Tunç: “Sonuna kadar takipçisi olacağız”

Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyon ile TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yapan AK Parti Grup Başkanvekili Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, kazayla ilgili ön rapor olduğunu ve kesin bir raporun henüz hazırlanmadığını ifade ederek, kazanın yaşandığı yere hala girilemediğini ve incelemeler yapılamadığını söyledi. İncelemeler yapıldıktan sonra kesin raporun ortaya çıkacağını anlatan Tunç, “O nedenle, madenci yakınlarını, onların eşlerini üzecek ifadeler kullanmamak lazım. Biz onların hakkını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Kazada ihmali olanların gereken cezaları almaları için sonuna kadar takipçisi olacağız” diye konuştu.
Bu haber 2023-04-08 10:25:12 eklenmiş ve 497 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

AK Parti Grup Başkanvekili Bartın Milletvekili Av. Yılmaz Tunç, Amasra’da meydana gelen kazanın herkesi derinden sarstığını ve üzüntüsünün hala yüreklerinde olduğunu vurguladı.

 

 

Gereken tedbirlerin alınarak bundan sonra bu tür üzücü kazaların meydana gelmemesi için gerekli çalışmaların yapılacağına yürekten inandığını dile getiren Tunç, yapılan konuşmalarda kazada kusur durumuyla ilgili “Ölen madencilerin üzerine kusur atfediliyor” şeklindeki cümlelerin doğru olmadığını belirtti.

 

 

“Gerekli çalışmaların yapılacağına inanıyorum”   

 

 

Kazayla ilgili ön rapor olduğunu ve kesin bir raporun henüz hazırlanmadığını ifade ederek kazanın yaşandığı yere hala girilemediğini ve inceleme yapılamadığını söyleyen Tunç, kesin raporun incelemeler yapıldıktan sonra ortaya çıkacağını belirtirken şöyle konuştu:

 

 

“14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen kaza milletçe hepimizi derinden sarsmıştı, hala üzüntüsü yüreklerimde, Bartın ve Amasra’da ocaklara ateş düşmüştü. Kaza anından hemen dakikalar sonra oraya ulaştığımızda kazanın boyutlarını görme fırsatımız oldu. Hemen arama kurtarma çalışmaları başladı, 110 madencimiz vardı ocakta, 58’i tahlisiye ekipleri tarafından kurtarıldı, 41 madencimiz o anda hayatını kaybetti, 11’i yaralı olarak hastanelere intikal etti, 5 madencimizin Bartın’da tedavisi yapıldı, 6 madencimiz Bartın’dan İstanbul’a ambulans uçaklarla sevk edilerek Çam ve Sakura Hastanesinde tedavi altına alındı. Çam ve Sakura Hastanesinde 2 madencimizi kaybettik. Orada tedavileri devam ederken iyileşen 2 madencimiz taburcu oldu. 2 madencimiz de yoğun bakımda, tedavileri iyi gidiyor, servise çıkmak üzereler. 6 aydır çok yoğun bir tedaviyle doktorlarımız madencilerimizi hayata döndürmenin gayreti içindeler. 43 madencimizi kaybettik, bütün madencilerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Onlar şehit mertebesindedirler, çoluk çocuklarının rızkı için yerin yüzlerce metre altında hayatlarını kaybettiler. Ailelerine başsağlığı diliyorum ve bundan sonra bu tür kazaların meydana gelmemesi için de alınması gereken tedbirlerin alınması noktasında da gerekli çalışmaların yapılacağına inanıyorum.

 

 

Komisyon raporu önemli, Meclis hemen kaza sonrasında Amasra maden ocağındaki kazasın araştırılmasıyla ilgili komisyon kurarak, Sayın Taner Yıldız başkanlığında titiz bir çalışma yürütüldü. Kaza mahalline inilemedi ama orada yapılan araştırmalar ve daha önceki kazalarda özellikle Soma kazasında alınan tedbirler, o kaza sonrasında Meclis Araştırma Komisyonu’nun raporu ve uygulamada gerçekleşen tedbirler, en son bu rapor doğrultusunda da alınması gereken tedbirlerin alınarak bu tür üzücü kazaların meydana gelmemesi için gerekli çalışmaların yapılacağına yürekten inanıyorum. Bu konuda Meclis’in katkısı nedeniyle de başta Komisyon Başkanımız ve çalışmalara iştirak eden Komisyon Üyelerimize çok çok teşekkür ediyorum.

 

 

“Onların hakkını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz

 

 

Burada bazı hususlar dile getirildi, özellikle kazada kusur durumuyla ilgili olarak ‘ölen madencilerin üzerine kusur atfediliyor’ şeklindeki cümlelerin doğru olmadığını ifade etmek istiyorum. Bir kere burada kesin bir rapor yok, bir ön rapor var, daha kazanın olduğu, patlamanın yaşandığı yere girilebilmiş değil, burada incelemeler hala yapılamadı, o alanda hala yangın devam ediyor ve o yangının söndürülmesinden sonra yargı orada elbette ki inceleme yapacak. Bu anlamda da yetkili bilirkişiler o kaza mahallinde inceleme yaptıktan sonra kesin rapor ortaya çıkacaktır. Madenci yakınlarını, onların eşlerini üzecek ifadeler kullanmamak gerekir. Biz onların hakkını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Özellikle kaza sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımız Bartın Amasra’ya geldi ve orada şunu ifade etti; ‘bu kazada, kazaya neden olan sebepler neyse ortaya çıkacak ve sorumlularla ilgili gerek idari gerek adli, sonuna kadar nereye varıyorsa gidilecek’ diye Cumhurbaşkanımızın beyanları ortada. O akşam bir taraftan arama kurtarma çalışmaları yapılırken diğer taraftan da yargı soruşturmaya başladı. Bartın Cumhuriyet Başsavcısı ve Başsavcı Yardımcılarıyla beraber, dijital belgelere, tüm kayıtlara, işletmenin, müessesenin tüm kayıtlarına o akşamdan el konuldu. Bu dijital belgelerin hepsinin tamamı yargının elindedir. Yargı en doğru kararı verecek ve sorumluları bulacaktır.

 

 

“Yargı en doğru kararı verecektir”

 

 

Şuan Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nden 2023/63 esas sayılı dosyada 23 kişi hakkında iddianame düzenlendi. Müessese müdürü, yardımcısı, işletme müdürü ve sorumlu idareciler olmak üzere 8 tutuklu var, 6’sı adli kontrol olmak üzere 15 kişi de tutuksuz yargılanıyor. 25-26-27 Nisan’da da Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşmaları olacak. Burada özellikle sanıklarla ilgili hangi cezalar istendi; olası kastla yargılanan 4 kişi var, 20 ila 25 yıl, kişi sayısı kadar hesapladığınızda 860 yıla varan bir ceza isteniyor. Bunun dışında 19 kişi hakkında da bilinçli taksirle ölüme sebebiyetten dolayı dava açıldı ve orada da 22,5 yıla kadar cezalar isteniyor. Tabi burada kimler suçlu, kimler suçsuz hepsini yargı ortaya çıkaracaktır. Hiç kimsenin yargıya müdahale etmesi söz konusu olamaz. Yargı en doğru kararı verecektir ve yargılama neticesinde de gerekli bilirkişi raporları belki de birkaç kez alınacaktır.”

 

ETİKETLER : AK Parti Grup Başkanvekili Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç Amasra TBMM Genel Kurulu Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyon
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›