Aldatmaz, Komisyon Üyeleriyle balık çiftliklerinde inceleme yaptı

Balıkçılık ve su ürünleri sektörü sorunlarının araştırılması ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla kurulan AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz’ın da aralarında bulunduğu Meclis Araştırma Komisyonu Üyeleri, saha incelemeleri kapsamında su ürünleri sektörü temsilcileriyle Karaburun’dan balıkçı gemisiyle açılarak Gerence Körfezi’ndeki orkinos çiftliği ile Muğla'nın Milas ve Bodrum ilçelerindeki balık çiftliklerinde inceleme gerçekleştirdi.
Bu haber 2023-12-06 15:31:01 eklenmiş ve 17 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Balıkçılık ve su ürünleri sektörü sorunlarının araştırılması ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu, ilk saha ziyaretleri kapsamında İzmir’deki incelemelerini sürdürdü.

 

 

AK Parti İstanbul Milletvekili Emrah Karayel başkanlığındaki AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz’ın da yer aldığı TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu üyesi milletvekilleri, saha incelemeleri kapsamında su ürünleri sektörü temsilcileriyle İzmir Karaburun’dan balıkçı gemisiyle açılarak Gerence Körfezi’ndeki orkinos çiftliğine geçti.

 

 

İzmir’de ilk olarak Türkiye’deki devlet ve özel üniversitelerin Su Ürünleri Fakültesi dekanları ile bir araya gelerek su ürünleri ve balıkçılığın akademik ve sektörel durumunu,  sorunlarını ve taleplerini akademisyenlerden dinleyen TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu, çiftlikte balıkların yemlenmesi ve hasat sürecini izleyen milletvekilleri, sektör temsilcilerinden bilgi aldı.

 

 

TBMM'nin balıkçılık ve su ürünleri sektöründeki sorunlara partiler üstü bir yaklaşımla yaklaştığını belirten Karayel, “Ege, Akdeniz, Karadeniz ve iç sularımızda avcılar, üreticiler, işleme tesisleri, balık unu, yağı ve yem fabrikaları olmak üzere sektörün tüm paydaşlarıyla bir araya geliyoruz. Sorunları dinliyoruz, çözüm önerilerini alıyoruz. Bütün partilerin uyum içerisinde çalıştığı, ittifakla kurulmuş bir komisyon bu. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum çünkü bu konuya Meclis tarafından partiler üstü bir yaklaşımla yaklaşıyoruz” dedi.

 

 

Türkiye'nin su ürünleri işletmeciliğinde ürünün yanında artık bilgi ihraç eder konuma geldiğini dile getiren Karayel, “Ülkemiz, su ürünleri sektöründe bundan 20 sene önce belki dünya ve Avrupa'da sıralamada yer alamazken bugün Avrupa'da birinci, dünyada da 5-6'ıncı sıralarda yer alıyor” diye konuştu.

 

 

Komisyonun saha çalışmalarına gelecek hafta Karadeniz'de ardından Marmara ve iç sularda devam edeceğini de bildiren, “Hazırlayacağımız rapor, sektör içinde yapılması gerekenler anlamında yürütmeye de sektörün diğer paydaşlarına da bir yol haritası tesis edecek” ifadelerini kullandı.

 

 

Tekrar süzgeçten geçirilecek

 

 

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel başkanlığındaki TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu üyesi milletvekilleri, su ürünleri sektörü temsilcileriyle Güllük Mahallesi’nden balıkçı gemisiyle açılarak denizdeki balık çiftliklerinde incelemelerde bulundu.

 

 

Sektörün sorunlarını dinleyerek çözüm önerileri noktasında istişarelerde bulunduklarını belirten Karayel, “Burada çok önemli tespitlerde bulunduk. Yaklaşık 2 milyar dolar civarında su ürünleri ihracatından bahsediyoruz. Bu son derece önemli bir rakam. Bu sektörde Avrupa'da birinci, dünyada da yetiştiricilik anlamında 17'inci sıradayız” dedi.

 

 

Karayel, yapılan çalışmaların tamamının tutanak altına alınacağını ve daha sonra tekrar süzgeçten geçirileceğini ifade etti.

 

 

Ege Bölgesi'nde yapılan çalışmaların ardından haftaya Karadeniz'de, daha sonra iç sularda Marmara ve Akdeniz bölgelerinde incelemeleri sürdüreceklerini dile getiren Karayel, bölgede üretim yapılan tesislerde hem ekonomiye hem de istihdama büyük bir katkı sağlandığına dikkati çekerken sektörün turizmle de iç içe olduğunu kaydetti.

 

 

Türkiye'de balık tüketiminin düşük olduğuna işaret eden Karayel, vatandaşların su ürünleri ihtiyacına ulaşması konusunda herhangi bir sıkıntının olmadığını, ülkenin dört bir yanında balık üretiminin yapıldığını vurguladı.

 

 

Aldatmaz: “Yerinde incelemeler gerçekleştirdik”

 

 

Saha incelemelerine ilişkin sosyal medya hesaplarından kısa bir değerlendirmede bulunan AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz da “TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonumuzla İzmir Karaburun’da orkinos çiftliğini ve Urla' da faaliyet gösteren Dünya'nın 3. büyük Akdeniz yavru balığı üreticisi İlknak A.Ş. Kuluçkahane tesislerini ziyaret ederek yerinde incelemeler gerçekleştirdik. Çiftlik balıkçılığı alanında yapılanlar ve yapılması gerekenler üzerinde sektör temsilcileri ile görüş alışverişinde bulunduk. Güllük’te de Balık Çiftliği (aşılama) ziyaretimizde emekçi kardeşlerimiz ile işletmecilerimizin öneri ve talepleri üzerine görüşme gerçekleştirdik” dedi.

 

 

Komisyon üyeleri daha sonra sektör temsilcileri, il ve ilçe tarım orman teşkilatı su ürünleri birliğinin de katılımıyla toplantı yaptı.

 

ETİKETLER : Yusuf Ziya Aldatmaz
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›