“Bartın tarihinin en büyük yatırımlarını AK Parti hükümetleri döneminde aldı”

TBMM Genel Kurulu’ndaki Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında Meclis kürsüsünde bir konuşma yapan AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, AK Parti hükümetlerinin 22 yılda yaptığı çalışmaları 5 dakikaya sığdırmanın mümkün olmadığını vurguladı. Seçim bölgesi olan Bartın’da da önemli yatırımların hayata geçirildiğinin altını çizen Aldatmaz; “Bartın tarihinin en büyük yatırımlarını AK Parti hükümetleri döneminde aldı. Bartın’a yapılan yolların, tünellerin, köprülerin, limanların değeri 18 milyar TL, devam eden proje bedeli yaklaşık 22 milyar TL’dir. Bundan sonra da ‘Halka Hizmet Hakk’a Hizmet’ diyerek, her türlü engellemelere rağmen, vatandaşlarımızın ihtiyacı olan her alanda, yatırımlarımıza devam edeceğiz.” dedi.
Bu haber 2023-12-20 10:09:00 eklenmiş ve 173 kez görüntülenmiştir.

 

AK Parti Bartın Milletvekili Aldatmaz:

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024 bütçeleri TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TBMM Genel Kurulunda Bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin konuşmasında üreticilerin yoğun emeği ve yürütülen etkin politikalar sayesinde tarım ve orman sektörünün büyüme gösterdiğini dile getirirken "2002 yılında 25,1 milyar dolar olan tarımsal hasılamızı 2022 yılında yüzde 133 artışla 58,6 milyar dolara yükselttik. Tarımsal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla bakımından Avrupa'da lideriz, dünyada ise ilk 10 içerisinde yer almaktayız. Aynı dönemde ihracatımızı 3,8 milyar dolardan 30 milyar dolara yükselttik. Son 21 yıldaki dış ticaret fazlamız 95 milyar dolar." dedi.

 

Yumaklı, son 20 yılda tarla bitkileri üretiminde yüzde 22 artışla 70,5 milyon tona, meyve üretiminde yüzde 89 artışla 26,8 milyon tona, sebze üretiminde yüzde 22 artışla 31,6 milyon tona ulaşıldığını ifade ederek, sertifikalı tohum üretiminin 9,4 kat artışla 1,4 milyon tona çıkarıldığını, 97 ülkeye tohum ihracatı yapıldığını kaydetti.

Hayvan varlığının büyükbaşta yüzde 68 artışla 16 milyon 687 bine, küçükbaşta yüzde 67 artışla 53 milyon 274 bine, kanatlıda yüzde 46 artışla 367 milyona, arılı kovanda yüzde 114 artışla 9 milyona çıkarıldığını dile getiren Yumaklı, tarımsal desteklerin, gıda arz güvenliği açısından en önemli politika araçlarından birisi olduğunu vurgularken üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması, verimliliğin artırılması ve kaynakların etkin kullanılması amacıyla üreticiyi desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Kırsal kalkınmanın, Bakanlığın önemli politika alanlarından biri olduğunu ve 2006'dan bugüne kadar 93 binden fazla projeyi desteklediklerini, 267 bin kişiye istihdam sağladıklarını, 95 milyar lira hibe verdiklerini anlatan Yumaklı, desteklerde kadınları, gençleri ve üretici örgütlerini önceliklendirdiklerini belirtti.

 

DSİ'nin 2024 yatırımları

 

Gıda güvenliğini garanti altına almanın yolunun su kaynaklarını etkin, verimli ve tasarruflu bir şekilde kullanmaktan geçtiğini vurgulayan Yumaklı, bu minvalde yatırımların hız kesmeden sürdüğünü söyledi.

Yumaklı, DSİ tarafından 2024 yılında 53 baraj, 15 hidroelektrik santrali, 20 gölet ve bent, 65 sulama tesisi, 16 içme suyu tesisi, 314 taşkın kontrol tesisi, 2 atık su tesisi, 19 yeraltı depolaması ve suni besleme, 23 arazi toplulaştırma projesi olmak üzere toplam 527 tesisi tamamlanarak milletin hizmetine sunulacağını kaydetti.

Çalışmalarını hız kesmeden sürdüreceklerini vurgulayan Yumaklı, “Bütçemiz, toprağa bereket katan çiftçilerimizin refahının artırılması, medeniyetimize değer katan suyumuzun verimli kullanılması ve milletimize güvenilir ve yeterli gıdanın sağlanmasına hizmet edecektir. İnanıyoruz ki, Türkiye Yüzyılı aynı zamanda tarım ve ormanın yüzyılı olacaktır.” dedi.

 

“Bir asra sığacak işler 21 yılda hayata geçirildi”

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Genel Kurulunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2024 yılı bütçesi üzerindeki konuşmasında Bakanlığının yatırım gerçekleşmelerine ilişkin bilgi verirken Cumhuriyet'in 100. yılının coşku ve heyecanını yaşarken, bir asra sığacak işlerin 21 yıl gibi kısa bir sürede hayata geçirildiğini söyledi.

Abdulkadir Uraloğlu, son 21 yılda 198 milyar dolar yatırımı hayata geçirdiklerini belirterek, "Uluslararası döviz emtia fiyatlarını dikkate aldığımızda, Bakanlık yatırımlarımızın bugünkü varlık değeri toplam 250 milyar dolardır. Bu durum, doğru zamanda doğru finansman yöntemleriyle verdiğimiz yatırım kararlarının ülkemize ne derece katkı sağladığının bir örneğidir. Bu yatırımlarımızın 42 milyar dolarlık bölümü Kamu Özel İşbirliği projeleri kapsamında hayata geçirilmiştir." diye konuştu.

Türkiye Yüzyılı'nda Bakanlığının çalışmalarını, "insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla, dünyada öncü olmak" vizyonuyla sürdürdüklerini dile getiren Uraloğlu, büyük bir aile olarak bugün itibarıyla ülke sathında 2 bin 751 projede görev alan toplam 223 bin kişiyle çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini kaydetti.

 

"Lojistikte demir yolunun etkin kullanımını sağlayacağız"

 

Bakan Uraloğlu, 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı kapsamında Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu ulaştırma ve altyapı yatırımlarını gelecek 30 yıl için planladıklarını aktararak, "Toplam 197 milyar dolar tutarında ilave yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı'mız, 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program hedeflerimiz doğrultusunda lojistik sektöründe demir yolunun etkin bir şekilde kullanımını sağlayacağız. Mevcut 439 kilometre olan iltisak hattı uzunluğunu 2028 yılına kadar 663 kilometreye çıkartacağız. 2053 hedeflerimiz kapsamında demir yolu ve haberleşme sektörlerine ağırlık vererek yatırımlarımızı sürdüreceğiz." değerlendirmelerinde bulundu.

 

Yatırımlarıyla başta can ve mal güvenliği olmak üzere birçok alanda vatandaşların yaşam kalitesini artırdıklarının altını çizen Uraloğlu, çevre yollarında yatırımlarla 21 yıllık dönemde 2 bin 172 kilometrelik yolu hizmete açtıklarını belirtti. Uraloğlu, Türkiye'nin ulaştığı konforlu ve güvenli kara yolu altyapısı sayesinde son 21 yılda araç sayısı yüzde 217, taşıt hareketliliği yüzde 168 artmasına rağmen kazalardaki can kaybının yüzde 81 azaldığına dikkati çekti.

TBMM Genel Kurulunda, bütçe üzerindeki konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 6 Şubat depremleriyle Karadeniz'deki fırtınada hasar gören balıkçı barınakları ile ilgili çalışma yürüttüklerini belirtti.

 

Milletvekili Aldatmaz, Meclis kürsüsünde konuştu

 

AK Partim Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Genel Kurul görüşmeleri sırasında söz alarak Meclis kürsüsünde bir konuşma yaptı.

Konuşmasının başında Filistin’de yaşanan soykırımda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar dileyen Aldatmaz; “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız kanalıyla, Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Yol Medeniyettir’ diyerek bize gösterdiği, hedef doğrultusunda; Yurdumuzun geleceğine ışık tutacak, ülkemizi yarınlara taşıyacak büyük yatırımlara imza attık. AK Parti hükûmetlerimiz döneminde ulaştırma ve haberleşme alanında, güncellenen emtia fiyatlarıyla 250 milyar dolar yatırım yaptık. Bugüne kadar 42 milyar dolar tutarında kamu özel iş birliği projesini hayata geçirdik. 6 milyar dolar tutarında projemizin de yapımı devam etmektedir” dedi.

Muhalefetin “müteahhitte ve betona yatırım” dediği yatırımlarla önemli projelerin hayata geçirildiğinin altını çizen Aldatmaz, “Ulaşımda Cumhuriyet tarihinin mega projelerine imza attık. Duble yollar ve diğer altyapılarla Trafik Kazalarındaki ölüm sayılarında yüzde 81’lik azalma gerçekleştirdik, Türkiye’yi hızlı trenle tanıştırdık. Daha önce herkesin ulaşamadığı havayolu ulaşımını ulaşılabilir hale getirdik. Yeni limanlar yaptık. Batı Karadeniz’in ve Bartın’ımızın rüyası Filyos Limanını yaptık ve Milli Enerji hamlemizin merkez üssü haline getirdik. Ülkemizin bayrağını uzaya taşıdık, TÜRKSAT 1A’yla başlayan uzay serüvenimiz, Yerli ve millî imkânlarla geliştirerek, üretimini tamamladığımız, TÜRKSAT 6A’nın, bayrağımızı tekrar uzaya çıkarması ile devam edecek. İnternet Altyapımızı güçlendirdik, Devlet Hizmetlerini Vatandaşımızın evine, telefonuna kadar getirdik E-Devlet’i kurduk. Ve daha sayamadığımız birçok çalışma ve yatırım yaptık ve yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

 

“Avrupa’da birinciyiz”

 

Dünyanın iklim krizi ile boğuştuğu, toprak, su ve gıdanın stratejik unsurlar olarak daha fazla öne çıktığı, ulusal politikalara ve küresel ilişkilere yön verdiği bu yüzyılda toprak-su ve gıdanın daha da önem kazanmaya devam edeceğini belirten Aldatmaz; “Unutmayalım ki, önümüzdeki yüzyıla, suyu ve gıdayı iyi yöneten ülkeler hâkim olacaklar” ifadelerini kullandı.

AK Parti hükümetlerinin, tarım, orman ve su yönetimi konusunda önemli düzenlemelere imza atılmasına rağmen Türkiye’de tarımın geriye gittiğine, Türkiye’nin tarım ülkesi olmaktan uzaklaştırıldığına dair bir algı oluşturulmaya çalışıldığını işaret eden Milletvekili Aldatmaz, rakamsal verileri de paylaşarak şunları kaydetti:

“Yıllık 1,8 milyar TL’den 63,4 milyar TL’ye çıkardığımız desteklemelerle birlikte; Son 20 yılda; tarla bitkileri üretiminde yüzde 22, meyvede, yüzde 89, sebzede, yüzde 22 artış gerçekleştirdik. Büyükbaş hayvan varlığımızda yüzde 68, küçükbaş hayvan varlığımızda ise yüzde 67 artış gerçekleştirdik. Su ürünleri yetiştiriciliğinde ise Avrupa Birliği ülkeleri arasında birinci sıradayız. Ormanlarımızı hem koruyor hem de genişletiyoruz. En çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında dünyada dördüncü, Avrupa’da birinciyiz. 2002 yılında 20,8 milyon hektar olan orman alanlarımızı, 2022’de 23,2 milyon hektara ulaştırdık, Orman yangınlarına müdahale süremizi 40 dakikadan 11 dakikaya düşürdük.”

 

AK Parti hükümetlerinin 22 yılda Tarım-Orman-Ulaştırma ve Altyapı alanında yaptığı çalışmaları 5 dakikaya sığdırmanın mümkün olmadığını vurgulayarak seçim bölgesi olan Bartın’da da önemli yatırımların hayata geçirildiğini belirten Aldatmaz; “Bartın tarihinin en büyük yatırımlarını AK Parti hükümetleri döneminde aldı. Bartın’a yapılan yolların, tünellerin, köprülerin, limanların değeri 18 milyar TL, devam eden proje bedeli yaklaşık 22 milyar TL’dir. Yine Bartın’da çiftçimize enflasyona göre, güncellenmemiş olmakla birlikte 298 milyon TL destekleme ödemesi yaptık. Her yıl yaklaşık 50 milyon TL orman köylülerimize ödeme yapıyoruz. Vatandaşlarımızı, sel tehlikesinden korumak için 3 baraj, 50 taşkın koruma tesisi yaptık, 20 projemizin de inşaatı devam ediyor. Bundan sonra da ‘Halka Hizmet Hakk’a Hizmet’ diyerek, her türlü engellemelere rağmen, vatandaşlarımızın ihtiyacı olan her alanda, yatırımlarımıza devam edeceğiz.” dedi.

 

ETİKETLER : Bartın TBMM AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz Genel Kuru
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›