Tunç, 27. Yasama Dönemi’ni değerlendirdi

AK Parti Grup Başkanvekili Bartın Milletvekili Av. Yılmaz Tunç, Cumhuriyet tarihinin en uzun yasama dönemini tamamlayan TBMM’nin 27. Yasama Dönemi’ne ilişkin değerlendirmede bulunurken Ülkemiz, milletimiz için gece gündüz çalışan bir parlamento gördük. Acısıyla tatlısıyla, kavgasıyla gürültüsüyle, iktidarıyla muhalefetiyle zaman zaman sert tartışmalar oldu. Bazen fiziki müdahaleler yaşandı. Bunların olmamasını isterdik ama gerginlikler olabiliyor. Sonuçta Meclis’in gündemine gelen, milletimiz için faydalı olan her şey özgürce tartışıldı ve kabul edildi” dedi.
Bu haber 2023-04-10 14:20:09 eklenmiş ve 361 kez görüntülenmiştir.

 

“Gece gündüz çalışan bir parlamento gördük”

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kesin sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından ilanını takip eden üçüncü günü saat 14.00'te toplanmak üzere tatile girdi.

 

 

AK Parti Grup Başkanvekili Bartın Milletvekili Av. Yılmaz Tunç, 7 Temmuz 2018’de başlayan ve 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerle sona erecek olan 27. Yasama Dönemi’ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

 

27. Dönem’in, Türk demokrasi tarihinin en uzun süren yasama dönemi olduğunun altını çizen Tunç, Meclis’in ilk kez 6. Yasama Yılı’na ulaştığını söyleyerek “Bu da bir rekor oldu. Aynı zamanda bu süre içinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk dönemini gerçekleştirdik. Bu dönemde çok önemli yasal düzenlemeleri hayata geçirdik” dedi.

 

 

“Her şey özgürce tartışıldı ve kabul edildi”

 

 

Meclis Araştırma Komisyonlarının da yoğun bir şekilde çalıştığını dile getirirken 27. Dönem’de kurulan 15 araştırma komisyonunun çeşitli konularda araştırma yaptığını  hatırlatan Tunç, “Ülkemiz, milletimiz için gece gündüz çalışan bir parlamento gördük. Acısıyla tatlısıyla, kavgasıyla gürültüsüyle, iktidarıyla muhalefetiyle zaman zaman sert tartışmalar oldu. Bazen fiziki müdahaleler yaşandı. Bunların olmamasını isterdik ama gerginlikler olabiliyor. Sonuçta Meclis’in gündemine gelen, milletimiz için faydalı olan her şey özgürce tartışıldı ve kabul edildi” değerlendirmesini yaptı.

 

 

“Hiçbir aksamaya meydan vermeden Meclis’i açık tuttuk”

 

 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk yasama döneminin büyük bir tecrübe olduğunu anlatan Tunç, hiçbir aksamaya meydan vermeden Meclis’in hep açık tutulduğuna dikkat çekerek “Pandemiye rağmen kimseler sokağa çıkamazken Meclis hiç ara vermeden çalıştı. Maskelerimizi taktık hem komisyonlarda hem Genel Kurulda maskeyle konuşmalar yaptık. Hiçbir aksamaya meydan vermeden Meclis’i açık tuttuk. Kovid-19 salgını tedbirleriyle ilgili yasal düzenlemeleri aldık. Milletimizin faydasına olan her şeyi TBMM’de görüşüp hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

“Meclis’in daha da güçleneceğine inanıyoruz”

 

 

Yoğun bir çalışma döneminin ardından yeni bir döneme girildiğini kaydederken yeni milletvekilleri takviyesiyle Meclis’in daha da güçleneceğine inandığını belirten Tunç, şöyle konuştu:

 

 

“Muhalefet itiraz etti, uzlaşma sağlanan zamanlar oldu. Kanun tekliflerinde muhalefetin önerdiği konuları gerçekten makulse kabul ettik. Geri çekilmesi gereken madde varsa çektik. Önergeyle düzeltilmesi gereken bir konu varsa bunları yaptık. Dolayısıyla Meclisimiz yoğun çalıştı, güzel çalıştı. Artık yeni döneme giriyoruz. Yeni dönem Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ikinci dönemi olacak. İlk dönem büyük bir tecrübeydi. Şimdi bu tecrübenin üzerine çok daha verimli bir çalışma sergileneceğine, yeni milletvekillerimizin takviyesi ile Meclis’in daha da güçleneceğine inanıyoruz. Çünkü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde Meclis daha güçlü. Parlamenter sistemde kanun yapma yetkisi yalnızca Bakanlar Kurulu ve Meclis arasında paylaşılıyordu. Genelde kanunlar tasarı olarak geliyordu ama bu yeni dönemde kanun teklif etme yetkisi münhasıran milletvekillerine aitti.”

 

 

27. Dönem’de talebi olan vatandaşların, sivil toplum kuruluşlarının Meclis’e gelerek milletvekillerini, siyasi parti gruplarını ziyaret ettiğine değinen Tunç, “Vatandaşlarımız, ‘Bizim de böyle bir problemimiz var. Çözün, yasal düzenleme yapın’ diye Meclis'e geldiler. Kurumlarımız, bakanlıklarımız Meclis’e başvurdular; ‘Vatandaşlarımız için bakanlığımızda böyle bir yasal düzenleme gerekiyor’ dediler. Milletvekilleriyle, ilgili komisyonlarla saatler, günler, aylar süren toplantılar sonucunda kanun teklifleri oluştu” dedi.

 

 

Hem denetim hem de yasama anlamında Meclis’in, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde parlamenter sisteme göre daha güçlü olduğunu ifade eden Tunç, 14 Mayıs seçimlerinden sonra oluşacak Meclis’in, bu 5 yıllık tecrübenin üzerine çok daha verimli çalışacağına inandığına vurgu yaptı.

 

 

Önemli yasal düzenlemeler ve reformlar!

 

 

Sonuna gelinen 27. Dönem’in 6. Yasama Yılı’na kadar devam etmesinin hem yürütmede hem de yasamada istikrarın göstergesi olduğuna dikkati çeken Tunç, Meclis’in 5 yıl içinde önemli yasal düzenlemeler ve reformlara imza attığına işaret etti.

 

 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik uyum yasalarını hayata geçirdiklerine de işaret eden Tunç, “Yargının hızlı işlemesi, adaletin tesisine yönelik 7. Yargı Paketini hayata geçirdik. Bunların içinde çok önemli düzenlemeler vardı. Ceza infaz sistemiyle ilgili koşullu salıverme, düşünce ve ifade özgürlüğünün kapsamını genişletme, tutuklamada somut delil kriteri ile çocukların icra yoluyla tesliminden vazgeçilerek çocukların üstün yararına uygun düzenlemeler yapıldı. Yargı paketleriyle özellikle ceza hukukumuzda seri muhakeme usulü, basit usulde muhakeme yani alternatif uyuşmazlık yöntemlerini hem cezada hem de hukuk muhakemesinde arabuluculuk yöntemini getirerek önemli düzenlemeleri hayata geçirdik” dedi.

 

 

“İnşallah yeni dönem daha başarılı geçer”

 

 

Tunç, Meclis'in denetim görevi kapsamında da yoğun çalıştığını, çeşitli konularda 15 araştırma komisyonu kurulduğunu ve çok tafsilatlı raporların hazırlandığını belirtti. TBMM’nin yürütmeyle uyumlu çalıştığını aktaran Tunç, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde Cumhurbaşkanımız, Kabine ve Meclis Grubumuz uyumlu bir çalışma sergiledi. Bu uyum da gerçekten çalışmaların verimliliği açısından çok önemli. Milletimizde yeni dönemde de bu uyumun devam edeceğine yönelik bir inanç var. İnşallah yeni dönem daha başarılı geçer. Seçime de kısa bir süre kaldı. Meclisimiz yine kaldığı yerden bu çalışmalara devam edecek” değerlendirmelerinde bulundu.

ETİKETLER : TBMM YSK Yılmaz Tunç
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›