KOSGEB Yeşil Dönüşüm Destek Programı başvuruları başladı

KOSGEB Bartın İl Müdürü Gökhan Akdağoğlu, Yeşil Sanayi Destek Programları için başvuruların başladığını duyururken “Bu çağrılar ile, KOBİ'lerin çevre dostu teknolojilere geçişini ve enerji maliyetlerinde düşüşü sağlayarak, Ülkemizin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmasına katkı sağlayacağız” dedi.
Bu haber 2023-12-13 14:28:56 eklenmiş ve 24 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Bartın İl Müdürü Gökhan Akdağoğlu, Yeşil Sanayi Destek Programları için başvuruların başladığını söyledi.

 

 

KOSGEB tarafından yürütülecek olan Yeşil Sanayi Destek Programı ile 250 milyon dolarlık bütçeyi küçük ve orta ölçekli işletmelerin kullanımına aktaracaklarını belirten KOSGEB Bartın İl Müdürü Akdağoğlu, projenin KOSGEB ayağında iki ayrı çağrı yayınlandığını söyledi.

 

 

Akdağoğlu, söz konusu destek çağrısıyla ilgili yaptığı açıklamada; “KOBİ'lerin yeşil dönüşümünü verimli bir şekilde gerçekleştirmeleri ve uluslararası rekabet güçlerini artırmaları amacıyla Dünyan Bankası iş birliği ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın koordinasyonunda, KOSGEB ile TÜBİTAK tarafından yürütülen Yeşil Sanayi Destek Programı'nı devreye alındı. KOSGEB tarafından verilecek 250 milyon dolarlık bütçeyle iki ayrı teklif çağrısıyla çıkıldı.

 

 

KOBİ'lerin; Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı ile işletmelerin çatı üstü ve sanayi tesisi içerisindeki birleşik güneş enerjisi yatırımlarına 14 milyon TL'ye kadar, sanayide temiz ve döngüsel ekonomi proje teklif çağrısı ile de, enerji verimliliği, su verimliliği, ham madde verimliliği, sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü, endüstriyel simbiyoz ve döngüsel ekonomi konu başlıklarında hazırlayacakları projelere 4 milyon TL'ye kadar destek verilecek.

 

 

Bu çağrılar ile, KOBİ'lerin çevre dostu teknolojilere geçişini ve enerji maliyetlerinde düşüşü sağlayarak, Ülkemizin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmasına katkı sağlayacağız” dedi.

 

 

Sanayide temiz ve güvenilir enerji önceliklendirilecek!

 

 

Proje teklif çağrısının amacından bahseden KOSGEB İl Müdürü Akdağoğlu, şunları kaydetti:

 

 

“İklim değişikliği ile mücadelede öncü bir rol oynamak isteyen Avrupa Birliği (AB), 2019 yılında Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı (AYM) açıklamıştır. Gümrük Birliği kapsamında ileri bir bütünleşme tesis ettiğimiz AB Tek Pazarı üzerinde dönüştürücü etkilere sahip olacak Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın, hem aday ülke statüsü hem Gümrük Birliği ortağı olarak Türkiye’nin AB’ye ticari entegrasyonu üzerinde önemli etkileri olması kaçınılmazdır. Ülkemizin sağlayacağı uyum ile hedeflenen politika değişikliklerini ülkemiz için fırsata çevirmek amacıyla Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında öne çıkan ve ülkemizi etkileyebilecek başlıca hususlar titizlikle takip edilmektedir.  Türkiye ekonomisi ve sanayisinin yeşil dönüşümü; kapsayıcı ve sürdürülebilir bir büyümenin tesis edilmesinin yanı sıra, ülkemizin AB başta olmak üzere, üçüncü ülkelere ihracatında rekabetçiliğinin korunması ve güçlendirilmesi için elzem görülmektedir. Bu alanda atılacak adımlar aynı zamanda ülkemizin küresel değer zincirlerine entegrasyonunun geliştirilmesi ve uluslararası yatırımlardan alacağı payın artırılması bakımından da önem teşkil etmektedir. Tüm bunlar çerçevesinde 2021 Temmuz ayında Yeşil Mutabakat Eylem Planı açıklanmıştır. Plana göre; Sınırda Karbon Düzenlemesi, Yeşil ve Döngüsel Ekonomi, Yeşil Finansman, Temiz, Ekonomik ve Güvenli Enerji Arzı, Sürdürülebilir Tarım, Sürdürülebilir Akıllı Ulaşım, İklim Değişikliği ile Mücadele, Diplomasi ve Bilinçlendirme faaliyetleri gibi başlıklar belirlenmiştir.

 

 

Yeşil ve döngüsel bir ekonomi, gerek yatırımlar gerekse büyüme stratejileri belirlenirken sera gazı emisyonlarının azaltılması ile enerji ve kaynak verimliliğinin artırılmasının gözetilmesini gerektirmektedir. Bu itibarla, yeşil ve döngüsel ekonomi hedeflerinin bir arada ele alınması ve bu kapsamda geliştirilecek faaliyetlerin bütüncül bir yaklaşımla hayata geçirilmesi önem arz etmektedir.

 

 

2023-01 Proje Teklif Çağrısının amacı, sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin enerji sistemlerini karbondan arındırmak, KOBİ'leri çevre dostu teknolojilerin kullanımı konusunda bilinçlendirmek ve KOBİ'lerin enerji maliyetlerini düşürerek rekabet güçlerini artırmaktır. Bu çağrı ile; yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve sanayide temiz ve güvenilir enerjinin sürdürülebilir olmasına yönelik projeler önceliklendirilecektir.

 

 

2023-02 Proje Teklif Çağrısının amacı, sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin çevresel sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik, yatırım fırsatları, dijitalleşme ve kaynak temininde kapasitelerinin geliştirilmesine ve öncelikli ihtiyaçlarının çevresel duyarlılık ve kaynak verimliliği olarak karşılanmasına katkıda bulunmaktır. Bu çağrı ile; yeşil teknolojileri benimseme, karbonsuzlaştırma, kaynak verimliliğini artırma, atık üretimini azaltma, suyun korunması ve sürdürülebilir üretim yöntemlerini uygulamaya yönelik projeler önceliklendirilecektir.”

 

 

Başvurular 30 Kasım 2024’te sona erecek!

 

 

Başvuru tarihlerinin 8 Aralık 2023- 30 Kasım 2024 arasında yapılacağını söyleyen İl Müdürü Akdağoğlu, “Başvuru sistemi 30 Kasım 2024 günü saat 23:59’da başvuruya kapatılacaktır. Bu tarih ve saate kadar başvuru sahibi tarafından sistem üzerinden onaylanmayan projeler değerlendirmeye alınmayacak. Vatandaşların detaylı bilgi için https://www.kosgeb.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirler” dedi.

 

 

ETİKETLER : KOSGEB Gökhan Akdağoğlu
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›