“Bartın Üniversitesi üreten bir üniversite”

EYBEY Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Bartın Üniversitesi’ne gelecek her bir öğrenci bu ekosisteme dahil olacak ve kendi hayallerini projelendirerek, o proje için de gerekli fonu bularak hayata dokunan, hayatta karşılaştıkları bir problemi çözmeye dönük projeler geliştirecekler. Bu bizim en önemli özelliğimiz. Bartın Üniversitesi üreten bir üniversite... Ve öğrencilerimize de ‘tribünde değil odağında ol’ diyoruz” dedi.
Bu haber 2023-07-21 10:08:33 eklenmiş ve 203 kez görüntülenmiştir.

 

Kübra Nur AK

 

 

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, EYBEY Medya’ya özel açıklamalarda bulundu.  

 

 

Akademik kadroların başarılı projeleri sayesinde hem ulusal hem de uluslararası alanda sürekli yükselen bir etkinlik yakaladıklarını anlatan Rektör Uzun, eğitim teknolojilerinde, biyoteknolojik malzemelere, moleküler biyoloji ve genetik alanından, protein sentezlerine, İHA ve SİHA’lardan elektrikli araçlara varana kadar pek çok konuda büyük başarılar elde ettiklerini ve bu sayede de BARÜ’nün tercih edilirliğinin her geçen yıl daha da arttığını vurguladı.

 

 

“Bunları somut uygulanabilir hale getiriyorlar”

 

 

Uzun, “Peki, biz ne yapıyoruz Bartın Üniversitesi’nde?” sorusunu yöneltirken kendi sorusunu şu sözlerle yanıtladı:

 

 

“Malumunuz, üniversiteler bilgi üreten kurumlardır. Eğitim yanı sıra araştırma ve geliştirme ile bilginin üretildiği kurumlardır. Biz burada öncelikli olarak öğrencilerimizi bilgi üretim süreçlerine dahil ediyoruz. Ne demek istiyoruz? Öğrencilerimiz kendi geliştirdikleri hayallerini düşüncelerini projelendirip, bunu da özellikle Türkiye’nin araştırma anlamındaki en üst kuruluşu olan TÜBİTAK projeleriyle ortaya koyup, bunları somut uygulanabilir hale getiriyorlar.

 

 

“Mutluluğunu yaşıyoruz”

 

 

Özellikle son 5 yıl içerisinde TÜBİTAK öğrenci projeleri dediğimiz 537 tane proje ürettik. Bu hiç de azımsanacak bir rakam değil. Üniversitemizdeki öğrenci sayımızı dikkate aldığımızda oldukça önemli bir miktarda projeyi hayata geçirdiğimiz görülecektir. Bu projelerin sayesinde öğrencilerimiz ulusal ve uluslararası saygın dergilerde makaleler ve kitaplarda bazı bölümlerde yer alıyorlar. Bu da onların bir işe girerken daha önce bir projeyi yönetmiş olmanın, bir projeyi hayal edip, kurgulayıp, yazıp, hakem değerlendirmelerinden geçerek, ‘Evet bu proje önemlidir, değerlidir’ diye görüşler alıp sonra buna fon bulup o projeyi tamamlayıp o projenin çıktılarının yeni projelere dönüştüğünü, daha büyük projelere dönüştüğünü görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu noktada öğrenci merkezliliğini biz böyle anlıyoruz ve bu işi Türkiye’de en iyi yapan kurumlardan bir tanesiyiz, hatta en başta gelen kurumlardan bir tanesiyiz. Özellikle öğrenci projelerinde Türkiye’de 6 dönemdir ilk 5’te yer aldık. Türkiye’deki üniversite sayılarını düşündüğümüzde bunu bir sefer değil 6 dönem yaptık. Dolayısıyla öğrencilerimiz artık buna alıştılar ve birbirinden öğreniyorlar artık.

 

 

En etkili öğrenme yöntemlerinden bir tanesi de akran öğrenmesi. Proje yapmayı öğrenen öğrencilerimiz de daha sonra gelecek öğrencilerimize bu işi nasıl yaptıklarını, kendi deneyimlerini anlatıyorlar. Özet olarak şunu söyleyebiliriz: Bartın Üniversitesi, öğrenci merkezli bir anlayışla öğrencilerine projeler geliştiren ve onları hayata dokunan işler yapmaya yönlendiriyor.

 

 

“Bizi de heyecanlandırdılar”

 

 

Peki, neler yapıyoruz bu projelerle? Eğitim teknolojilerinde, biyoteknolojik malzemelerde, moleküler biyoloji ve genetik alanında, protein sentezlerinde, İHA’larda, SİHA’larda, elektrikli araçlarda, evet bu gördüğünüz TEKNOFEST’e katılan ve adında belki en çok duyulanlardan, elektrikli araç öğrencilerimizin geliştirdiği en az 7-8 tane TÜBİTAK projesinin sonucunda ortaya çıktı. Yani bizzat projeyi düşünüyorlar. Öğrencilerimiz bize geldi elektrikli araç yapalım diye. Bizi de heyecanlandırdılar. ‘Proje geliştirelim bununla ilgili fonları da TÜBİTAK’tan alalım’ dediler. Öğrencilerimiz bunu sürekli geliştirdiler ve en son 2022 yılında TEKNOFEST’te tasarım anlamında, mühendislik anlamında Türkiye birincisi oldular, ödül kazandılar. Başka pek çok yarışmalarda, proje pazarlarında TEKNOFEST gibi yerlerde ödül alıyorlar. Dolayısıyla biz onlara balık vermiyoruz, onlara balık tutmayı öğretiyoruz deyim yerindeyse.

 

 

“Öğrencilerimize de ‘tribünde değil odağında ol’ diyoruz”

 

 

Dolayısıyla Bartın Üniversitesi’ne gelecek her bir öğrenci bu ekosisteme dahil olacak ve kendi hayallerini projelendirerek, o proje için de gerekli fonu bularak hayata dokunan, hayatta karşılaştıkları bir problemi çözmeye dönük projeler geliştirecekler. Bu bizim en önemli özelliğimiz. Bartın Üniversitesi üreten bir üniversite... Ve öğrencilerimize de ‘tribünde değil odağında ol’ diyoruz.

 

 

“Başarılı sporcuların ve şampiyonların da tercih ettiği bir üniversite”

 

 

Üniversitemizin bu anlamda baktığımızda özellikle Spor Bilimleri Fakültesi anlamında do çok öne çıkan bir yapısı var. Üniversitemizde 24 ayrı branşta 124 tane milli sporcumuz var. Bin 50 öğrencimiz eğitime devam ediyor şu anda. Bu milli sporcu olan öğrencilerimiz arasında dünya şampiyonlukları, Avrupa şampiyonlukları, Balkan şampiyonlukları, uluslararası turnuvalarda şampiyonluklar ve elbette Türkiye şampiyonlukları var. Çokça öğrencimiz adından bahsettiriyor. Dolayısıyla Bartın üniversitesi, başarılı sporcuların ve şampiyonların da tercih ettiği bir üniversite... Ancak sadece sportif başarı değil, Spor Bilimleri Fakültesi’ndeki öğrencilerimiz de biraz önce anlattığım ekosistemin bir parçası olarak TÜBİTAK projeleri de çıkarıyorlar. Yani bir taraftan sportif olarak başarı elde ederken diğer taraftan da bilgi üretim süreçlerine dahil oluyorlar. Proje yapma kültürünü tabana yayma yaklaşımımıza Spor Bilimleri Fakültemizden de kendi alanları ile ilgili hatta disiplinler arası alanlarla ilgili projeler üretiyoruz. Tabi bu noktada genç, dinamik ve yetkin kadromuz çok önemli.

 

 

“Üniversitemiz oldukça güçlü”

 

 

Gururla vurgulamaz isterim ki, dünyanın saygın kuruluşlarından biri tarafından her yıl yayınlanan Dünya’nın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’nde 2020 yılında 2 akademik personeli bulunan Üniversitemiz, 2021 yılında 6, 2022 yılında da 8 akademisyenini bu listeye soktu. Bu gittikçe de artarak devam edecek. Tabi ki bu kadar yetkin akademik insan kaynağı aynı zamanda öğrencilerimizin de o ekosistemin içine dahil olmaları dolayısıyla bir bütün olarak, yani araştırmacısı, idari insan kaynağı ve öğrencisi ile birlikte o ekosistemi ve iklimi oluşturup burada nitelikli eğitim-öğretimin yanı sıra nitelikli araştırmalar, nitelikli sosyal katkılar sağlayacak projeler meydana getiriyoruz. Dolayısıyla araştırma anlamında da üniversitemiz oldukça güçlü. Öğrencilerimizi bu noktada destekleyen öğretim görevlilerimize de huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyoruz.

 

 

“Bütün bunları harmanlayan bir ihtisaslaşma alanımız”

 

 

Üniversitemizin yaptığı bir diğer şey, YÖK Başkanımızın sıklıkla bahsettiği üniversitelerin aynı birbirine benzeyen yapılarda, misyonlarda olmaması, ki biz buna misyon farklılaşması diyoruz, belli alanlara odaklanması bekleniyor yüksek öğretimden ki bu da çok doğru bir yaklaşım. Bu noktada Sayın YÖK Başkanımıza da buradan şükranlarımızı ifade edelim. Kendisi bizi bu noktada sürekli teşvik ediyor, cesaretlendiriyor, nereye gitmemiz noktasında yol haritamızı belirlerken bizlere rehberlik ediyor. Bartın Üniversitesi Türkiye’de ihtisaslaşan 20 üniversiteden bir tanesi. İhtisaslaşma alanımız da ‘Akıllı Lojistik Bölge Uygulamaları.’ Tümüyle bölgemizde bulunan Filyos Limanı’nda ve etrafında gelişen Filyos Endüstri Bölgesi’ne odaklanan bir yapı ile ihtisaslaştık. Dünyanın önde gelen şu anki araştırma konuları akıllı teknolojiler dediğimiz, ‘derin öğrenme’, ‘makine öğrenmesi’, ‘yapay zeka’, ‘nesnelerin interneti’, ‘blockchain teknolojileri’… Bütün bunları harmanlayan bir ihtisaslaşma alanımız. Dolayısıyla bu alanlarda yaptığımız çalışmaların tamamı hem bölgemize değer katacak hem de ülkemize değer katacak çalışmalar olarak ifade edebiliriz. Bu alanda hızlı bir şekilde çalışmalar yapmayı da sürdürüyoruz.

 

 

“Türkiye’de en iyi üniversiteler arasında yer aldı”

 

 

Bunlara birkaç örnek vermek isterim; mesela son olarak TÜBİTAK tarafından üniversitelerin hangi alanlarda yetkin olduklarına ilişkin Yetkinlik Haritası çıkarıldı. Gururla ifade etmek isterim ki Bartın Üniversitesi iki tane alanda ‘İnşaat Mimarlık’ ve ‘İnorganik Kimya’ alanlarında Türkiye birincisi. Bu çok önemli bir şey ki, 7 alanda da Türkiye’de ilk 5’te, ki bunlardan bir tanesi ihtisaslaşma alanımızın direkt içinde yer alan ‘Bulut Bilişim’, yani bu akıllı teknolojilerin geliştirileceği alanlardan bir tanesi. 26 alanda da Türkiye’de en iyi üniversiteler arasında yer aldı BARÜ.

 

 

“İlk defa bu yetkinlik haritasının içine girdik”

 

 

Yine TÜBİTAK bunu 2 senede bir yayınlıyor. En son 2021 yılında yayınlamıştı, 2021 yılından 2023 yılına geldiğimizde daha önce çok da başarılı olmadığımız, çok da ortalamanın üzerinde olmadığımız 24 alanda da ilerleme sağladık ve ilk defa bu yetkinlik haritasının içine girdik. Dolayısıyla sadece yaptıklarımız, söylediklerimiz değil bizim dışımızdaki TÜBİTAK gibi kurumlar tarafından da Bartın Üniversitesi’nin doludizgin yoluna devam ettiğini ve bölgesinden başlayarak ülkesine değer kattığını ifade edebiliriz.

 

 

“6 yıl içerisinde 4 bin basamaktan fazla yükselme…”

 

 

Tabi bütün bu anlattıklarımız uluslararası görünürlüğümüzü de önemli ölçüde etkiliyor. Bu sayede de uluslararası sıralamalarda çok önemli mesafeler kat ettik. Mesela bir sıralama kuruluşunun yaptığı sıralamada son 6 yıl içerisinde 4 bin basamaktan fazla yükselme başarısı gösterdik. Ya da Türkiye’den bir sıralama kuruluşunun yaptığı sıralamada da 1-2 yıl içerisinde 150 basamak birden yukarılara tırmandık. Elbette bu yeterli değil, ilerleyişimiz devam edecek. Ama bunu nitelikli insan kaynağımız ile yapacağız. Burada nitelikli insan kaynağımızdan kastımız öğrencilerimiz, idari ve akademik kadromuz. Bütün bunlarla birlikte yapıyoruz.

 

 

“Daha da yukarılara taşımak arzusundayız”

 

 

Ve elbette bu noktada Bartın Halkına da buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Yaptıklarımızı anlatma noktasında basınımızda bize büyük destek veriyor. Bartın’da bölgemizde ve Türkiye’de yaptıklarımızı nitelikli bir şekilde haberleştirerek anlatıyor ki bu da bizim bilinilirliğimizi artırıyor. Elbette bunlar bizim tercih edilebilirliğimize de yansıyor. Mesela geçen yıl yüzde yüze çok yakın bir doluluk oranı yakaladık. Aynı şekilde bu dönemde de öğrencilerimiz şu anda tercih aşamasındalar, eminim ki Bartın Üniversitesi’nin tercih edilebilirliği de gittikçe artıyor. Bunu rekabetçi yapımız ile daha da yukarılara taşımak arzusundayız.

 

 

“72 farklı ülkeden 2 bine yakın uluslararası öğrencimiz var”

 

 

Sadece Türkiye’de değil dünyada da bilinen, gelişen, adı duyulan ve rekabet eden bir üniversiteyiz. Bunun sonucu olarak 2017 yılında 9 farklı ülkeden 250 uluslararası öğrencimiz varken şu anda 72 farklı ülkeden 2 bin yakın uluslararası öğrencimiz var. Yani sadece ülkemiz genelinin değil dünya genelinin de tercih ettiği bir üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Elbette ki bütün bunları, üniversitemizin içindeki insan kaynağımızın yanı sıra başta Sayın Valimiz, Milletvekilimi, Belediye Başkanımız olmak üzere basınımız ve şehrimizin kanaat önderlerinin çok güzel bir uyum ve birbirini destekleyen yaklaşımları dolayısıyla bu başarılar elde ediliyor ve bunlar inşallah devam ettirilecek.

 

 

“Hiçbir öğrencimiz dışarıda kalmayacak”

 

 

Bu arada, Üniversite tercihlerini yapma aşamasındaki öğrencilerimize de Bartın Üniversitesi’ni tercih etmelerini öneriyorum. Peki, neden Bartın Üniversitesi’ni tercih etsinler? Bir defa burası muhteşem doğası ile mavinin ve yeşilin kucaklaştığı bir şehir. Doğanın tam kalbinde okumak için, eğitim öğretim için gerçekten biçilmiş kaftan bir şehir. Bu noktada sağ olsun Sayın Cumhurbaşkanımıza hakikaten şükranlarımızı arz ediyoruz, 9 bin yatak kapasitesine sahip devlet yurtlarımız var Bartın’da. Dolayısıyla üniversitemizi tercih eden 18 bin öğrenci olduğunu düşünürsek şu anda, her iki öğrencimizden birine yetecek bir yurt kapasitesi ki, emin olmamakla birlikte Türkiye’de bundan daha iyisi de yoktur diye düşünüyorum. Gönül rahatlığı ile şunu söyleyebiliriz ki Bartın Üniversitesi’ni tercih edecek öğrenciler Kredi Yurtlar Kurumu’muza başvurduklarında hiçbir öğrencimiz dışarıda kalmayacak.

 

 

“Onlarla ilgili ödüller de aldık”

 

 

Gönül huzuru ile buraya gelebilirler. Burası her hangi bir olayın olmadığı, huzurlu ve sakin bir şehir… Bütün metropollere de oldukça yakın. Dolayısıyla gönül huzuruyla öğrencilerimiz bu rekabetçi üniversiteyi tercih edebilirler. Ne yapacaklar buraya geldiklerini kendi hikayelerini yazacaklar. Biz öğrencilerimize ‘Kendi hikayeni yaz artık sahne senin’ diyoruz. Buraya gelen öğrencilerimiz de İHA’lar yapan, SİHA’lar yapan, elektrikli araç yapan roket yapan, drone yapan, eğitim teknolojilerinde akıllı teknolojiler geliştiren, moleküler biyolojide özellikle pandemi döneminde bu alanda ve genetikte ne kadar önemli olduğunu gördük, dolayısıyla burada onlara dönük geliştirilen çalışmalar da var. Onlarla ilgili ödüller de aldık.

 

 

“Bartın Üniversitesi’ne bekliyoruz”

 

 

Öğrencilerimiz bu alanlarda kendilerini geliştirmek, hayallerini gerçekleştirmek isterlerse Bartın Üniversitesi’ne bekliyoruz. En ideal tercihlerinde, bundan sonraki yaşamlarında başarılar diliyorum. Bartın Üniversitesi’ne geldiklerinde ayrıca onları çok sıcak karşılayacak ve bu ekosisteme hemen dahil ettirecek bir ekosistemin onları beklediğini ifade etmek istiyorum.”

ETİKETLER : BARÜ Orhan Uzun
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›