Vali Arslan, Ankara’daki “Valiler Toplantısı”na katıldı

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, 10 Ocak İdareciler Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen “Valiler Toplantısı”na katıldı. Toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, milletiyle gönül bağı kuran her valinin devlet ve millet arasında kurulan bağın mimarı olduğunu belirtirken vatandaşının sofrasına diz kırmayan, garipleri kollayıp gözetmeyen, gece gündüz demeden milletinin yanında olmayan bir valinin, asla başarılı olamayacağını ifade ederek “Büyük devletlerin milletiyle bütünleşmiş ve kenetlenmiş olduğunu görürüz. Unutmayınız, ziyaret ettiğiniz bir eve sadece siz değil devletimiz gitmiş oluyor. Dokunduğunuz bir omuz, tuttuğunuz bir el devletle temas etmiş oluyor." dedi.
Bu haber 2024-01-11 09:47:52 eklenmiş ve 370 kez görüntülenmiştir.

 

Bakan Yerlikaya, valilere seslendi: “Tuttuğunuz bir el devletle temas etmiş oluyor”

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, İçişleri Bakanı  Ali Yerlikaya’nın ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da teşrifiyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen “Valiler Toplantısı”na katıldı.

 

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da katıldığı törende İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz konuşma gerçekleştirdi.

 

 

“Milletiyle arasına duvar ören bu devletin idarecisi olamaz”

 

 

Valiler Buluşmasını Milletin Evi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirmekten büyük bir onur duyduğunu dile getiren Yerlikaya, “Selçukludan Osmanlıya ve günümüze kadar uzanarak bir geleneği temsil eden mülki idare amirliği, devlet idare ve yönetiminde çok önemli bir yere sahiptir. Mülk, devletin egemenliği altında bulunan toprakları ifade eder. Bu mülkü idare edenlerse bir anlamda medeniyetimizin meşale taşıyıcıları olan siz valilerimizsiniz.” ifadelerini kullandı.

 

 

Mesaisinin çoğunu sahada, halkın yanında geçiren, halkın derdiyle dertlenen yöneticilerin sayısının artmasını beklediklerini dile getiren Bakan Yerlikaya, “Farabi, devleti uzun süre bir arada yaşama iradesi gösteren ve aynı ideal etrafında teşkilatlanmayla vücut bulan bir organizmaya benzetir. Yani devlet bir düzen, bir ahenk demektir. Bu devlet düzeninin ruhu ise onu meydana getiren milletine hizmet etme gayesi ve davasıdır. Milletiyle arasına duvar ören, mesafe koyan, onun derdine kulak tıkayan, derdiyle dertlenmeyen bu devletin ve milletin layıkıyla yöneticisi, idarecisi olamaz. Bütün makamlar, bütün mevkiler gelip geçicidir. Her görev bir sorumluluk ve emanettir. Aslolan bu görevleri hakkıyla yerine getirebilmek ve millete hizmet bayrağını onurla devredebilmektir. Bizim dileğimiz ve beklentimiz; mesaisinin çoğunu sahada, halkımızın yanında geçiren, halkımızın derdiyle dertlenen yöneticilerin sayısının artmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın şu cümlesini asla aklımızdan çıkarmamalıyız: ‘Biz bu millete efendi değil, hizmetkar olmaya geldik.’” dedi.

 

 

“Milletinin yanında olmayan bir vali, asla başarılı olamaz”

 

 

Milletiyle gönül bağı kuran her valinin devlet ve millet arasında kurulan bağın mimarı olduğunu belirten Yerlikaya, vatandaşının sofrasına diz kırmayan, garipleri kollayıp gözetmeyen, gece gündüz demeden milletinin yanında olmayan bir valinin, asla başarılı olamayacağını ifade ederek şöyle konuştu:

 

 

“Bu milletin bağrından çıkan ve Vali olan siz evlatlarına, kibir değil tevazu, enâniyet değil samimiyet, sertlik değil şefkat yaraşır. Devletin sıcak yüzünü, adaletini, vicdanını sizler temsil ediyorsunuz. Bu nedenle, milleti ile gönül bağı kuran her bir valimiz, devlet ile millet arasında kurulan bağın mimarlarıdır da. Unutmamamız gereken kadim hikmet şudur ki: Devlet, insan ile daim ve kaimdir. Binlerce yıllık devlet geleneğimiz, milleti ile olan güçlü bağı sayesinde bugünlere erişmiştir.

 

 

600 yıllık çınarımız Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşunda, Şeyh Edebali’nin Osman Bey’e vasiyetinde söylediği o söz: Devlet tasavvurumuzun mihengi olmuştur: ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.’ İşte bu anlayıştan hareketle tarihe şöyle bir baktığımızda büyük devletlerin tamamının milletiyle bütünleşmiş ve kenetlenmiş devletler olduğunu görürüz. Ez cümle, bütün mesele her şey bitip gittiğimizde, gök kubbede hoş bir sadâ ve hatıralarda hayırla anılacak izler bırakmaktır. Unutmayınız, ziyaret ettiğiniz bir eve sadece siz değil, devletimiz gitmiş oluyor, dokunduğunuz bir omuz, tuttuğunuz bir el devletle temas etmiş oluyor. Yaptığınız ve yapacağınız nice iş gönüller alıyor, gönüller yapıyor, zamanı aşan muhabbet köprülerini kurarak hayatları değiştiriyor. Değişen sadece o dokunduğunuz hayatlar olmuyor, değişen sizler de oluyorsunuz. Bir vatandaşımızın duası, sizlerin de hayatlarınıza şekil veriyor. Bu nedenle bulunduğu şehrin kahvesinde, parkında, bahçesinde vatandaşıyla birlikte bir bardak çay içmeyen, vatandaşının sevinciyle, hüznüyle bir kere bile hem hal olmayan, bir kapıyı çalıp da vatandaşının sofrasına diz kırmayan, garipleri kollayıp gözetmeyen, gece gündüz demeden milletinin yanında olmayan bir vali, asla başarılı olamaz.”

 

 

“Vatandaş sizi güler yüzlü devlet kapısı olarak görecek”

 

 

Devletin aynı zamanda bir umut kapısı, derdi olanın kapısı olduğunu dile getiren Bakanı Yerlikaya; “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 22 yıldır verilen mücadeleyi tek bir cümleyle özetlemek gerekirse, o söz: ‘Millete hizmet’ olur. Bu mücadele; devlet ile millet arasına örülen duvarları kaldırma mücadelesidir. Güçlü millet, güçlü devlet olma mücadelesidir. Unutmayın sizler; huzurun, refahın, güvenin teminatısınız. Sokak sokak, cadde cadde ilinizi tanıyacak, bilecek, esnafla bir araya gelecek, millet için milletin arasında milletle beraber olacaksınız. Vatandaş sizi güler yüzlü devlet kapısı olarak görecek. Sizler milletimizin mutluluğunu, huzurunu, refahını, güvenini esas alarak büyük bir fedakarlıkla çalışmalısınız. Görevlerinizi de tevazu ile icra edeceksiniz. Zira bu makamlara hiçbir şekilde kibir yakışmaz.” diye konuştu.

 

 

“Nefeslerini kesmeye devam edeceğiz”

 

 

Terörle, o hainlerin iş birlikçileriyle, organize suç örgütleriyle, zehir tacirleriyle, göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle, suç odaklarıyla mücadelenin azim ve kararlılıkla devam edeceğini belirten Yerlikaya, “Bunu öyle sadece bir laf olarak söylemiyorum. Bu mücadelede nice yiğitlerin alın teri, emeği var, kanı var, canı var. 40 yılı aşkın bir süredir milletimizin kardeşliğine pusu kuran bölücü terör örgütü artık kaybetmiştir, kaybetmeye de mahkumdur. Terörün istismar alanları artık ülkemizde söz konusu dahi değildir. Devletimiz milletiyle bir bütün olmuştur. Peki duracak mıyız? Asla. Artık terörün kapımıza dayanmasını beklemiyor, terör tehdidi nereden geliyorsa, nerede bir terörist varsa kaynağında etkisiz hale getiriyoruz. Nihai hedefimiz, son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemize devam etmektir. Sadece Bölücü Terör Örgütü mü? FETÖ’sünden DEAŞ’ına, Sol Terör Örgütlerinden diğer tüm terör örgütlerine kadar, aziz milletimizin canını yakmaya çalışan kim varsa, nefeslerini kesiyoruz, kesmeye de devam edeceğiz.” dedi.

 

 

Organize suç örgütlerine göz açtırmayacaklarını söyleyen Bakan Yerlikaya; sokaklarda, caddelerde, mahallelerde suçta kibirlenen, şehir eşkıyalığına soyunan kim varsa devletin demir yumruğunu tepelerine indirmeye devam edeceklerini belirtti.

 

 

Kamu düzeninden ve milletin huzurundan bir adım dahi taviz vermeyeceklerinin de altını çizen Bakan Yerlikaya, “Biliyorsunuz sabahta hayır vardır. Şafak sökerken de gün batarken de bu suç örgütlerine operasyonlar düzenliyoruz ve her sabah sosyal medya hesaplarımdan bu operasyonları paylaşıyorum. Zira İçişleri ailesi olarak birlikte verdiğimiz bu mücadelenin nasıl kararlı bir şekilde sürdüğünü basın da kamuoyu da bilsin istiyoruz. Başta geleceğimiz olan çocuklarımızı, gençlerimizi zehirlemeye cüret edenlere hayatı zehrediyoruz, zehretmeye de devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

 

 

Yılmaz: “Nasıl gayret gösterdiklerini görüyoruz”

 

 

İçişleri Bakan Ali Yerlikaya’nın ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da valilere hitaben konuşmalarını gerçekleştirdi. Bartın dahil 81 ilde devletin millete dokunan eli, kulağı ve yüreği olan valiler ile bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Ülkemizde devlet teşkilatlanmasının temeli olan mülki idare sistemi köklü bir yönetim geleneğinin uzantısıdır. Bu köklü devlet anlayışının şehirlerdeki temsilcileri valilerimizdir. Yine az önce Sayın Bakanımızın altını çizdiği gibi, ‘İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın’ anlayışının illerdeki taşıyıcısı ve taşıyıcılarının da öncüsü valilerimizdir. Millete hizmetin saati ve sınırı olmaz diyerek 7 gün 24 saat çalışmalarını yürüten mülki idare amirlerimizi burada ağırlıyoruz. Valilerimizin icraat makamı olarak sorumluluk bilinci ile nasıl gayret gösterdiklerini il ziyaretlerimizde görüyoruz. Cumhurbaşkanımızın her zaman altını çizdiği gibi devletin vatandaşa dönük adaletli ve merhametli yüzü, şefkatli yardım elisiniz sizler.” diyerek valilere hitap etti.

 

 

20 yılda valilerimizin çok önemli bir dönüşümden geçtiğini düşünen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz; geçmiş vali imajı ile bugünkü vali imajı arasında bir fark oluştuğunu, daha çok kalkınmacı ve daha çok hizmet odaklı, vatandaş odaklı bir hale dönüştüğünü bunu da kurumsal olarak desteklemeye gayret ettiklerini dile getirdi.

 

 

Yılmaz, valilerin merkezden gelen talimatları yerine getirebileceklerini ama rutin işler yapan ve bu rutinin dışına çıkmayan valilik anlayışının artık kabul edilebilir olmadığını da ifade ederken valilerin aynı zamanda içinde bulundukları ilin gereklerine göre çeşitli inisiyatifler alabilen, çeşitli fikirler ve projeler geliştirebilen bir konumda olduklarının da altını çizdi.

 

 

“Gönüllere de dokunmamız lazım”

 

 

Kalkınma ve gelişme dediğimiz sürecin sadece maddi bir süreç olmadığını; yol, su, elektrik gibi fiziki hizmetlerden daha fazlası olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Bizler sadece illeri imar etmekten değil, aynı zamanda gönülleri de imar etmekten sorumlu bir konumdayız. İkisini bir arada yapamazsak zaten bir toplum gerçek anlamda kalkınmış ve huzur içinde bir toplum olamaz. Bu çerçevede Fatih Sultan Mehmet Han’ın şu sözü çok kıymetli gerçekten: ‘Hüner bir şehir bünyâd etmektir; Reâyâ kalbin âbâd etmektir.’ Sadece demek ki fiziki anlamda birtakım işler yapmakla gerçek anlamda ilerlemeyi sağlayamıyoruz. Gerçek anlamda topluma hizmet etmiş olmuyoruz. Kalpleri de ihya etmemiz lazım, gönüllere de dokunmamız lazım. İkisini bir arada yapabilmektir maharet. Son 20 yılda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başardığımız en önemli işlerden birisi, devlet ile milletin aynı yöne bakmasıdır. Tabii ki devlet görevi kendi özelliklerine sahip ama milletten ayrı, millete rağmen bir şeyler yapmaya çalışan bir devlet anlayışı değil, milletle birlikte hedeflere koşan bir devlet anlayışını kast ediyorum. Milletle devlet arasındaki mesafenin ortadan kaldırıldığı, az önceki ifade ile milletin devleti anlayışı ile hareket eden ve çalışan bir yönetim, çok kıymetli gerçekten. Aksi takdirde bir ülkenin amaçlarına ulaşması mümkün değil. Devletle milletin farklı yönlere baktığı, farklı değerlerle hareket ettiği bir yerde bir ülkenin uluslararası rekabette de bir yere gelmesi mümkün değil. Dolayısıyla en büyük başarılarımızdan birisi devletle milletin aynı yöne bakması ve aynı hedeflere yürümesidir diyorum.” ifadelerini kullandı.

 

 

Bakan Tunç da toplantıdaydı

 

 

Valiler Toplantısı’na katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da “Milletimizin evi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 'Valiler Toplantısı'nda 81 ilimizin valileri ile bir araya geldik. Adalet hizmetlerimizin vatandaşlarımıza daha kaliteli ve etkin bir şekilde sunulması için yürüttüğümüz çalışmalar, planlamalarımız ve projelerimiz üzerine değerlendirmelerde bulunduk. Görüşmelerimizin şehirlerimiz ve vatandaşlarımız için hayırlara vesile olmasını diliyor, toplantıyı düzenleyen İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’ya teşekkür ediyorum” dedi.

ETİKETLER : Ali Yerlikaya Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›