“Türkiye’den 48 üniversiteyi geride bıraktı”

Geçtiğimiz günlerde EYBEY Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “BARÜ’nün SCI, SSCI ve AHCI kapsamına giren dergilerde 2017 yılında 92 uluslararası yayını bulunurken; 2022 yılında 342 yayın üretildi. Bu yayınlara 2022 yılında 6 bin 461 atıf yapıldı. Webometrics Dünya Üniversite Sıralamalarında ise 2017’den itibaren 5 yılı kapsayan değerlendirmede 4 bin 365 basamak birden yukarıya çıkılarak, benzeri görülmemiş bir başarı elde edildi. ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yapılan URAP 2022-23 Dünya Sıralamasında 147 basamak birden yükselen BARÜ, dünya genelinde sıralanan 3 bin üniversite arasına girerken Türkiye’den ise 48 üniversiteyi geride bıraktı” dedi.
Bu haber 2023-07-24 10:30:40 eklenmiş ve 259 kez görüntülenmiştir.

 

Kübra Nur AK

 

 

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, geçtiğimiz günlerde EYBEY Medya’ya özel açıklamalarda bulundu.

 

 

“Üst sıralara yükseldi”

 

 

“BARÜ, dünya genelinde sıralanan 3 bin üniversite arasına girerken Türkiye’den ise 48 üniversiteyi geride bıraktı” diyen Uzun, “Bilimsel anlamda başarıları kısa sürede ulusal ve uluslararası derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerine yansıyan BARÜ, yükseköğretim kurumlarının saygın dizinlerde yapmış oldukları yayınlara ait bibliyometrik analizlerde üst sıralara yükseldi. BARÜ’nün SCI, SSCI ve AHCI kapsamına giren dergilerde 2017 yılında 92 uluslararası yayını bulunurken; 2022 yılında 342 yayın üretildi. Bu yayınlara 2022 yılında 6 bin 461 atıf yapıldı. Webometrics Dünya Üniversite Sıralamalarında ise 2017’den itibaren 5 yılı kapsayan değerlendirmede 4 bin 365 basamak birden yukarıya çıkılarak, benzeri görülmemiş bir başarı elde edildi. ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yapılan URAP 2022-23 Dünya Sıralamasında 147 basamak birden yükselen BARÜ, dünya genelinde sıralanan 3 bin üniversite arasına girerken Türkiye’den ise 48 üniversiteyi geride bıraktı.

 

 

“Türkiye’de de ilk 3’te yer aldı”

 

 

BARÜ, Times Higher Education (THE) 2023 Etki Sıralaması (Impact Ranking) listesine 2 alanda dünya çapında ilk 300’e girerken Türkiye’de de ilk 3’te yer aldı. İvmelenen başarısını bir kez daha ortaya koyan üniversite, BM sürdürülebilir kalkınma hedefleri üzerinden yapılan değerlendirmede birçok dünya yükseköğretim kurumunu geride bıraktı. 2023 sıralamasında ‘Bilinçli Üretim ve Tüketim’ kategorisinde 101-200, ‘İklim Eylemi’ kategorisinde 201-300 bandında yer alan BARÜ, bu alanlarda Türkiye’de ise ilk 3’te gösterildi.

 

 

“Üniversitemizde bu uygulamayı 3 yıldır sürdürüyoruz”

 

 

Bartın Üniversitesi’nde uyguladığımız ve iyi sonuç aldığımız yöntemlerden bir tanesi de 7+1 ve 3+1 uygulamalı eğitim. 7+1’den kastımız; 4 yıllık olan bölümlerimizde 7 dönem okulda 1 dönem de o alan ile ilgili sektörde, ön lisans düzeyinde ise 2 yıllık bölümlerimizde ise 3 dönem okulda 1 dönem ise o alanda staj ve eğitim alması. Bu konuda gerek kamuda gerekse de özel sektörde çok sayıda kurum ve kuruluşla bu konuda anlaşmamız var. Öğrencilerimiz, bu 7+1 ve 3+1 programları vesilesi ile sahada sektör deneyimi elde ediyorlar. Bu sahada elde ettikleri deneyim sayesinde mezun olduktan sonra o alan ile ilgili işe başladıklarında hem o alanda pratik yaşamda nasıl işlediğine ilişkin deneyim elde etmesi sayesinde, çok sık duyduğumuz ‘Evet, belli bilgi ve becerilere sahipler ama alandaki uygulamadan haberdar değiller’ eleştirilerine de bu yönüyle ortadan kaldırıyoruz. Üniversitemizde bu uygulamayı 3 yıldır sürdürüyoruz. Bu uygulamamız öğrencilerimizin mezun olduktan çok kısa bir süre sonra işe girmelerini sağlıyor. Sektör temsilcileri de bu anlamda çok büyük memnuniyet duyuyor ve bu memnuniyetlerini çeşitli vesileler ile bizlerle paylaşıyorlar.

 

 

“Çok büyük imkanlar sağlayan bir program”

 

 

Bunu gençlerimize özellikle ifade etmek isterim. Yani Bartın Üniversitesi’ne geldiklerinde Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’miz tarafından sürdürülen Ulusal Staj Programı’na ilave olarak, ki o da çok kıymetli, bu vesile ile onları da anmış olalım Ulusal Staj Programı’mız da öğrencilerimize çok büyük imkanlar sağlayan bir program. Kaldı ki Bartın Üniversitesi de Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ile oldukça etkili bir iletişim ve koordinasyon içerisinde bu anlamda. Ama onun dışında 3+1 ve 7+1 uygulamalarımız sayesinde uygulamalı eğitimi sadece üniversitemizdeki uygulamaların dışında sahaya da aktaran bir anlayışla eğitim öğretim programlarımızı kurguluyoruz. Neredeyse üniversitemizin programlarının büyük çoğunluğunda bu uygulama devam ediyor. Öğrencilerimiz bunun sonucunda çok kısa zamanda ve iyi ücretlerle işe yerleşiyorlar.

 

 

“Öğrencilere büyük avantaj sağlıyor”

 

 

Öğrencilerini tüm çalışmalarının merkezine alan Üniversitemizde, Ağdacı ve Kutlubey yerleşkelerinde yer alan kütüphaneler 7 gün 24 açık tutuluyor. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği kütüphanelerde sınav dönemlerinde gece sıcak çorba ikramı yapılıyor. Sessiz ve nitelikli ortamlarda ders çalışılabildiği kütüphanelerin yurtlara yakın mesafede olması ise öğrencilere büyük avantaj sağlıyor.

 

 

Her gün binlerce öğrencimizin istifade ettiği kütüphanelerimiz özellikle sınav dönemlerinde öğrencilerimizin akınına uğruyor. ‘Öğrenci dostu bir üniversite’ olarak öğrencilerimize rahat ve nitelikli ortamlar sunmak için yoğun gayret gösteriyoruz. Tüm çalışmalarımızda öğrencilerimizin gelişimini önceliyoruz. Onların nitelikli bireyler olarak mezun olmalarını sağlamak için tüm akademik ve idari insan kaynağımızla durmadan çalışıyoruz. Kütüphanelerimizi 24 saat açık tutarak, rahat ve nitelikli ortamlarda öğrencilerimizin ders çalışmalarına yardımcı oluyoruz.

 

 

“Öğrencilerimiz bundan çok memnunlar”

 

 

BARÜ’de öğrencilerimiz ile birlikte tüm araştırmacılarımızın rahat ve nitelikli ortamlarda çalışmalarını yapmalarına imkân tanıyoruz. Bu kapsamda bölgemizin en büyük kütüphanelerinden biri olan Kutlubey Yerleşkesi Kütüphanemiz de 100 bin basılı kitap ve 8 milyonu aşkın elektronik yayını kullanıcılarımızın hizmetine sunuyoruz. Aynı anda bin kişi oturma kapasitesine sahip, 7/24 açık kütüphanemiz, gerçekten çok konforlu bireysel çalışma odaları, grup çalışma odaları, içerisinde konferans salonu ve akıl oyunları salonu olan çok amaçlı salonların bulunduğu bir yer. Öğrencilerimiz bundan çok memnunlar. Üniversitemizi ziyaret etmek isteyen öğrenciler buna önce kütüphanemizden başlayabilirler.

 

 

“Türkiye’nin 9. En Yeşil Kampüsü”

 

 

Bartın Üniversitesi’nin şehir içinde iki tane yerleşkesi var. Ağdacı Yerleşkemiz ilk yerleşkemiz ki tam bir doğa harikası. Ağaçların, her türlü bitki türünün, eko sistemin ve biyolojik çeşitliliğin olduğu gerçekten doğa harikası bir yer Ağdacı Kampüsümüz. Kutlubey Kampüsümüz ise yeni gelişen kampüsümüz. Buranın da peyzaj düzenlemelerinden tutun içinde balıkların bile olduğu bir göletimiz var. Hatta bu noktada üniversitemiz özellikle içinde bulunduğu coğrafyanın şansını da kullanarak Türkiye’nin 9. En Yeşil Kampüsü. Dünyada da 159. sırada. Üniversite sıralamalarından bir tanesi de Yeşil Kampüs sıralaması. Ama bu sadece yeşil görünülürlük anlamında ağaç ve bitkiden ibaret değil. Yeşil Kampüse dönük üniversite içerisindeki eğitim öğretimde kullanılan dersler, döngüsel ekonomi ve sürdürülebilirlik ve bütün bunların hepsi ile bu ala dönük yapılan araştırmalar dolayısıyla bu sıralamalar yapılıyor. Türkiye’de 9. sırada yer alıyor Ağdacı Yerleşkemiz.

 

 

“Burada kendi hikâyenizi yazacaksınız…”

 

 

Üniversitemiz zaten gerek ulusal, gerekse de uluslararası ölçekte rekabet etmeyi seven, kendine güvenen ve bunu öğrencilerine de aşılayan, ‘Hadi bakalım birlikte başarıyoruz’ sloganı ile hareket eden bir üniversite. Bir başka sloganımız ki o da ‘Gelecek BARÜ’de başlar. Bu vesile ile bütün öğrencilerimizi kendi geleceklerini inşa edecekleri, kendi hikayelerini yazacakları Türkiye’nin en hızlı büyüyen ve kazanımlarını sürdürülebilir şekilde geleceğe aktaran BARÜ’ye davet ediyorum. Hayatı güzelleştirmek için çıktığımız bu yolda hep daha iyisi için çalışacak, üretecek ve toplumun ihtiyaçlarına birlikte cevaplar arayacağız. Bu süreçte hem iyi bir gelecek inşa ederken hem de eğlenerek öğreneceğiz. Unutmamalısınız ki sizler iyi bir üniversitede öğrenim görürken aynı zamanda da hayatınızın en güzel günlerini tarihi, kültürü ve muhteşem doğasıyla ülkemizin nadide şehirlerinden biri olan Bartın’da geçirmiş olacaksınız. Burada kendi hikâyenizi yazacaksınız ve herkes sizi dinlemek isteyecek.”

ETİKETLER : BARÜ Orhan Uzun
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›