Sürdürülebilir Seçim Kampanyaları: Çevre Dostu Bir Yaklaşım


Bu makale 2024-03-01 09:52:43 eklenmiş ve 2934 kez görüntülenmiştir.
Dr. Özlem YILDIZ KADAM

 


Seçim kampanyaları, demokrasinin temel taşlarından biri olarak siyasi süreçlerin önemli bir parçasını oluştururken, çevresel etki göz ardı edilmemelidir. Geleneksel kampanya yöntemleri; yoğun enerji tüketimi, malzeme kullanımı, atık yönetimi ve ulaşım gibi unsurlar doğrudan çevreye zarar verebilir. Ancak, adaylar ve partiler daha sürdürülebilir bir yaklaşım benimseyerek çevresel ayak izini azaltabilirler. Bu çok mümkün hatta seçmen için farklılık yaratan bir strateji olarak değerlendirilebilir.

Partilerin seçim ofislerinde, konferans, miting  ve diğer etkinliklerin aydınlatılması, ısıtılması veya soğutulması gibi günlük faaliyetler yürütülmektedir. Ayrıca, kampanya boyunca sürekli çalışan bilgisayarlar, baskı makineleri ve diğer teknolojik cihazlar da önemli miktarda enerji tüketirler. Seçim kampanyaları için basılan broşürler, afişler, kartvizitler ve diğer tanıtım malzemeleri büyük miktarda kaliteli kağıt ve mürekkep kullanımını gerektirir. Bilindiği üzere bu durum ormanların daha fazla tahrip edilmesine ve azalan su kaynaklarının daha yoğun kullanımına neden olabilir. Ayrıca, plastik bannerlar veya diğer plastik malzemeler de kampanya süresince kullanılırsa çevresel etkinin boyutu daha da  artmaktadır.

Sadece seçim süresinde değil kampanyalar sonrasında da  genellikle büyük miktarda atık ortaya çıkar. Kullanılmayan broşürler, afişler, diğer malzemeler çöpe atılırsa ve kalan ürünler için geri dönüşüm programları, atık azaltma stratejileri uygulanmaz ise, bu atıklar doğaya çok ciddi zarar verebilir. Adaylar ve destekçileri genellikle seçim kampanyaları boyunca şehirler arası ve şehiriçi seyahatlerde bulunurlar. Uçak, araba vb. ulaşım araçları ile  yapılan bu seyahatler, fosil yakıtların yanmasıyla sonuçlanarak sera gazı emisyonlarını artırır. Ayrıca, büyük mitinglerin düzenlendiği alanlara yoğun trafik ve kalabalıklaşma da çevresel etkiyi artırabilir. Gürültü kirliğini oluşabilir.

Peki daha sürdürülebilir bir seçim kampanyası yürütmek mümkün mü ? Mümkünse eğer etkisi sizde kapınıza bırakılan 1. kalite kuşe kağıdına basılı seçim vaadlerini okumak kadar etkin olur mu? Birde şunu düşünmenizi istiyorum.  Böyle bir kağıt veya seçim kitapçığını elinize aldığınızda bu ürünün üretimi için kullanılan fosil kaynağı hiç düşündünüz mü ? Ortalama bir ağaçtan 8.300 adet a4 kağıt üretiliyor. 1 ton a4 kağıt için ise 26,700 litre su kullanılıyor. Yani 1 adet a4 sayfası için 600 ml su harcanıyor.  Dahası basılı kağıdın mürekkebi ise ayrı bir kimyasal deformasyona sebebiyet verebiliyor.

Ben tüm partileri haddim olmayarak doğal kaynakları korumaya davet ediyorum. Kağıt tüketimini azaltarak farkındalık yaratabilirsiniz. Geri dönüştürülmüş kağıtları kullanabilirsiniz. Hatta Dijital platformları daha etkin kullanarak sanal ziyaretler gerçekleştirebilirsiniz.  Elektrikli araçları tercih edebilirsiniz. Kampanya etkinliklerinde atık azaltma ve geri dönüşüm programları uygulayabilirsiniz. Bu adımlar, seçim kampanyalarının çevresel etkisini azaltabilir ve daha sürdürülebilir bir politik süreç sağlayabilir. Küçük adımlar, büyük değişimlere yol açar çevreyi korumak için seçmeninde seçileninde katkısı çok önemlidir. Sevgilerimle…


Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›