Meclis Başkanı Dursun: “Çok güzel hedeflerimiz var”

“Enine Boyuna” programında Gazeteci Mustafa Ahmet Oktay’ın yayın konuğu olan İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, performans planları ve yatırım programlarıyla her alanda her kesime dokunduklarını ifade etti. 450 milyon lira olarak kabul edilen 2024 yılı bütçesiyle önemli çalışmalara imza atacaklarını belirten Meclis Başkanı Dursun, “2024 yılında da 450 milyon lirayla çok güzel hedeflerimiz var” dedi.
Bu haber 2023-12-21 09:48:48 eklenmiş ve 344 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın İl Genel Meclisi Başkanı ve AK Parti Bartın Belediye Başkan Aday Adayı Kenan Dursun, Bartın Pusula Gazetesi, Bartın Halk Gazetesi ve Bartın Manşet Gazetesi ile kentin en çok takip edilen internet haber sitesi bartinhalkgazetesi.com.tr’nin üst kuruluşu olan EYBEY Medya ve Yayımcılık’ın sahibi Gazeteci Mustafa Ahmet Oktay’ın canlı yayın konuğu oldu.

 

Oktay’ın sorularını yanıtlayan Dursun, İl Genel Meclisi’nin 2023 yılı performansını ve 2024 yılı hedeflerini de değerlendirdi.

 

“Yazı, kışı zor oldu”

 

Dursun, Oktay’ın İl Özel İdaresi’nin 2023 performansı ve devamında 450 milyon lira olarak kabul edilen 2024 bütçesiyle ilgili şunları söyledi:

 

“Bir taraftan İl Genel Meclis üyeliği ve İl Genel Meclis Başkanlığı görevimiz devam ediyor. Özellikle şunu belirtmek istiyorum. Bugün de bütçe döneminin sonundayız. 2024 bütçesinin görüşmelerini Kasım ayında bitirerek 450 milyon liraya imza attık. 2023 yılı biliyorsunuz Bartın özelinde afetlerle dolu bir yer oldu. Kışı, yazı zor geçti. Ama buna rağmen Özel İdare’de 2022 yılının sonunda yapmış olduğumuz 195 milyon liralık bütçenin performans planını tamamen hayata geçirmiş olduk. Yüzde yüzünü kullandık 55 milyon lira da ek bütçe yaptık. 2023’ü 255 milyon gibi önemli bir rakamla bitirmiş oldu. 2023 bütçesinde yani 55 milyon lira fazla veren bir kurum olduk.

 

“Son 10 yılda çok güzel bir şekilde başardık”

 

Günün sonunda yıl sonu geldiğinde İl Genel Meclisi Performans Planında Çalışma Yatırım Programında neyi vaat etmişiz, onlar bitmiş mi bizim için önemli olan budur. Bütçe artabilir vergi gelirleri ile aldığımız pay arttığı için burada bir sakınca görmeyiz. Önemli olan sözlerimizin yerine gelmiş olmasıdır. Bunu biz son 10 yılda çok güzel bir şekilde başardık. Benim Meclis Başkanlığım ile devam eden bütçelerde üç tane denk bütçe yaptık. Bütçeler tahmini bir gelirle öngörülerek yapılan işlerdir. Kasanızda o para yok aslında. Bir önceki yıldan aldığınız referans, ülkenin büyümesiyle ilgili öngörünüz, vergi gelirlerinden alacağınız pay ve sizin idareye kazandıracağınız gelirlerle öngörünüz. Bizim Meclis olarak öngörümüz 2015-2016-2019 ve 2020 yıllarında yüzde 100 denk. Bunun yanında 2017-2018-2021-2022 ve 2023 yıllarında da biz fazla verdik. Bu da çok güzel bir şey. Yani burada sözlerimiz yerine gelmiş ilave ek bütçelerle Bartın’a hizmet etmişiz. Bunlar bizim gerçekten gurur vesilemiz.

 

“Yapmamız gereken ne varsa 2023 yılında yaptık”

 

2023 yılında afet ödenekleri bunun yanında KÖYDES ödenekleri, Özel İdare’nin kendi öz kaynakları ile sel sebebiyle, kıştan çıkan köy yollarımızın bozulmasıyla yaklaşık kırsal alanda 275 km yolumuzda standart yükselttik. 275 km buradan Ankara’ya kadar. Bunun içerisinde sıcak asfalt var, kilitli parke var, stabilize, sathi kaplama, beton var. Bunun yanında eğitim yatırımları, spor yatırımları, kültür ve turizm yatırımları, tarımsal destekler, Özel İdare’nin aklınıza gelebileceği bütün hizmetleri 2023 yılında yaptık. Yapmamız gereken ne varsa 2023 yılında yaptık.”

 

“Bartın İl Özel idaresi her noktada ilk 3’e girer”

 

Gerek üst yönetim gerekse Meclis olarak uyum içerisinde çalıştıklarını ifade eden Meclis Başkanı Dursun, “Adaletli olduğunuzda inanın vicdan doğruyu biliyor. Yeter ki siz adaletli, samimi olmayı becerin. Ben 10 yıldır İl Genel Meclisi Başkanı olarak bunu yapmaya çalışıyorum. Bizim doğru yönde adım attığımızı önce kendi grubumuz sonra diğer arkadaşlar da fark ediyordur. Bu kamuoyunda da fark ediliyor. İlçelerimizin hepsinin coğrafi durumuna göre pozisyon alabilirim. Bunu o ilçenin Meclis üyesi de görüyor. Meclis’te özellikle bu dönem çok güzel bir uyum yakaladık. Bu uyum hizmete yansıdı. Bartın’da Özel İdare’nin çalışmalarında geçmişe dönük büyük başarılar var. 51 Özel İdare var 30 büyükşehir. 51 Özel İdare’nin içerisinde Bartın İl Özel idaresi her noktada ilk 3’e girer. Bartın İl Özel İdaresi beton santralini kurmuş, kilitli parke tesisini kurmuş, yeni asfalt plentini kurmuş ve bunu da ilin tamamına yetecek şekilde büyüklükte kurmuş. Bunun yanında bizim güneş santralimiz var. Bu hiçbir Özel İdare’de yok. Şimdi bu sene Sülek Köyünde aynı güçte 300 kw saat güçte olan bir elektrik santralini Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle kuruyoruz. Seneye bir planımız daha var. Karayakup Köyüne 300 kw’lık bir güneş enerji santrali kuracağız. Toplamda 900 kw’lık Özel İdare’nin yenilenebilir enerji kaynağı olacak. Bu senede 5 milyon liralık Özel İdare’ye katkı demek. Biz bunları başarıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“Çok emek var”

 

Bartın İl Özel İdaresi’nde son 10 yılda güzel bir dönüşüm yaşandığını ifade eden Dursun, “Özel İdare’yi son 10 yılda dönüştürdük. Bugün yüzde 23’lerden aldığımız asfaltı bugün yüzde 95’lere taşıdık. Çok emek var. Bir taraftan yenilenme emeği var bir taraftan hizmet emeği var. Güzel bir 2023 geride kaldı” dedi.  

 

“Çok güzel hedeflerimiz var”

 

450 milyon lira olarak kabul edilen 2024 yılı bütçesiyle önemli çalışmalara imza atacaklarını belirten Meclis Başkanı Dursun, bütçeyle ilgili detaylı açıklamalarda bulunarak şu değerlendirmeleri yaptı:

 

“2024 yılında da 450 milyon lirayla çok güzel hedeflerimiz var. 450 milyon liranın içerisinde 62 milyon lirayı yine yol ve ulaşım ayırdık. 100 km’nin üzerinde yol var. 25 milyon lirayı eğitime ayırdık. Eğitime ayırdığımız ödeneklerle Karaköy Anaokulu dahil 4 tane anaokulu yapılıyor. Özel İdare bu anaokulların yapımına katkı veriyor. Esentepe Anaokuluna, Çaydüzü Anaokuluna, Bartın Üniversitesi Anaokuluna, Ahmetler Kozcağız İlkokuluna, Karaköy İlkokulu ve Ortaokuluna, Karaköy İlkokuluna, Sütlüce İlkokuluna, Hasandede İlkokuluna katkı veriyoruz. Ayrıca okul bakım onarımlarına ve tefrişat alımlarına ödenek ayırdık. Dolayısıyla bugüne kadar 2009 yılından bugüne kadar Bartın’da sayın Adalet Bakanımız Yılmaz Tunç’un katkılarıyla 42 okul yapıldı. 41 tanesi onun döneminde yapıldı bitti. Özel İdare olarak 2009’dan bu yana 9 tanesini kendi öz kaynağımızla yaptık. Eğitime çok önem verdik. Onun için yine vermeye devam ediyoruz ve 25 milyon lirayı eğitime ayırdık.

 

“İlki başardık”

 

Yine içme sularında bir ilki başarmış bir idareyiz. İçme sularında hiçbir Özel İdare yok, Belediye gibi işletmeci bir idare sadece Bartın’da var. Bunu da biz başardık. Yaklaşık 30 köyün üzerindeki işletmesi ile Bartın İl Özel İdaresi burada da bir ilki başardı. Bunun sayısı da önümüzdeki yıllarda artacaktır.

 

Tarımsal hizmetlerde tarımsal desteklerimiz devam ediyor. Her zaman spor ve sporcuya katkımız bu yıl da devam edecek. 1,5 milyon lira para ayırdık. Hem köylerimizde saha düzenleyeceğiz, hem de amatör takımlarımız Bartınspor dahil alması gereken payını almış olacak. İl Genel Meclis Üyesi arkadaşlarımız kendi bölgelerine hakim olan arkadaşlarımız. Onlar da bu dağılımdan ilçelerine alması gereken payları herkes olabildiğince aldı.”

 

“Sahillerimizin geleceği açık”

 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na devredilen Mugada’daki kamp alanı ile ilgili de Dursun, “Bizim orada karavan parkımız vardı. Biz orada kiradaydık. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) biliyorsunuz Bartın’ın sahillerinde ulaşımda bizlere çok büyük destek verdi. 2014 yılında Filyos Projesi hayata geçtiğinde Filyos projeksiyonunu önümüze koyduk. Biz Filyos’un neresinde olabiliriz dedik. Filyos’tan bizim pay alacak en önemli yerlerimiz sahillerimiz. Öncelikle Büyükkızılkum’dan başlayarak Filyos’a bağlama hayali kurduk ve bu sene bu işi bitirdik. Ormandan açtığımız yol Filyos’a ulaştı. Filyos’tan girdiğimizde Büyükkızılkum’a, Hatipler’e, Mugada’ya, ve Güzelcehisar’a kadar hattı kurduk. Mugada ile Hatipler arasında bu sene devam edeceğimiz bir köprü ve orman içinde iki kilometrelik yolumuz kaldı. Biz istiyoruz ki Filyos’tan gelen beyaz yakalı Büyükkızılkum’a gelsin, İnkumu’na kadar gelebilsin diye biz bu ringi sağladık. TPAO bizim boşaltacağımız hazinenin yerine bence 5 yıldızlı bir sosyal tesis yapacak. Büyük bir tesis olacak. Bu da Mugada için büyük bir kazanımdır. Biz Mugada’da dönüşüm yaparken oralarda çarpık yapılaşma had safhadaydı. Özel İdare burada büyük inisiyatif alarak imar   planları oluşturdu. Mugada’nın geleceği bana göre çok parlak. Sahillerimizin geleceği çok açık” açıklamasını yaptı.

ETİKETLER : Bartın Bartın İl Özel İdaresi Bartın İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun Filyos
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›