YKS tercih süreci resmen başladı!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) üniversite tercih dönemi başladı. En doğru tercihi yapmak isteyen üniversite adayları ve aileleri üniversiteler ve tercih süreçleri ile ilgili araştırmalara başlarken adaylara yardımcı olmak amacıyla Bartın Üniversitesi’nce Cumhuriyet Meydanı’nda stant açıldı.
Bu haber 2019-07-24 15:47:45 eklenmiş ve 184 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Büyük bir heyecanla beklenen YKS üniversite tercih dönemi başladı. “Üniversite tercihleri nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı merak ediliyor. En doğru tercihi yapmak isteyen öğrenciler ve veliler tercihler hakkında yoğun bir araştırma yapıyorlar.   Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin “https://ais.osym.gov.tr” internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayabilecekler.

Dün başlayan YKS üniversite tercih dönemi 29 Temmuz’a kadar devam edecek. 
 
Adaylar tercihlerini, 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklar. Tercih işlemleri, 29 Temmuz 2019 tarihinde saat 23.59’da sona erecek.

Kurumun AİS sayfası üzerinden TC kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yapan adaylar tercihlerini gerçekleştirebilecek. Tercihler için adaylardan ekstra bir ücret talep edilmeyecek.

Adaylar, 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna aşağıdaki bağlantıdan erişebilecekler. Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekiyor.

Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklar. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacak.

 

Kimler tercih yapabilecek?

 

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar ön lisans programlarını, Alan Yeterlilik Testi (AYT) veya Yabancı Dil Testi'nin (YDT) ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alanlar lisans programlarını tercih edebilecek.

İşlemlerini tamamlayan adaylar, belirlenen süre içerisinde tercihlerinde değişiklik yapabilecek.

Adayların, işlemlerini tamamladıktan sonra tercih süresi içerisinde "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden tercih bilgilerini kontrol etmesi ve yazıcıdan listelerini alması gerekiyor.

 

 

Tercih işlemleri nasıl yapılacak? 

 

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyecekler. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklar. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir. 
 
Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2019-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebilecekler.
 
Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, 2019-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebilecekler. 

 

Tercih sırası önemli

 

Her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4’ten bularak tercih sırasına koyması gerekiyor. Tercih sırası önemli. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacak. 
 
Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu olmayacak. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazabilecek. 
 
2019-YKS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacak. 

 

YÖK Atlas tercihlere yardımcı olacak

 

YÖK Atlas, tercih işlemlerine başlayacak olan öğrencilerin en büyük yardımcısı olacak. 
 

Tercih robotu nasıl kullanılır?

 

“Üniversite Seç” kutucuğuna üniversite ismi girerek, o üniversitedeki lisans programlarının listesini görebilirsiniz. Detayları görmek için programın üstüne tıklayabilirsiniz.
 
“Program Seç” kutucuğuna ilgi duyduğunuz programı (mesleği) girdiğinizde, bu isimli programların bulunduğu üniversiteleri görebilirsiniz. Detaylarını görmek istediğiniz program için üniversitesinin üzerini tıklayabilirsiniz.
 
YÖK’ün yayımladığı Atlas tercih robotu, ÖSYS ile öğrenci alan lisans programlarının, kontenjan, yerleşen sayısı, taban puan ve taban başarı sırası bilgilerine ulaşmada kolaylık sağlıyor.
 
Son 4 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkanı, aşağıdaki linke tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak olan “Puan Türü Seçin” alanını doldurduktan sonra kolayca görüntülenebilecek.

 

Adaylara destek olunacak

 

En doğru tercihi yapmak isteyen üniversite adayları ve aileleri üniversiteler ve tercih süreçleri ile ilgili araştırmalara başlarken adaylara yardımcı olmak amacıyla Bartın Üniversitesi’nce Cumhuriyet Meydanı’nda stant açıldı.

Bartın Üniversitesi tarafından Bartın Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan stantlarda, gençlerin tercihlerini bilinçli bir şekilde yaparak geleceklerine yön vermelerine katkı sağlanıyor. Stantlar bugün saat 10.00-18.00 arasında ziyarete açık olacak.

Bartın Üniversitesi tarafından YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından Amasra’nın ardından Bartın Cumhuriyet Meydanı’na da stant açarak, gençlere tercih danışma hizmeti veriyor. Stantlarda aday öğrencilere ve ailelerine Üniversitemizin 9 fakülte, bir yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu ve 3 enstitüsünde yer alan programlar anlatılıyor.

Ayrıca, ziyaretçilere üniversitelerin kontenjanları gibi kriterlerinin yanı sıra ilgi ve yeteneklerine göre doğru bir şekilde yapabilmeleri noktasında destek olunuyor. Kariyer planlaması noktasında da tavsiyelerde bulunacak öğretim elemanları, üniversite tercihi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlarda da bilgilendirmeler yapacak.

Stantlar bugün saat 10.00-18.00 arasında ziyarete açık olacak.

ETİKETLER : Bartın Yükseköğretim Kurumları Sınavı YKS tercih
Diğer EĞİTİM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›