İnkumu’ndaki otopark sorunu için çalışma yapılıyor!

Bartın İl Genel Meclisi, Ağustos ayı toplantılarına başladı. Gündemde yer alan konu öncesinde değerlendirmede bulunan Bartın İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, yaşanılan sel afeti ile ilgili çalışmaların devam ettiğini dile getirirken İnkumu’nda yaz sezonunda yaşanan otopark sorununun çözümü için çalışma yapıldığını söyledi. İnkumu tepesinde bulunan 14 dönümlük alanın otoparka dönüştürülerek vatandaşların servislerle aşağıya taşınmasının planlandığını kaydeden Meclis Başkanı Dursun, “Önümüzdeki yaz daha çok sıkıntı yaşayacağız. Çünkü bu bölgeye talep artmaya devam edecek. Biz hem turizmden faydalanmak istiyoruz hem de ‘araç buraya artık girmiyor’ diyoruz ama bunun tedbirini almakta buradaki ilgili idarelere düşüyor. Bizim Meclisimiz bu konuda bana göre ateşleyici oldu. Geçen ay Temmuz ayında böyle bir sıkıntıyı dile getirildi” dedi.
Bu haber 2023-08-03 15:50:47 eklenmiş ve 335 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK-ÖZEL HABER

 

 

Bartın İl Genel Meclisi, Ağustos Ayı Toplantılarına başladı. İlk oturum geçtiğimiz gün İl Özel İdaresi Meclis Toplantı Salonunda İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya tüm Meclis Üyeleri eksiksiz olarak katılırken Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter Uğur Karakaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Yunus Alışkan ile daire müdürleri de yer aldı.

 

 

Meclis’in Ağustos ayı gündemine ilişkin kısa bir değerlendirmede bulunan Meclis Başkanı Dursun, “Ağustos ayının ilk birleşimine başlamış oluyoruz. Bu ay yine 5 gün sürecek olan  meclis toplantılarımıza vereceğiniz katkılardan dolayı çok teşekkür ediyorum şimdide. Tabi komisyonda 3 tane gündemimiz vardı. Bize idaremizin ulaştırdığı herhangi bir gündem olmadığı için 3 gündemde komisyon raporları ile başlayacağız. Pazartesiye kadar meclis devam ediyor. İnşallah alacağımız kararların öncelikle idaremize ve Bartın’ımıza hayırlı olmasını ben tekrar temenni ediyorum” diye konuştu.

 

 

1 -    “Afet programları hala devam ediyor”

 

 

Ardından da geçtiğimiz Temmuz ayında yaşanan sel felaketine ilişkin değerlendirmede bulunan Meclis Başkanı Dursun, afetin hasarlarının silinmesi ve hayatın normale döndürülmesi için çalışmaların devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

 

 

“Temmuz ayı toplantılarını bitirdikten sonra biliyorsunuz Bartın’da bir sel afeti daha yaşadık. Hemen toplantılarımızın akabinde 9 Temmuz’da yaşanmıştı. Gerçekten son 3-4 yıldır Bartın’da bazen kar yağışı nedeniyle kış afeti oluyor, bazen yağmur yoğun oluyor. Özellikle son 2 yıldır yaz günü aldığımız yağışlarla yaka selleriyle Bartın’da baya mücadele eder hale geldik. 1 yıl önce yaşadığımız selde metrekareye 300 kilogram üzerinde düşmüş bir rekor yağış vardı. Bu sene de 200 kilogramı aşan bir rakam ortalaması var. Geçen yılla bu yıla baktığımızda birbirine yakın hasarlarımız oldu.

 

 

Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Su Kanal Müdürlüğü, diğer müdürlüklerimizin hasar tespitlerine de baktığımızda yaklaşık geçen yılla aynı hasar ortaya çıkmış. 247-256 civarında bir hasar tespiti oluşmuş. Bir önceki yılda da yaklaşık 300 milyonluk bir hasar tespitimiz vardı. Tabi bir önceki yılın hasarlarını giderme çalışmaları 1 yıldır devam ediyor. Geçen yılın afet ödenekleriyle biz bu yaz hayatı normale çevirme, iyileştirme, standartları yükseltme çalışmalarına da başlamıştık. Afet programları hala Yol ve Ulaşım Hizmetler Müdürlüğümüzce devam ediyor.

 

 

“Kesintiye uğramadan çalışmalar devam ediyor”

 

 

Temmuz ayına geldiğimizde metrekareye düşen 200 kilogram yağış, bizi aldı yine geriye götürdü. Elbette yaptığımız, hayatı normale çevirdiğimiz yerler normale döndü. Ama bir taraftan afet koordinasyonla dışarıdan gelen iş makinalarıyla hızlı bir şekilde toparlamaya çalışıldı. Yaklaşık yüzlerce makinayla arazide, hem merkezde hem ilçelerimizde yoğun bir çalışma yoğun bir çaba oluştu. Dolayısıyla bu süreç içerisinde Özel İdareye 30 milyon gibi hayatı normale çevirme ödeneğiyle bir destekleme yapıldı. Tabi şuanda sadece normale çevirme. Standardı yerine getirme çalışmalarımız AFAD’dan talep ettiğimiz 250 milyon’un üzerinde bir rakamla bu hasarları inşallah gidereceğiz. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor.

 

 

Hem Sayın Valimiz hem Bakanlarımız, başta Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç, yine İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya afet gününün ertesinde buradaydı. Hem belediyelerimize hem Özel İdaremize acil yardım ödenekleri aktarıldı. O gün bu gündür yoğun bir çalışma devam ediyor. Bizim hem Özel İdare programlarımız hem afet programlarımız önceki yıldaki hasarlarımızın oluşturduğu hasar giderme programları hem de KÖYDES Özel İdare programları bir taraftan devam ediyor. Biz onları da kesintiye uğratmadan yaz dönemindeki çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz. Afetin sonrasında hayatı normale dönüşün ardından gelecek yeni ilave ödeneklerle de yeniden burada bir çalışma içerisinde olacağız. Birinci afetin hasarlarını onarma çalışmaları şuanda devam ediyor. İkinci afetin ödenekleri geldiğinde bir kere daha programlaştırabileceğiz. Dolayısıyla inşallah bir afet daha olmadan bu işleri tamamlarız diye ümit ediyorum.

 

 

Bu afetleri yaşarken bunun sıkıntısını hep beraber yaşıyoruz. Artık iklim değişikliğini, yağış rejiminin değiştiğini hep beraber görüyoruz. Çünkü 3 yıl içerisinde üst üste aynı şeyi hep yaşadık. Önemli olan çözüme dönük çalışmaların devam etmesi. Bu konuda Özel İdaremiz çalışmalarını sürdürüyor. Ben alanda çalışan bütün ekiplerimize kolaylık ve başarılar diliyorum. Beraberce inşallah bu sıkıntıların üstesinden geleceğiz.

 

 

“Bartın büyük bir afetten döndü”

 

 

Yağmurların yağış şekli 1998 seliyle karşılaştığımızda belki aynı oranda yağmur aldık ama son 15 yılda yapılan 3 tane baraj sayesinde belki Bartın büyük bir afetten geriye döndü. Ulustan gelen su baraj kapaklarının açılmasına bile daha gelmeden biz bu tehlikeyi atlattık. Sadece Kozcağız Barajıyla ilgili su tutma problemimiz hala devam ediyor. Oradaki TOKİ evleri bitmek üzere, Kozcağız Barajı da suyu tuttuğunda Bartın’ın sel riski daha aza inmiş bir şekilde hayatına devam edecek.

 

 

Dere ıslahları çok önemli hale geldi. Çünkü yaka selleri oluyor, sadece nehir taşmıyor. Yaka sellerinden korunma yollarından daha etkili hale getirilmesi için dere Islahlarının bir an önce yapılması gerekiyor. Bunlar gündemde ve bütün koordinasyon toplantıları bu şekilde yürütülüyor.

 

 

İnşallah bir daha böyle afetlerle karşı karşıya kalmayız. Özel İdare olarak alacağımız tedbirleri biz alabiliyoruz. Ama bizim elimizin uzanmadığı bizim gücümüzün yetmediği tedbirler de var. Bunları da inşallah büyük projelerle projelendirip Bartın’ın böyle bir sıkıntıyı bir daha yaşanmaması için elbette herkes üzerine düşeni yapacaktır diye düşünüyorum. Tekrar Ağustos Ayı Toplantılarımızın hayırlı olmasını diliyorum.”

 

 

2 -    İnkumu’ndaki otopark sorunun çözümü için çalışma yapılıyor!

 

 

Meclis Başkanı Dursun’un gündem dışı değerlendirmesinin ardından Ağustos ayı gündemin ilk maddesinde yer alan “Deniz sahillerinde yaşanan otopark problemi” ile ilgili Meclis önerisine ilişkin komisyon raporları genel görüşmeye açıldı.

 

 

Komisyon Raporları’nın okunmasının sonrasında Meclis Başkanı Dursun, dosyayla ilgili Meclis Üyeleri’ne bilgi vererek özellikle İnkumu sahilinde yaşanan otopark sorununun çözülmesi için bir çalışma yapıldığının altını çizerek şunları söyledi:

 

 

“Yaz dönemindeyiz. Gerçekten ilimiz özellikle İnkum başta olmak üzere Amasra’mız, Mugada’mız, Güzelcehisar’ımız, Çakraz’ımızdan her sahil alanında büyük bir sıkıntı yaşıyor. Bunu da görmemek mümkün değil. Bunun çalışmaları da komisyon raporunda tarif edildiği gibi hazine yerleri yani buralarda bu sahillerde hazineye yakın yerler varsa bunlar ilgili kurumlarca başta Özel İdare olmak üzere kurumlarca kiralanabilir, tahsisi yapılabilir, bu da Millî Emlak’la yürütülecek bir çalışmadır.

 

 

İnkumu son dönemde öğleden sonra trafiğe kapatılıyor. Dışarıdan insanlar kalkıyor geliyor, İnkumu’nda ya denize girecek ya dolaşacak. Şimdi buradan geri dönmek çok normal bir şeyde değil. Yani araç girecek yer yok. Aslında insan kalabalığı değil araç kalabalığı var. İnkumu’nda idaremiz böyle bir çalışma içerisinde şuanda. Orada yukarıda Milli Emlak’ın 14 dönümlük bir arazisi var. Onla ilgili kiralama çalışmalarının görüşmelerinin devam ettiğini biliyorum. Dolayısıyla belki bu yaza yetişmez ama yetiştirme gayreti içerisinde de olacaklarını biliyorum.

 

 

“Meclis’imiz bu konuda ateşleyici oldu”

 

 

Orada araçların İnkumu tepesindeki o 14 dönümlük alanda bir otopark şeklinde araçlar orada bırakılıp vatandaşların servislerle aşağıya taşınması, hiç değilse gelenlerin İnkumu’ndan mahrum edilmemesi için tüm çabalar.

 

 

Bunun yanında komisyon raporunun değindiği özel sektör ve özel işletmecilikte bu işe dahil edilmeli. ‘Benim bahçemi otopark yapıyorum’ demekle olmuyor. Dolayısıyla orada da bir işlem var. Önümüzdeki yaz daha çok sıkıntı yaşayacağız. Çünkü bu bölgeye talep artmaya devam edecek. Biz hem turizmden faydalanmak istiyoruz hem de ‘araç buraya artık girmiyor’ diyoruz ama bunun tedbirini almakta buradaki ilgili idarelere düşüyor. Bizim Meclisimiz bu konuda bana göre ateşleyici oldu. Geçen ay Temmuz ayında böyle bir sıkıntıyı dile getirildi. Bu konuda Meclis nasıl karar almış elbette buna da bakılacaktır diye düşünüyorum.

 

 

Bartın’ın turizminin gelişmesine katkı sağlayacak adımları biz başta Özel İdarenin görev ve sorumluluk alanlarına düşen sahillerde son 10 yılda yaptığımızı düşünüyorum. Bu Meclis’te 7’inci dönemde birlikte yaptığımız güzel işler var. Geçmiş dönemde yaptığımız düzenlemeler var, bunları gölgede bırakmamız lazım.”

 

 

“Deniz sahillerinde yaşanan otopark problemi” ile ilgili Meclis önerisine ilişkin “İmar ve Bayındırlık Komisyonu” ile “Sanayi ve Ticaret Komisyonu” Raporu, Meclis’in oy birliğiyle kabul edildi.

ETİKETLER : Bartın İl Genel Meclisi Ağustos Ayı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›