Amasra’da maden ocağındaki patlamaya ilişkin davada 3 gün geride kaldı

14 Ekim 2022 tarihinde TTK Amasra Müessese Müdürlüğünce işletilen maden ocağında meydana gelen ve 43 madencinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan grizu kaynaklı patlamaya ilişkin 8’i tutuklu toplam 23 sanığın yargılanmasına devam ediliyor. İlk duruşmada 3 gün geride kalırken TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in ardından İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural’ın savunmaları alındı.
Bu haber 2023-04-28 18:10:41 eklenmiş ve 6144 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin yaralandığı patlamaya ilişkin 8'i tutuklu 23 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

 

 

Bartın Ağır Ceza Mahkemesince Bartın Adliyesi'nde özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler, patlamada hayatını kaybeden şehit madencilerin aileleri ile taraf avukatları katılırken tansiyonun hiç düşmediği adliye içinde ve çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi alındı.

 

 

25 Nisan Salı günü itibariyle başlayan davanın ilk duruşmasında 3 gün geride kalırken şimdiye kadar tutuklu bulunan sanık TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural’ın savunmaları alındı.

 

 

43 madencinin şehit olduğu TTK Amasra maden kazası davasının ikinci gününde “olası kastla öldürme” suçuyla yargılanan eski İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci savunma yaparken kömür üretimi konusunda işçilere baskı yapıldığı iddialarını kabul etmedi. Savunmasında iddia edilen suçlamaları kabul etmeyen Ekmekci, olay günü metan gazıyla ilgili olumsuz bir durum gözlenmediğini söylerken “Çalışan temsilcilerinden de tarafıma ve ilgili birimlere herhangi bir olumsuz durum bildirilmemiştir” dedi.

 

 

Çalışma Bakanlığı müfettişlerince olaydan 3 gün önce yapılan denetimlerde herhangi bir eksikliğe rastlanmadığını da belirten Ekmekci, patlamanın yaşandığı gün ikinci kez dinamit patlatılmış olabileceğini ve ilk dinamit patlamasından sonra yarım saatlik bekleme süresinin ihmal edilmiş olabileceğini ancak ikinci patlatma yapıldığına dair bir emare de olmadığını söyledi.

 

 

Beraatını talep etti!

 

 

Tutuklu sanıklar arasında yer alan TTK Amasra Müessese Müdürlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği Baş Mühendisi Volkan Soylu da savunmasında havalandırmaların etkin bir şekilde çalıştığını ve yeterli olduğunu söyledi.

 

 

Maden ocağında yapılan patlatmaya müdahil olmadığını ve kazanın patlatmadan kaynaklı olarak meydana geldiğini söylerken Soylu, maden ocağındaki patlatmadan kısım amirlerinin sorumlu olduğunu ifade ederek “Dinamitle patlatma işleminde mesafe ve süreye uyulmasıyla ilgili konuları denetleyemem. Ancak o kısımdaki amirler denetleyebilir. Bu işin denetmeni kısım amirleridir ve sorumluluk onlardadır” dedi.

 

 

Davaya müdahil avukatların çapraz sorgusunu ardından yeniden söz verilen Soylu, yaşanan kazada olası kastı ve sorumluluğu olmadığını belirterek beraatını istedi.

 

 

Tansiyonun hiç düşmediği duruşma salonunda zaman zaman gerginlikler yaşanırken bazı şehit yakınları salon dışına çıkarıldı.

 

 

ETİKETLER : Amasra
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›