Bartınlı fındık üreticileri taban fiyatın açıklanmasını bekliyor

Bartın’da başta Kurucaşile ve Güzelcehisar’daki fındık üreticileri olmak üzere, fındık üreticilerinin önemli bir kısmının üyesi olduğu Batı Karadeniz Fındık Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Öztürk, fındık hasadı öncesi açıklamalarda bulunarak işçi maliyetleri başta olmak üzere giderlerin üreticiyi zor durumda bıraktığını ve bir an önce üreticinin tüccarın insafına bırakılmadan fındık taban fiyatlarının açıklanmasını talep etti.
Bu haber 2023-08-05 11:51:09 eklenmiş ve 1404 kez görüntülenmiştir.

 

Kübra Nur AK

 

 

Batı Karadeniz Fındık Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Öztürk, fındık toplama sezonunun başlaması üzerine, Doğu Anadolu ve Güneydoğu’dan gelen işçilerin talep ettikleri ücretlerin krize neden olduğunu belirterek bir açıklama yaptı.

 

 

Bartın’da başta Kurucaşile ve Güzelcehisar’daki fındık üreticileri olmak üzere, fındık üreticilerinin önemli bir kısmının üyesi olduğu Batı Karadeniz Fındık Üreticileri Derneği Başkanı Öztürk, yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

 

“Alaplı, Ereğli ve Akçakoca bölgelerinde fındık sezonu başlamasıyla yaşanan fındık yevmiyeleri konusunda tutarsızlık üreticinin korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Yaklaşık 20 bin fındık üreticisini yakından ilgilendiren işçi yevmiyeleri 475 TL olarak açıklanmasına rağmen, 500 TL’den işçi temini yapıldığı hatta bazı yerlerde 600-700 TL’ye mal olan işçi ücretinin denetimi yapılamıyor.

 

 

“Taban fiyat açıklanmadığı için endişeliyiz”

 

 

Hükümetin her yıl olduğu gibi bu yıl da Fındık Taban Fiyatı’nı halen açıklamamış olması, biz üreticilerde endişeye neden olmaktadır.

 

 

Doğu ve Güneydoğu’dan gelen işçiler içinde 12 ila 14 yaşlarında çocukları tarlalara süren işçi simsarları, çocuk sömürüsüne neden olurken, 10 kişilik gruplar halinde tarlaya sürülen fındık işçileri için1 aşçı, 1 de çavuş parası alınmasıyla, hiçbir emek sarf etmeden maliyetlerde ciddi artışlar oluyor. Doğal olarak bu durum da fındık üreticilerimizi adeta yıldırmaktadır.

 

 

Serbest piyasa koşullarını öne süren devlet yetkilileri, haksız kazanç sağlayan simsarlara denetim getirmedikçe hem üretici, hem de küçük çocuk işçi sömürüsüne engel olunamayacaktır.

 

 

Bizler Batı Karadeniz Bölgesi Fındık Üreticileri yöneticileri olarak, yaşanan belirsizliklerin giderilmesi için ilgili kurumları göreve davet ediyoruz.

 

 

“Taban fiyat 125 TL’den az olmamalı”

 

 

Öte yandan, 2023 Yılı Fındık Taban fiyatının 125 TL den aşağı olması halinde, mevsim şartlarının kötüye gitmesi nedeniyle az olan ürünümüzün, sezon sonu zararla kapanacağı göz önüne alınması kanaatindeyiz. Umuyoruz ki, bu olumsuzluklara ilgili kurum ve kuruluşlar; Başta valilikler duyarlı olurlar. Böylece milli servet olan ve Türkiye ekonomisine en büyük katkı sağlayan fındık piyasasının canlanması ile daha verimli bir yıl yaşanması en büyük beklentimizdir.”

 

ETİKETLER : Batı Karadeniz Fındık Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Öztürk
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›