Meclis seçime gidiyor!

İl Genel Meclisi’nde Nisan Ayı Toplantıları, Meclis Başkanı Kenan Dursun başkanlığında başladı. Nisan Ayı Toplantıları döneminde bir yılını dolduran İl Encümeni ve İhtisas Komisyonları seçimlerini gerçekleştirecek.
Bu haber 2023-04-05 09:20:31 eklenmiş ve 216 kez görüntülenmiştir.

 

İl Encümeni ve İhtisas Komisyonları belirlenecek

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın İl Genel Meclisi, gündeminde yer alan konulara görüşmek üzere Nisan Ayı Toplantılarına başladı.

 

 

Bartın İl Genel Meclisi, Başkanı Kenan Dursun başkanlığında ilk oturum gerçekleştirilirken Özel İdare Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya İl  Genel Meclis Üyeleri Ali Eyüpustaoğlu, Uğur Yılmaz, Göker Giray Gülsoy, Kadir Saraç, Bekir Karabacak, Ayhan Özçelik, Atnen Aydoğan, Nurdanur Metin, Bahattin Kazguç, Abdullah Kaleli ve Orhan Ölçek ile İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Vali Yardımcısı Uğur Karakaya, Genel Sekreter Yardımcısı Yunus Alışkan ve daire müdürleri katıldı.

 

 

“Hep birlikte önemli kararlara imza atacağız”

 

 

Gündem maddelerine geçmeden önce gündem dışı kısa bir konuşma yapan Meclis Başkanı Dursun, “Ramazan-ı Şerif ayının ülkemize İslam âlemine ve tüm insanlığa barış, huzur ve sağlık getirmesi temennisiyle tüm hemşehrilerimizin Ramazan-ı Şerif ayını tebrik ediyoruz” dedi.

 

 

Ardından da 11 gündem maddesi ile başlayan ve 5 gün sürecek Nisan Ayı Meclis Toplantılarında hep birlikte önemli kararlara imza atacaklarını ifade eden Dursun, alınacak tüm kararların şimdiden Bartın’a ve Özel İdare’ye hayırlı olmasını diledi.

 

 

“Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”

 

 

Sonrasında da Nisan ayı gündeminde yer alan dosyalarla ilgili Meclis’e bilgi veren Meclis Başkanı Dursun, şu bilgileri verdi:

 

 

“5302 sayılı Özel İdaresi kanunu gereği her yıl Ocak ayı meclis toplantıları döneminde bir önceki yılın gelir ve giderlerinin incelenmesi ile iç denetiminin de yapılabilmesi amacıyla 04/01/2023 tarihli ve 05 sayılı İl Genel Meclisinin kararı ile denetim komisyonunda görev alacak isimler belirleniyor. Komisyon çalışmaları 32 gün sürdü ve çalışmaları 28 Şubat’ta tamamlanarak bu süre içerisinde hazırlanan rapor 15 Mart tarihi itibariyle Meclis Başkanlığına ulaştırıldı. Kanun gereği denetim komisyonu raporu Meclis’te okutularak Meclis bilgilendirilecek sonrasında da ilan edilerek tüm kesimlerin bu konuda bilgilenmesi sağlanacak. 32 gün süren komisyon çalışmalarında özveri ve gayretle çalışan tüm komisyon üyelerine ve bu çalışmalara önemli ölçüde katkı sağlayan tüm daire müdürlerine teşekkür ediyorum.

 

 

Encümen üyeleri seçilecek  

 

 

Nisan ayının bir başka önemli gündemi olan İl Özel İdaresi Kanunu ile İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliği gereği İl Encümeni ve İhtisas Komisyonları seçimlerinin Nisan ayı meclis toplantıları döneminde yenilenmesi gerekiyor. Bu konuda yapılması gereken organ seçimleri de önümüzdeki birleşimlerde gerçekleştirilecek.

 

 

Gündemin 7. Maddesinde yer alan İl Encümeni seçimleriyle ilgili açıklamasında

 

 

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 25. maddesi ile İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 19’uncu maddesi gereği Meclisin kendi üyeleri arasından her yıl Nisan ayında 1 yıl süreyle encümen üyeliği görevini yürütecek 3 üyeyi gizli oyla kanun gereği seçmesi gerekiyor. Bu ayki birleşimde bu seçimi de gerçekleştireceğiz.”

 

 

İhtisas komisyonları belirlenecek

 

 

İl Genel Meclisi’nin Nisan ayı  gündeminde yer alan önemli konulardan biri de ihtisas komisyonlarına üye seçimi, Meclis İl Özel İdare Kanunu’nun 16’ncı maddesi ile İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 20. Maddelerinde belirtilen usul ve esaslarla b 8 ihtisas komisyonuna yasa gereği üye seçimi yapacak.

 

 

Yapılacak olan komisyon seçimleriyle ilgili de Meclis’e bilgi veren İl Genel Meclisi Başkanı Dursun, sözlerinin devamında da şu ifadeleri kullandı:

 

 

“Meclis, bir yıl görev yapmak üzere, nisbî çoğunlukla en az 3, en çok 5 üyeden oluşan ihtisas komisyonları kurabilir. Plan ve bütçe komisyonu ile imar ve bayındırlık komisyonu en çok 7 üyeden oluşur. Meclis, komisyonlara üye seçiminden önce kurulacak komisyonu ve üye sayısını belirler. Plan ve bütçe komisyonu, imar ve bayındırlık komisyonu, eğitim, kültür ve sosyal hizmetler komisyonu ile çevre ve sağlık komisyonunun kurulması zorunludur. Oluşturulacak olan ihtisas komisyonları yürürlükte olan 5302 sayılı özel idare yasasına uygun şekilde oluşturulacak. Bu kapsamda komisyonların her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin Meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulacak. İhtisas komisyonlarına siyasi parti grupları aday gösterebileceği gibi üyeler de o partiden aday olabilecek, meclis üyeleri birden fazla komisyonlarda görev alabilmesi de mümkün olabilecek. Komisyonların toplam üye sayısının meclis üye tam sayısından fazla olduğu durumlarda komisyona üye veremeyen siyasi partilerin üyeleri ile bağımsız üyeler meclis kararıyla komisyonlarda görev alabilirler.

 

 

Doğrudan gündeme alınır

 

 

Komisyon üyeliklerinde eksilme olduğu takdirde süreyi tamamlamak üzere yeni üye seçilir. Komisyon toplantılarına üst üste üç defa mazeretsiz olarak katılmayan üyenin üyeliği meclis kararı ile düşürülebilir. Bağlı olduğu partiden istifa eden komisyon üyesinin komisyon üyeliği de sona erer. Süreyi tamamlamak üzere ilk toplantıda aynı partiden yeni üye seçimi yapılır. İmar ve bütçeye ilişkin konular hakkında meclis tarafından karar alınmadan önce ilgili komisyonlarda görüşülmesi zorunludur. İhtisas komisyonları toplantılarını, meclisin toplantı süresinde veya müteakip günlerde yapar. İmar ve bayındırlık komisyonu en fazla 10 iş günü, diğer komisyonlar ise 5 iş günü toplanarak kendisine havale edilen işleri sonuçlandırır ve raporunu meclise sunar. Rapor Kanunda öngörülen sürenin sonunda meclise sunulmadığı takdirde, konu meclis başkanı tarafından doğrudan gündeme alınır. Komisyonlar üyeleri arasından bir başkan ve bir başkan vekili seçer. İhtisas komisyonları üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Komisyonlar çalışmalarında uzman kişilerden de yararlanabilir. Komisyon raporları alenîdir, çeşitli yollarla halka duyurulur ve isteyenlere il genel meclisi tarafından belirlenecek bedel karşılığında verilir. Gerek görüldüğünde  bir konu meclis başkanınca birden fazla komisyona da  havale edilebilir.

 

 

Encümen ve komisyon üyelerine teşekkür

 

 

Hükümlerinin mevzuatta yer aldığını bu usul ve esaslara göre 1 yıl boyunca Encümen Üyeliği ve tüm ihtisas komisyonlarında büyük bir gayretle görevlerini tamamlamış olan tüm meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. İhtisas komisyonları ile encümen üyeliklerine yeni seçilecek olan meclis üyelerimize de üstlenecekleri görevlerinde başarılar diliyoruz.”

 

 

Oybirliği ile karara bağlandı

 

 

Meclis Başkanı Dursun’un açıklamalarının ardından da gündemde bulunan  konuların görüşmesine geçildi. “Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Afet Programı’nın 2023 Mali Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programı’na Alınması” ile “Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü Afet Programı’nın 2023 Mali Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programına Alınması” ile ilgili Komisyon Raporları, genel görüşmeye açılarak oy birliği ile karara bağlandı.

 

 

ETİKETLER : Bartın İl Genel Meclisi Kenan Dursun
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›