Amasra’daki maden faciası davası devam ediyor

Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden faciasına ilişkin 7’si tutuklu, 23 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması da devam ederken 5 tutuksuz sanık ifade vererek kendini savundu. İş Güvenliği Uzmanı F.K., yaptığı savunmada kaza akşamını anlatırken ocağa girdiğinde metanla ilgili bir sorun olmadığını söyledi.
Bu haber 2023-05-05 16:44:38 eklenmiş ve 170 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’nde geçtiğimiz yıl 14 Ekim’de 43 işçinin hayatını kaybettiği, 10 işçinin de yaralandığı patlama sonrası başlatılan soruşturma kapsamında, aralarında Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, işletme müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu, Başmühendis Mehmet Tural, Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman, Maden Mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş tutuklandı, 15 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 

 

Faciaya ilişkin savcılığın hazırladığı 195 sayfalık iddianame, Bartın 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

 

 

Her madenci için 25 yıla kadar hapis istemi

 

 

116 müştekinin yer aldığı iddianamede, tutuklu müessese müdürü Cihat Özdemir, işletme müdürü Selçuk Ekmekci, iş güvenliği ve eğitim başmühendisi Volkan Soylu ve başmühendis Mehmet Tural hakkında, yaşamını yitiren her madenci için 'Olası kast ile öldürme' suçundan 25 yıla kadar hapis istendi. Yöneticiler hakkında ayrıca, 'Olası kast ile kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama' suçundan da ağır yaralanan 4 kişiden her biri için 4 yıla kadar hapis talep edildi. Diğer 4'ü tutuklu, 19 kişi için de 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapsi talep edildi.

 

 

Geçen hafta Bartın Adliyesi’nde 4 gün süren ilk duruşmalarda 8 tutuklu sanığın savunmaları alındı. Mahkeme heyeti geçen hafta cuma günü verdiği ara kararda, tutuklu sanıklardan eski müessese müdür yardımcısı Salih Atmaca’nın tahliyesine karar verdi. Tutuklu yargılanan sayısı 7'ye düştü.

 

 

İkinci duruşma başladı

 

 

İkinci duruşmalar da 4 günlük aranın ardından Çarşamba günü yeniden başladı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı duruşmada tutuksuz yargılanan 5 kişinin savunması alındı. Sabah saatlerinde başlayan duruşmada, tutuksuz yargılanan Elektromekanik İşletme Müdürü M.G dinlendi.

 

 

Patlamanın olduğu gün yıllık izinde olduğunu söyleyen M.G, savunmasında, personel azlığı konusuna dikkat çekerek “14 Ekim’deki patlamada ben yıllık izindeydim. Patlamanın nasıl olduğuna ilişkin bilgim yoktur.  Kurumda personel azlığını TTK Genel Müdürlüğüne bildirdik. İddianamede kurumdaki tüm elektrik sistemlerinin bize bağlı olduğu söyleniyor, ama hepsi bana bağlı değildir. Bizim sistemimizde yer üstünde elektrik aspiratör ve vinçlerimiz vardır. Yer altına inen asansörlerin sistemleri vardır. Biz bunlarla ilgiliyiz. Aspiratör konusunda 2015 yılında madenlerde iş sağlığı konusu çıktıktan sonra, biz bu konu da gerekenleri yaptık. Modernizasyon kapsamında daha önce elektromekanik sistemiyle ilgili asansörün tamamen bilgisayar tabanlı olmasını sağladık. Bunun yanında kompresörler yenilenmiştir. Ayrıca yer altındaki elektrik devre kesicileri devreye aldık. Şu anda TTK Genel Müdürlüğünce işletmelerde kullanılmaktadır. Havalandırma pervanesi arızalanması ile ilgili burada kelepçe fantüp arızasıdır. Bunun bizim birimlerle direkt olarak alakası yoktur. Fantüplerin arızası bizimle alakalı değildir. Lamba takip ve personel takip sistemi bize bağlı bağlı değildir. Madende lamba takip sistemi iş güvenliğine bağlıdır. Bizim yaptığımız tüm işlemler resmi belgeler üzerinde yapmaktayız” dedi.

 

 

“Patlama gecesi ocakta metanla ilgili sorun yoktu”

 

 

Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden faciası duruşmalarında 5 tutuksuz sanık ifade verip, kendini savundu. İlk olarak İş Güvenliği Uzmanı F.K. kendisini savunarak, “Kadro sıkıntısından dolayı önce vardiya mühendisi, ocak mühendisliği ve üretim başmühendisliği görevlerim oldu. Son olarak iş güvenlik uzmanı olarak kaza takip mühendisliği yaptım. Patlamanın olduğu gece komşularım aracılığı ile olayı duydum. Hemen ocağa girerek çalışmalara başladım. Ocağa girdiğimde metanla ilgili bir sorun yoktu. Arkadaşlarım eksi 320 kotundan duman geldiğini söyledi. Sonra eksi 350 kotuna kadar indim. Arkadaşlarıma maske, sedye gibi malzemeler getirerek destek oldum. Ocakta kimse kalmadığını görünce ben de hastaneye kaldırılanların durumları hakkında rapor tuttum” dedi.

 

 

ETİKETLER : Amasra TTK
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›