Bakan Tunç, Bartın’da gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti Bartın Kadın Kolları Başkanı Evren Ayvaz’ın babası emekli öğretmen Hasan Ayvaz’ın cenaze törenine katıldıktan sonra gazetecilere gündeme ilişkin açıklama yaptı. Bakan Tunç, Türkiye'nin gri listeden çıkarılması için mücadelelerinin sürdüğünü belirterek, kara paranın aklanması ve terörün finansmanı suçuyla mücadeleyle ilgili olarak yürütülen soruşturmalar hakkında bilgi verdi. Yeni ve demokratik anayasa vurgusu yapan Bakan Tunç, Türkiye’nin demokratik, kuşatıcı sivil bir Anayasa’ya ihtiyacı olduğunun altını çizerek “Sadece darbeciler tarafından yazdırılmış olması bile yeni bir Anayasa’nın gerekliliğidir. Bu anlamda da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bunun için mutabakat gerekir. İnşallah bu mutabakat da sağlanır. 28'inci yasama döneminde temennimiz bütün partiler uzlaşarak milletimize olan bu borcu yerine getiririz” dedi.
Bu haber 2023-12-25 09:25:38 eklenmiş ve 304 kez görüntülenmiştir.

 

 

Yeni ve demokratik anayasa vurgusu

 

Erkan Hızoğlu

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti Bartın İl Kadın Kolları Başkanı Evren Ayvaz’ın babası emekli öğretmen Hasan Ayvaz’ın cenaze törenine katılmak üzere memleketi Bartın’a geldi.

 

Cenaze töreni sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tunç, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

 

Bakan Tunç, Türkiye’nin gri listeden çıkarılması için mücadelenin sürdüğünü belirterek, “kara paranın aklanması ve terörün finansmanı suçuyla mücadeleyle ilgili olarak, yürütülen soruşturmalar var. Bu soruşturmalar kapsamında özellikle yargıya intikal eden davalar da söz konusu oluyor. Biliyorsunuz terörün finansmanının önlenmesiyle ilgili kanunlarımızda ve kara paranın önlenmesiyle ilgili kanunlarımızda önceki yasama döneminde düzenlemeler yapılmıştı. Özellikle bu suçların önlenmesi ve bu suçlarla daha etkili mücadele bakımından, özellikle mali eylem görev gücü bakımından Türkiye'nin hak etmediği gri listeden çıkması noktasındaki mücadelemiz de sürüyor. Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, bu konuda 3 bakanlığımız koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu kapsamda tabii yargıya intikal eden, soruşturmalara intikal eden MASAK raporları çerçevesinde kara parayla ve terörün finansmanı suçuyla mücadele noktasında yargımız da kararlı bir şekilde mücadelesini sürdürüyor. Bu konuda yargıya intikal eden hususlar olduğunda gecikmeksizin sonuçlanması noktasında kararlılık da sürüyor” dedi.

 

“Yeni bir Anayasa gerekli”

 

Yeni ve demokratik anayasa vurgusu yapan Bakan Tunç, Türkiye’nin demokratik, kuşatıcı sivil bir Anayasa’ya ihtiyacı olduğunun altını çizerek de şöyle konuştu:

 

“Anayasamızda son 21 yılda gerek, 2010 Anayasa değişiklikleri ile gerekse 2017 Anayasa değişiklikleriyle çok önemli reform sayılabilecek düzenlemeler yapmıştık. Özellikle yargı birliğinin sağlanması, askeri yargının kaldırılması, Anayasa Mahkemesi'nin Hakimler Savcılar Kurulu'nun Yüksek Askeri Şura'nın yapısının demokratik hukuk devleti ilkesine uygun düzenlemelerin yapılması, temel hak ve özgürlüklerin alanının genişletilmesi, kişisel verilerin korunmasına yönelik, özel hayatın korumasına yönelik, yine bireysel başvuru, bilgi edinme hakkına ilişkin çok sayıda düzenlemeler, kadın hakları, çocuk hakları, sıkı yönetimin anayasadan çıkarılması yine darbecilerin yargılanamayacağına ilişkin hükmün Anayasa’dan çıkarılması gibi çok sayıda reform sayılabilecek, sessiz devrim sayılabilecek, Anayasa'mızın vesayetçi ruhunu ortadan kaldırmaya yönelik önemli düzenlemeler yaptık. Ancak tabii bu değişiklikler ve önceki dönemlerde yapılan değişikliklerle yaklaşık 184 değişiklik yapıldı.

 

Anayasa’mızda 177 madde var, madde sayısından daha fazla değişiklik yapıldı. Tabii Anayasa’mızdaki bu çok sayıdaki değişiklik maddeler arasında da yeknesaklığı bozdu. Bunun da tabii uygulamada birtakım sorunlara yol açtığını da hep beraber görüyoruz. İşte en son Yargıtay, Anayasa Mahkemesi arasındaki görüş farklılıkları bu anlamda bu yeknesaklığın bozulması, bir kere yeni Anayasa’ya da ihtiyaç duyduğumuzu gösteriyor. Ama en önemlisi de darbecilerin yaptığı bir Anayasa, dolayısıyla serbest tartışma ortamında yazılmamış bir Anayasa. Sadece darbeciler tarafından yazdırılmış olması bile yeni bir Anayasa’nın gerekliliğidir. Bu anlamda da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bunun için mutabakat gerekir. İnşallah bu mutabakat da sağlanır. 28'inci yasama döneminde temennimiz bütün partiler uzlaşarak milletimize olan bu borcu yerine getiririz.”

ETİKETLER : Bartın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Anayasa yeni anayasa yargı
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›