Bartın’da “gıda dedektifleri” kızartma yağ kontrolünde!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, özellikle fast food tarzı işletmelerde kızartmada kullanılan yağlara yönelik Bartın dahil olmak üzere 81 ilde denetimlerin başladığını duyurdu. Bartın’da da bu kapsamda denetimler başlarken il genelinde bulunan işletmeler İl ve İlçe Müdürlüklerinde çalışan kontrol görevlileri ile yoğun bir şekilde titizlikle denetlenecek. Yapılan bu denetimlerde özellikle fast-food (ayaküstü) tarzı hızlı gıda üreterek toplu tüketime sunan işletmelerde oluşabilen risklerin bertaraf edilmesi, kamu sağlığı ile tüketicilerin gıda güvenilirliği açısından korunması ve farkındalık yaratılması amaçlanıyor.
Bu haber 2024-01-29 10:18:34 eklenmiş ve 296 kez görüntülenmiştir.

 

 

Denetimler 2 Şubat’a kadar devam edecek!

 

Kübra Nur AK

 

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, özellikle fast food tarzı hızlı gıda üreterek toplu tüketime sunan işletmelerde oluşabilecek riskleri bertaraf etmek ve kamu sağlığı ile tüketicilerin gıda güvenilirliği açısından korunmasını sağlamak amacıyla kızartma yağlarına yönelik Bartın’da dahil olmak üzere 81 ilde 10 gün sürecek denetimlerin geçtiğimiz gün itibarıyla başladığını bildirdi.

 

Bakanlık olarak vatandaşların sağlıklı gıdaya ulaşması ve tüketmesinin başlıca görevleri arasında olduğunu vurgulayan Yumaklı, bunun için rutinin yanında sektörel olarak gıda denetimleri yaptıklarını belirtti.

 

“Denetimlere ağırlık vermekteyiz”

 

Bakan Yumaklı, tarladan sofraya kadar gıdanın her adımını kontrol altında tutmak ve güvenilir gıdayı vatandaşlara sunmak gayreti içerisinde çalışmaları sürdürdüklerinin altını çizerek, sözlerinin devamında “Ülkemizde özellikle fast food tarzı hızlı gıda üreterek toplu tüketime sunan işletmelerde oluşabilecek riskleri bertaraf etmek ve kamu sağlığı ile tüketicilerin gıda güvenilirliği açısından korunmasını sağlamak amacıyla kızartmada kullanılmakta olan yağlara ilişkin denetimlere bu dönemde ağırlık vermekteyiz.

 

Bakanlığımızca rutin olarak yıl boyunca yapılan risk esaslı denetim ve kontrollere ilaveten farkındalığı artırmak amacıyla 10 gün boyunca toplu tüketim yerlerinde kızartmada kullanılmakta olan katı ve sıvı yağlara ilişkin denetimler bugün itibarıyla başlatılmıştır. 81 ilde yürütülecek çalışmalar kapsamında toplu tüketim yerlerine 7 bin 500 kontrol görevlisince denetimler gerçekleştirilecektir. Bu arkadaşlarımız denetimlerde polar madde, asit sayısı ve kızartma yağ sıcaklığı gibi hususlara bakacaklar.” ifadelerini kullandı.

 

“Sadece bu dönemde sınırlı kalmayacak”

 

Kızartmada kullanılmakta olan yağları kullanan toplu tüketim yerlerine ilişkin denetimlerin sadece bu dönem boyunca sınırlı kalmayacağını, bundan sonra da hız kesmeden devam edeceğini dile getiren Bakan Yumaklı, “Vatandaşlarımız olumsuz bir durumla karşılaştıkları zaman Alo 174 Gıda Hattını aramaktan çekinmesinler. Bu bir vatandaşlık görevidir ve gıda güvenilirliği ile tüketici menfaatleri açısından büyük önem teşkil etmektedir. Ayrıca hem işletmelerimize hem de vatandaşlarımıza atık yağların çevreye vereceği zararı düşünerek bunların geri dönüşümünü sağlamaları konusunda hatırlatmada da bulunmak istiyorum.” dedi.

 

Bartın’da denetimlere başlandı!

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın, özellikle fast food tarzı işletmelerde kızartmada kullanılan yağlara yönelik 81 İlde denetimlerin başladığını duyurmasının ardından Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce kızartma yağına yönelik denetimlere başlandı.

 

5996 sayılı Kanun kapsamında rutin olarak yıl boyunca yapılan risk esaslı denetim ve kontrollere ilaveten Bakanlığın talimatı ile farkındalığı artırmak amacıyla, 2 Şubat 2024 tarihine kadar toplu tüketim yerlerinde özellikle fast-food (ayaküstü) tarzı hızlı gıda üreterek toplu tüketime sunan işletmelerde kızartmada kullanılmakta olan katı ve sıvı yağlara ilişkin denetimler yapılacak.

 

10 gün boyunca titizlikle denetlenecek

 

Bu kapsamda il genelinde bulunan işletmeler, 10 gün boyunca İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’nde çalışan kontrol görevlileri ile yoğun bir şekilde titizlikle denetlenecek.

 

Bartın Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Cevdet Akyüz ile Gıda ve Yem Şube Müdürü Vekili Neşe Yıldırım’ın da katıldığı denetimlerde, kullanılan yağların “polar madde”, “asit sayısı” ve “kızartma yağı sıcaklığı” değerlerine bakılırken işletmelere bilgilendirmelerde yapılıyor.

 

İşletmeler hem denetleniyor hem bilgilendiriliyor

 

Söz konusu denetimlere ilişkin açıklamada bulunan Bartın Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder, “Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı’nın, özellikle fast food tarzı işletmelerde kızartmada kullanılan yağlara yönelik 81 İlde denetimlerin başladığını duyurmasının ardından İl Müdürlüğümüzce kızartma yağına yönelik denetimlere başlanmıştır. 5996 sayılı Kanun kapsamında rutin olarak yıl boyunca yapılan risk esaslı denetim ve kontrollere ilaveten Bakanlığımız talimatı ile farkındalığı artırmak amacıyla, 24.01.2024-02.02.2024 tarihleri arasında 10 gün boyunca toplu tüketim yerlerinde özellikle fast-food (ayaküstü) tarzı hızlı gıda üreterek toplu tüketime sunan işletmelerde kızartmada kullanılmakta olan katı ve sıvı yağlara ilişkin denetimler yapılacaktır. Bu kapsamda 10 gün boyunca, İl ve İlçe Müdürlüklerimizde çalışan kontrol görevlileri ile İl genelimizde bulunan işletmeler yoğun bir şekilde titizlikle denetlenecektir. İl Müdür Vekili Cevdet Akyüz ve Gıda ve Yem Şube Müdürü Vekili Neşe Yıldırım’ın da katıldığı denetimlerde kullanılan yağların ‘polar madde’, ‘asit sayısı’ ve ‘kızartma yağı sıcaklığı’ değerlerine bakılmakta ve konuya yönelik işletmelere bilgilendirmeler yapılmaktadır. Yapılan bu denetimlerde özellikle fast-food (ayaküstü) tarzı hızlı gıda üreterek toplu tüketime sunan işletmelerde oluşabilen riskleri bertaraf etmek ve kamu sağlığı ile tüketicilerin gıda güvenilirliği açısından korunmasını sağlamak ve farkındalık yaratmak amaçlanmaktadır.” dedi.

ETİKETLER : Bartın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı gıda denetimi denetim kızartma yağı Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›