Esnaf ve sanatkarın gözü Meclis’te!

Bartın’da da bu hafta tüm esnaf ve sanatkârın gözü kulağı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) olacak. Bartın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Yılmaz Akdeniz, esnafın sosyal güvenlikte eşitlik ve norm birliği beklediğini belirtirken, “Geriye dönük borçlanma ile esnafın mağduriyeti giderilmeli. En düşük emekli maaşı asgari ücrete eşitlenmeli. Çırakların staj süreleri emekliliğe sayılarak mağduriyetleri giderilmeli” dedi.
Bu haber 2023-07-05 13:32:44 eklenmiş ve 255 kez görüntülenmiştir.

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Bartın ESOB başkanı Akdeniz, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden faydalanamayan esnaf ve sanatkârın beklentilerine yönelik olarak SSK’lı çalışanlar ile birlikte Bağ-Kur’lu esnafın çalışma gün sayısının da 7 bin 200 güne eşitlenmesi yönünde yapılan çalışmaların yasalaşması için tüm esnafın TBMM’den büyük bir beklenti içinde olduğunu söyledi. Akdeniz, konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

 

 

“Esnaf ve sanatkârımızın prim gün sayısının SSK’lılarla eşitlenerek 7 bin 200 güne inmesi talebimizin olumlu yönde karşılık bulması tüm esnaf ve sanatkar camiamızda sevinçle karşılandı. Yapılan çalışmaların Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kısa sürede görüşülerek kabul olması için esnafımız bu görüşmelere kilitlenmiş durumda. Pirim gün sayısının eşitlenmesi ile anayasanın eşitlik ilkesindeki adaletsizlik ortadan kaldırılmış olacak.

 

 

“Emekli maaşı asgari ücretin altında kalmamalı”

 

 

Kendi nam ve hesabına çalışan esnaf ve sanatkârlar, tarım çalışanları, staj mağdurları ve ihyadan dolayı kayıtları olduğu halde emekli olamayan binlerce esnaf EYT’den faydalanmak istiyor. Bunun için de hepsinin gözü kulağı TBMM’de. Artık müjdelerin gerçekleştirilme zamanı. Sosyal Güvenlik Kurumu, Bağ-Kur, SSK’lı ve Emekli Sandığı’na tâbi tüm çalışanların sorunlarının birlikte çözüleceği bir yer. Yapılacak yeni düzenleme ile norm birliği sağlanarak tüm çalışanlar eşit zamanda emekli olabilecekler. Ücretlerde de iyileştirmeye gidilerek en düşük emekli maaşı asgari ücretin altında kalmamalı.

 

 

“Staj süresi emekliliğe sayılmalı”

 

 

Staj mağdurlarının sağlık sigortaları devam etmesine rağmen emeklilik sigortalarının yatırılmamasından kaynaklanan sıkıntı sürüyor. Yeni bir düzenleme ile staj mağdurlarının önü açılmalı. Staj süresi emekliliğe sayılmalı. Bununla birlikte esnafın EYT’den faydalanmasını öngören geriye dönük borçlanma ile devlete önemli bir gelir sağlanacağı unutulmamalı. Esnaf ve sanatkârlarımızın bu mağduriyetlerinin giderilmesi, aileleri ile birlikte milyonlarca insanın sevinmesi bakımından çok önemli. Esnafımızın beklentilerinin karşılık bulmasının tam zamanı.”

ETİKETLER : Yılmaz Akdeniz EYT
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›