Bankoğlu’ndan sert sözler! “Sizin tek derdiniz var, rant, kâr, para…”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümüne ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada AK Parti’ye sert sözlerle yüklenerek “Depremin ilk üç gününde askerleri ilk anda sahaya indirebilirdiniz, indirmediniz. İlk üç günde seyyar hastaneler kurulabilirdi, mutfaklar kurulabilirdi ama kurulmadı, kurmadınız. Altıncı günden sonra bir sürü bakan, koordinatör vali atadınız, gelen yardımlara el koydular ama bu yardımları bile insanca dağıtmayı beceremediniz. Aylarca ama aylarca barınma sorunu, çadır sorunu çözülemedi. Neden mi? Çünkü çadır sattınız siz, yiyecek sattınız siz. Türkiye'nin dört bir yanından gönüllüler yardımlar yaptılar, o yardımları bile ‘biz yaptık’ diye kendi istatistiklerinize kattınız.” dedi.
Bu haber 2024-02-10 09:09:02 eklenmiş ve 269 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

 

 

Kübra Nur AK

 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Meclis Genel Kurulu’nda 6 Şubat 2023’de 7,7 ve 7,6 şiddetinde meydana gelen ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümüne ilişkin yaptığı konuşmada AK Parti sıralarına sert sözlerle yüklendi.

 

Depremin birinci yılı olduğunu anımsatarak, “Bu aynı zamanda enkaz altında yardım bekleyen insanlara ölmeden selalarının dinletilmesinin, Kızılay çadırlarının da satılmasının birinci yılı. Enkazlara karışıp gidenleri, rastgele gömülen isimsiz bedenleri, kayıp çocuklarını arayan aileleri içime sindiremiyorum.” diyen CHP’li Bankoğlu, AK Partili vekillere “yapılanları görün.” diye seslendi.

 

6 Şubat'ta büyük bir kargaşa ve koordinasyonsuzluk yaşandığını öne süren Bankoğlu, insanların göçük altında kalan yakınlarını kendi çabalarıyla çıkarmalarına tanık olduklarını söyledi. Bankoğlu, şunları kaydetti:

 

“Kızılay çadırlarının parayla satılmasının da birinci yılı”

 

“6 Şubat 2024 depremin birinci yılı. Aynı zamanda, enkaz altında yardım bekleyen insanlara ölmeden selalarının dinletilmesinin de birinci yılı, Kızılay çadırlarının parayla satılmasının da birinci yılı, enkaz altındaki insanların internetinin kesilmesinin de birinci yılı, bir şişe su için saatlerce beklemenin, kar suyu eritip çocuklara içirmenin de birinci yılı, battaniye dağıtımı için referans istemenin de birinci yılı, yardıma giden belediye araçlarına AKP logosu yapıştırmanın birinci yılı, ‘Tek Yürek Türkiye’ diye yandaşların ekranda parayla şov yapmasının birinci yılı, on binlerce insanın hâlâ çadırlarda yaşamasının birinci yılı, enkaz altında can veren on binlerce insanımızın hesabının sorulmamasının birinci yılı.

 

“Aylarca barınma sorunu çözülemedi”

 

O gün büyük bir kargaşa, büyük bir koordinasyonsuzluk, ihmalkârlık ama en önemlisi yönetememezlik vardı. İnsanların göçük altında kalan yakınlarını kendi çabalarıyla çıkarmalarına tanık olduk hep beraber. Elleriyle beton kazmalarına tanık olduk. Bir yıl geçti, ben eminim hâlâ hiçbirimizin kulaklarından ‘beni kurtarın, sesimi duyan var mı?’ sesleri gitmiyor. Kaldırımlar cansız bedenlerle doluydu. Gömülemeyenlere, kefen bulunamayanlara tanık olduk biz. Bunların hiçbiri yalan değil. Hatay'da on sekiz gün boyunca gözlerimizle gördük hepsini. Depremin ilk üç gününde askerleri ilk anda sahaya indirebilirdiniz, indirmediniz. İlk üç günde seyyar hastaneler kurulabilirdi, mutfaklar kurulabilirdi ama kurulmadı, kurmadınız. Altıncı günden sonra bir sürü bakan, koordinatör vali atadınız, gelen yardımlara el koydular ama bu yardımları bile insanca dağıtmayı beceremediniz. Aylarca ama aylarca barınma sorunu, çadır sorunu çözülemedi. Neden mi? Çünkü çadır sattınız siz, yiyecek sattınız siz. Türkiye'nin dört bir yanından gönüllüler yardımlar yaptılar, o yardımları bile ‘biz yaptık’ diye kendi istatistiklerinize kattınız.

 

“Bölge halkı soruyor, çık buradan anlat”

 

O gün de depremden siyasi rant yaratmaya çalışıyordunuz, bugün de aynı şeyi yapıyorsunuz. Şimdi depremzedelere ikinci bir deprem yaşatmak üzere rezerv alanı ilan ederek mülkiyet haklarını gasp ediyorsunuz. Asbestle, kanser tehlikesiyle hayatlarının kaybedilmesi sizin umurunuzda değil çünkü.  Peki, söyler misiniz, asbest ihaleleri kim tarafından hangi şirketlere verildi, nasıl bu ihaleler yapıldı? Çık buraya açıkla. Bölge halkı soruyor, çık buradan anlat. Nereden yaptın o ihaleleri, nasıl yaptınız o ihaleleri açıklayın. Sizin asbestle de kanser tehlikesiyle de insanların bu yüzden hayatlarını kaybetmeleriyle derdiniz yok. Sizin tek derdiniz var: Rant, kâr, para; sizin tek umurunuzda olan şey bu.

 

“Verdiğiniz sözleri niye tutmadınız?”

 

Ben bir insan olarak enkazlara karışıp gidenleri, rastgele gömülen isimsiz bedenleri, kayıp çocuklarını arayan aileleri içime sindiremiyorum. Depremden sağ kurtulup çadırda selden ölenleri kabullenemiyorum. Bugün sizin bir bakanınızın depremzedeler için ‘İyi ki evimiz yıkıldı, şimdi villada oturuyoruz’ demiş diye alenen yalan söyleyip sonra da şehit ailesinin çadırına ısıtıcı götürmesini reddediyorum. En kötüsü de yarın benzer bir felaket yaşandığında aynı şeylerin yeniden yaşanacağını bilmeyi hazmedemiyorum. Bir yıl geçti, bana buradan laf atmayı biliyorsunuz, bir yıl geçti verdiğiniz sözleri niye tutmadınız? Bir yıl geçmiş ‘Herkesin Cumhurbaşkanıyım ben’ diye yemin eden kişi ‘Oy yoksa yardım yok, Hatay’ı gördünüz işte’ diye depremzedeleri tehdit ediyor. Ben utandım ben bu sözden, ben utandım. Şaşırmadık ama utandık. Söz verip yapamadıklarınız için, ortaya çıkan tüm yalanlarınız için utanın, utanın, utanın!”

ETİKETLER : Bartın TBMM Genel Kurulu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu Meclis Genel Kurulu 6 Şubat depremi
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›