“İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi, son 10 yıla damga vurdu”

Bartın İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun başkanlığında toplanan Bartın İl Genel Meclisi, 2024 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdi. Meclis ve İl Özel İdaresi olarak Bartın’ın önemli sorunlarını çözdüklerini belirterek dönem değerlendirmesi yapan Meclis Başkanı Dursun, “İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi, almış olduğu kararlarıyla, özellikle son 10 yıla damga vurdu. Bu bütçelerle oldu, çalışma yatırım programlarıyla oldu, çalışma yatırım programlarımıza verdiğimiz sözlerin ortaya koyduğumuz hedeflerin gerçekleşmesiyle oldu” dedi.
Bu haber 2024-01-04 09:54:32 eklenmiş ve 214 kez görüntülenmiştir.

 

Bartın İl Genel Meclisi, 2024 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdi

 

Kübra Nur AK

 

 

Bartın İl Genel Meclisi, 2024 yılı Ocak ayı toplantılarının ilk birleşimini Özel İdare Meclis Toplantı Salonunda Bartın İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun başkanlığında gerçekleştirdi.

 

Meclis üyelerinin eksiksiz katılımıyla gerçekleştirilirken toplantıya dair müdürleri katıldı.

 

“Hastalıklardan, savaşlardan arındığımız bir yıl olsun”

 

Gündem öncesi bir konuşma gerçekleştiren Başkan Dursun, geride bıraktığımız 2023 yılını değerlendirirken 2024 yılının hayırlı olmasını temenni ederek şöyle konuştu:

 

“2024 yılı ülkemize, milletimize, bütün İslam Alemine, mazlum coğrafyalara inşallah hayırlı olur. Son 4 yılda hem pandemi hem savaşlar, ülkemizi ve dünyayı büyük bir etki altına aldı. Bunun sonuçları var. Bunun ekonomik sonuçları oldu, sosyal sonuçları oldu. Dolayısıyla hala Filistin’de Gazze’de coğrafyadan kaynaklanan sıkıntıda büyük bir acı şeklinde yaşanmaya devam ediyor. İnşallah 2024 yılı hem hastalıklardan hem de böyle orantısız güç kullanılan savaşlardan arındığımız bir yıl olur. Benim temennim ve duam bu.

 

“Bartın’ın önemli meselelerini beraber çözdük”

 

Acısıyla tatlısıyla koca bir yılı geride bıraktık. Sadece 2023 yılına baktığımızda gerçekten zor bir yıl oldu. Nisan ayında 2019’da bu göreve başladık. O günden bu yana baktığımızda da gerçekten Bartın’ın önemli meselelerini beraber çözdük. 57’inci ayımızdayız. İlk seçildiğimizde de bunu ifade etmiştik; ‘60 aylık bir takvimimiz var, bu süre çabuk geçer.’ Önemli olan bu süre içerisinde önümüze koyduğumuz planı, programı doğru bir şekilde takip edebilmemizdi. Ben bunun yüzde 80’i yüzde 90’lara varan başarıya ulaştırdığımızı bugün gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Beraber 5 bütçe yaptık. Çok önemliydi. Bu 5 bütçenin elbette bizden önceki dönemi de var. Bunun sonuçları var. Bu 5 bütçenin benim Meclis Başkanlığıma denk gelen 10 yılı.   Ben 10 bütçeye imza attım. 2015’de denk bir bütçeyi yapabildik. 2016’da yine denk bütçe yapabildik. 2019’da da yüzde yüz denk gelen bir bütçemiz oldu. 2020 yine öyle. Dolayısıyla 4 tane bütçe dönemimizde biz denk bütçe yapabilmiş bir idare olduk. 2017, 2018, 2021, 2022 ve 2023 yılında da fazla gelen bütçesi var. Evet, fazla verdik, fazla verince ne yaptık eksik olan yerlerimizi takip ettik. Bunlar çok önemliydi.

 

“Son 10 yıla damga vurdu”

 

İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi, almış olduğu kararlarıyla, özellikle son 10 yıla damga vurdu. Bu bütçelerle oldu, çalışma yatırım programlarıyla oldu, çalışma yatırım programlarımıza verdiğimiz sözlerin ortaya koyduğumuz hedeflerin gerçekleşmesiyle oldu. Bunların altına hep beraber imza atıyoruz. Onun için iktidarıyla, muhalefetiyle burada son 5 yılda gerçekten güzel bir çalışma örneği verdik. Özel idare köy hizmetlerinden dönüşen bir yapıydı. Son 10 yolda biz yenilik anlamında, teknolojik değişiklik anlamda beraber imza attık. Onun için inşallah, kalan 3 ayımız var. İnşallah bu 3 ayıda düzgün bir şekilde hayata geçirebilmeyi, hedeflerini yine takip edebilmeyi bize nasip eder inşallah.

 

“Valimizin bize son 2 yılda büyük katkısı oldu”

 

Sonrasında tabi yerel seçim atmosferi başladı. Bundan sonrası Belediye Başkan adaylıkları, belediye meclis üyelikleri, il genel meclis üyelikleri artık şekillenecek. Belli bir kısmı şekillendi. Ben her şeyin hayırlısını temenni edeyim. İnşallah bizim üzerimizdeki emaneti biz yeri geldiğinde teslim edeceğiz. Bizim hikayemiz çok. Bartın’ın öncelikleri, hedefleri yine devam ediyor. Filyos Projesi kapsamında Bartın’ın değişime, dönüşüme yeniden heyecanla devam etmesi gerekiyor. Bizim sorumluluk alanındaki imar planlarını belli bir noktaya getirdik. Şehrimizdeki sorunların çözümündeki fikir birlikleri, kırsalda bizden hizmet bekleyen bölgelerdeki fikir birlikleri önemli. Sayın Valimizin bize son 2 yılda büyük katkısı oldu, desteği oldu. Önemli olan birlikte hareket edebilmekti. Bu meclisle birlikte hareket edebildik. İnşallah Ocak ayı toplantılarının devam eden bölümünde de meclise gelecek. Ben tekrar bu 2024 yılının ilk toplantısının hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bütçemiz 1 Ocak 2024’te onaylandı biliyorsunuz. 450 milyonluk bütçe oluşmuştu. 2023’ün Kasım ayında beraber imza atmıştık. Bundan sonrası inşallah bunları takip edeceğiz. Ben emeğinizden dolayı, katkınızdan dolayı bir kere daha teşekkür ediyorum. Bu imkanlarla bu kubbede hoş seda bırakabilmek önemliydi. Bunu başardığımızı düşünüyorum.

 

“Bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum”

 

Son dönemde şehitlerimiz oldu. Bu coğrafyadan kaynaklı, bu ülke üzerinde yapılan hesaplar hiç bitmeyecek. Yüzlerce yıl bitmedi yine bitmeyecek. Yine şehitlerimiz olacak, olur. Bunun olmaması bu coğrafyada imkansız. Onun için bunları en aza düşürüp bu ülkenin dirliğini, bütünlüğünü koruması için elimizden geleni el birliğiyle sağlamaya gayret edeceğiz. Bu vesileyle tekrar bu ülkenin bekası için hayatını kaybeden bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Onlara minnettarız. Gazilerimize sağlık, sıhhat içinde uzun bir ömür diliyorum.

 

Gündem maddesi öncesi…

 

Meclis Başkanı Dursun’un ardından Meclis Üyeleri’ne söz hakkı verildi. AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Uğur Yılmaz, grubu adına söz alarak “2023 yılını arkada bıraktık bugün 2024 yılının ilk toplantısını gerçekleştiriyoruz. Bugün ve bundan sonraki toplantılarımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum öncelikle. 2024 yılının ülkemize, Meclisimize birlik beraberlik ve huzur getirmesini diliyorum” dedi.

 

CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Abdullah Kaleli ve MHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Orhan Ölçek de herkesin yeni yılını kutlayarak şehitlerimize Allah’tan rahmet yaralılara şifa diledi.

 

“Alt ölçekli plan hayata geçmiş olacak”

 

Ardından gündem maddelerine geçilerek ilk gündem maddesi olan Gökpınar Köyü İmar Planıyla ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporu okundu.

 

Okunan raporun ardından Başkan Dursun, “Kasım ayı toplantılarında bütçe dönemi bittiğinde meclis başkanlığımıza ulaşan bir dosyaydı. Kasım ayı meclislerinden sonra Aralık ayında komisyonlarımız değerlendirdi dosyayı. Dosyada dikkatimi çeken kurum görüşleri var. Üst ölçekli plana aykırı bir şey yok. Konut amaçlı uygulamalı imar planı yapılıyor. 100 bin ölçekli çevre düzenleme planına uygun bir alt ölçekli plan hayata geçmiş olacak. Kurum görüşleri de uygun, komisyon kararları da uygun” ifadelerini kullandı.

 

Gökpınar Köyü İmar Planıyla ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporunun kabulü Meclis’in oy birliğiyle kabul edildi.

 

Denetim Komisyonunun önemine dikkat çekti

 

Dursun, Denetim Komisyonunun önemine dikkat çekerek gündem maddelerinin içinde Ocak ayında denetim komisyonuna üye seçiminin olduğunu da belirterek bu toplantı döneminde onu da gerçekleştirileceğini belirtti. Meclis Başkanı Dursun, Komisyon seçimine ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede de “Yılın ilk toplantı dönemine 5 gündem maddesiyle başladık. Yine Ocak ayı içerisinde 5 gün sürecek toplantılarda Kasım ayından Meclis gündemine gelen ve o dönemde ilgili komisyonlara havale edilen dosyaların komisyon raporlarının İl Genel Meclisinde görüşülerek  karar verilecek. Bunun yanında bir başka önemli gündem maddesi olan ve gündemin 3’üncü  maddesinde yer alan Denetim Komisyonuna Üye Seçimi ile ilgili dosyamız da var. Özel İdareler iç ve dış denetim adı altında iki türlü denetime tabi oluyor. Bu kapsamda İl Özel İdaresi Kanununun 17. Maddesi ile İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 21. maddesi  gereği her yıl  Ocak ayı  meclis toplantıları döneminde İl Genel Meclis Üyeleri arasından gizli oyla seçilen 5 üye ile oluşturulacak  komisyon marifetiyle bir önceki yılın gelir ve giderleri incelenecek, komisyonun çalışma süresi ise Ocak ayı meclis toplantılarının bitimiyle başlayıp  Şubat ayının son gününe kadar sürecek. Bu süre içerisinde yapılan denetim sonucunda konusu suç teşkil eden hususlarla ilgili olarak Meclis Başkanlığı tarafından yetkili mercilere suç duyurusunda bulunulması yasal bir sorumluluk ve hazırlanacak olan rapor da 15 Mart tarihine kadar Meclis Başkanlığına ulaştırılacak. Komisyonca hazırlanan rapor    Nisan ayı  toplantılarında Meclise bilgi olarak da aktarılacak. Kanun gereği ifade ettiğim denetim çalışmalarını yürütmek üzere  5 meclis üyesinden oluşacak olan denetim komisyonu seçimleri bu toplantı döneminde yapılacak. O nedenle sorumluluğu yüksek olan denetim komisyonuna seçilen meclis üyelerine şimdiden kolaylıklar diliyorum” dedi.

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın İl Genel Meclisi Bartın İl Özel İdaresi Bartın İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›