Rektör Uzun’dan “enerji bağımsızlığı” vurgusu

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Karadeniz’de bulunan 710 milyar metreküplük gazın devreye alma töreninde katıldığı canlı yayınlarda “enerji bağımsızlığı” vurgusu yaptı.
Bu haber 2023-04-26 09:53:14 eklenmiş ve 422 kez görüntülenmiştir.

 

Karadeniz’de keşfedilen 710 milyar metreküplük doğalgaz rezervi karaya ulaştı. Karada ve denizde 10 binden fazla personelin çalıştığı projede ilk fazda üretilen doğal gaz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla devreye alındı.

 

 

Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisindeki törene katılan Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, konuk olduğu canlı yayınlarda Türkiye’nin enerjide bağımsızlık ateşinin Filyos’tan yükseldiğini söyledi.

 

 

“Önemli bir dönüm noktasına girdik”

 

 

Filyos’ta keşfedilen doğalgazın ülkemiz için önemine değinen Rektör Uzun, “Enerjide bağımsızlığımıza giden yolda önemli bir dönüm noktasına girdik. Yıllık 100 milyar dolardan fazla bir öz sermayeyi sadece enerji ithalatı için kullanan ülkemizin önünü açacak bu keşif, küresel bir güç olma yolunda elimizi daha da güçlendirecektir. Bu durum Türkiye’nin doğalgaz tedarikini sağladığı ülkelere karşı manevra alanının daraltıldığı da düşünülürse dış politikada elimizi güçlendirecek büyük bir adım oldu. Hayallerin gerçeğe dönüştüğü bugün de Filyos’tan yükselen ateşin yarınlarımızı aydınlatacağına yürekten inanıyorum” dedi.

 

 

“BARÜ tüm bileşenleriyle Filyos’a odaklandı”

 

 

Rektör Uzun, Filyos havzasına yönelik üniversite bünyesinde yapılan çalışmalara da değinerek “Bartın Üniversitesi konumu itibariyle yarım saat mesafede olduğu Filyos’a, buradaki gelişmelere tüm insan kaynağıyla odaklanmış durumda. Doğalgaz keşfinden önce 2017 yılında burayla ilgili çalışmalara başladık ve stratejilerimizi ortaya koyduk. Adım adım ilerlettiğimiz hedeflerimiz bir projeye dönüştü ve 2020 yılında “Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları” alanında yetkilendirilen üniversitelerden biri olduk. Dolayısıyla bu bölgeyi ve bu bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyor, geleceğimize değer katma yolunda tüm bileşenlerimizle çalışıyoruz” diye konuştu.

 

 

“Teknoloji ihraç edeceğimiz bir potansiyele ulaştıracak”

 

 

Katıldığı canlı yayınlarda doğalgaz keşfini farklı açılardan değerlendiren Rektör Uzun, “Bir yandan ülkemizin gücüne güç katacak teknolojileri üretmek için çalışırken diğer yandan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi için çaba sarf ediyoruz. İhtisaslaşma alanıyla birlikte kritik projeleri hayata geçirecek çok değerli bilim insanlarına sahibiyiz. Burası yeraltı kaynaklarını milletimizin hizmetine sunmak için önemli olduğu kadar bilimsel kapasitemizi arttıracağımız, kazanımlarımızı yarınlarımıza taşıyacağımız ve yakın bir zamanda teknoloji ihraç edeceğimiz bir potansiyeli de bizlere sunuyor” ifadelerini kullandı.

 

 

“Ekonomiye ciddi katkıları olacak”

 

 

Rektör Uzun, konuşmasında doğalgazdan üretilebilecek yararlı kimyasallar hidrojen, siyah karbon ve metanole de dikkat çekti.

 

 

Katma değeri yüksek ürünlerin ekonomiye kazandırılmasının en az doğalgazın hanelere ulaşması kadar önemli olduğunu kaydeden Rektör Uzun, “Doğalgaz ısıl ayrıştırma yöntemi kullanılarak yüksek saflıkta hidrojen ve karbona dönüştürülmektedir. Bilim dünyasının gündemindeki konuların başında gelen hidrojen günümüzde enerji taşıyıcı olarak yakıt pillerinde elektrik üretiminde kullanıyor. Bunların dışında inşaat malzemeleri, karbon yakıt pilleri kullanarak elektrik üretimi, toprağın ıslah edilmesi ve karbon karası üretimi buradaki potansiyeli kullanarak üretebileceğimiz yüksek katma değerli ürünler arasında yer alıyor. Ayrıca doğalgazdan direkt olarak tek reaktör sistemiyle yüksek saflıkta metanol de elde etmek mümkündür. Tüm bunlar keşfin önemini daha da arttırıyor” şeklinde konuştu.

 

 

“Çok büyük bir emek, sabır ve gayret var”

 

 

Yaşanan tarihi günün arka planındaki vizyon ve fedakarlığa vurgu yapan Rektör Uzun, “Bugün burada Abdülhamit Han’ın 150 yıllık hayalinin gerçekleştiğine, bir milletin enerjide bağımsızlık meşalesinin yakıldığına şahitlik ettik. Burada çok büyük bir emek, sabır ve gayret var. Bu düşüncelerle ortaya koyduğu vizyonla yarınların lider Türkiye’sine güç veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum. Hayallerin gerçeğe dönüşmesi yolundaki gayretleri için önceki dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a, Sayın Bakanımız Fatih Dönmez’e ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürümüz Sayın Melih Han Bilgin ile birlikte emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca bölgesel kalkınma odaklı stratejilerle bizleri teşvik eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ve YÖK üyelerimize teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu. (Haber Merkezi)

ETİKETLER : Orhan Uzun BARÜ
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›