Bölge heyeti, İzmir’e teknik gezi düzenledi

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) koordinatörlüğünde İzmir’e teknik gezi düzenlendi. Gezi programına katılan Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, yapılan teknik gezi programında ziyaret edilen üç kurumla yapılan görüşmelerin bölgede yapılacak faaliyetler açısından oldukça faydalı olacağını, Bartın Organize Sanayi Bölgesi’ni yeşil dönüşüme hazırlamak ve alınacak aksiyonlar için düzenlenen teknik gezinin oldukça önemli olduğunu belirtti.
Bu haber 2023-10-26 12:22:49 eklenmiş ve 393 kez görüntülenmiştir.

 

Paris İklim Anlaşması, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Sınırda Karbon Düzenlemesi, Karbon Ayak İzi Uygulaması, Sıfır Atık politikası gibi konular olarak ilgili süreçleri yakından takip edebilmek ve bölge genelinde paydaşlarla koordineli çalışmalar yürütülmek adına Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) koordinatörlüğünde İzmir’e teknik gezi düzenlendi.

 

 

18-20 Ekim tarihlerinde gerçekleşen Teknik Gezi programına Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Birol Cangi, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürü Oğuzhan Kasapoğlu, KOSGEB Bartın Müdürü Gökhan Akdağoğlu, BAKKA Bartın YDO Koordinatörü Osman Bahadır Kalecik, Bartın TSO Genel Sekreteri Ahmet İncekara ile S.S Tekkeönü Piri Reis Ahşap Yat Tekne Kooperatifi yöneticileri katıldı.

 

 

Yeşil OSB sürecinde yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler alındı

 

 

Tecrübe ve paylaşım ziyaretlerinin gerçekleştirildiği programda ilk gün “Yeşil OSB” sürecinde belli bir aşama kat etmiş olan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ziyaret edilerek, burada OSB yöneticileri tarafından sanayi bölgesinin tanıtımına, güncel faaliyetlere, yapılan, devam eden ve planlanan projelere, yeşil OSB sürecinde yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler alındı.

 

 

“Yeşil OSB” statüsü kazanmak üzere başlatılan ve izlemesi gereken süreci anlatan OSB yönetimi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına çevrim içi sistem üzerinden başvurunun yapıldığı, Bakanlıkça altı temel kriter çerçevesinde (çevreci belgelerin bulunması, atık su arıtma tesisinin bulunması, iklim biriminin olması vb.) yapılan uygunluk değerlendirmesi sonrası süreç Türk Standartlar Enstitüsü’ne aktarılarak TSE tarafından 41 kriter çerçevesinde yapılan puanlama sonucu derecelendirmeye alındığı, saha denetimleri ve evrak incelemeleri sonrası alınan dereceye göre belgelendirmenin gerçekleştiğini belirtti.

 

 

Proje hakkında bilgiler paylaşıldı

 

 

OSB yönetimi endüstriyel simbiyoz konusunda İZKA tarafından yürütülen ve UNDP tarafından desteklenen proje hakkında da bilgiler paylaştı. Bu proje ile atıl kapasitenin ekonomiye kazandırılması, yerli ve milli bir yazılım geliştirilmesi hedeflendi. 22 sektör, 620 firma ve 630 parselin yer aldığı İzmir AOSB, modern altyapı sistemleri, havayolu ve limanlara yakın olma özelliği, üniversite ve eğitim camiasıyla yapılan işbirliği çalışmaları, atık bertaraf tesisleri, yenilenebilir enerji yatırımları ve yarattığı 8 milyar dolarlık üretim hacmiyle ülkemizin en önemli sanayi alanlarından biri olma özelliğine sahip.

 

 

500 milyon Euro gelir hedefleniyor

 

 

Programın ikinci ayağında İzmir Aliağa Deniz Ticaret Odası ziyaret edildi. Beş yıldır hizmet vermekte olan odanın yaklaşık 220 adet aktif üyesi olduğunu, bölgede 16 liman işletmesi, 22 gemi dönüşüm tesisi ve 3 balıkçı barınağı bulunduğu ifade eden oda yönetimi, alanın sınırlı olması nedeniyle limanların geri sahalarında yaşadığı operasyonel olumsuzluklar ve ulaşım alt yapısının yetersizliği nedeniyle lojistik alanda yaşanan problemlere vurgu yaptı. Ziyaret kurumun faaliyetleri, bölgenin deniz ticareti ve limanlar yönüyle genel bilgiler içeren bir sunumun ardından sona erdi.

 

 

Programın son gününde ise Aliağa ilçesinde yer alan ve altyapı inşaatı tamamlama aşamasına yaklaşan İzmir Yat ve Tekne Kooperatifi’ne (YATEK) ziyarette bulunuldu.

 

 

Kooperatif yöneticisi tarafından bilgilendirme sunumu gerçekleştirilen ziyarette, Deniz dolgusu modeliyle elde edilen bin 200 dönüm alan üzerinde, 100 parsel ve 100 imalathane olarak kurgulanan yapının inşaatının dört yıldır devam ettiği, Dünyanın organize tek ve en büyük yat tekne imalat bölgesi olan alanda, 125 metreye kadar olan mega yatların üretilebileceği ifade edildi. Yatırım bedeli 150 milyon Euro olan ve 15 bin kişilik istihdam hedeflenen projenin alanında en küçüğü bin 250 metrekare en büyüğü ise 20 bin metrekare olan çeşitli büyüklüklerde parsellerin olduğu ve alan için Milli Emlak ile 2020 yılında 30 yıllık yer kullanım sözleşmesi imzalandığı dile getirildi. Yan sanayi ve tedarikçi ekosistem bileşenlerinin de yer alacağı projenin tam kapasiteye ulaşması ile yılda 500 milyon Euro gelir hedeflendiği, proje kapsamında atık ayrıştırıcılı artıma tesisinin ve sosyal yapıların da yer alacağı kaydedildi.

 

 

TSO Başkanı Balık’tan değerlendirme

 

 

Ayrıca ziyarette Bartın ili Kurucaşile ilçesinde faaliyet gösteren SS Tekkeönü Piri Reis Ahşap Yat Tekne Kooperatifinin başlattığı girişimler ve faaliyetler istişare edilerek görüş alışverişinde bulunuldu. Altyapı inşaat alanında yapılan inceleme sonrası ziyaret sona erdi.

 

 

Ziyaret sonunda açıklamada bulunan Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, yapılan teknik gezi programında ziyaret edilen üç kurumla yapılan görüşmelerin bölgede yapılacak faaliyetler açısından oldukça faydalı olacağını, Bartın Organize Sanayi Bölgesi’ni yeşil dönüşüme hazırlamak ve alınacak aksiyonlar için düzenlenen teknik gezinin oldukça önemli olduğunu belirterek, geziye katılan heyete teşekkür etti. (Haber Merkezi)

 

 

ETİKETLER :
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›