, bizim karşımızda Bartın Belediyesi yok Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu ve diğer adaylar var.  Bu konuda açıklamayı kendisi yapacaktır ve yapması lazım. Bu bir duyum 3’te 1’nin bittiği. Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu bir açıklama yapmalı bence. Yemek, kahvaltı hangi bütçeden karşılanıyor? Biz yapılmasına karşı değiliz. Nereden karşılandığını Bartın halkına açıklasın.”

 

“Artık engellemememiz lazım”

 

Bartın’da kamuoyunun uzun zamandır beklediği projelerden biri olan AVM projesi gibi sosyal alanların hayata geçirilmesi için Belediye olarak nasıl bir yol izleyeceklerini sorulması üzerine de CHP İl Başkanı Akyol, şöyle yanıt verdi:

 

“Bartın’ımızda yaklaşık 20 bin civarında öğrenci var. Bu öğrencilerin yaş skalası 18 ile 22 yaş arası. Ben 1998 yılında üniversite sınavına girdiğimde neden bana Eskişehir diye sordu arkadaşlarım. Şu cevabı verdim, ben Eskişehir’i görmedim. Eskişehir’de okuyan arkadaşlarımın bana anlattıkları, duyumlarımın üzerine ben Eskişehir’de okumayı kalbime koydum. Neden? Sosyal imkanları fazla. kafeleri var, eğlence yerleri var. Üniversite dışında zaman geçirebileceği alanlar fazla. Bugün hayatımızda geçirebileceğimiz en güzel yıllarımız üniversite yıllarımız. Burada ekonomi yapmayı öğreniyoruz. O ekonomiyle geçinmeyi öğreniyoruz. Bartın’a bakıyorum ben üniversite öğrencilere yönelik hiçbir şey yok kafeler haricinde. Her öğrenci buraya gidebiliyor mu? Gidemiyor. Bartın’a gelen öğrencinin de ekonomi durumu belli. Buraya zengin öğrenci gelmiyor. Hepsini kastetmiyorum. Genelden bahsediyorum. Biz Bartın olarak bu öğrencilerimize bu imkanları sağlayamazsak kaliteli öğrencinin gelmesini engelliyoruz. Benim muhasebe ofisime staj yapmak için gelen öğrenciler vardı sohbet ediyorduk. Şu soruyu soruyorduk, mezun olduktan sonra kardeşine, kuzenine Bartın’ı önerir misin diyordum. Abi hayır diyordu. Neden diyordum. Bizim burada sosyal yapacağımız bir şey yok diyordu. Her şey ders değil. Orada bir başarı sağlayıp mezun olacaklar, hayata atılacaklar. Ama unutamadığımız yıllar üniversite yıllarımız. Biz üniversite öğrencilerimize, gençlerimize bu imkanı sağlamalıyız. Herkes taşın altına elini koymalı. Bartın’ın sosyal imkanları olsa, yazın kalacakları yer iyi olsa, ekonomileri iyi olsa, güzel hizmet alsa bir ay geciktirir ben gelemiyorum der. Ben üniversitede bir dersim kalmıştı alttan ve ben Eskişehir’e gittim yazın. Çünkü orası yazında öğrenci kaynıyor.

 

Şehirler büyüyor. Nüfus büyüyor. Nüfusun büyümesine karşı ihtiyaçlara cevap vermemiz gerekiyor. Yerel ve genel olarak. Bugün bir AVM projesi Bartın’a yapılması planlanıyordu ve ruhsat kısmında bir sıkıntılar çıktığını duydum. Belediye AVM yapmaz AVM yapacak firmaya ruhsat konusunda destek verir. Ruhsatı olmayan bir yere ruhsat değil bakın eğer fiziki şartlar uygunsa, imar uygunsa neden engelleyelim? Artık engellemememiz lazım. Önünü açmamız lazım.

 

Nüfusun arttığından bahsediyoruz. İhtiyaçların arttığından bahsediyoruz. Maalesef Bartın merkezi küçük bir noktaya sıkıştırılmış durumda. İktidar yapmıyor bunu. Bizim şehir merkezimiz dar ve küçük zaten. Bizim alternatif bir alan yaratmamız gerekiyor. İmar konusunun içine giriyor bunar teknik konular tabi. Benim gönlümce Bartın’ın genişlemesi gereken yer neresi üniversite bölgesi demi. Çünkü oralarda devlet arazileri var, özel araziler var, benim gönlümden geçen proje olması gereken üniversite tarafının genişlemesi. Bu ihtiyaç. İhtiyaçları karşılamak zorundayız. Bunun içinde özel teşebbüslere gereken destek verilmek zorunda. Ben Eskişehir’e gittiğimde bir sokağı kapatmış barlar sokağı yapmış. Her şeye ihtiyaç var. Huzurlu yerler istiyoruz. Kaldırımda oturuyorlar kimse kimseye bakmıyor. Biz esnafımıza destek vermeye geliyoruz. Bu konuda gereken desteği vereceğiz. Şehir içerisindeki mekanlardan bahsediyoruz. Tamam, ruhsatlar verilmiş, verilen ruhsatı geri çeviremiyoruz. Bakın böyle bir alternatif yer yaratıyoruz, sizi buraya bekliyoruz, buraya işletmecilik yapmaya bekliyoruz, burada siz daha güvendesiniz Bartın halkı daha güvende, daha güzel bir alan olacak dediğimizde işletmeci niye gelmesin buna.”

 

“Tutamayacağımız hiçbir söz vermiyoruz”

 

Yaklaşık 1 saat süren programda son olarak CHP İl Başkanı İsmail Cem Akyol, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri için Bartın halkının desteğini isteyerek “Seçimlere az bir süre kaldı. Ben buradan tüm Bartın halkına şu konuda seslenmek istiyorum, bize güvenin, adayımıza güvenin, projelerimize güvenin. Sizlere tutamayacağımız hiçbir söz vermiyoruz. Biz Bartın’ı değiştirmeye, sizlere huzur getirmeye geliyoruz. Bize inanın.” dedi.

 

 

ETİKETLER : Bartın CHP Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol EYBEY Medya Mustafa Ahmet Oktay
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›