Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni’nde konuştu

Meslek öncesi eğitimlerini başarı ile tamamlayarak Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından mesleğe kabul edilen Adli Yargı Hâkim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hâkimlerinin, kura töreni Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bartınlı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katılımıyla gerçekleştirilen törende Bartın’da 4 hakim ile 1 savcı atanırken, stajını Bartın’da yapan bir hakim ve cumhuriyet savcısı adayı da başka illere atandı.
Bu haber 2023-07-27 17:45:43 eklenmiş ve 694 kez görüntülenmiştir.

 

Bartın’a 4 hakim, 1 savcı ataması yapıldı

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

“Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri” kura töreni geçtiğimiz gün Ankara’da gerçekleştirildi.

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bartınlı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen törende bin 102 hakim ve cumhuriyet savcısının kura ile ataması yapıldı.

 

 

Adalet Bakanı Tunç: “Yargı teşkilatlarımızın daha da güçleneceğine inanıyorum”

 

 

Törende konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına vurgu yaparak “Yargı belli kesimlerin arka bahçesi olmaktan çıkarılarak vesayetçi yargı anlayışı yerine, milletin yargısı haline getirilerek asli hüviyetine kavuşturulmuştur” dedi.

 

 

“Adaletin tecellisi yolunda ter dökmeyi tercih eden ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatleri ile millet adına hüküm verme makamına ulaşarak onurlu bir mesleğin sahibi olan değerli hakim ve savcılarımızın katılımıyla Yargı teşkilatlarımızın daha da güçleneceğine yürekten inanıyorum” diyen Bakan Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

“İki yıllık staj eğitimlerini tamamlayan 25. Dönem adli yargı hakim ve savcı adaylarından 733 hakim ve 242 cumhuriyet savcısı olmak üzere 975 adayın; Avukatlık mesleğinden geçerek stajlarını tamamlayan 11. Dönem Adli yargı hakim ve savcı adaylarından 50 hakim ve 17 Cumhuriyet Savcısı olmak üzere 67 adayın; 15. Dönem İdari Yargı Hakim adaylarından 60 hakim adayının mesleğe kabulü yapılmış olup, bin 102 hakim ve cumhuriyet savcımızın kura ile ataması gerçekleştirilecektir.”

 

 

“Toplum düzenin esası adalettir”

 

 

Hukukun amacı ve hedefi adalettir. Adalet ise haklıya hakkını vermektir şeklinde konuşan Bakan Tunç, “Hukuk, insan onurunu korumak için vardır. Herkesin onurlu yaşamasının yanında, başkasına zarar vermemesi ve nihayet haklıya hakkının teslim edilmesi hukukla mümkündür. Toplum düzenin esası adalettir. Bizim inancımızda kim zerre kadar iyilik yaparsa onu görür, kim de zerre kadar kötülük yaparsa onu görür. Herkesin hak ettiğini hakkaniyetle alması barış ve huzur ortamını beraberinde getirir. Yargının üç sacayağını oluşturan hakim, savcı ve avukatlarımız, hakkaniyete uygun olanı gerçekleştirmek için vardır” şeklinde konuştu.

 

 

“Adalet alanında büyük ilerleme gösterildi”

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde adalet alanında büyük ilerleme gösterildiğine vurgu yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Adalet teşkilatımız merdiven altlarındaki daktilo seslerinden avukatlardan istenen karbon ve fotokopi kağıtlarından kurtulmuş teknolojinin tüm imkanları ile donatılan modern bir fiziki imkanlara kavuşmuştur. 21 yılda ülkemiz sessiz devrim sayılabilecek reformlara sahne olmuş; Yargı reformu strateji belgeleri, insan hakları eylem planları ile konulan hedefler birer birer hayata geçirilmiş, insan hak ve özgürlüklerinin önündeki engeller kaldırılmış, demokratik hukuk devleti ilkesi tahkim edilmiştir” dedi.

 

 

“Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı güçlendirildi”

 

 

Bakan Tunç, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirildiğine vurgu yaparak, “Yargı belli kesimlerin arka bahçesi olmaktan çıkarılarak vesayetçi yargı anlayışı yerine milletin yargısı haline getirilerek asli hüviyetine kavuşturulmuştur. Geçen hafta 7. yılını geride bıraktığımız 15 Temmuz darbe kalkışması karşısında daha ilk dakikalarda darbeci hainler hakkında soruşturmaları başlatan, gözaltı ve tutuklamaları gerçekleştiren, o karanlık gecede büyük bir kahramanlık gösteren yargı mensuplarımızın varlığına şahit olduk. Millet adına, milletin hak ve hukukunu koruma mücadelesi veren yargı mensuplarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Onlar, kendilerinden sonra gelen siz değerli genç meslektaşlarına önemli birer örnektirler” diye konuştu. 

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Standartları daha da yükselttik”

 

 

Kura çekerek görevlerine başlayacak toplam 1102 adli yargı hakimi ve cumhuriyet savcısı ile idari yargı hakimini tebrik eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu an Türkiye'de 15 bin 412'si cumhuriyet savcısı, 7 bin 409'u hakim olmak üzere toplam 22 bin 821 hakim ve savcının görev yaptığını, kura töreniyle bu sayıyı 23 bin 923'e çıkaracaklarını söyledi.

 

 

Hayata geçirdikleri her değişiklikle, ülkenin demokrasi ve hukuk devleti standartlarını daha da yükselttiklerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Göreve geldiğimizde, ülkemizi dört ana sütun üzerinde inşa edeceğimizi vadetmiştik. Bunlara da 'eğitim, sağlık, adalet, emniyet' demiştik. Aradan geçen 21 yılda, ülkemizin içinde bulunduğu şartlar ve karşılaştığı sıkıntılar ne olursa olsun, bu sözümüze sadakatle bağlı kaldık. Saymaya kalksak, saatler sürecek reformları ve projeleri yürürlüğe geçirdik” dedi.

 

 

Adalet teşkilatının eski günlerini bilenlerin, Türkiye’nin nereden nereye geldiğinin takdirini daha net yapabildiğini aktaran Erdoğan, o dönemde görev yapan hakim ve savcıların, hangi şartlar altında adalet dağıtmaya çalıştıklarını gayet iyi hatırladığını ifade etti.

 

 

İş yükü yüzde 68 oranında azaldı

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, rakamların, Türkiye'nin son 21 yılda adalet hizmetlerinin kalitesinde aldığı mesafeyi, inkarı mümkün olmayan bir şekilde ortaya koyduğunu belirterek, 2002'de 9 bin 349 olan hakim savcı sayısını, 2,5 kat artışla yaklaşık 24 bine çıkardıklarını, adalet teşkilatının toplam personel sayısını 61 binden 190 bine yükselttiklerini bildirdi.

 

 

Merdiven altlarında, adeta mahzeni andıran yerlerde adalet dağıtılan kötü manzaralara son verdiklerini, inşa ettikleri 280 modern adalet sarayıyla, bu alandaki en önemli altyapı eksikliklerini giderdiklerini anlatan Erdoğan, yüksek yargı organlarını da mimarisi, teknolojik donanımı, imkanları ve diğer müştemilatıyla göz dolduran hizmet binalarına kavuşturduklarını aktardı.

 

 

Mahkeme sayılarını da adli yargıda yüzde 95, idari yargıda yüzde 45 oranında artırdıklarını söyleyen Erdoğan, hataları asgariye indirecek ve temyiz mahkemelerindeki yığılmayı önleyecek şekilde bölge adliye ve idare mahkemelerini devreye aldıklarını belirtti.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, istinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle de Yargıtay hukuk ve ceza dairelerinin iş yükünün yaklaşık yüzde 68 oranında azaldığını vurguladı.

 

 

“Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı getirdik”

 

 

Yargı süreçlerini basitleştirdiklerini, kolaylaştırdıklarını hem de hızlandırdıklarını dile getiren Erdoğan, bu kapsamda, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi'ni kurduklarını, hukuk yargılamalarına e-duruşma sistemini kazandırdıklarını, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı imkanı getirdiklerini anlatırken yıllardır demokratikleşme adına dillendirilen ama bir türlü yapılamayan askeri yargıyı kaldırarak, askeri suçların sivil mahkemelerde görülmesini de yine kendilerinin sağladığını hatırlattı.

 

 

Adalet hizmetleriyle ilgili memnuniyet oranının yükselmesi

 

 

Erdoğan, geçen yıl ihdas ettikleri hakim ve savcı yardımcılığı müessesesiyle adalet teşkilatının insan kaynağının daha nitelikli yetişmesini sağladıklarını da vurgulayarak, “Bir sonraki dönemden itibaren bu açılımı fiilen uygulamaya başlayacağız” ifadesini kullandı. Attıkları tüm bu adımların yansımalarını farklı alanlarda gördüklerini kaydeden Erdoğan, adalet hizmetleriyle ilgili memnuniyet oranının 2002 yılına göre yükselmesini, 21 yıllık emeklerinin boşa gitmediğinin bir delili olarak değerlendirdiklerini söyledi.

 

 

“En büyük engel, darbe ürünü mevcut Anayasadır”

 

 

Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasının önündeki en büyük engelin, darbe ürünü mevcut anayasa olduğunu belirten Erdoğan, “Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını darbe anayasasıyla karşılamış olmayı, açıkçası içimize sindiremiyoruz. Yargı alanında 2002'den beri yürüttüğümüz zorlu mücadeleyi, inşallah sivil, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasayla taçlandırmak istiyoruz. 28. Yasama Dönemi'nde, önceliklerimizin en başında, Meclisimizin de takdiriyle, Türkiye'yi darbe anayasasından kurtarmak vardır. Milletimize verdiğimiz ve tuttuğumuz diğer tüm sözler gibi, Allah'ın izniyle, bu idealimizi de hayata geçireceğimize yürekten inanıyorum”

 

 

Yeni hakim ve savcılara seslendi

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çekilen kura ile meslek hayatlarında artık kritik bir eşiği aşacaklarını vurguladığı hakim ve savcılara seslenerek hakim ve savcıların rehberinin, vicdan pusulasıyla asırlar boyunca tecrübeyle, ilimle, ahlakla yoğrularak oluşmuş zengin hukuk külliyatı olduğuna işaret ederek, buna çok dikkat edilmesini istedi.

 

 

Hakim ve savcılara, “Kararınızı verirken hiç kimsenin, hiçbir gücün, hiçbir maddi değerin sizi yönlendirmesine lütfen müsaade etmeyin” diye seslenen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

“Parayı, pulu her zaman bulursunuz. Ama unutmayın, hak ve hukuk bulunmaz. Ben, sizlere güveniyorum. Sizlere inanıyorum. İdealistliği gözlerine yansımış buradaki her bir kardeşimin, hukuk ve adalet çizgisinden sapmadan, görevini en güzel şekilde ifa edeceğine inanıyorum. Malum Hazreti Ömer 'mülkün esası adalettir' diyor. Onu birileri başka yerlere çekiyor, o ayrı mesele... Sözün asıl sahibi Hazreti Ömer'dir. Ve işte sizin, bu mülkü adalete bina ederek, adımları atacağınıza inanıyorum. O zaman işte bu devleti kimse yıkamaz, bu ülkeyi kimse bitiremez.”

 

 

Türkiye'ye ve Türk milletine yapacakları hizmetlerden dolayı hakim ve savcılara teşekkür eden Erdoğan, “Sizleri, bize emanet eden tüm ailelerinize, şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Anneler, babalar, evlatlarınızla övünebilirsiniz. Unutmayın, onlar da sizin ebedi alemdeki en önemli referanslarınız olacaktır” dedi.

 

 

Kurada Bartın’a 4 hakim ve 1 savcı atandı

 

 

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen kurada stajını Trabzon’da yapan Hâkim Adayı Songül Çakır, stajını Tarsus’ta yapan Hâkim Adayı Rahmi Çerdik Bartın Hâkimliği’ne, stajını Ankara Batı Adalet Sarayı’nda yapan Hâkim Adayı Oğuz Özgünoğlu ile stajını Samsun’da yapan Hâkim Adayı Büşra Nur Yıldırım Bartın Hâkimliği’ne, stajını Kırıkkale’de yapan Cumhuriyet Savcısı Adayı Muhammed Ali Vural Bartın Ulus Cumhuriyet Savcılığı’na atandı.

 

 

Stajını Bartın’da yapan Cumhuriyet Savcısı Adayı Burak Benli Durağan (Boyabat) Cumhuriyet Savcılığı’na, stajını Bartın’da yapan Hâkim Adayı Mustafa Bilal Öztürk Sivas Gemerek Hâkimliği’ne atandı.

ETİKETLER : Yılmaz Tunç
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›