MERAK EDİLEN ZERDEÇAL


Bu makale 2020-12-04 21:18:51 eklenmiş ve 212 kez görüntülenmiştir.
Uzm. Dyt. Belemir İnanç Yıldız

 

 

Herkese merhaba bu aralar bana en çok sorular arasında virüs döneminde curcumin kullanmalı mıyım sorusu geliyor.

Ben de bunula ilgili sizi bilgilendirmek istedim.

Curcumin aslında zerdeçalın içinde bulunan doğal bir polifenoldür.
Yararları
Güçlü bir antioksidandır.

Yani vücutta oksidasyon sonucu oluşan zararlı maddelere bağlanarak onları etkisiz hale getirir ve vücudun yaşlanmasını engeller.
Anti-inflamatuardır özellikle eklem iltihaplanmalarını geçirmede önemli bir rol oynar ve diyetle oluşan inflamasyonu engeller.
Anti- karsinojeniktir.

Kontrolsüz hücre çoğalım riskini düşürür.

Not: suda çözünürlüğü düşük aynı zamanda ışığa, oksijene ve sıcaklığa karşı hassastır.
Zerdeçalı taze tüketmek curcumin alımı açısından düşüktür, curcuminin vücutta daha iyi kullanılabilmesi için kapsül yöntemi kullanılır.
Karabiberle etkisi artar bu nedenle yemek içinde kullanılması önerilir.

Kullanımıyla ilgili küçük bir öneri vereyim;

Zerdeçalı çok az yağ içine ilave edip yemeklerin içine eklerseniz biyo-yararlılığı daha yüksek olacaktır, suda çözünürlüğü çok düşük olduğu için suya katılmasının tat dışında bir artısı yoktur.

 

Bilgilerden de anlaşılacağı gibi güçlü bir antioksidan olduğundan bu dönemde belli aralıklarla takviye olarak alınabilir.

Herkese sağlıklı günler dilerim.


Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›