Bartın'daki sel tatbikatı nefesleri kesti!

Geçtiğimiz yıllarda sel afetleriyle karşı karşıya kalan Bartın'da, olası sel afetine karşı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) öncülüğünde tatbikat gerçekleştirildi. 100’ün üzerinde kurtarma görevlisinin katıldığı nefes kesen tatbikatta, senaryo gereği selde mahsur kalan ve suya kapılan vatandaşlar kurtarıldı.
Bu haber 2023-10-13 16:16:16 eklenmiş ve 22 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Afet ve Acil Durum (AFAD) Başkanlığı tarafından Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında belirlenen takvim uyarınca Bartın’da tüm arama ve kurtarma ekiplerinin katılımıyla bir sel tatbikatı yapıldı.

 

 

Orduyeri Mahallesi Çağlayan mevkiinde gerçekleştirilen ve AFAD Yönetim Merkezi tarafından koordine edilen tatbikatta, senaryo gereği Arıt Havzası’na aşırı yağış nedeniyle Kayadibi Çavuş, Kayadibi Kavlak, Kaşbaşı Epçiler Kadı köylerinde sel meydana geldi.

 

 

AFAD’dan yapılan telsiz anonsu üzerine tüm ekipler harekete geçerken, arama kurtarma ekiplerinin olay yerine gelmesiyle tatbikat başladı.

 

 

Senaryoya göre, Arıt bölgesindeki ırmağın taşması sonucunda hidroelektrik santralinde mahsur kalanlar, sel nedeniyle suya kapılanlar ve köylerde yardım bekleyenlerin kurtarılması canlandırıldı.

 

 

Tatbikatta İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), İtfaiye Arama Kurtarma, Ulusal Medikal Arama Kurtarma (UMKE), Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanlığı Degak-3 dalgıçları, Türk Diyanet Vakfı, jandarma, emniyet, Kızılay, sivil arama kurtarma ekiplerinden oluşan 104 kişi görev yaparken Destek AFAD Gönüllüleri de yer aldı.

 

 

Siren sesleriyle büyük merak uyandıran ve dikkat çeken tatbikatta denizde ve karada gidebilen amfibik araçların yanı sıra halat fırlatma gibi teknolojik cihazlar da kullanıldı.

 

 

Tüm ekipler koordineli çalıştı

 

 

Bartın Valisi Nurtaç Arslan'ın da izlediği tatbikatta ekipler, sırasıyla yapılan anonslarla mahsur kalanları kurtardı.

 

 

Nefeslerin tutulduğu tatbikatta sahil güvenliğe bağlı dalgıçlar nehre düşen araçtaki bir kişiyi ölü olarak çıkarırken, nehir ortasında mahsur kalanlar insansız kurtarma aracı ile kurtarıldı. Bartın Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından botla nehrin karşı yakasında mahsur kalanlar kurtarılırken, nehrin bir başka bölgesinde mahsur kalanlar vatandaşlara ise AFAD ekipleri tarafından nehir üzerine gerilen halatlar yardımıyla ulaşıldı.

 

 

Senaryo gereği sağ olarak kurtarılan vatandaşlar, 112 sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından yurtlara yerleştirilirken, yaralılar yapılan müdahalelerin ardından hastaneye kaldırıldı. Sahil güvenliğe bağlı dalgıçlar da nehrin içerisinde; AFAD, jandarma ve sivil toplum örgütlerinin arama kurtarma ekipleri ise nehir kenarı ve ormanda arama kurtarma çalışmaları yürüttü.

 

 

Yaklaşık 1 saat süren tatbikatta yine senaryo gereği selde ölen 2 kişinin cenazesi, 2 yaralı ve onlarca mahsur kalan kişi ekipler tarafından kurtarıldı.

 

 

Vali Arslan: “Afetlere hazırlıklı olmalıyız”

 

 

Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında Bartın’da ilk kez, olası sel felaketinde arama kurtarma tatbikatı yapılırken tatbikat sonunda ekipleri kutlayan Vali Nurtaç Arslan, “Ülkemiz bir afet ülkesi maalesef. AFAD tarafından Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında biz de ilimizde ilk defa arama kurtarma anlamındaki destek ve çözüm ortaklarımızla birlikte bir tatbikat gerçekleştiriyoruz. İlimizde sel afetini sık sık yaşadığımız için bu senaryo üzerinden gerçekleştirdik. Bugün bu tatbikatı başarılı bir şekilde sonlandırmak üzereyiz. Temennimiz bu tür afetlere maruz kalmamızdır. Ama afetler için her zaman hazırlıklı olmak zorunda olduğumuzu hepimiz biliyoruz. Birçok arama kurtarma ekibiyle bir tatbikat gerçekleştirdik. Küresel ısınmanın sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz. Tatbikata bütün katılanlara teşekkür ediyoruz. Emeklerine sağlık” dedi.

 

ETİKETLER : AFAD
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›