SOGEP Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı Yapıldı

Bartın, Karabük ve Zonguldak’ta kamu, üniversite, sanayi işbirliğini artırmayı amaçlayan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), 2023 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ön başvuruları devam ederken Bartın Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş ve bölge valilerinin katılımıyla bilgilendirme ve eğitim toplantısı gerçekleştirildi.
Bu haber 2023-01-23 16:28:53 eklenmiş ve 287 kez görüntülenmiştir.

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü desteği ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın koordinasyonunda yürütülen 2023 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) bilgilendirme ve eğitim toplantısı Karabük Valisi Fuat Gürel, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ve Bartın Vali Vekili Abdullah Akdaş’ın katılımıyla çevrimiçi gerçekleştirildi.

 

 

Bölge illeri olan Bartın, Zonguldak ve Karabük’ten çok sayıda kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların katıldığı bilgilendirme ve eğitim toplantısı Ajans Genel Sekreteri Lutfi Altunsu’nun 2023 yılında ajans tarafından sağlanacak destekler hakkında yaptığı bilgilendirmenin ardından açılış konuşmaları ile başladı.

 

 

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Karabük Valisi Fuat Gürel, ajansın bölgemizde SOGEP kapsamında 4 yılda 20 projeye güncel rakamla 85 milyon 437 bin 712 TL destek sağlayarak 104 milyon TL tutarında projenin gerçekleşmesine katkı sağladığını belirtirken SOGEP’lerin sosyo-ekonomik kalkınmaya ilişkin sağladığı yarar göz önünde bulundurularak kurumların en iyi projelerini hazırlaması gerektiğini ifade etti.

 

 

Daha sonra söz alan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ise artık projesiz kaynak aktarımı döneminin kapandığına dikkat çekerken yapılan işleri en iyi şekilde projelendirerek yapılmasın gerektiğini belirterek SOGEP’in de illerin sosyo-ekonomik kalkınmasına fayda sağlayacak, özellikle dezavantajlı kesimleri sosyo-ekonomik hayata entegre edecek işlere vesile olduğunu söyledi.

 

 

Programın devamında Ajansın Sürdürülebilir Kalkınma Birim Başkanı Ümran Öztürk Can ve birim Uzmanı Merve İnce tarafından yapılan sunumlar ile programın tanıtımı, başvuru koşulları, mali bilgiler, örnek proje konuları, başarılı bir SOGEP projesi yazmak için ipuçları, projelerde genç istihdamının nasıl artırılabileceği ve başvuru evraklarının nasıl doldurulacağına ilişkin bilgiler paylaşıldı, paydaşların soruları yanıtlandı ve proje fikirleri istişare edildi.

 

 

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) programında dezavantajlı kesimlere dokunan, yeni istihdam yaratan, yenilikçi, bölge planlarında yer alan önceliklerle uyumlu, ilde/ilçede öne çıkan sorunlara odaklanan, özel sektörün içerisinde yer aldığı ve nakdi eş finansman katkısı sunmayı taahhüt ettiği projeler önceliklendirilecek. Ajans değerlendirme komitesinin ilgililik, yöntem, kurumsal kapasite ve sürdürülebilirlik ana kriterleri çerçevesinde yapacağı ilk değerlendirmenin ardından 2 asil 1 yedek proje seçilecek, projeler özelinde proje geliştirme çalışmaları yürütülecek ve nihai başvurular Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi üzerinden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğüne sunulacak.

 

 

BAKKA, 2023 Yılı SOGEP Ön Başvuruları devam ediyor

 

 

Bartın, Karabük ve Zonguldak’ta kamu, üniversite, sanayi işbirliğini artırmayı amaçlayan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), 2023 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’nın (SOGEP) ön başvuruları da devam ediyor.

 

 

Ön başvurular 31 Ocak’a kadar alınacak

 

 

Proje bütçesinin KDV dâhil asgari 1 milyon TL olması gerekiyor. Destek oranı; kar amacı gütmeyen başvuru sahipleri azami yüzde 90, kar amacı güden başvuru sahiplerinin sosyal sorumluluk projeleri için azami yüzde 50 olarak belirlendi. Proje uygulama süresi azami 18 ay olan program bilgi notunda tanımlanan kar amacı gütmeyen ve güden paydaşların başvurularına açık olacak.

 

 

Program kapsamında 31 Ocak 2023 saat 16.00’a kadar www.bakka.gov.tr adresi üzerinden ön başvuru alınacak. İlk değerlendirme neticesinde kısa listeye alınacak projeler özelinde proje geliştirme çalışmaları yürütülecek. Daha sonra Zonguldak, Karabük ve Bartın illeri için 2’şer proje seçilerek nihai başvurular Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulacak.

 

 

Programa ilişkin potansiyel başvuru sahiplerine yönelik bilgilendirme ve eğitim toplantısı gerçekleştirilecek. 19 Ocak 2023 tarihinde çevrim içi olarak 2023 Yılı SOGEP Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısına gerçekleştirilecek.

 

 

Başvuru sahipleri

 

 

Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri, serbest bölge işleticileri, teknoloji transfer ofisi şirketleri ile teknoloji geliştirme bölgesi, endüstri bölgesi ve iş geliştirme merkezi gibi kuruluşların yönetici şirketleri ile yalnızca sosyal sorumluluk projeleri (öncelik 4) için özel kesim kuruluşları bu program kapsamında başvuru sahibi ve proje ortağı olabilir. Kâr amacı güden kuruluşlar, sosyal sorumluluk projeleri için başvuru sahibi, diğer projelerde ise ancak proje ortağı veya iştirakçi olabilecekler.

 

 

Başvuru sahiplerinde hedeflenen bölgede kayıtlı olmaları veya merkezlerinin ya da yasal şubelerinin bu bölgede bulunması şartı aranmayacak. Ancak proje faaliyetleri Zonguldak, Karabük, Bartın illerini kapsayan bölge içerisinde yürütülecek.

 

 

Öncelikli Projeler

 

 

Program kapsamında  genç, kadın ve engellilerin istihdamını hedefleyen, yenilikçilik, ortaklık ve iş birliği boyutu güçlü projeler, doğrudan sosyal sorumluluk projesi olmasa da özel sektörün içerisinde yer aldığı ve nakdi eş finansman katkısı sunmayı taahhüt ettiği projeler, proje kapsamında kullanılması öngörülen fiziksel mekânın sıfırdan bir inşaat yerine atıl kamu binalarının değerlendirilerek karşılanmasını öngören projelere öncelik verilecek.

 

 

Uygun olmayan proje konuları

 

 

Program kapsamında temel sosyal hizmet sunumuna yönelik yenilikçi niteliği olmayan projeler, yurtdışı ziyaret ile yurtdışı seminer, konferans, eğitim vb. faaliyetleri içeren proje kalemleri, sosyal yardım ve nakdi sosyal transfer mahiyetindeki unsurlar içeren projeler, okul derslerini takviye amaçlı etüt faaliyetleri ve sınavlara hazırlık amacı taşıyan kurs projeleri, proje amaçları ile ilişkilendirilmemiş ve sürdürülebilirliği zayıf eğitim faaliyetlerine odaklanan projeler, hâlihazırda başka bir kurum tarafından rutin olarak sunulan hizmetleri içeren projeler, hedef kitle ile faaliyetleri arasında ilişki kurulamayan projeler, sosyal sorunların tespiti ve bu sorunların çözümüne ilişkin sosyal araştırma, analiz ve raporlama faaliyetleriyle sınırlı projeler, hâlihazırda başka bir finansman kaynağından desteklenen projeler program kapsamında desteklenmeyecek. Ancak, daha önce sosyal amaçlı olarak geliştirilmiş ve hayata geçirilmiş projelerin devamı niteliğinde tasarlanmış, tamamlayıcı özelliğe sahip yeni projeler Program kapsamında desteklenebilecek. Ajans tarafından Program kapsamında kullanılmak şartıyla bağış da kabul edilebilecek.

 

 

Proje uygulama süresi en fazla 18 ay olarak belirlenirken proje bütçesinin asgari 1 milyon TL olması gerekiyor. Kamu kurumları ile kâr amacı gütmeyen kuruluşların başvuru sahibi olduğu projelerde eş finansman katkısı asgari yüzde 10, kâr amacı güden kuruluşların başvuru sahibi olduğu sosyal sorumluluk projelerinde ise eş finansman katkısı asgari yüzde 50 olacak.

 

 

Sözleşmenin imzalanmasından itibaren 6 aylık süre içerisinde proje faaliyetlerine başlamayan, uygulama imkânı kalmamış, ilerleme kaydedilemeyen, proje yerinin değişmesinin projenin amacına ulaşması bakımından risk teşkil ettiği veya sözleşmeye, eklerine ve yürürlükteki mevzuata uygun şekilde yürütülmeyen projeler, Bakanlık tarafından re’sen veya Ajansın bildirimi üzerine yapılacak değerlendirme neticesinde Programdan çıkarılabilecek.

 

 

SOGEP Proje Başvuru Süreci

 

 

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı internet sitesi (www.bakka.gov.tr) üzerinden yapılan başvuru, proje fikrinin değerlendirilmesi amacıyla alınacak. Fikirleriniz proje havuzu kapsamında değerlendirilecek Ajans Değerlendirme Komisyonu tarafından oluşturulacak kısa liste ile 2023 yılı SOGEP başvurularının hazırlanması aşamasında yeniden görüşülecek, hazırlanmasına destek olunan başvurular Değerlendirme Komitesince değerlendirilecek.

 

 

Zonguldak, Karabük ve Bartın illeri için başarılı değerlendirilen azami 2 proje teklifinin puan ve öncelik sırası ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulması öngörülüyor. Proje havuzuna sunulan tüm proje teklifleri, SOGEP ve farklı destek programları kapsamında geliştirilmek üzere BAKKA veri tabanına işlenecek.

 

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından projelerin değerlendirilmesi esnasında projelere ilişkin sunum hazırlanması bekleniyor. Değerlendirme başarılı/başarısız neticelenebilir, Bakanlık projenin başarısı ve uygulanabilirliği açısından gerekli gördüğü durumlarda proje kapsamı, ismi, hedef kitlesi, uygulama yeri, başvuru sahibi, proje faaliyetleri ve bütçe kalemlerinde re’sen değişiklik yapabilir.

 

 

Proje bilgi formu, bütçesi ve iş planının Bakanlık tarafından KAYS üzerinden onaylanmasından sonra 2 ay içinde Ajans ile yararlanıcı arasında sözleşme imzalanacak. Bu süre içinde sözleşmesi imzalanmayan projeler Bakanlık tarafından Program kapsamından çıkarılabilecek.

 

 

SOGEP Tekliflerinin Değerlendirme Kriterleri

 

 

Projeler ilgililik, yöntem, kurumsal kapasite ve sürdürülebilirlik ana kriterleri çerçevesinde değerlendirilecek. Program dâhilinde, kapasite geliştirmeye yönelik, sosyal etki düzeyi yüksek, özel nitelikli model projeler desteklenecek.

 

 

Ajansın sorumluluk alanı

 

 

Ajans, Programın öncelikleri ve amacına uygun şekilde proje geliştirilmesi, Program özel hesabının muhasebeleştirilmesi, proje iş ve işlemlerinin KAYS üzerinden takip edilmesi, projelerin değerlendirilmesi, izlenmesi ve denetlenmesi, sözleşme yönetimi, görünürlük kuralları ve proje çıktılarının takibi hususlarını SOGEP Uygulama Usul ve Esaslar ile ilgili mevzuat hükümlerine tabi olarak yürütmekle sorumlu olacak. Kalkınma Ajansları mevzuatında Ajans yönetim kuruluna tanınmış olan karar ve onay yetki ve görevleri sadece bu Programın gerektirdiği işlemler için Ajans Genel Sekreteri tarafından kullanılacak veya kullandırılacak.

ETİKETLER : Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›