Çakır: “Bu tarz tartışmaların içerisinde olmadım, olmam da”

Basınla bir araya gelen Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) Bartın’dan alınacak 400 kişinin Amasra TTK Müessesinde çalıştırılmasını ve 400 kişilik kontenjanın arttırılmasını istedi. Kurvaziyer turizminin yeni gözdesi olan Amasra Limanı’na 25 binin üzerinde yolcu belirten Çakır, Rusya-Ukrayna meselesinin bir dengeye gelmesinden sonra Amasra Limanı’nın Karadeniz’in en önemli limanı olacağını söyledi. Amasra’da bir dönem daha Belediye Başkanlığı yapmak istediğini ifade ederek yerel seçimler için aday olduğunu bir kez daha belirten Çakır, Amasra eski Belediye Başkanı Emir Timur’un sosyal medya üzerinden bazen kendisine yaptığı eleştirilerine de yanıt verirken “Hiç kimseyle de kişilik haklarına saldırı içerene kadar polemiğe de girmedik. Ben bu konuyu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Ben önce Amasra halkı sonra partimiz takdir gösterirse bir dönem daha bu işi yapmak istiyorum. Yıpratmanın anlamı yok. En azından bu yıpratma meselesine ben izin vermeyeceğim. Bu tarz tartışmaların bu zamana kadar içerisinde olmadım, olmam da” diye yanıt verdi.
Bu haber 2023-10-03 14:08:40 eklenmiş ve 31 kez görüntülenmiştir.

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

 

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Bartın’daki basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelerek Haziran ayından bu yana Amasra Belediyesince gerçekleştiren çalışmaları kamuoyuyla paylaştı.

 

Asfalt çalışmasından Amasra Kalesi’ndeki bitki temizliğine, ilçedeki doğalgaz çalışmalarından TTK işçi alımına, kurvaziyer turizmden Kazıklı İskele Projesine kadar birçok konuya değinen Başkan Çakır şöyle konuştu:

 

“İlimizde iki tane sel felaketi yaşadık. İlkinde Amasra için daha etkili bir süreç yaşandı. Bu süreçte Belediye çalışanlarımıza ve tüm kamu kurumlarına teşekkür ediyoruz. Amasra gibi bir turizm kentini selden sonra 3 gün içerisinde yeniden turizme kazandırdık. Amasra’mızda dere ıslahlarıyla ilgili yapılması gereken çalışmalarımız Devlet Su İşleri (DSİ)  Genel Müdürlüğümüz ve Bölge Müdürlüğümüzle birlikte devam ediyor. Kültür Bakanlığımızın onayından sonra DSİ tarafından hayata geçirilecek. Bizde bu sürecin takipçisiyiz. Sel felaketi sonrası ilaçlamayla ilgili lavrayla mücadele yönetimiyle ilgili modern bir programımız var. Ancak bu sene sisleme yöntemini tekrar kullandık. Lavrayla ilgili mücadelede sağlığı daha az zararlı bir sistemle sineklerle ilgili mücadeleyi devam ettirme niyetindeyiz.

 

Kurban Bayramında günübirlik 70 bin ziyaretçi!

 

Kurban Bayramında da her iki mezarlığımızda geleneğimizin gereği olan Kuran okuttuk ve bayramlaşmalarımızı yaptık. Oldukça yoğun bir ziyaretçi akınımız oldu. Özellikle bayramının ikinci ve üçüncü günü, günübirlikçilerle birlikte Amasra’ya günlük gelen sayısı 70 bini geçti. Hem kamu kurumlarımızca hem de esnafımız misafirlerimizi Amasra’ya yakışır şekilde ağırladık. Ciddi bir sorun yaşamadan en yoğun dönem olan Kurban Bayramını birlikte geçirdik.

 

Uğurlar Kuyusu şehir hattına bağlandı

 

Selden sonra su hatlarımızda, alt yapımızda ve yollarda zararlarımız oldu. Bu konuda AFAD’tan bir destek aldık. Devamını bekliyoruz. Raporlarımızı sunduk. İller Bankası özellikle Uğurlar Kuyumuzda onun bağlantı hatlarında oluşan hasarlarla ilgili destek oldu. İller Bankasını ve Belediyemizin çalışmalarıyla 6 gün gibi kısa bir sürede Uğurlar Kuyumuzu tekrar şehir hattına bağlayarak aslında el birliğiyle bir mucizeyi gerçekleştirdik.

 

Su sıkıntısı komple çözülecek!

 

Suyla ilgili evrensel bir sıkıntımız var. Amasra’da bu sorundan azade değil. İlçemiz kış günü 6 bin nüfuslu bir ilçe ancak yaz günü yeri geliyor günlük 70 bin kişiyi ağırlıyor. Uğurlar Kuyumuz ben göreve geldiğimizde 29 boy boruyla hizmet veriyordu. 8 boy boru da biz ilave ettik. Yani kuyumuzda 24 metre daha derine indik. Şuanda ise 10 dakika çalıştırdıktan sonra sistem duruyor. Bununda sebebi kuyudaki suyun bitmesi. Bu ulusal problemimiz. Bunu hemşerilerimize de duyurduk. Su sıkıntısı da bundan sonraki süreçte Amasra ve Bartın için yeraltı barajının tamamlanmasıyla komple çözülecek. Bununda projesi bitti. 35 kilometrelik kısımın arıtma sistemi, depolar gibi sistemlerle önümüzdeki yıllarda suyu daha az sıkıntıyla temin edeceğimiz hazırlıklarımız yapıldı.

 

“İlimiz için olumlu gelişmeler oldu”

 

Kültürel ve sanatsal etkinliklerimiz arasında da yıllardır Amasra’mızda konser vermeyen Sezai Çağdaş, onunla yıllar sonra bir konserde buluştuk. Bu süreçte ilimiz içinde olumlu gelişmeler oldu. Eski milletvekilimiz Yılmaz Tunç, Adalet Bakanı oldu. Kendisini tebrik ettik. CHP Bartın Milletvekilimiz Sayın Aysu Bankoğlu, Genel Başkan Yardımcısı oldu. Ziyaretine gittik.

 

Yol çalışmaları devam ediyor

 

Şehir merkezimizdeki yolumuz, hatta Ahatlar’a kadar bağlanan 5,5 kilometrelik hat, ciddi şekilde tahrip olmuştu. Doğalgaz hattımızda kültür varlığına denk geldiği için biraz aksaklıklar olsa da Kaleşah’taki son eve kadar ana hattın döşenmesine müteakip yol çalışmamız başladı. Şuanda Kaleşah Mahallesinin çıkışına kadar asfalt dökümü gerçekleşti. Yağmur suyu, içme suyu ve kanalizasyon hatlarımızın da yenilenmesiyle uzun yıllar Amasra’mıza hizmet edecek yol çalışmamız da şuan devam ediyor.  10 günlük bir süreç sonunda Ahatlar Çevre Yolu Kavşağına kadar bağlanacak. Bizim işimiz şikayet etmek, kavga etmek değil, Amasra’mıza olabildiğince hizmet etmek. Bu konuda Belediye ekipleri de bu süreçte alt yapıyı hazırlayarak yol çalışmasının önünü açmış oldu. En kısa sürede çizgilerini, tabelalarını tamamladığımızda Amasra’mız için güzel bir yol çalışması daha tamamlanmış olacak.

 

“2. Uluslararası Şehir Festivalini başarıyla tamamladık”

 

30 Ağustos Zafer Bayramımızı ilçemizde coşkuyla kutladık. Aynı zamanda 2. Uluslararası Şehir Festivalimizin o gün açılışını yaptık. Final Gününde de Yeni Türkü ilçemizde çok güzel bir konser verdi. Bunun dışında da birçok sergiler, atölyeler, sinema gösterimleri gibi zengin içeriklerle 4 günlük festivalimizi başarıyla tamamladık. Kültür Park’ta ekran kurarak filenin sultanlarının başarısına şahitlik ettik. O coşkuyu da hep birlikte yaşadık.

 

Kaldırım çalışmaları sürüyor

 

Asfalt çalışmalarına müteakip kentimizde kaldırımlarımızı tekrar düzenlememiz gerekiyor. Bununla ilgili de Amasra Müzesinin önünden başlayarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kentin dokusuna yakışır bir şekilde başlayan kaldırım çalışmalarımız devam ediyor. Avrupa Haraketlilik Haftası çalışmaları içerisinde birçok belediyemizle birlikte göreve geldiğimiz andan itibaren bulunuyoruz. Yine etkinliklerimizi misafirlerimizle birlikte paylaştık.

 

“Bizim için gurur kaynağı oldu”

 

Amasra Kalemizin bitki temizliği acildi ve Direkli Kayamızın rehabilitasyonunun mutlaka yapılması gerekiyordu. Bu görevleri Kültür Bakanlığımız üstlendi ve kentimizde şuanda bitki temizliği başladı. Amasra Kalemiz UNESCO geçici miras listesinde yer alıyor. Direkli Kaya içinde biran önce Kültür Bakanlığımız üzerinden çalışma başlayacak. Belediyemiz tarafından üstlenilen Bedesten zemin kazısı çalışması esnasında Su Perisi de gün yüzüne çıktı. Amasra’mızda ilk defa tespit kazısında bulunan ender bir eser. Bununda Belediyenin bir çalışmasında ortaya çıkması bizim için bir gurur kaynağı oldu.

 

“Alınacak 400 işçinin Amasra’da çalışmasını istiyoruz”

 

TTK’ya alınacak işçi alımıyla ilgili muhtarlarımızla birlikte Belediye Meclisimizde bilgilendirme yaptık. TTK’ya 400 kişi Bartın’dan alınacak. Bizim hedefimiz Amasra TTK’ya daha fazla işçi alınması. Bu konuda biri kaygılandıran başlıklardan biri ikametini o tarihten itibaren Bartın’a alanlar, bir diğeri de Bartın’dan alınan 400 kişinin nerede çalışacağı sorusu. Bizim talebimiz Bartın’dan alınanların Amasra’da yani rezervin en yüksek olduğu yerde çalıştırılması yönünde. Bu kentin kontenjanı artısın istiyoruz. Önce Amasra diyoruz. Aynı zamanda bu insanların da TTK’ya ait başka bir kuruma gönderilmek yerine Amasra’da çalışmasını istiyoruz. Bu talebi de hem bürokrasiye hem siyasete ilettik, iletmeye de devam edeceğiz.

 

4 Ekim’de gece konaklamalı ağırlanacak!

 

Bizim kurvaziyer turizmin sadece Amasra’da değil, bölgemize yaygınlaştırılmasını sağlayacak bir çalışma talebimiz var. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) bu çalışmayı organize etti. Kurvaziyer turizmini geliştirme olanaklarıyla ilgili Kaymakamlıkta bir toplantıda bir araya geldik. Amasra genelde Karadeniz’in, özelde de Batı Karadeniz’in vitrini. Biz kurvaziyer turizmin bölgede de kazandırmasını istiyoruz. Bu konuda da ne gibi çalışmalar yapılabileceğine dair etkili bir toplantı gerçekleştirdik. 4 Ekim’de ilk defa dünyada ve Türkiye’de limanı olan birçok ilçe ve ilçe gece konaklamalı kurvaziyer gemilerini ağırlamak için mücadele ediyor. Bizde bugün Astoria Grande Gemisini yolcularıyla birlikte gece konaklamalı ağırlamak için çalışacağız. O güne dair başka hazırlıklarımızda var.

 

25 binin üzerinde turist geldi

 

Ulaştırma Bakanlığımızın alt yapısını bitirdiği Amasra Yolcu İskelesi Limanının Uluslararası Güvenlik Sertifikası alınmamıştı. Hudut kapısı ilanı olmamıştı. Üst yapıda ilgili kurum ve kuruluşlara ait alanlar oluşturulmamıştı. Enerji ihtiyacından güvenlik sistemi için tüm kameraların kurulmasına kadar ihtiyaçlar gerçekleştirilmemişti. Bunları yapmak da bize nasip oldu. Bunu yaptıktan sonra Astoria Grande yetkileriyle görüşüp ilk kurvaziyer geminin bu kente gelişini sağladık. 2022 yılında toplam 5 bin 883 yolcu, 3 bin 840 mürettebatla yani 9 bin 23 kişi Amasra’mıza geldi. 2023 yılında da 10 bin 40 yolcu, 6 bin 454’de personel olmak üzere şuana kadar toplamda 16 bin 494 kişi ağırladık. İkisini topladığımızda da şuana kadar 25 binin üzerinde kişi kurvaziyer aracılığıyla kentimize geldi. 8 seferimiz daha var.

 

“Amasra Karadeniz’in en önemli limanı olacak”                                                              

 

Rusya-Ukrayna meselesinin bir dengeye gelmesinden sonra Karadeniz’in en önemli limanı Amasra olacak. Amasra Belediyesi ve esnafı da hem kendi gelirini ve hizmet kalitesini arttırmış hem de bölgenin geneline ciddi bir hizmet eden nokta olacak.

 

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Amasra’ya geliyor

 

Ekim ayı bizim için oldukça yoğun ve üzücü bir ay. 14 Ekim, 43 madencimizin şehit oluşunun sene-i devriyesi. Şehit madencilerimizi anacağız. Tabi ki o gün ulusal programlarda olacaktır. Ama Belediye olarak bizde İstanbul Büyük Şehir Belediyesiyle birlikte tamamlamak üzere olduğumuz tören ve madenci anı mekanının açılışını gerçekleştireceğiz. Bir aksilik olmazsa Genel Başkanımızda aramızda olacak. Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun da burada olma ihtimali oldukça yüksek. Sonrasında da Madenci Anıtında meşalemizi tekrar yakarak içimizdeki ateşi tekrar bir anlamda yakmış olacağız. 17 Ekim’de de Çeşm-i Cihan Barış Günü etkinliklerini gerçekleştireceğiz. 29 Ekim’de Cumhuriyetimizin 100. Yılını Amasra’mızda etkili bir programla coşkuyla kutlayacağız. 19-22 Ekim aralığında da artık geleneksel hale gelen Bisiklet Festivalimizi gerçekleştireceğiz.

 

Kazıklı İskele Projesinin halk bilgilendirme toplantısı yapılacak

 

Bizim 2 yıldır takip ettiğimiz kazıklı iskele konusunda da Ekim ayı içerisine Kazıklı İskele ve geri planının düzenlenmesiyle ilgili projenin halk bilgilendirme toplantısı yapılacak. Doğalgaz meselesine ana güzergahlardan servis hatları dahil geçtik. Kaleşah Mahallesi öncelikli olmak kaydıyla servis hatları ve dağıtım çalışmalarımız devam edecek. 2024 kışında Fatih, Kaleşah ve Kum Mahallelerimizde doğalgaz arzını sağlamış olacağız. Belki bu yatırım kış nüfusumuzun artışına da hizmet edecek çok önemli yatırımlardan bir tanesi.”

 

“Kamuoyunun takdirine bırakıyorum”

 

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, açıklamalarının sonrasında ise gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Bir gazetecinin Amasra Eski Belediye Başkanı Emir Timur’un sosyal medya üzerinden bazen kendisine yaptığı eleştirileri sorması üzerine Çakır, “Eski Belediye Başkanlarımızdan herhangi birinin eleştirmek tabi ki en doğal hakkıdır. Biz bugüne kadar eleştirilerden öğrenmeye gayret ettik. Hiç kimseyle de kişilik haklarına saldırı içerene kadar polemiğe de girmedik. Ben bu konuyu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Ben önce Amasra halkı sonra partimiz takdir gösterirse bir dönem daha bu işi yapmak istiyorum. Ülke, Bartın ve Amasra için üstüme bir şey düşüyorsa buradayım. Kente hizmet etmiş insanların isimlerinin anılarda yaşaması değerli bir şeydir. Ben benden önceki meslektaşım için de hala aynı öneride bulunuyorum. İsminin bu şekilde anılması değerli bir şeydir. Yıpratmanın anlamı yok. En azından bu yıpratma meselesine ben izin vermeyeceğim. Bu tarz tartışmaların bu zamana kadar içerisinde olmadım, olmam da” diye yanıt verdi.

 

“Bir dönem daha aday olmak istiyorum”

 

Önümüzdeki seçimlerde aday olup olmayacağıyla ilgili de “Aday adayı olduğumu daha önce ifade ettim. Bunu da aslında birçok hemşerimizle görüşerek ifade ettim. Pandemi, maden kazası gibi sıkıntılı süreçlerden geçtiğimiz bir dönemde 5 yıllık çalışma süremizi tamamlamak üzereyiz. Son 3 ayda yaptıklarımız bile bizi ciddi anlamda mutlu ediyor, gururlandırıyor ve enerjimizi yeniliyor. Çünkü bu kente ve bölgeye hizmete diyoruz. Bir dönem daha yaptığımız işlerin karşılığını görmek ve sonrasında bu işi bırakmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

 

Karakaş: “13 Ekim’de İl Başkanlığını bırakacağım”

 

Kendisine CHP’de yerel seçimler öncesinde ön seçim olup olmayacağının sorulması üzerine de CHP İl Başkanı Selim Karakaş, İl Kongresi’nde başkanlığı bırakacağını açıklayarak “Gönül her seçimden önce ön seçimin yapılmasını tabi ki ister. Sonuçta bu değerli bir şey. Seçim Kanunun değişmesi nedeniyle ön seçimin, seçim tarihine yakın bir zamanda yapılması gerekiyor. Bu da bütün siyasi partileri zorlayan bir durum aslında. Normal seçim takvim içerisinde resmi ön seçim Şubat ayının ortalarında falan yapılıyor. Mart’ın 31’inde de yerel seçim yapılacak. O tarihlerin sıkışması ön seçim ya da aday belirleme yöntemlerin şeklinde de belirleyici oluyor. Siyasi Partiler Yasasının öncelikle buna ilişkin düzenlemeleri yapması gerekiyor. Bizim gibi demokrasiye inanan siyasi partilerde bu süreçler biraz daha zor aşılıyor. Bu seçimde Genel Merkezimiz nasıl davranır? Bildiğiniz gibi ben de 13 Ekim’de İl Başkanlığını bırakacağım. O günkü yönetimdeki arkadaşlarımız da ne şekilde bir tavır belirler o da onların takdiri olacaktır. Yerel seçimlerin bütün herkes için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

“Çark dönüyor”

 

Amasra Belediyesinin mali durumunun sorulmasıyla üzerine de Başkan Çakır,  “Amasra Belediyesi 3 ayda bir mal raporlarını internet sitemizden yayınlar. Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizin etkilerinden Amasra Belediyesi de azade değil. Ben göreve geldiğimde 16-17 aya kadar maaş alacağı olan personelimiz vardı. Şuanda en fazla alacağı olan en fazla 7 ay. Ben kendi dönemimde personelimin tüm maaş alacaklarını ödediğim gibi geçmiş kalan alacakların bazılarında da 10 gibi bir ödeme yapmışım. Şunu da belirtmek lazım geldiğimizde asgari ücret bin 800 liraydı, şimdi 11 bin 400 TL. Şunu da açık söyleyeyim eve şuanda maaşı ödüyoruz ama yine sigorta ve vergi borçlarını ödeyemiyoruz. Onlarda o gün 300 liraydı şimdi 3 bin olarak her ay çarpı personel sayısı kadar üstüne ekleniyor. Göreve geldiğimizde elektrikle ilgili ihbarnameler alan ve mazot parası bulamayan bir durumdayken şu anda saydığım çalışmaları yapabilecek durumdayız. Yani çark dönüyor” değerlendirmesinde bulundu.

ETİKETLER : Bartın Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır Amasra Belediyesi CHP İl Başkanı Selim Karakaş
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›