2023 yılına ait atık beyanlarınızı yapmayı unutmayın!

2023 yılına ait atık beyanlarının 31 Mart 2024 tarihine kadar yapmaları konusunda uyarılarda bulunan Bartın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Mehmet Özdemir, daha temiz bir çevre için geri dönüşüm çağrısı da yaptı.
Bu haber 2024-01-11 09:33:46 eklenmiş ve 246 kez görüntülenmiştir.

 

31 Mart 2024 son gün!

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Mehmet Özdemir, atık üreticilerinin 2023 yılına ait atık beyanlarının 31 Mart 2024 tarihine kadar yapmaları konusunda uyarılarda bulundu.

 

 

Bartın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Özdemir, açıklamasında geri dönüşüm çağrısı da yaparken atık ve kullanılmış yağların, günümüzde ciddi problem yarattığına dikkat çekti.

 

 

Ülkemizde bitkisel ve tehlikeli atık yağları, Bakanlığın verdiği çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülerek ya da enerjiye geri kazanım olarak değerlendirildiğini belirten Özdemir, bu sayede ülke ekonomisine de katkı sağlanarak çevrenin korumuş olduğunu ifade etti.

 

 

Çevre Mevzuatı gereği tehlikeli ve tehlikesiz atık üreticilerinin atık beyan formunu her yıl bir önceki yılın bildirimini içerecek şekilde en geç Mart ayı sonuna kadar  Bakanlıkça hazırlanan web tabanlı programı kullanarak doldurmak, onaylamak ve çıktısını almak ve 5 yıl boyunca bir nüshasını saklamakla yükümlü olduklarını hatırlatan Özdemir, 2023 yılına ait atık beyanlarının 31 Mart 2024 tarihine kadar yapmaları konusunda uyarıda bulunarak şunları şu ifadeleri kullandı:

 

 

“Hem ekonomiyi hem çevreyi korumuş oluyoruz”

 

 

“Atık ve kullanılmış yağlar, günümüzde ciddi bir problem yaratmaktadır. Hızla artan nüfus, insanların her gün değişen yaşam şekilleri ve alışkanlıkları, teknolojik gelişmeler doğal çevrenin tahrip olmasına neden olmaktadır. İnsan sağlığına olduğu kadar doğaya da büyük zarar veren atık yağların 1 litresi 1 milyon litre içme suyunu kirletmektedir. Atık yağlar lavaboya döküldüğünde denizlerin kirlenmesine sebep olurken, kanalizasyon sistemi ve atık su arıtma tesislerine de büyük zarar vermektedir.

 

 

Ülkemizde bitkisel ve tehlikeli atık yağlar, Bakanlığın verdiği çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülmekte ya da enerji geri kazanım olarak değerlendirilmektedir. Bu sayede atık yağları tekrar kullanıma kazandırarak hem ülke ekonomisine katkıda bulunmakta hem de çevreyi korumuş oluruz.

 

 

31 Mart itibarıyla beyan girişine kapatılıyor!

 

 

Çevre Mevzuatı gereği tehlikeli ve tehlikesiz atık üreticileri atık beyan formunu her yıl bir önceki yılın bildirimini içerecek şekilde en geç Mart ayı sonuna kadar  Bakanlıkça hazırlanan web tabanlı programı kullanarak doldurmak, onaylamak ve çıktısını almak ve 5 yıl boyunca bir nüshasını saklamakla yükümlüdür. Bahsedilen beyan formlarının doldurulması için hazırlanan web tabanlı programa https://ecbs.cevre.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir. Entegre çevre bilgi sisteminde yer alan Atık Yönetim Uygulaması her yıl Ocak - Mart ayları arasında  atık üreticilerinin beyan girişine açılmakta ve 31 Mart itibarıyla beyan girişine kapatılmaktadır.

 

 

Bakanlığımızın Entegre Çevre Bilgi Sistemi (https://ecbs.cevre.gov.tr) kullanılarak 01/01/2023-31/12/2023 tarihleri arasında oluşan geri kazanım/bertarafa gönderilen ve stokta kalan veriler için tıbbi atıklar, bitkisel atık yağlar, ömrünü tamamlamış lastikler, atık yağlar, tüm tehlikeli ve tehlikesiz atıkları içerecek şekilde atık beyan formunun doldurulması ve onaylanması, imzalı ve kaşeli bir örneğinin denetimlerde ibraz edilmek üzere saklanması gerekmekte olup ayrıca daha önce kayıt olup atığı oluşmamış ilgililerinde atık beyan formunu ‘beyan edilecek atığınız yok’ olarak beyan yapılıp onaylaması gerekmektedir.

 

 

Atık üreticilerinin, yukarıda bahsedilen yükümlülüklerini yerine getirmeleri için öncelikle Bakanlığımızın Entegre Çevre Bilgi Sistemi’ne kayıt olmaları gerekmektedir. Üreticiler, e-devlet şifresi ile https://ecbs.cevre.gov.tr adresinden Entegre Çevre Bilgi Sistemi’ne giriş yaparak Atık Yönetim Uygulaması altında yer alan beyan formlarını doldurup onaylayarak çıktı alabileceklerdir.

 

 

2023 yılına ait  Atık Beyan bildirimlerini en geç 31 Mart 2024‘e kadar  yapılması gerekmekte olup aksi takdirde 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesi (g) bendi kapsamında idari para cezası uygulanmaktadır.”

 

ETİKETLER : Bartın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Mehmet Özdemir
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›