Bakan Tunç, uygulamanın ülke genelinde başladığını duyurdu

Adalet Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan, özel hukuk tüzel kişilerinin bilirkişilik yapabilmesine imkan sağlayan düzenleme, Bartın dahil olmak üzere ülke genelinde hayata geçti. Bartınlı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Özel hukuk tüzel kişileri de bundan sonra bilirkişi olarak mahkemelerimiz tarafından tayin edilebilecek. Bilirkişilik müessesesi yargımız açısından çok önemli” dedi.
Bu haber 2023-08-09 14:14:48 eklenmiş ve 3973 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara 34'üncü İcra Müdürlüğü'nde gerçekleşen, Tüzel Kişi Bilirkişiliği Tanıtım Toplantısına katıldı.

 

 

Toplantıda konuşan Bakan Tunç, bilirkişiliğin yargı açısından önemli olduğunu, mahkemelerin, hakimlerin, maddi gerçeğe ulaşabilmek için teknik ve uzmanlık gerektiren konularda bilirkişilere başvurduğunu söyledi.

 

 

Adalet Bakanı Tunç, Bilirkişilik Kanunu ile bilirkişiliğin yeniden düzenlendiğine dikkat çekerek, tüzel kişiler tarafından da bilirkişilik yapılabileceğinin Kanun’da yer aldığını ifade etti.

 

 

“Bilirkişilerin raporları doğrultusunda mahkemeler karar veriyor”

 

 

Bilirkişilerin raporları doğrultusunda mahkemelerin karar verdiğini söyleyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu kapsamda Bilirkişilik müessesine önem verdiklerinin de altını çizdi.

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı'nda bilirkişiliğe vurgu yapıldığını ve özel hukuk tüzel kişilerinin bilirkişi olmasına yönelik hedef konduğunu anlatan Bakan Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgelerinde de bu kapsamda hedeflerin bulunduğunu ifade etti. Adalet Bakanı Tunç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 

 

“Pilot uygulamada verimli gittiğini görüyoruz. Ek rapor alınması noktasında sayıların aşağıya indiğini görüyoruz. İlk raporla yargının tatmin olduğunu görmüş oluyoruz. Binde yaklaşık 10-15 civarında dosyanın ek rapora gittiğini görüyoruz. Bu da süre açısından, yargının hızlanması açısından önemli bir husus. Makul sürede yargılanma açısından da önemli bir husus. Önümüzdeki aylarda da yine muhasebe, araç değerleme alanında da bu uygulamayı başlatmış olacağız.”

 

 

“Bilirkişilik yargımız  açısından çok önemli”

 

 

Özel hukuk tüzel kişi bilirkişiliğinin Ankara, Antalya ve İstanbul'da pilot olarak uygulandığını hatırlatan Bakan Tunç, “Bugün itibarıyla gayrimenkul değerleme alanında özel hukuk tüzel kişi bilirkişilik uygulaması ülke genelinde başlamış oluyor” dedi.

 

 

Adalet Bakanı Tunç, Bilirkişilik Kanunu ile bilirkişiliğin yeniden söyleyerek, tüzel kişiler tarafından da bilirkişilik yapılabileceğinin Kanun'da yer aldığını söyledi.

 

 

Özel hukuk tüzel kişilerin de bilirkişi olarak mahkemeler tarafından tayin edilebileceğini belirten Tunç, bilirkişilik müessesinin yargı açısından önemli olduğunu, mahkemelerin, hakimlerin, maddi gerçeğe ulaşabilmek için teknik ve uzmanlık gerektiren konularda bilirkişilere başvurduğunu da ifade etti.

 

ETİKETLER : Yılmaz Tunç
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›