“Bartın’da en karlı sektör: turizm”

Bartın Valisi Sinan Güner, 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle düzenlenen kahvaltıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Vali Güner, İnkumu’ndaki eski PTT binasının durumuyla ilgili kendisine yöneltilen soru üzerine binanın PTT’ye, arazisinin ise Hazine’ye ait olduğunu anımsattı. İnkum’da yıllardır atıl durumda bulunan bu binanın turistik tesis olarak düzenlenmesi şartı getirildiğini belirten Vali Güner, buraya Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Üyeleri arasında yatırım yapmayı düşünen iş insanlarının olduğunu da kaydetti. Bartın’da sektörlerde karlılık analizi yaptırdığı aktaran Vali Güner, turizmin en fazla talep ve ilgi gören en rekabetçi ve en karlı yatırım sektörü olduğunu söyledi.
Bu haber 2019-07-24 15:56:25 eklenmiş ve 205 kez görüntülenmiştir.

 

Vali Güner, Bartın basınıyla kahvaltıda buluştu

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla Bartın Valisi Sinan Güner tarafından İnkum İl Özel İdaresi Sosyal Tesisleri’nde kutlama programı düzenlendi.

Düzenlenen programa Bartın Valisi Sinan Güner, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Esat Kocael, Özel Kalem Müdürü Eda Altuğ ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Programda basın mensuplarıyla sohbet eden Vali Güner, tüm basın mensuplarının Basın Bayramını tebrik ederek görevlerinde başarılar diledi.

Basın kuruluşlarının önemli bir toplumsal görevi icra ettiğini ifade eden Vali Güner, “Demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın kuruluşları önemli bir toplumsal görevi icra etmektedir. Demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelen basın sektörü, milli değerlere saygılı, kişi hak ve özgürlüklerini temel alan bir anlayışla görevini yerine getirmesi, demokrasimizin de en büyük güvencesidir. Bu duygu ve düşüncelerle gece, gündüz büyük büyük fedakarlık ve özveriyle çalışan başta yerel basınımız olmak üzere tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyor, görevlerini yerine getirirken hayatını kaybeden değerli basın çalışanlarını saygı ve rahmetle anıyorum.” diye konuştu.

“Turistik bir tesis yapılacak”

Program daha sonra sohbet şeklinde devam etti. Vali Güner, İnkumu’ndaki eski PTT binasının durumuyla ilgili kendisine yöneltilen soru üzerine binanın PTT’ye, arazisinin ise Hazine’ye ait olduğunu anımsattı. İnkum’da yıllardır atıl durumda bulunan bu binanın turistik tesis olarak düzenlenmesi şartı getirildiğini belirten Vali Güner, buraya Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Üyeleri arasında yatırım yapmayı düşünen iş insanlarının olduğunu da kaydederek şunları söyledi:

 

“Binanın bulunduğu arsa PTT’nin mülkiyetine geçti. Ama biz bunu PTT’ye bu anlaşmayı teklif ederken orasının mutlaka turistik tesis olarak düzenlenmesi şartı getirdik. Bartın Ticaret ve Sanayi Odası üyelerimizinde burada yatırım yapmayı düşünen insanlar var. Fakat halen tapu devir anlaşması aşamasında, devir yapılmadı. Buraya sözkonusu binayı PTT’de yapsa, PTT bunu satsa ve özel sektörde yapsa turistik manada bir tesis yapmak zorunluluğu var. Bizim şart koştuğumuz hususlardan biri de mevcut binanın zaten ayakta duracak hali de kalmadığı için yıkılarak yerine yenisinin yapılması.

 

“Öncelikle tapuyu almak gerekiyor”

 

PTT Genel Müdürlüğü, tapudaki imza yetkisini bir süre önce emekli olarak giden Bartın PTT Müdürü’ne vermişti. Ancak o gitti. Yeni müdür de henüz gelmedi. Şimdi Müdür ayarında bir kişiye önce yetki verip tapuyu öncelikle almak gerekiyor.”

 

“Turizm en karlı sektör”

 

Bartın’da turizmin en fazla talep ve ilgi gören en rekabetçi ve en karlı yatırım sektörü olduğunu ifade eden Vali Güner, “Benim Bartın’a ilk geldiğim günlerde BAKKA’ya yaptırdığım çalışma sektörlerdeki karlılık analiziydi. Bartın’da hangi sektörlerde karlı yatırımlar yapılabileceğine ilişkin bir analiz yapılmasını istemiştim. Şimdi burada belki yıllar önce tekstil ilk sıradaymış ama yaptırdığımız analizde tekstil şimdi 10. sıraya kadar düşmüş. Birinci sırada Bartın’da turizm ve buna bağlantılı işler var. Turizm şu an için en fazla talep ve ilgi gören en rekabetçi, en karlı yatırım. Kim ki bize yatırım yapmak isteğiyle gelirse elimizde ne varsa imkanına sunuyoruz. Yatırım teşvik belgesini alınca arazimizi yatırımcılara kiralıyoruz. Bize yatırımcılar zaman zaman böyle taleplerle geliyorlar, yatırım yapmak istediklerini söylüyorlar. Yatırımcıları kaçırmamak için elimizden geleni yapıyoruz ama onların da kendince elbette hesapları ve beklentileri var.” dedi.

 

İhtisas organize sanayi bölgeleri için çalışma yapılıyor

 

Vali Güner, günümüzde sıkça telaffuz edilen ihtisaslaşmış organize sanayi bölgeleriyle ilgili olarak da bir çalışma üzerinde olduklarını aktarırken buna örnek olarak tarım ve hayvancılık organize sanayi bölgelerini gösterdi.

Vali Güner, bunların ikisi üzerinde de çalışma yapılabileceğini ve Bartın’a uyarlanabileceğini savunurken, hayvancılık OSB’nin biraz küçük ihtimal olduğunu çünkü en az her birinde 50 büyükbaş hayvan bulunduran ve bunlar Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan 50 civarında hayvancılık işletmesinin bir araya gelmesiyle oluşturulabileceğini söyledi.

 

“Bartın’a en fazla hangi alanda fayda olur onu araştırıyorum”

 

Bunun da Bartın’ın şu anki gerçekliği ile pek bağdaşmadığını ifade eden Güner, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Ama tarım, sera OSB mümkün gibi. Bunun yapılıp yapılamayacağına ilişkin olarak Bartın’da bir fizibilite yaptırdık. Domates ve çilek üzerinde bunun hayata geçirilebileceği yönünde bir bilgi aldık. İç piyasa potansiyelinin yanı sıra özellikle kuzeye doğru yani Rusya ve diğer kuzey ülkelerine ihracatın desteklenmesi noktasında da Bartın’ın önemli bir merkez olabileceği yönünde değerlendirmeler oldu. Elbette ki ben illede bu olsun şeklinde yaklaşmıyorum. Bartın’a en fazla fayda hangi alanda olur onu araştırıyorum. Bununla ilgili olarak elbetteki önümüzdeki günlerde geniş katılımlı bir toplantı da yapacağız. Şimdi tarım OSB için 700 dönüm arazi tahsis etsem bunun karşılığında Bartın’ın yararına ne alabilirim? Kaç kişi çalışacak? Memleketin örneğin tarım ile ilgili bir karar verdiysek ne kadar bir katkısı olacak tarımsal üretime? Bunun karşılığında ne kadar vergi verecek? Limanımıza ne kadarlık bir katkısı olacak? Taşımacılık, trasport sektörüne bir faydası olacak mı? Bunlara bakacağız.”

 

Program daha sonra ikram ve çay sohbeti ile devam ederken program günün anısına çektirilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Valiliği 24 Temmuz Basın Bayramı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›