“Deprem Riski ve Toplumsal Farkındalık Paneli” gerçekleştirildi

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem felaketinin yıl dönümünde, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Kadın Girişimciler Kurulu tarafından deprem bilincini ve farkındalığını arttırmak amacıyla 'Deprem Riski ve Toplumsal Farkındalık Paneli' gerçekleştirildi. Panelde konuşan Bartın TSO Başkanı Halil Balık, “Coğrafyamızda depremleri sık sık görüyoruz. Bu tür afetlere karşı hazırlıklı olmalıyız. Deprem anında ve deprem sonrasında insanlarımıza yardımcı olabilmemiz gerekiyor. Bunun içinde hazır olmamız gerekiyor” derken Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Mine Fırıncıoğlu da “Bu toplumsal ve sosyal sorumluluk hissiyatı ile organize ettiğimiz deprem riski ve farkındalık etkinliği ile deprem gibi doğal afet kaynaklı yasadığımız acıların etkilerini, kentleşme ve toplumsal bilinç ile alabileceğimiz önlemler ile en aza indirgemeye katkıda bulunmak istiyoruz. Çünkü bu görev yalnızca devletimizin veya belirli bir kurumun sorumluluğunda değil, hepimizin sorumluluğunda olan bir meseledir” ifadelerini kullandı.
Bu haber 2024-02-08 12:44:53 eklenmiş ve 360 kez görüntülenmiştir.

 

“Hepimizin sorumluluğunda olan bir mesele”

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Kadın Girişimciler Kurulu tarafından Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem felaketinin yıl dönümünde, deprem bilincini ve farkındalığını arttırmak amacıyla “Deprem Riski ve Toplumsal Farkındalık Paneli” gerçekleştirildi.

 

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden Jeoloji Mühendisi Sefa Tozlu, Bartın Belediyesi’nden Yüksek İnşaat Mühendisi Kubilay Coşkun, İnşaat Mühendisleri Odası Bartın Temsilciliği’nden Yüksek İnşaat Mühendisi Mehmet Fatih Kanbur, Mimarlar Odası Bartın Temsilciliği’nden Yüksek Mimar Selda Çelikyay ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan Jeoloji Mühendisi Fatih Saraç’ın konuşmacılığını yaptığı programa Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, TSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Mine Fırıncıoğlu, kurum müdürleri ile çok sayıda davetli de katıldı.

 

 

KOBİ Danışmanı Eyüp Sabri Kundak’ın moderatörlüğünde yürütülen program kapsamında, panelistler tarafından İlimizin Türkiye deprem haritasındaki yerinden bahsederek, toplumsal bilinçlenmenin ve güvenli kentleşmenin hayati önem taşıdığı vurgulandı.

 

 

Program devamında bina hasar tespit çalışmaları, zemin etütleri, yapı denetim ve kentsel dönüşüm başvuru süreçleri, deprem öncesi yapılacak çalışmalar ve deprem sonrası yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgilere yer verildi.

 

 

Balık: “İnsanlarımıza yardımcı olabilmemiz gerekiyor”

 

 

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bartın TSO Başkanı Halil Balık, deprem önceki alınacak tedbirlerin öneminin altını çizerken deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları için de madencilerimiz başta olmak üzere inşaatçılar ve demirciler gibi farklı meslek gruplarından arama-kurtarma ekiplerinin oluşturulabileceğini kaydetti.

 

 

Olası depremlere karşı hazırlıklı olmamız gerektiğini belirten TSO Başkanı Balık, “11 şehrimizde yıkımlar oluşturan ve tüm ülkemizi sarsan deprem felaketi unutulmadı, unutulmayacak. 1968 depremi yaşadığımızda 5 yaşındaydım. Depremler insanların üzerinde psikolojik etkiler bırakıyor. 1999 depremini Yalova’dan Bolu’ya kadar yaşadık. Ne kadar önlem aldık? Burada değinmek istediğim konulardan biri deprem öncesi alınacak tedbirler gibi deprem sonrasına da hazırlık. Deprem olduktan sonra bir panik ortamı yaşandı. Dünya ölçeğinde çok büyük bir deprem ve yıkım yaşadık. Tabi illerimiz ulaşılması zor ve büyük bir bölgeydi. Bugün hepimiz İstanbul depreminden bahsediyoruz. Uzman isimlerde İstanbul depremini sık sık gündeme getiriyor. Ben olası bir İstanbul depremini düşünmek dahi istemiyorum. Böyle bir şey olduğunda İstanbul’a girmek bile neredeyse imkansız hale gelebilir. Deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları en önemli konulardan biridir. Arama kurtarma çalışmalarında madencilerimiz çok ciddi bir rol oynadılar. Beklentimiz madencilerimiz başta olmak üzere inşaatçılarımız, demircilerimiz gibi farklı meslek gruplarından arama-kurtarma ekipleri oluşturulması. Tabi ki bu ekiplerin tüm teçhizatlarının da tam donanımlı şekilde olması gerekiyor. Herhangi bir deprem olasılığına karşı bu ekiplerin oluşturulması gerekiyor. Deprem olduğundan arama kurtarma ekipleri başta olmak üzere deprem bölgesine sevk edilmesi gereken tüm ihtiyaçlar için lojistik imkanların planlanması, tam seferberlik haline hazırlıklı olunması için gerekli programların hazırlanması gerekli. Coğrafyamızda depremleri sık sık görüyoruz. Bu tür afetlere karşı hazırlıklı olmalıyız. Deprem anında ve deprem sonrasında insanlarımıza yardımcı olabilmemiz gerekiyor. Bunun için de hazır olmamız gerekiyor. Bugün düzenlenen bu panele öncülük eden Kadın Girişimcilerimize, konuşmacılarımıza ve siz kıymetli katılımcılara teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

 

 

Fırıncıoğlu: “Yalnızca devletimizin sorumluluğunda değil”

 

 

Bartın TSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Mine Fırıncıoğlu’da panel öncesindeki konuşmasında, “6 Şubat 2023 tarihi, ülkemizin ve bizlerin kalbinde derin yaralar açmış, ağır yıkıcı etkileri olmuş, duygusal olarak çöküş yaşadığımız elim bir tarih. Diğer taraftan da; birlik beraberliğimizi pekiştiren, insan olduğumuzu hatırlatan, milli bütünlüğümüzü güçlendiren, ailemize ve sevdiklerimize sıkı sıkı tutunmamızı sağlayan, hatta anneliğimizi ve babalığımızı çok farklı bir sorumluluk boyutuna taşıyan yarası ağır bir tarih. Bartın Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki Kadın Girişimciler olarak, tüm faaliyetlerimizi; yalnızca iş dünyası odaklı değil, toplumumuza ve Bartın’a karşı bir sorumluluk hissiyatı ile oluşturma ve gerçekleştirme anlayışını tercih ettik. Bunu da yalnızca ‘biz’ olarak değil, sistemde var olan tüm kurumlarımız ile işbirliği içerisinde olarak, kısacası kamu bütünlüğü sağlayarak gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu toplumsal ve sosyal sorumluluk hissiyatı ile organize ettiğimiz deprem riski ve farkındalık etkinliği ile deprem gibi doğal afet kaynaklı yasadığımız acıların etkilerini, kentleşme ve toplumsal bilinç ile alabileceğimiz önlemler ile en aza indirgemeye katkıda bulunmak istiyoruz. Çünkü bu görev yalnızca devletimizin veya belirli bir kurumun sorumluluğunda değil, hepimizin sorumluluğunda olan bir meseledir.” dedi.

ETİKETLER : TSO Halil Balık Mine Fırıncıoğlu
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›