“Anayasamızı gerektiği şekilde iade ettim”

AK Partili Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ’a Anayasa kitapçığı fırlatan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, “Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi teşebbüsü Anayasa'ya, Meclis'e, Hatay halkı nezdinde milli iradeye darbedir! Yüce Meclis’te sarayın kayyımlığına soyunan şahsa, fiilen ilga edilen Anayasamızı gerekli şekilde iade ettim” dedi.
Bu haber 2024-02-03 10:23:23 eklenmiş ve 344 kez görüntülenmiştir.

 

Meclis Başkanvekili Bozdağ’a Anayasa kitapçığı fırlatan Bankoğlu:

 

“Anayasamızı gerektiği şekilde iade ettim”

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında geçtiğimiz Salı günü toplandı. Gezi Parkı davası hükümlüsü, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Can Atalay hakkında Yargıtay 3. Ceza Dairesince verilen karar, TBMM Genel Kurulunda okutuldu. Kararın okunmasıyla Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.

 

Meclis Başkanvekili Bozdağ, konuşmaların ardından tutumunda bir değişiklik olmadığını belirtti. Genel Kurulda, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Can Atalay hakkındaki yazısı okundu. Bekir Bozdağ, “Anayasa'nın 76. maddesi kapsamında milletvekili seçilmeye engel bir husus teşkil eden ve Anayasa'nın 94. maddesinin 2'nci fıkrası gereğince bilgiye sunulan kesinleşmiş mahkeme kararı bulunan Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay'ın milletvekilliği düşmüştür." dedi.

 

Hükmün okuması sırasında CHP, DEM Parti, Saadet Partisi ve TİP'li bazı milletvekilleri, Meclis Başkanlık Divanının önüne gelerek kararın okunmasını protesto etti.

 

Bozdağ’a Anayasa kitapçığı fırlattı

 

Kararın okunması sırasında Türkiye İşçi Partisi (TİP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri hem pankartlar açarak hem de sıralara vurarak sözlü olarak kararı protesto ederken ayağa kalkıp kürsüye yürüyen milletvekilleri arasında CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu da vardı. Elinde Anayasa kitapçığı ile “Bu kararı okutamazsınız” diyerek “yuh” çeken CHP Bartın Milletvekili Bankoğlu, elindeki Anayasa kitapçığını TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’a fırlattı. O görüntüler kameralara yansırken tüm ulusal kanallarda yer aldı.

 

“Sadece Can Atalay meselesi değil”

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda yaşanan olaylı oturumun ardından Halk TV’de canlı olarak yayımlanan ve “Kırmızı Çizgi” adlı haber programına katılırken program sunucusu Gözde Şeker’in sorularını yanıtladı.

 

“Planlı bir şey değildi anayasayı göstermeye gittim ama dayanamadım” diyen Bankoğlu, söz konusu karar ve ardından yaşanan olaylarla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

 

“Anayasa’ya aykırıdır bu karar. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının tartışmaya açık olmadığıdır konumuz. Ancak Can Atalay’ın Milletvekilliğini düşürmeye çalıştı Meclis Başkanı koltuğunda oturan kişi, Aslında ona ilga ettikleri bir metni iade ettim. Anayasa Mahkemesi kararı açıktır. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay’ın milletvekilliğinin devam etmesi gerektiğini, seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğine karar vermemiştir ve bu kararı iki kere vermiştir. Üstelik bu sadece Can Atalay meselesi de değildir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin iradesi gasp edilmiştir ve bir darbe girişimidir.

 

“Türkiye için çok ağır sonuçlara yok açacak”

 

Anayasa madde 153. yani, ‘Anayasa Mahkemesi kararları kesindir’. Meclis Başkanvekili olmayan bir hükmü okumuştur. Bu yaşanan aslında Türkiye için çok ağır sonuçlara yol açacak olan bu olay Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin meşruiyetini hiçe saymaktır.

 

FETÖ terör örgütünü değerli, kıymetli bu millete belki de faydası olduğunu söyleyen kişi okudu bunu. Üzerine 6 dönem milletvekilliği bir de Adalet Bakanlığı yapmış bir kişi, çocuk istismarına, erken yaşta evliliklere ‘Rızaları vardı’ diyen bir kişinin hak, hukuk, adaletten, vicdandan, sağduyudan ne anladığı, bunlara dönüm algısı nedir zaten anlamak hiç de zor değil.

Dolayısıyla biz Anayasa’nın bu ülkenin kurucu metni olduğunu, bunun yok sayılmasının başta Türkiye Büyük Millet Meclisi olmak üzere yürütmenin, yargının tamamının meşruiyetinin yok sayılması olduğunu söylemek zorundayız.

 

“Destekleyen tüm milletvekilleri suç işledi”

 

Anayasayı, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını uygulamamak suçtur. Başta Meclis Başkanvekili olmak üzere bunu destekleyen bütün milletvekilleri suç işlemişlerdir. Bekir Bozdağ, Saray’ın Kayyımlığını yapmıştır. Yargıtay’ın kararını okuyup burada milletvekilliğini düşüremezsiniz. Bu bir darbe girişimidir ve biz bütün darbe girişimlerine karşı elbette ki direneceğiz ve mücadele edeceğiz.”

 

Bakan Tunç ile Bankoğlu, sosyal medyadan atıştı!

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bir önem beraber Bartın Milletvekilliği yaptığı eski mevkidaşı Bankoğlu’nun bu hareketini “saygısızlık” olarak yorumlayarak “Yargıtay 3. Ceza Dairesince verilen kesin hükmün Anayasanın 84. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 136. Maddeleri uyarınca, TBMM Genel Kurulu’nda okunması sırasında Meclisi yöneten Meclis Başkanvekilimiz Sayın Bekir Bozdağ’a yönelik çirkin hareket asla kabul edilemez. TBMM Başkanlık Kürsüsü aziz milletimizin kürsüsüdür. Her ne gerekçeyle olursa olsun millet adına hareket eden TBMM’nin çalışması engellenemez. TBMM Genel Kurulu’nu yöneten Başkanlık Divanına saygı göstermek herkesin görevidir. Meclis Başkanlık Kürsüsünün işgal edilmesi ve Meclis Başkanvekilimize kitapçık atılması, milli iradeye büyük bir saygısızlıktır.” dedi.

 

“Milli irade lafını kullanacak son kişilersiniz”

 

CHP’li Bankoğlu, Bakan Tunç’un bu yorumuna ise “Milli irada lafını kullanacak son kişilersiniz. Milli iradeye saygısızlık arıyorsan depremde yerle bir olan Hatay halkının iradesini gasp edenlere bakacaksın; bir zamanlar mevkidaşın gibi Meclisi bombalayanlara övgüler dizip devletin en yetkili makamlarını işgal edenlere bakacaksın. Devran dönecek, katlettiğiniz hukuku mumla arayacaksınız.” diye yanıt verdi.

 

Can Atalay hakkındaki yargı süreci

 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Atalay'ın “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılmasına ve bu suçtan tutuklanmasına karar vermişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bulmuştu.

 

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde TİP'ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay Yargıtay'a başvurmuş, süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.

 

Yargıtay'ın talebi reddetmesinin ardından Atalay, Anayasa Mahkemesine iki kez başvuruda bulunmuş ve iki başvuruda da Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı vermişti.

 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesinin Atalay hakkındaki hak ihlali kararlarına uyulmasına yer olmadığına ve kararın TBMM Başkanlığına gönderilmesine hükmetmişti.

 

Bu arada, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle TİP'in Meclis'teki sandalye sayısı 4'ten 3'e düştü.

 

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER : Bartın TBMM TBMM Genel Kurulu Can Atalay Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›