BARÜ 6. Ar-Ge Proje Pazarında 8 proje ödüllendirildi

Bartın Üniversitesi (BARÜ) 6. Ar-Ge Proje Pazarında 32 farklı ilden gelen yüzlerce proje arasından yapılan değerlendirme sonucunda en başarılı proje sahiplerine ödülleri verildi.
Bu haber 2023-11-07 14:37:01 eklenmiş ve 30 kez görüntülenmiştir.

 

Erkan Hızoğlu

Bartın Üniversitesi (BARÜ) 6. Ar-Ge Proje Pazarında 32 farklı ilden gelen yüzlerce proje arasından yapılan değerlendirme sonucunda en başarılı proje sahiplerine ödülleri verildi.

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Cumhuriyetin 100. yılında altıncısını gerçekleştirdiği Ar-Ge Proje Pazarında 32 farklı il, 30 üniversite, 28 lise ve 7 kuruluş/Ar-Ge Merkezinden yarışmacıların projelerini sergilemesiyle tamamlandı.

Bölgenin uzun soluklu en önemli bilim ve teknoloji festivalinin kapanış oturumunda ilk olarak konuşan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Tüm bileşenlerimizle birlikte gösterdiğimiz bu çabaların sonucunda hedefimiz, teknolojiye olan ilgiyi artırmak ve Türkiye’nin milli teknoloji üreten ekosisteminin ülke sathına yayılmasına katkı sağlamaktır” dedi.

“KAAN, Türkiye Yüzyılı’nı değiştirecek”

Ar-Ge Proje Pazarı kapanış sunumunu Türk Havacılık Uzay Sanayiinin geleceğine güç katan çalışmalarıyla öne çıkan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil yaptı.

Türkiye’nin en önemli teknoloji geliştirme projelerinden  milli muharip uçak KAAN’ın ülkenin stratejik aseti olduğunu kaydeden Kotil, “Türkiye'de yabancı şirkette olabilir. Şimdi yerli ve milli bir kavram var ya, hissedarlarının Türk vatandaşları olması gerekiyor. KAAN, Türkiye yüzyılını değiştirecektir, şimdi uçurmaya çalışıyoruz. İnşallah biz de o gayretteyiz, uçacak. Bütün dünyanın ne olduğunu görmesi için uçması gerekiyor. Çok yakınız ona. Bütün testleri yapılıyor” şeklinde konuştu.

“İyi olmak zorundayız”

TUSAŞ'ta şu anda 6 bine yakın mühendis olduğunu ve başarıların mühendislerin yaş ortalamasının üniversite çağındaki gençlerin yaş ortalamasında olmasına bağladığını anlatan Kotil, işe genç mühendisleri aldıklarını ve bu gençlerin işlerini başarı ile yürüttüklerini dile getirdi.

Kotil, “Bizler sizleri yanımıza bekliyoruz. Çünkü sizlere ihtiyacımız var. Filistin’de yaşananlara hepimiz üzülüyoruz. Kendime adıma bir sözüm var Türkiye dünyada savunma alanında en güçlü ülkeler kadar güçlü olmak zorunda.  Çünkü Filistin’de olanların başımıza gelmesini istemiyoruz. İstemiyorsak iyi olmak zorundayız” diye konuştu.

Dalga dalga büyüyor

Bilim ve teknoloji festivalinin ödül töreninde konuşan BARÜ Rektör Yardımcısı ve AR-GE Proje Pazarı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran, birincisini 2017 yılında düzenledikleri AR-GE Proje Pazarının dalga dalga büyüdüğünü belirterek duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Türkiye’nin önde gelen kurum ve kuruluşlarından destek

Festivalde, 6. Ar-Ge Proje Pazarına destek veren kurum ve kuruluşlardan temsilcilere teşekkür plaketleri takdim edildi. Festivale Bartın Valiliği, Bartın Belediyesi, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası, TÜBİTAK ve TÜSEB destek veren kurumlar arasında yer aldı. HAVELSAN ve ROKETSAN’ın platin sponsor olduğu festivalde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), ASELSAN, Çanakcılar Şirketler Grubu, TEİ ve TAİ-Tusaş ise altın sponsorlar arasındaydı.

Bilim ve teknoloji tutkunlarını bir araya getiren festivalde ayrıca TCDD TEKNİK, XPLORE, Tekno-Tıp ve Cilas Teknik Kauçuk, Sanko-Çimko, Nexus, Madeş, Asır Dijital, AKTIP, A.Y. Yıldız Kimyevi, Bartın Seramik-Alvit, Işıklar Tuğla, Merkim, MÜSİAD Bartın, Öztem ve INOVASENS de destek verdi. Ayrıca TÜRKSAT iletişim sponsoru olarak; Kamil Koç ise ulaşım sponsoru olarak 6. Ar-Ge Proje Pazarının paydaşları arasında bulundu.

Toplamda 150 bin liraya yakın hibe desteği

BARÜ 6. Ar-Ge Proje Pazarı ödül töreninde en iyi proje sahiplerine ödülleri verildi. Etkinliğin birincisi “Dikey Eksenli Rüzgâr Türbinlerinde Stepped Airfoil Yapısının Aerodinamik Performansa Etkisinin Deneysel İncelenmesi ve Saha Uygulamasının Yapılması” adlı proje ile Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden Erhan Tok oldu. Ana kategoride ikinci “Elektrik Kontak Yangınlarını Önleme Teknolojisi: Termik Korumalı Priz ve Anahtarlar” adlı projeyle lisans mezunu Şerafettin Baş ve üçüncü ise “Su Örneklerinden Glifosat Analizine Yönelik Tek Kullanımlık Elektrokimyasal Aptasensör Platformu Geliştirilmesi” adlı projesiyle Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinden Doç. Dr. Gülşah Çongur oldu.

Lise kategorisinde ödüller sahibi buldu

Festivalin yoğun katılımlı Lise Kategorisinde ise Ar-Ge Proje Pazarı hakem heyeti tarafından yapılan değerlendirmeyle birincilik ödülü “Triboelektrik-Piroelektrik Özellikli Giyilebilir Hibrit Nanojenaratör Tasarımı” başlıklı projeyle Buca Belediyesi Buca Bilim ve Sanat Merkezinden Meltem Gönülol Çelikoğlu’na verildi. Lise kategorisinde ikincilik ödülü Gemlik Fen Lisesinden Zeynep Çelik’in “Ev Yapımı Kışlık Domates Soslarının Zeytin Yaprağı Ekstraktı Kullanılarak Raf Ömrünün Uzatılması; Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması” adlı projesine verildi. 6. Ar-Ge Proje Pazarında üçüncülük ödülü ise Fuat Sezgin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden Ergin Tosunoğlu’nun “Akıllı Biyomimetik Mimari”, Bartın Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesinden Yücel Yüzlü’nün “Lora Wan Tarım Iot” ve Pertevniyal Lisesinden ise Mehmet Selim Baraçlı’nın “MEVAS” adlı projelerine verildi.

ETİKETLER :
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›