Bakan Tunç, noterlerde “tapu” devrini başlattı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara 65. Noterliği’nde, Bartın’daki noterliklerde geçerli olacak noterliklerde taşınmaz satış sözleşmesinin yapılmasına yönelik uygulamayı başlattı. Yeni uygulama ile taşınmaz satış sözleşmeleri artık tapu müdürlüklerinin yanı sıra noterliklerde de yapılabilecek. Bakan Tunç, bu uygulamanın vatandaşlara kolaylık sağlayacağını belirtti ve işlemlerin noterler denetiminde yapılacağını vurguladı. İlk tapu teslimi de Bakan Tunç tarafından gerçekleştirildi.
Bu haber 2023-07-05 13:34:36 eklenmiş ve 280 kez görüntülenmiştir.

 

Bartın’daki noterlerde de uygulanacak!

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, noterliklerde taşınmaz satışı yapılmasına yönelik uygulamayı başlatarak ilk tapuyu teslim etti.

 

 

Bartınlı Bakan Tunç, Ankara 65. Noterliği’nde, noterliklerde taşınmaz satış sözleşmesinin yapılmasına yönelik uygulamayı başlattı.

 

 

Yeni uygulamanın hayırlı olmasını dileyen Bakan Tunç, taşınmaz satış sözleşmelerinin tapu müdürlüklerinin yanı sıra noterliklerde de yapılmasına yönelik düzenlemenin geçen yıl yasalaştığını hatırlattı.

 

 

Noterliğin bir kamu hizmeti olduğunu ifade eden Tunç, bugüne kadar çok sayıda yeni noterlik uygulamalarının hayata geçirildiğini aktardı. Bakan Tunç, noterliklerde araç tescil işlemlerinin yapıldığını, mirasçılık belgelerinin verildiğini anlatarak, bu uygulamaların vatandaşlara kolaylık sağladığını dile getirdi.

 

 

“Önemli düzenlemelere imza atılmıştı”

 

 

Taşınmaz satış sözleşmelerinin Bartın dahil ülke genelindeki noterliklerde yapılabileceğini belirten Tunç, işlemlerin noterler denetiminde yapılacağını, bunun da uyuşmazlıkları ortadan kaldıracağını söyleyerek şunları kaydetti:

 

 

“Özellikle vatandaşlarımızın kamu hizmetlerinden daha etkin yararlanabilmesi anlamında son yıllarda, iktidarlarımız döneminde bürokrasiyi azaltan, işlemleri azaltan sayısız düzenlemeler yapıldı. Bu anlamda noterlerimizde bürokrasiyi azaltan işlemler bakımından noterlik hizmetlerinde çok kolaylaştırıcı ve vatandaşlarımızın kamu hizmetlerinden yararlanmasını daha etkin, daha kolay ve daha hızlı sağlayabilecek önemli düzenlemelere imza atılmıştı.

 

 

Bunlardan en önemlisi; işte bugün uygulamasını başlattığımız tapuda gerçekleştirilebilen taşınmaz satışının noterlerde de yapılabilmesine imkan sağlayan önemli bir düzenleme. Tabi noterlerimiz artık hafta sonu nöbetçi noter uygulamasıyla da vatandaşlarımızın hizmetlerine imkan sağlıyorlar. Dolayısıyla tapuda, resmi dairelerde sadece hafta içi yapılabilen taşınmaz satışıyla ilgili işlemler bundan sonra artık hafta sonu da gerçekleşmiş olacak. Bu çok önemli bir kolaylık. Yargının daha etkin ve adil işleyebilmesi anlamında çok sayıda reform gerçekleştirdik ve bu süreç kesintisiz bir şekilde devam ediyor.

 

 

“Vatandaşlarımıza büyük bir kolaylık sağladık”

 

 

Noterlik hizmetleri de noterlik alanında da özellikle Bakanlığımızla ilişkili bir müessese olarak noterlerimizin de uygulamalarını geliştirme adına e-devlet uygulamalarından tutun da işlemlerin daha sağlıklı ve güvenilir yapılabilmesi adına çalışmalarımıza devam edeceğiz.

 

 

Noterlerimizde sadece bugün taşınmaz satış vaadi, taşınmaz satış sözleşmesinin uygulamaya geçirilmesiyle değil daha önce de çok önemli uygulamalarla vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştırmıştık. Mesela yurtdışında konsolosluklar vasıtasıyla yapılan bir noterlik işlemi Türkiye’deki bir noterden bunun çıktısı alınabiliyor ve zaman kaybetmeden, mesafeler kısaltılarak bu işlemler özellikle yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza büyük bir kolaylık sağladı. Yine araç tescil işlemlerinin noterler tarafından yapılabilmesi de büyük kolaylık sağladı. Mirasçılık belgesi de yine daha önce sadece mahkemelerden verilebiliyordu ve milyonlarca dosya yüküyle yargının iş yükü artmış oluyordu. Mirasçılık belgesinin de noterler tarafından verilebilmesi sağlanarak bu konuda da vatandaşlarımıza büyük kolaylıklar sağlanmış oldu. E-noter uygulamasıyla da özellikle noterlerimizin randevu sistemi ve bazı işlemlerin direkt e-noter uygulamasıyla yapılabilmesi de vatandaşlarımızın bu anlamdaki hizmetleri daha etkin, daha kolay alabilmesinin yolunu sağlamış oldu.

 

 

İstenen noterden gerçekleştirilebilecek!

 

 

Bugün de taşınmaz satışının noterlerden tarafından gerçekleştirilmesine ilişkin uygulamamız çok kolay bir kolaylık olacak. Geçen yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasalaştırdığımız bu önemli düzenlemenin bugün hayata geçmesinden, uygulamaya başlamasından çok mutlu oluyoruz ve hafta sonu da bu işlemlerin nöbetçi noter uygulamasıyla gerçekleştirilecek olması özellikle vatandaşlarımızın hafta sonu da taşınmaz gayrimenkul satışlarını yapma imkanı sağlamış olacak. Noterlerimiz hukukçu, bu işlemleri hukukçu denetiminde gerçekleştiriliyor olması da elbette ki sonrasında çıkan uyuşmazlıkları da ortadan kaldıracak önemli bir uygulama olarak düşünüyoruz.

 

 

Vatandaşlarımız artık tapuda işlemlerinin yapılması için günlerce sıra beklemek zorunda kalmayacak. Hızlı ve etkin bir şekilde istediği noterden bu işlemi gerçekleştirebilecek.”

 

 

Adalet Bakanı Tunç, konuşmasının ardından ilk taşınmaz satışı işlemini izledi. İşlemlerin ardından Bakan Tunç, arsa satın alan kişiye tapusunu teslim etti.

 

 

Ankara 65. Noterliği’nde, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Emine Çağlayan ve bakanlık bürokratları da yer aldı.

ETİKETLER : Yılmaz Tunç Bartın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›