TPAO, Mugada’ya sosyal tesis yapacak

Filyos Limanında çalışmalarına devam eden Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Bartın sahillerinde de yatırım yapmak için kolları sıvadı. Büyükkızılkum-Filyos bağlantı yolunun Zonguldak’a ait kısmını da yapmayı üstlenen TPAO, Mugada’ya da büyük bir sosyal tesis yapacak. Tesisin, Mugada’da İl Özel İdaresince hazineden yeri kiralanan Karavan ve Tekne Parkı alanına yapılması planlanırken Ekim ayı toplantılarına devam eden İl Genel Meclisi’nde bu kapsamda önemli bir karar alındı.
Bu haber 2023-10-05 09:32:17 eklenmiş ve 54052 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın İl Genel Meclisi, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başkanlığında Ekim Ayı Toplantısı’nın ikinci oturumunu gerçekleştirdi. 

 

Meclis Üyelerinin tam kadro katıldığı toplantıda İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Uğur Karakaya, Genel Sekreter Yardımcısı Yunus Alışkan ve daire müdürleri de yer aldı.

 

Bir önceki konunun karar tutanağının okunmasının ardından gündeme yeni dosyalar eklenirken “Teminat Mektubu İzin talebi” verilmesiyle ilgili dosya, “2023 Mali Yılı Ek Çalışma ve Ek Bütçe” verilmesiyle ilgili dosya, “Terkehatipler Köyü İmar Planı”yla ilgili dosya gündeme alınan dosyalar oldu.

 

Mugada Sahilindeki Tekneparklarının kiralanmasıyla ilgili Plan Bütçe Komisyonu ile Sanayi ve Ticaret ve Turizm Komisyon raporu görüşülürken ilimiz turizmi adına önemli bir karar daha alındı.

 

Filyos’ta çalışmalarına devam eden Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO), Mugada’da büyük bir sosyal tesis yapmak istediğini açıklarken Meclis Üyeleri’ne konuyla ilgili bilgilendirme yaptı.

 

“Amacımızı gerçekleştirdik”

 

İl Özel İdaresi ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) işbirliğiyle Mugada’da 2015 yılında yapılan Karavan ve Tekne Parkı’nın yerinin aslında hazineden kiralık olduğunu ifade eden Başkanı Kenan Dursun, bu bölgeye TPAO’nun daha büyük bir tesis inşa etmek için talip olduğunu belirterek şunları söyledi:

 

“Burada bizim karavan parkımız vardı. Bu yer aslında Hazinenin yeriydi. Biz burayı Hazineden kiraladık. Hem tekne parklarımızın yeri kiralıktı hem de bungalov evlerimizin olduğu yer kiralıktı. Dolayısıyla burada biz Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’yla (BAKKA) biz de eş finansman sağlayarak 2015 yılında burada bir karavanpark yapmıştık. Maksadımız; orada turizmi çeşitlendirmekti aslında ve bu amacımızı gerçekleştirdik. Sonrasında orayı bir kısmını bir biz işlettik. Sonra bir dönem iki dönem kiraladık. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, yan tarafta gerçekten iyi bir yapılanmaya girdi. Filyos’tan özellikle Mugada’ya olan ulaşımı da onların desteğiyle standartları çok yüksek bir yol haline de getirdik. Onlar o sahile bir sosyal tesis yapmayı da daha önceden planlamışlardı. Biz de görüşüyorduk.

 

Mugada daha da değişecek

 

Burada bizim karavan parkın olduğu yer Hazinenin olduğu için orası bizim de olurumuzla, biz de oradan feragat edebileceğimizi söyledik. Niye feragat ediyoruz? Orada daha büyük sosyal tesis olacak. Mugada biraz daha değişecek. Mugada 3 yıldızlı otellerle baya değişti. Ama bu Türkiye Petrollerinin yapacağı sosyal tesisleriyle çok daha farklı olur.

 

“Beyaz yakalılarını kendi sahillerimize Bartın’a çekelim”

 

Tabi biz bu kararı aldıktan sonra bungalov evleri ne yapacağız? Bu tesisleri elbette bedava gidermeyecek. Buradaki binaları belki tek tek encümen vesilesiyle satışı gerçekleşecek. Orada olan her şey İdarenin mülkiyetindedir. Yer bizim değil ama kiralık. Biz satıştan sonra da oradan çıkacağız. Oradaki mallarımızı biz de satacağız. Dolayısıyla Mugada’daki turizmin biz oradan çıktıktan sonra daha çok gelişmesi önemli bizim için. Biz orada üç kuruş para kazanacağız derdimiz değil aslında. O tesisleri yaparken de bunu dert etmedik. Özel İdare bu kadar da milyarlar kazanmadı. Ama turizmi çeşitlendirmek için onu yaptık. Şimdi daha güzel bir çeşitlendirme oluyor. İşte Türkiye Petrollerini her zaman dediğimiz gibi biz beyaz yakalıları kendi sahillerimize çekelim diye burada 10 yıldır söylüyoruz. Evet, sanayi Filyos’a yapılıyor ama beyaz yakalılarını biz kendi sahillerimize Bartın’a çekelim. Onlardan para kazanır hale getirelim bu sahili diye hep söyledik. İşte bu da buna kapı araladığı için burada aslında hem Valilik hem İdare hem biz sıcak baktık. Bu vesile ile orada bir değişim süreci olacak. Hem tekne parklarımız orada kalkacak. Hem de bungalov evlerimiz oradan kalkacak.

 

Tekne parklarla ilgili başka bir proje geliştireceğiz. İlla Mugada sahilinde, belki barınak yapılacak belki başka bir şey yapılacak ama bir şekilde bu da çözülecek. Takip edildiğini de biliyorum. Burada geldiğimiz süreç bu şekilde… 8 yıl önce Türkiye Petrolleri bu kadar net burada değildi ve biz böyle bir adımı attık, 8 yılı bu şekilde göğüsledik. Bugün farklı yerden bakabiliyoruz artık. Filyos’ta artık başka bir gelişim var. Filyos’tan bizim bölgemize başka bir değişim var. Çünkü yolların standardını Türkiye Petrolleri o sahillere o tarafa akıtmak için bize katkı sağladı. Ormandan 2 kilometre yüksek standartlı geniş bir yol açıldı.

 

Sahil yoluyla İnkumu’na kadar ulaşım sağlanacak

 

Bizim ormandan açmış olduğumuz yol da bedava gitmiş olmayacak. Biz orada çok emek harcadık. 1 yıl boyunca biz orada dozerlerimizle orada bir yol açtık. O yolda bizim bölgemizde bitmişti ama Zonguldak’ta işi sahiplenmiş Zonguldak’ta kendi tarafına doğru devam etti. O önemli. eğer yarım kalsaydı zorluktan dolayı bırakmak doğru değildi. Ama onlar sahiplendi o işi. Yapacaklar.

 

Biz 2010’lu yıllarda Hatiplerle Mugada arasında 2 buçuk kilometre bir yol daha açtık. Biz orada yavaş yavaş Hatiplerle Mugada’yı da bağlayacağız. Dolayısıyla Büyükkızılkumla da Filyos bağlantısı olduktan sonrada oradan sahilleri geçe geçe İnkum’una kadar ulaşım sağlanmış olacak.

İki komisyon raporu da burada tahsisi zaten sözleşmede belirtilen şekilde. Tek taraflı feshi var. Burada da biz Meclis kararıyla bu kararı fes edebiliyoruz. Zaten etmemiz de lazım Hazine burayı sattı. Hazinenin mülkü biz kiracıydık. İçindeki mallarımızı da zayi edilmeyecek”

 

Tesisteki binalar değerlendirilecek

 

Dursun ayrıca karavan ve tekne parkı kaldırıldıktan sonra tesisteki binaların da değerlendirileceğini, bu binaların ziyan edilmeyeceğini ifade ederken Meclis Üyeleri oy birliğiyle bu alanın kaldırılmasına karar verdi.

 

Meclis, aynı zamanda  toplantıda Ulus İlçesinde yine İl Özel İdaresine ait bir iş yerinin Ulus İlçe Tapu Müdürlüğüne tahsis edilmesini onayladı.

 

 

ETİKETLER : Bartın İl Genel Meclisi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›