Vali Arslan ve 80 il valisi, TBMM’deydi

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan ve 80 il valisinin yer aldığı “Valiler Buluşması”nda konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Türkiye olarak burada verdiğimiz mücadeleyi sadece terör örgütlerinden müteşekkil bir mücadele olarak göremeyiz. Diyoruz ya son terörist kalmayıncaya kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Ama bunun bir adım ötesine geçmek, terörün arkasındaki bütün sebepleri ortadan kaldırana kadar bu mücadeleyi sürdürmek zorundayız.” dedi.
Bu haber 2024-01-12 12:46:42 eklenmiş ve 317 kez görüntülenmiştir.

 

TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Valiler Buluşması”nda konuştu

 

Erkan Hızoğlu

 

 

 

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, 80 il valisinin de yer aldığı “Valiler Buluşması”nda Bakanlarla ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Numan Kurtulmuş ile bir araya geldi.

 

TBMM Başkanı Kurtulmuş, 10 Ocak İdareciler Günü dolayısıyla TBMM Tören Salonu’nda düzenlenen “Valiler Buluşması”nda yaptığı konuşmada, TBMM’nin, devlet kurmuş olan bir meclis olduğunu dile getirerek, bu Meclis’in, milli mücadeleyi en zor şartlarda gerçekleştirdiğini ifade etti.

 

TBMM’nin, Cumhuriyetin kuruluşunda İstiklal Harbi’ni verilmesiyle ve 15 Temmuz gecesi milli iradeye sahip çıkarak iki kez “gazi” olduğunu da bildiren Kurtulmuş, milli iradenin tecelligahı, milletin karar merci, demokrasinin merkezi olan TBMM’de valilerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

10 Ocak İdareciler Günü dolayısıyla bütün idarecilerin gününü tebrike den Kurtulmuş, bugün aynı zamanda Çalışan Gazeteciler Günü olduğunu da anımsatarak, gazetecilerin de gününü kutladı.

 

Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafya ve yaşanılan döneme dikkati çeken Kurtulmuş, bu geniş coğrafyada ortaya çıkan herhangi bir hadisenin, doğrudan Türkiye'nin siyasi, sosyal ve ekonomik yapısına da tesir ettiğini söyledi. Kurtulmuş, Türkiye’nin hem dünyadaki gelişmeleri yakinen takip etmek hem bölgeye sirayet eden gelişmeleri bilmek gibi bir sorumluluğunun bulunduğunu vurguladı.

 

“Son derece uyanık tedbirler almak durumundayız”

 

Yaşanılan bu dönemde karşılaşılan önemli konulardan birisinin de “insanlığın tecrübe etmediği yeni savaş türleriyle karşılaşmak” olduğunu aktaran Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Ticaret savaşları, ekonomik savaşlar ve vekalet savaşları en büyük tahribatı bu bölgede yapmaktadır. ‘Vekalet savaşları’ adını verdikleri şey, aslında emperyalizmin yeni oyun sahnesidir. Kurguladıkları, ellerine silah verdikleri, arkalarına siyasi, istihbari ve askeri destek verdikleri terör örgütleri vasıtasıyla bu geniş coğrafyayı, Asya'dan Afrika'nın kuzeyine ve güneyine kadar olan coğrafyayı ve Orta Doğu’yu, terör örgütleri vasıtasıyla kendilerince dizayn etmeye çalışmaktadırlar. Bu vekalet savaşlarının kirli araçları olan terör örgütleri, yeni uluslararası ilişkilerin de ne yazık ki bir aparatı haline dönmüştür. Bu, insanlık tarihi boyunca hiç yaşanmamış yeni bir durumdur, buna karşı da Türkiye olarak son derece ciddi, son derece uyanık tedbirler almak durumundayız. Allah hepinizden razı olsun, bu mücadelenin tam da göbeğinde yer alıyorsunuz.”

 

Terör örgütlerinin özellikle halklar arasındaki savaş ve çatışmanın da unsurları olarak kullanıldığına dikkati çeken Kurtulmuş, şunları söyledi:

 

“Ortaya çıkarılan DEAŞ diye bir örgütün Orta Doğu coğrafyasında ne iş yaptığına bakarsak bu söylediğimin ne kadar ciddi bir hakikat olduğu ortadadır. Bölgede halkların yer değiştirmesi, göç, iç savaşlar ve etnik yer değiştirmelerin en önemli sebeplerinden birisi olarak terör örgütleri kullanılmaktadır. Dolayısıyla Türkiye olarak burada verdiğimiz mücadeleyi sadece terör örgütlerinden müteşekkil bir mücadele olarak göremeyiz. Diyoruz ya, son terörist kalmayıncaya kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz... Ama bunun bir adım ötesine geçmek, terörün arkasındaki bütün sebepleri ortadan kaldırana kadar bu mücadeleyi sürdürmek zorundayız. Bu terör örgütlerine verilen destekler, terör örgütlerinin arkasındaki siyasi saikler de tamamıyla ortadan kaldırılmadan Orta Doğu coğrafyası başta olmak üzere bu bölge maalesef terörün hareket alanı olmaktan kurtulmayacak, bölge kaos ve fitneden uzaklaşmayacaktır. Onun için bu noktada terör örgütlerinin arkasındaki bütün sebepleri ortadan kaldıracak kararlılığı Türkiye, ortaya koyabilecek bir güçtedir.”

 

“Sözü güçlü bir Türkiye için gayret edeceğiz”

 

Türkiye’nin, bu çatışmalar devam ederken, ayaklarını sağlam bir şekilde yere basması gerektiğini belirten Kurtulmuş, “Bu bölgede güçlü bir ülke olacağız. Cumhuriyetimizin ikinci asrına girdiğimiz, Türkiye Yüzyılı olarak adlandırdığımız önümüzdeki dönem, Türkiye hem bölgesel gelişmeleri hem küresel güç denklemlerini yeniden etkileyebilecek, oluşturabilecek ülkelerden birisi olacaktır. Bunun için sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye oluşturmak için bütün gücümüzle gayret edeceğiz, mücadele edeceğiz.” dedi.

Kurtulmuş, Türkiye’nin en önemli meselelerinden birisinin de içeride birlik ve beraberliği mutlaka sağlaması olduğunu bildirerek, “Halkımızın bütün fertleri arasında hiçbir ayrım gözetmeksizin, bu ülkenin 85 vatandaşının tamamını özgür ve eşit yurttaşlar olarak kabul ederek, vatandaşlarımızın hepsine devlet adına eli uzatacak olan sizlersiniz, gönlünü açacak olan sizlersiniz, sofralarını vatandaşlarımızla paylaşacak olan sizlersiniz. Onun için bu dönemde tarihi bir sorumluluğun sahibi olduğunuzu bir kere daha hatırlatmak istedim.” diye konuştu.

 

“Siz devletin halka açılan gönlü olacaksınız”

 

Türkiye’nin devlet geleneğinin, “siyaset felsefesi”, “siyaset ahlakı” ve “devlet tecrübesi”ni de barındırdığını belirten Kurtulmuş, “Bizim için devlet, sadece isminden müteşekkil bir araç değil, devlet, milletin müşahhas bir şekilde örgütlenmiş şeklidir ve ezelden ebede kadar uzanacak bir devamlılığı sağlamak zorundadır. Onun için bu topraklarda bizim kurduğumuz devletler, Anadolu'ya gelmeden evvel kurduğumuz devletlerin tamamı, bir süreklilik içerisinde bir öncekinin devamı şeklinde gelmiştir.” ifadesini kullandı.

 

Türk devletlerinin tarihinin bir bütünlük, devamlılık arz ettiğini söyleyen Kurtulmuş, “Bizim için Selçuklu neyse Osmanlı odur, Osmanlı neyse Türkiye Cumhuriyeti Devleti’miz odur. Bu derneklerin hiçbirisi, bir diğerinin rakibi, alternatifi değil, bir öncekinin devamıdır. İnşallah Türkiye Cumhuriyeti Devleti de kıyamete kadar ebediyen yaşayacak ve devlet-i ebed müddet fikri böylece bu topraklarda kökleşecektir.” dedi.

 

TBMM Başkanı Kurtulmuş, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” cümlesinin hakikatini gerçekleştirmenin de herkesin hayatı boyunca yapacağı işlerine aksettirmesi gereken temel bir şiar olduğunu vurguladı.

 

Devlet kapısının hacet kapısı olduğunu da dile getiren Kurtulmuş, “Siz, devletin halka uzanan eli, siz devletin halka açılan sofrası, siz devletin halka açılan gönlü olacaksınız. Böyle devam ettiğiniz zaman vatandaş da rahat bir şekilde devletin kapısını çalacak. O hacet kapısından dilediğini elde etmeye gayret edecektir.” dedi.

 

Artık devlet-millet çatışması değil, devlet-millet kaynamasının valiler üzerinden çok güçlü bir şekilde yaşandığını dile getiren Kurtulmuş, bu temel şiarlardan ödün verilmediği ve bunlar daha da geliştirildiği sürece Türkiye’nin önünün açık olacağını belirtti.

 

“Güçlü bir noktaya doğru ilerlemeye gayret sarf edeceğiz”

 

Dünya şu anda İkinci Dünya Savaşı öncesindeki şartlara sahip olduğunu, dünya sistemi yeni bir dengeye kavuşana kadar bu türbülansların devam edeceğini dile getiren Kurtulmuş, “Biz içeride birliğimizi, dirliğimizi, devlet-millet kaynaşmasını en üst seviyeye çıkaracağız. Bizlerden kaynaklanan eksik, ihmal, kusur hiçbir şey olmadan hep beraber daha güçlü bir noktaya doğru ilerlemeye gayret sarf edeceğiz. İçimizdeki farklılıkları bir zenginlik vesilesi olarak bilerek, demokrasiyi adalet ve özgürlük prensipleriyle bütünleştirerek yolumuza devam edeceğiz. Hiç şüphemiz olmasın ki, Türk milleti olarak bizim önümüzdeki en önemli ödevlerden, en önemli sorumluluklardan birisi de yeni bir dünyanın kurulması için gece gündüz 24 saat mücadele etmektir.” değerlendirmesinde bulundu.

 

“Uluslararası sistem kılını kıpırdatmadan seyirci kalmakta”

 

İsrail'in Filistin'de, Gazze'de yaptığı zulmün, sadece faşist İsrail yönetiminin insanlığa ödettiği ağır bedellerden ibaret görülemeyeceğini söyleyen Kurtulmuş, şu ifadelere yer verdi:

 

“Bu geldiğimiz noktada, evet doğrudur, Netanyahu ve çetesi insanlık suçları işlemektedir, katliam boyutlarını çoktan aşan bir soykırım icra etmektedir. Ama ondan daha önemlisi insanlık camiası ve uluslararası sistem böylesine büyük bir vahşete kılını kıpırdatmadan, hiçbir tedbir almadan sadece seyirci kalmaktadır. Burada yeni bir küresel siyasal mimarinin inşa edilmesi insanlığın önündeki en temel ödevlerden birisidir. İnsanlar arasında bir hiyerarşiyi kabul eden, Ukrayna'da insanlar öldürüldüğünde bunu bir savaş suçu olarak kabul edip Filistin'de bebeklerin kundaklarında kurşunlanmasına seyirci kalan, ses çıkarmayan, hatta ve hatta bunu İsrail'in meşru müdafaa hakkı olarak gören zihniyet, yeryüzünde nasıl adaleti sağlayacak? Bu anlamda insanlar arasında hiçbir hiyerarşi kabul etmeyen, her bir insanı yaratılışta eşit haklara sahip olarak gören bir medeniyete ihtiyacımız var. İşte o medeniyet de bizim medeniyetimizdir. Biz bu medeniyetin değerleri üzerinden küresel sistemi yeniden inşa edecek bir kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz.”

 

Kurtulmuş, konuşmasının ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, bakan yardımcıları ve valililerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Valiler Toplantısı’na katıldı

 

Valiler Toplantısı’na katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de tasarruf tedbirlerine sıkı uyum, harcamaların verimli yönetilmesi, yereldeki kamu yatırımlarının yakın takibi, kayıt dışıyla mücadele, sosyal yardımların etkin kullanımı ve deprem harcamaları konusunda halkın bilinçlendirilmesi gibi alanlarda valilerin desteğini beklediklerini bildirdi.

Şimşek, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bakanlık olarak yakın işbirliği içinde oldukları İçişleri Bakanlığının düzenlediği Valiler Toplantısı'na katılmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Kara paranın aklanması, terörizmin finansmanı ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele konularında gösterdikleri destek ve özverili çalışmaları için başta İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya olmak üzere tüm valilere ve Bakanlık personeline teşekkür eden Şimşek, “Orta Vadeli Programımızın temel önceliklerinden biri olan mali disiplinin sağlanması yolunda valilerimizin rolü büyük önem taşıyor. Bu bağlamda, tasarruf tedbirlerine sıkı uyum, harcamaların verimli bir şekilde yönetilmesi, yereldeki kamu yatırımlarının yakın takibi, kayıt dışı ekonomiyle mücadele, sosyal yardımların etkin kullanımı ve deprem harcamaları konusunda halkımızın bilinçlendirilmesi gibi alanlarda valilerimizin desteğini bekliyoruz. Bu yönde atılacak kararlı adımlar, kamu maliyesi hedeflerimize ulaşmada kritik öneme sahiptir.” dedi.

ETİKETLER : Bartın Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan TBMM Valiler Buluşması Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Numan Kurtulmuş
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›