Bankoğlu, "Emeklilerin hali ne olacak? diye sordu!

Emekli maaş zamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, “Emekliler cumhuriyet tarihinin en yoksul yaşadıkları dönemini yaşıyorlar. Sadece nefes almanın, yarı aç uyumanın yaşamak sayılmasını isteyen zalim bir hükümet var. Karşımızda, yaptıkları zamla emekli yurttaşları asgari ücretin yüzde 58’ine yani açlığa yani sefalete mahkûm etmiş bir hükümet var. AKP’yle birlikte orta sınıfın yok olduğunu, ülkenin yarısından fazlasını asgari ücrete, insanlık onuruna aykırı bir yaşama mahkûm edildiğini görüyoruz.” derken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın sözlerine de tepki gösterdi.
Bu haber 2024-01-31 10:15:51 eklenmiş ve 427 kez görüntülenmiştir.

 

Bankoğlu, emekli maaş zammını değerlendirdi

 

“Emekliler en yoksul dönemini yaşıyor”

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, 2024 yılı emekli maaş zamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

Bankoğlu, açlık ve yoksulluk sınırına dikkat çekerken asgari ücretin yılın ilk ayında açlık sınırının altında kaldığını belirtti.

 

“Hükümet resmen bizimle dalga geçiyor”

 

“Asgari ücretin yakınına bile yaklaşamayan milyonlarca emeklinin hali ne olacak?” diye soran CHP Bartın Milletvekili Bankoğlu, hükümeti “zalim”likle suçlarken şöyle konuştu:

 

“2024 yılı ülke tarihimizin en karanlık ve zorlu yılı olacağını daha şimdiden gösterdi. Hükümet resmen bizimle dalga geçiyor. TÜİK bile açıkladığı enflasyon rakamlarından utanıp bahaneler üretmeye başlamış. TÜİK’e göre Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 64,7 imiş ama vatandaşlar yüzde 129,4 hissediyormuş. Keşke fıkra bu kadarla kalsaydı. Aralık ayında açlık sınırı 14 bin lirayken israf şampiyonu hükümet asgari ücreti 17 bin lira olarak belirledi. Yeni Türkiye’de değil bir ayda, bir günde her şey değişiyor. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ocak ayı açlık sınırını 17 bin 442 lira olarak açıkladı. Bu acıklı tabloya bakarak yılın geri kalan 11 ayını hepimiz tahmin edebiliyoruz. Peki ya asgari ücretin yakınına bile yaklaşamayan milyonlarca emekli hali ne olacak?

 

“Zalim bir hükümet var”

 

Neyse ki Tayyip Erdoğan 2024 yılını ‘Emekliler Yılı’ ilan etti diye kimsenin sırtı yere gelmeyecek! Halktan ve gerçeklerden uzak, aklımızla dalga geçen açıklamalar yaparken, doğru olmayan şeyleri de rahatça söylüyorlar. Emekliler cumhuriyet tarihinin en yoksul yaşadıkları dönemini yaşıyorlar. Sadece nefes almanın, yarı aç uyumanın yaşamak sayılmasını isteyen zalim bir hükümet var. Karşımızda, yaptıkları zamla emekli yurttaşları asgari ücretin yüzde 58’ine yani açlığa yani sefalete mahkûm etmiş bir hükümet var. Düne kadar çay, simit hesabı yaparak kendinden öncekileri suçlayanlara bugün simidin 10 lirayı geçtiğini birileri söylese keşke. Baksanıza AKP’nin Diyarbakır’ı yönetmeye talip Belediye Başkanı adayı 100 liraya simit tezgahını satın almaya kalkınca, simitçiyi parayı beğenmiyorsun ha, diyerek garipsemiş. Tabi saraylarda yaşamak, saraylara yanaşmak tam da böyle bir şey.”

 

“Hükümet neredeyse şenlik düzenleyecek”

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın aday tanıtımları sebebiyle katıldığı gezilerde “Emeklilerimizin büyük bir kısmında inanılmaz bir memnuniyet gördüm” açıklamasını da sert sözlerle eleştiren Bankoğlu, şu ifadeleri kullandı:

 

"İnsan açıklama yaparken biraz düşünür. AKP’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı çıkmış asgari ücretin neredeyse yarısına mahkûm edilmiş emekliyi zamlardan sonra çok memnun gördüğünü söylüyor. Bu ayıptır, günahtır, vicdansızlıktır. Emekliye lütuf gibi sundukları 10 bin lira aylık. Söylerken utanıyorum ama hükümet büyük iş başarmış gibi neredeyse şenlik düzenleyecek. Ülkemiz her bakımdan gelmiş geçmiş en korkunç, en zorlu günleri yaşarken onlar hala lüks araba, gökdelen dikilecek arsa, kesip otel yapılacak orman arazileri peşinde.

 

“Belli ki bu utanç bu hükümete yetmiyor”

 

AKP’yle birlikte orta sınıfın yok olduğunu, ülkenin yarısından fazlasını asgari ücrete, insanlık onuruna aykırı bir yaşama mahkûm edildiğini görüyoruz. Kendisi yaşadığı sürece faizlerin çıkamayacağını, ‘Nas var Nas’ diyerek dünyada görülmemiş garabet para politikalarını dayatan, Türk Lirasının itibarını yerle bir edenler her zaman olduğu gibi sözlerini unuttu. Sanki faizi yüzde 8,5 seviyesine başkası getirmiş gibi şimdi yüzde 45’e razı. Neden mi? Çünkü canım öyle istedi diye ülke yönetmenin bedelini milyonlarca insanın ödemeye devam ettiğini görüyorlar. Bu ağır bedelin insanları aç, işsiz, evsiz bıraktığını, mutsuzlukta dünya şampiyonluğuna oynayan bir millet yarattıklarını görüyorlar.

 

Eninde sonunda bilimin, bilginin, liyakatin önünde boyun eğmek zorunda kalsalar da ne yazık ki yara bandıyla işler çözülmüyor. 21 yıldır uyarıldıkları halde bile bile uyguladıkları kötü politikalarla önce emekli, dul ve yetimleri mahvettiler. AKP, milletimizi insanlık onuruna aykırı bir yaşama mahkûm etmiştir. Emeklilerini asgari ücretin yarısına lâyık görürken saraydaki saltanata, devletteki israfa tam gaz devam etmektedir. Atatürk’ün tarımda kendine yeten Türkiye’sinden süte, yumurtaya, ete hasret çocuklar, gençler ve yaşlılar Türkiye’si yaratan AKP’dir.

 

Sözün özü şudur, dalga geçer gibi ilan ettikleri Emekliler Yılı’nda emekliler geçinemez, soğukta karanlıkta oturur, eti rüyasında görür olmuş, akşam pazarından taneyle portakal alır hale getirilmiştir. Belli ki bu utanç bu hükümete yetmiyor. Bu yüzden hep yaptıkları gibi devletin tüm olanaklarını kullanarak, yerel seçimlerde haksız bir yarışa hazırlanıyorlar. Halka hizmet yerine ranta hizmet politikasıyla devam etmek isteyenlere halkımız ‘dur’ diyecektir. Hizmette yaşlıları, çocukları, kadınları ve gençleri önde tutan başarılı politikalarıyla örnek hizmetler sunan partimizin belediye başkanı adayları sayesinde 2024’ü Umut Yılı yapmak milletimizin elindedir.” (Haber Merkezi)

 

 

ETİKETLER : Bartın Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu emekli emekli maaşları
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›