Antrenman


Bu makale 2021-01-21 10:44:45 eklenmiş ve 381 kez görüntülenmiştir.
ZEKAİ PEKERBAŞ

 

 

 

Bizleri sergiledikleri davranışlar ile heyecanlandıran, olumlu hareketleri ile beğeni kazanan, aksine hallerde tepki alan sporcular; sergilemiş oldukları iş yapma becerilerini antrenman diye tabir ettiğimiz çalışmalar neticesinde kazanırlar.

Yarışma sporları için antrenmanın hedefi, sporcuların aktivitelerinde verim ve başarı (performans) göstermelerini sağlamaktır. Sporcuların ruhsal ve organik en mükemmel verimi elde etmesi için belirli bir amaca yönelik planlı, sistematik, teknik, taktik, kondisyon faaliyetlerinin bütününü ANTRENMAN diye ifade ederiz. Birey için fiziksel ve zihinsel verimi artırmak için yapılan çalışmalardır. Her antrenman organizmaya belirli bir yük yükler. Organizma bu yüke karşı direnç sağlamış ise buna antrenman uyumu denir. Antrenman uygulamalarında kişinin sağlığı öncelik olmalıdır.  Yapılması planlanan antrenman faaliyetleri yıl boyunca devam etmelidir. Antrenmanların günlük, haftalık, aylık ve yıllık planlanması gerekir. Antrenmanın seviyesi antrenmanın başlangıç evresinden itibaren, organizmanın göstereceği uyuma bağlı olarak artırılmalıdır. Aksi takdirde gelişme ve verim sağlanamaz. Birçok bilim dalından, örneğin anatomi, beslenme, fizyoloji, spor hekimliği gibi; ayrıca test ve ölçümlerden yararlanmak gerekir. Antrenmanlar konularında uzmanlaşmış, bilgi ve donanıma sahip eğiticiler tarafından yaptırılmalıdır. Yapılan antrenmanlar seçilen spor dalının özelliğini taşımalıdır. Genel antrenman prensiplerinden ayrılmayarak futbola ait antrenman unsurlarını şöyle ifade edebiliriz.

 

1-KONDİSYON: Dayanıklılık, Kuvvet, Sürat, Esneklik, Koordinasyon.

Aerobik Dayanıklılık: Öncelikli olarak yer verilir. Bu tip çalışmalar daha sonra yapılacak çalışmalara temel olacaktır. Yapılan işte yeterli oksijen alınıp iş devam ediyorsa oluşan enerji aerobik ortamda oluşuyor demektir. Solunum, kalp ve dolaşım sistemleri devreye girer. Anaerobik Dayanıklılık: Yapılan iş için yeterli oksijen alınamıyorsa bile, organizmanın belirli süre oksijensiz iş yapma imkanı bulunmaktadır. Bu ortamda vücuttaki enerji depoları kullanılır.

Kuvvet : Kasların bir direnci yenebilmesidir. Kasın direnme esnasındaki kasılma gücüdür.

Sürat : En kısa zaman birimi içinde mesafeyi katedebilme, hızla ilerleyebilme özelliğidir.

Esneklik (Hareketlilik): Eklemlerin ve kasların hareket yeteneğidir. Sporcunun hareketlerini eklemlerin izin verdiği ölçüde değişik yönlere uygulayabilmesidir.

Koordinasyon: İskelet yapısı ve kasların, sinir sistemi ile uyum içerisinde çalışmasıdır. Çeşitli hareket becerilerinin kazanılmasıdır.

 

2-TEKNİK: Yapılan spor dalına uygun hareketlerin en yüksek verime ulaşması için, doğru ve güvenilir şekilde yapılabilme yeteneğidir. Futbolu oluşturan hareket ve davranışların, oyun kuralları içerisinde hatasız, zamanında ve amaca uygun olarak yapılmasıdır. Teknik eğitime mümkün olduğunca erken başlanmalı, meslek hayatı boyunca bol tekrar ile devam ettirilmelidir. Futbol tekniği Vücut Tekniği ve Top Tekniği olarak ikiye ayrılır. Örnek olarak koşma, vücut çalımı, ayağın üstü ile topa vuruş, göğüs ile yapılan kontrol, ayağın dışı ve içi ile topla yapılan koşular gösterilebilir.

 

3-TAKTİK: Müsabakalarda belirlenen strateji doğrultusunda, rakibin ve diğer etkenlerin analizi yönünde bireye, gruba ve takıma verilen görevlerdir. Rakibin etkili oyuncusuna karşı markaj yapılmasını, topun kaybedildiği bölgede topun tekrar kazanılması amacı ile rakibe baskı yapılmasını örnek gösterebiliriz.

 

Ayrıca bireyi ve sporcuyu harekete geçiren; isteklerine, hedeflerine ulaşmada etkili olan MOTİVASYON unsurunu unutmamak gerekir. Motivasyon sporcunun fizyolojik ve psikolojik açıdan yarışmaya hazır olmasıdır, organizmayı eyleme iten ve yönlendiren uyarımlardır.

Bireyin vücut sağlığını koruması, sporcunun yeteneklerini ve becerilerini geliştirmesi için ana hatlarını iletmeye çalıştığım antrenman işlevi zorunlu olmakta. Gelişmeleri amaçlanan veya yarışmacı hale gelmiş tüm sporcularda antrenmanların bütün bölümlerinin planlı biçimde uygulanarak, devamlılık kazanması gerekiyor. Çünkü bütün öğelerin birbirlerini tamamlayıcı özelliği bulunmakta, bir tanesinin eksikliği olumsuzluklar yaratmaktadır. Organizmanın gereksinimi olan hazırlıkları yapmaksızın sporcuları temsil ve netice amacıyla yarıştırmak yanılgı olmakta, gelişmenin yerine vücutta yapısal bozukluklara sebep vermektedir. Yetenekleriyle öne çıkarak karşımızda bulunan gençlerin bir sonraki seviyeye çıkabilmelerinin ön koşulu, eğitim için gerekli olan sistemli antrenmanların yapılabilmesidir. Antrenmanı öğretmeden, temel yapıyı oluşturmadan adaylardan doğruları yapmasını beklemek, yap komutu ile ikaz etmek ne kadar haksızlık ise, gelişimin koşullarını oluşturmadan kaliteden bahsetmek o denli anlamsız oluyor. İmkanların ve bakış açılarının düzeyi, olumlu/olumsuz biçimde uygulamaları etkilemektedir. Antrenmanı sadece yarışmalara hazırlık olarak görmek bizleri yanılgıya düşürür; sağlıklı bir yaşam için fiziksel ve zihinsel rahatlığı sağlayan, kapasitemiz düzeyinde yapılması gereken aktivite olarak da yaklaşmamız gerekir. Bu haftaki sohbetimizde ana hatları ile sizlere sunmaya çalıştığım bilgileri, antrenörlere ve futbol camiasına  aktaran Metin Türel Hocamızı saygı, minnet ve rahmet ile anmak isterim; bu vesile ile futboldan statü elde etmeyi amaçlayanların,  kalıcı ve daha yararlı çalışmalar adına düşüncelerini bir kez daha gözden geçirmelerini umarım.

Sağlıklı günler dileğiyle hoşça kalın..

 

 

 

 

 

 

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›