Partilerin oy pusulasındaki yerleri belli oldu

Bartın başta olmak üzere tüm Türkiye’de 31 Mart 2024’te gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Seçimi için Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim takvimi işlemeye devam ederken seçime katılacak siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri kurayla belirlendi. Buna göre; 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde kullanılacak birleşik oy pusulasında AK Parti 1, CHP 18, DEM Parti 9, MHP 31, İYİ Parti 2, Saadet Partisi 34'üncü sırada yer alacak.
Bu haber 2024-01-29 10:16:15 eklenmiş ve 257 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın dahil ülke genelinde Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi, Belediye Meclisi ve muhtarlıkların yeniden belirleneceği Mahalli İdareler Seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlemiş olduğu seçim takvimi 1 Ocak 2024 itibariyle resmen işlemeye başladı.

 

31 Mart 2024’te yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimleri için Bartın’daki siyasi partilerin de hazırlıklarını ve çalışmalarını sürdürürken Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) seçim takvimi kapsamında, seçime katılacak siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK Başkanlığında parti temsilcilerinin katılımıyla kura çekimi yapıldı.

 

Kura çekimi öncesi açıklamalarda bulunan YSK Başkanı Ahmet Yener, daha önce seçime katılma yeterliliğine sahip parti sayısının 36 olarak belirlendiğini anımsattı.

 

Yener, YSK'nin bu kararı sonrası Yenilik Partisinin seçime katılmayacağını bildirdiğini, Büyük Türkiye Partisinin de adını Ocak Partisi olarak değiştirdiğini belirtti.

 

Yener, seçime katılabilecek 35 partinin adını saydıktan sonra, Cumhuriyet'in ikinci yüzyılında yapılacak ilk seçimin hayırlı olması dileğinde bulundu, ardından, kura çekimine geçildi.

 

İşte partilerin pusuladaki sırası!

 

Kuradaki sırayla oy pusulasında partiler şöyle sıralandı:

 

1- AK Parti, 2- İYİ Parti, 3- Sol Parti, 4- Büyük Birlik Partisi, 5- Memleket Partisi, 6- Anavatan Partisi, 7- DSP, 8- Yeniden Refah Partisi, 9- Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, 10- Türkiye Komünist Partisi, 11- Anadolu Birliği Partisi, 12- Zafer Partisi, 13- Halkın Kurtuluş Partisi, 14- Türkiye Komünist Hareketi, 15- Bağımsız Türkiye Partisi, 16- Gelecek Partisi, 17- Yeni Türkiye Partisi, 18- Cumhuriyet Halk Partisi, 19- Emek Partisi, 20- HÜDA-PAR, 21- Hak ve Özgürlükler Partisi, 22- Ocak Partisi, 23- Adalet Birlik Partisi, 24- Demokrat Parti, 25- Güç Birliği Partisi, 26- Millet Partisi, 27- Milli Yol Partisi, 28- Adalet Partisi, 29- Genç Parti, 30- Aydınlık Demokrasi Partisi, 31- Milliyetçi Hareket Partisi, 32- Türkiye İşçi Partisi, 33- DEVA Partisi, 34- Saadet Partisi, 35- Vatan Partisi.

 

Bartın’da merkez ilçede AK Parti ve MHP, Cumhur İttifakı çatısı altında mevcut Belediye Başkanı ve MHP Bartın Belediye Başkanı Adayı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu ile seçime hazırlanırken CHP’nin adayı Muhammet Rıza Yalçınkaya oldu. İYİ Parti Atınç Günal ile Belediye Başkanlığı yarışına girecek. Gelecek Partisi de Bartın’da seçime kendi adayıyla giderken Yeniden Refah Partisi Faruk Tutkun ile seçim yarışında yer alacak. Bartın’da İl Başkanlığı bulunan diğer siyasi partilerden henüz bir adaylık açıklaması gelmedi.

 

Seçim takvimi işlemeye devam ediyor!

 

Yüksek Seçim Kurulu’nun açıklamış olduğu seçim takvimi işlemeye devam ederken bazı önemli aşamaları şöyle işleyecek:

 

29 Ocak Pazartesi: Sandık bölgesi askı listelerinde askı süresi içinde yapılan değişikliklere yönelik itirazlar ilgili ilçe seçim kurullarınca karara bağlanacak. Ön seçim-aday yoklaması seçmen listeleri askıdan indirilecek ve ön seçim sandık kurullarının oluşum çalışmalarına başlanacak.

 

31 Ocak Çarşamba: Sandık bölgesi askı listelerinde değişikliklere yapılan itirazlar nedeniyle ilçe seçim kurullarınca verilen karara karşı il seçim kuruluna yapılacak itirazlar tamamlanacak. Ön seçim-aday yoklaması seçmen listelerine karşı yapılan itirazlar ön seçim ilçe seçim kurullarınca kesin sonuca bağlanacak ve ön seçim-aday yoklaması seçmen listeleri kesinleşecek. Partili üye seçmen kartlarının yazımına ve yazımı tamamlananların partili üyelere dağıtımına başlanacak.

 

Siyasi partiler aday listelerini; büyükşehir belediye başkanı seçimiyle ilgili olanlarını il seçim kurullarına, belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclisi üyelikleri seçimiyle ilgili olanları ise ilçe seçim kurullarına alındı belgesi karşılığında verecek.

 

3 Şubat Cumartesi: Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listelerinin Cumhuriyet başsavcılıklarından istenecek ikinci liste ile karşılaştırılarak değişiklikler SEÇSİS'e işlenecek. Ön seçim sandık kurullarının oluşumu tamamlanacak ve görev alacaklara bildirim yapılacak. Hangi siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde ön seçime ya da aday yoklamasına katılacakları il ve ilçe seçim kurullarınca ilan edilecek.

 

7 Şubat Çarşamba: Seçmen kütükleri kesinleşecek ve seçmenlerin oy vereceği yerler ile sandıkların belirlenmesine başlanacak.

 

11 Şubat Pazar: Seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenme süreci tamamlanacak. İlçe seçim kurullarınca sandık ataması kontrol raporu alınarak kontroller yapılacak.

 

20 Şubat Salı: Siyasi parti ilçe başkanlıkları, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listelerini, büyükşehirlerde ise siyasi parti il başkanlıkları, büyükşehir belediye başkan aday listelerini en geç saat 17.00'ye kadar verecek.

 

3 Mart Pazar: Kesin aday listeleri il ve ilçe seçim kurullarınca ilan edilecek. İl seçim kurullarınca birleşik oy pusulalarının basımına ve basımı tamamlandıkça bir plan dahilinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarına dağıtımına başlanacak.

 

21 Mart Perşembe: Seçim propagandası ve yasaklar başlayacak.

 

23 Mart Cumartesi: Sandık çevrelerinde görevli bina sorumluları, kolluk güçleri ve sandık kurulu üyelerini görev yerine ulaştırmak için görevlendirilmiş kişilerin SEÇSİS'e işlenmesi işlemi tamamlanacak.

Seçmen kütüklerinin kesinleştirilmesinden sonra ölen seçmenlere ait bilgilerin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden, kısıtlılık kararı kesinleşmiş seçmenlere ait bilgiler ile taksirli suçlar dışında ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanların bilgilerinin Adalet Bakanlığından, silahaltında bulunanlara ait bilgilerin Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğünden alınarak sandık seçmen listelerinde şerh düşülmesi için gerekli işlemler yapılacak.

 

25 Mart Pazartesi: Sandık seçmen listelerinin çoğaltılması işlemi sona erecek.

İlçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına teslim edilecek seçim araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının hazırlanmasına başlanacak.

 

26 Mart Salı: Sandık kurulları başkanlarına teslim edilecek seçim araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının hazırlanmasına yönelik çalışmalar tamamlanacak. Seçmenlere dağıtılamayan seçmen bilgi kağıtları ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına tutanak karşılığı iade edilecek.

Seçmen bilgi kağıtlarını herhangi bir nedenle 24 Mart Pazar günü akşamına kadar alamayanların ilçe seçim kurulu başkanlıklarından almalarına ilişkin ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca ikişer gün ara ile iki kere ilan edilecek.

 

28 Mart Çarşamba: Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri kesinleştirilerek çoğaltılmasına başlanılacak.

 

29 Mart Cuma: Seçimde görev alacak görevlilerle ilgili eğitim çalışmaları tamamlanacak. İl ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde ilçe seçim kurullarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek. Tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin kesinleştirilen seçmen listelerinin çoğaltılma işlemi tamamlanacak.

 

30 Mart Cumartesi: Seçim propaganda süreci saat 18.00 itibarıyla sona erecek.

 

31 Mart Pazar günü de Bartın’daki binlerce seçmen başta olmak üzere milyonlarca kişi tüm Türkiye sandık başına gidecek.

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Mahalli İdareler Seçimleri oy pusulası siyasi partiler
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›